Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Παράπλευρες απώλειες» στις ΗΠΑ

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έχει «παράπλευρες απώλειες» και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Πρόκειται για την επιβολή ενός καθεστώτος νεομακαρθισμού, με βασικά χαρακτηριστικά την «αναβάθμιση» των μηχανισμών καταστολής και την ανάθεση «εκτάκτων εξουσιών» στην CIA και στο FBI και τη δραστική συρρίκνωση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη στο πλαίσιο της γενικότερης στρατιωτικοποίησης της οικονομίας, αλλά και της πολιτικής.

* * *

Πριν απ' όλα στο στόχαστρο βρέθηκε το δικαίωμα έκφρασης. Το καθεστώς των Ταλιμπάν γίνεται... το πρότυπο της μελλοντικής αμερικανικής κοινωνίας! Στο όνομα της απειλής από το ολοκληρωτικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι υπουργοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν ένα παρόμοιο καθεστώς «σιγής νεκροταφείου» και αντιδραστικής οπισθοδρόμησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταβάλλονται σε ένα απέραντο στρατόπεδο, όπου θα εφαρμόζεται βέβαια ο στρατιωτικός κανονισμός «κατά γράμμα» και όλοι θα είναι ντυμένοι με στολές κομάντος. Με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποτρέψουν και καταπνίξουν ένα νέο αντιπολεμικό κίνημα που «να ξυπνά μνήμες από το Βιετνάμ». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ήταν παραστατικός: «Ζούμε σε μια χώρα πολυφωνίας, αλλά δεχόμαστε επίθεση από ένα φανατικό και ολοκληρωτικό σύστημα που δεν ανέχεται καμία διαφωνία. Γι' αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους τους Αμερικανούς να δεχτούν την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους(!). Δεν πρέπει να αφήσουμε ρομαντικές ιδέες, όπως οι ατομικές ελευθερίες, να μας εμποδίσουν στον πόλεμό μας εναντίον των εχθρών της ελευθερίας»!!!

Ο υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ: «Μην ξεχνάτε ότι στο σύστημα των Ταλιμπάν δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και δε γίνεται ανεκτή καμία διαφορετική άποψη... Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ένα τέτοιο καθεστώς να απειλήσει τη μεγάλη δημοκρατία μας. Γι' αυτό ακριβώς είναι επιβεβλημένο οι Αμερικανοί να κρατούν το στόμα τους κλειστό, να μην κάνουν ερωτήσεις, να υπακούουν στις διαταγές των αρχών και να μας αφήσουν να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο της υπεράσπισης της ελευθερίας, ώστε η Αμερική να συνεχίσει να είναι φάρος της ελευθερίας για όλον τον κόσμο»!

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν: «Ηρθε η ώρα για την υπεράσπιση του αμερικανικού δημοκρατικού ιδεώδους. Οποιος διαφωνεί με αυτό, όποιος έχει διαφορετική άποψη, καλύτερα να το βουλώσει»! (σ.σ. Οι παραπάνω δηλώσεις από τη στήλη του Ρ. Βρανά στα «Νέα»). Ο Μ. Φιτζγουότερ (εκπρόσωπος Τύπου κατά τον πόλεμο στον Κόλπο): «Πιστεύω ότι ο πόλεμος αυτός θα απαιτήσει κατάργηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων».

* * *

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και οι αμερικανικές εφημερίδες έχουν ήδη νιώσει τι σημαίνει «στρατιωτικού τύπου» χειραγώγηση (κάποιοι το λένε επίδειξη «πατριωτισμού»). Δεν τους απαγορεύτηκε μόνο να μεταδίδουν δηλώσεις του Μπιν Λάντεν, αλλά έγινε και έκκληση για αυτολογοκρισία από την κυβέρνηση, στην οποία φυσικά ανταποκρίθηκαν θετικά τα μεγάλα κανάλια και εφημερίδες. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα προσπάθειες, φανερής, χειραγώγησης. Το «αίτημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μη μεταδώσει η «Φωνή της Αμερικής» συνέντευξη του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ και η παρέμβαση του Κ. Πάουελ προς τον εμίρη του Κατάρ να ελέγξει το ιδιόκτητο κανάλι του «Αλ Τζαζίρα». (Φυσικά παρεμβάσεις στα ΜΜΕ δε γίνονται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και βέβαια στην Ελλάδα).

Ο Πρόεδρος Μπους έφτασε στο σημείο να σταματήσει ακόμα και την ενημέρωση των επιτροπών του Κογκρέσου σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου, επειδή σημειώθηκαν «διαρροές» προς τα ΜΜΕ! Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο είχε σχεδόν ομόφωνα επικυρώσει τις αποφάσεις του Αμερικανού Προέδρου και μάλιστα είχε πλειοδοτήσει.

* * *

Σ' αυτόν τον πόλεμο η αλήθεια δε θα είναι απλά το πρώτο θύμα, γιατί, απλά, θέλουν να μας ντύσουν όλους «στο χακί». Η αντίσταση, λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποκτά τεράστια και προφανή σημασία.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ