Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΕ
Επαναπροσδιορισμός απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία

Πιο αποφασιστική υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και μια κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Χάικο Μάας κατά την προχτεσινή του ομιλία
Ο Χάικο Μάας κατά την προχτεσινή του ομιλία
Μια νέα «ισορροπημένη σχέση» με τις ΗΠΑ, μια ριζοσπαστική συμμαχία με τη Γαλλία και μια νέα «Ανατολική Πολιτική» ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, παρουσιάζοντας προτάσεις για μια νέα ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, στο πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και του αυξανόμενου ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Η παγκόσμια τάξη δεν είναι πλέον αυτή που ξέραμε», είπε, αναφερόμενος στην «εγωιστική πολιτική "Πρώτα η Αμερική"», στις «επιθέσεις στο διεθνές δίκαιο» της Ρωσίας και στην «επέκταση» της Κίνας.

Χαρακτηριστικά, ζήτησε έναν «νέο ευρωπαϊκό πατριωτισμό» και «το θάρρος η ΕΕ να δρα από κοινού» - πάντα με προτεραιότητα τα γερμανικά συμφέροντα - «ώστε να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις παγκόσμιες προκλήσεις». Ο Μάας κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να ξεπεράσουν τις διαφορές τους: «Πρέπει να κλείσουμε τις ρωγμές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια» και η ΕΕ να αποκτήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική. Πρέπει να τερματιστεί η «κατάρα της ομοφωνίας» στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει το συντομότερο τους πρώτους τομείς όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.

Ζήτησε επίσης στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία σε ζητήματα Οικονομίας, Ενέργειας και Ασφάλειας, ώστε να «προσεγγίσουμε το στόχο της μεγαλύτερης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

Οι ΗΠΑ «παραμένουν ο στενότερος εταίρος της Γερμανίας εκτός ΕΕ, ωστόσο πρέπει να αναπροσαρμοστεί η διατλαντική εταιρική σχέση». Πιο συγκεκριμένα, «το ευρωπαϊκό βάρος πρέπει να πέσει εκεί από όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ και να δημιουργείται ένα αποφασιστικό αντίβαρο, όταν οι ΗΠΑ αμφισβητούν επιθετικά τις αξίες και τα συμφέροντα της Ευρώπης και ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές». Μια πρώτη δοκιμή γι' αυτήν την προσέγγιση είναι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σχετικά με την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία («Ανατολική Πολιτική») «θα πρέπει να περιλαμβάνει, από τη μία, πλευρά νέους τρόπους συνεργασίας με τη Ρωσία, και από την άλλη, προσφορές σε χώρες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων».

Στο μεταξύ, κατά τις προχτεσινές συνομιλίες με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην αυξημένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, σε περισσότερες συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες και στην αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε, ενώ η κόντρα του κόμματός της (CDU) με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για το θέμα των προσφύγων κλιμακώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ