Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση και πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Δ. Κουτσούμπας

MANOLIS PAKIAS

Εκτενή αναφορά στις σύνθετες εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, έκανε από το βήμα της εκδήλωσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οπως είπε, «Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την πορεία των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και την κλιμάκωση των εντάσεων για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, των πηγών ενεργειακών και άλλων ορυκτών, των αγωγών και δρόμων μεταφοράς υδρογονανθράκων και του εμπορίου γενικότερα».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον «εμπορικό πόλεμο» ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ, αλλά και στην πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, που διαρκώς αυξάνεται. Τόνισε ότι σε αυτές τις συνθήκες «προβάλλει ο κίνδυνος να οδηγηθούν στο να δώσουν το αίμα τους στρατιωτικοί και νέοι της πατρίδας μας, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, στάθηκε στον πόλεμο στη Συρία, που διαρκεί ήδη 7 χρόνια, επισημαίνοντας ότι «από την αρχή του πολέμου φάνηκε πόσο κοντά ήταν η έκρηξη μιας γενικότερης σύρραξης. Το ίδιο φάνηκε όταν τον Απρίλη που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή Γαλλίας - Βρετανίας, προκαλώντας απειλές και από τη ρωσική πλευρά». Παράλληλα, ανέδειξε την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα της βάσης της Σούδας.


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε επίσης τη στήριξη και την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ καταδίκασε τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ.

Η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ με ΝΑΤΟική σφραγίδα αποτελεί έδαφος αλυτρωτισμού

«Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ βιάζονται για ολοκλήρωση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές. Στη στρατηγική της ΕΕ είναι αυξανόμενη η οικονομική σημασία των Βαλκανίων για δίκτυα μεταφορών και Ενέργειας των μονοπωλίων της ΕΕ.

Προσπαθούν να προλάβουν τα σχέδια και την επιρροή Ρωσίας - Κίνας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Πρόσθεσε ότι οι ευρωΝΑΤΟικοί αξιοποιούν την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για εξυπηρέτηση των επιδιώξεών τους» και ξεκαθάρισε πως «δεν είναι η "ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης" που ωθεί τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την επίτευξη πάση θυσία μιας συμφωνίας».

Επισήμανε πως αυτή η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση ενέχει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, αφού διατηρείται η έννοια της «μακεδονικής εθνικότητας» και της «μακεδονικής γλώσσας». Και πρόσθεσε ότι επικίνδυνες είναι και οι αλυτρωτικές θέσεις του τύπου «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», που προβάλλονται από εθνικιστικές δυνάμεις.


«Η άποψή μας είναι στον αντίποδα της συμφωνίας που κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα Σκόπια. Πολιτικός στόχος της Ελλάδας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού και του λαού της γείτονος χώρας έπρεπε να είναι η αποτροπή πάση θυσία της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως επίσης και η αποδέσμευση της χώρας μας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Γνωρίζουμε ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή, όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά οξύνει την τάση αποσταθεροποίησης των συνόρων, τις αλυτρωτικές αλλά και τις κοσμοπολίτικες φωνές, την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχετικά με την Τουρκία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή και στις αμφισβητήσεις που εκφράζει η κυβέρνησή της απέναντι σε διεθνείς συνθήκες και σύνορα που κατοχυρώνουν.

Ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την καλλιέργεια εφησυχασμού στο λαό, και στη συνέχεια παρουσίασε τις τουρκικές διεκδικήσεις, που αφορούν τον εναέριο χώρο, την αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα. Επίσης, το καθεστώς έρευνας και διάσωσης, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Σημείωσε: «Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο στη Θάλασσα του 1982». Ενώ για τη Συνθήκη της Λοζάνης, που αμφισβητείται από την τουρκική κυβέρνηση, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα είχε καταλήξει ότι η συγκεκριμένη τουρκική στάση εμπεριείχε τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, ακόμα και πολεμικής αναμέτρησης, και δυστυχώς τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του Κόμματος.


Αναφερόμενος στη Θράκη και πιο ειδικά στη μειονότητα, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε ότι «το τουρκικό κράτος, αξιοποιώντας το μουσουλμανικό θρησκευτικό στοιχείο, επεμβαίνει μεθοδικά, προκειμένου να ενοποιήσει τη μειονότητα, καλλιεργώντας τουρκική συνείδηση. Αξιοποιεί προβλήματα διακρίσεων και περιορισμών που προκάλεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε βάρος των μειονοτικών. Χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις εθνικιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», συνέχισε, «επί της ουσίας συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της. Στις περιοχές όπου ζουν λαϊκές οικογένειες της μειονότητας παραμένουν ελλείψεις, π.χ. στις υποδομές Προσχολικής Αγωγής, ακόμα και στη βασική εκπαίδευση, προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο, στην υδροδότηση, στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές, παρά τα επιμέρους θετικά βήματα που έχουν γίνει κατά διαστήματα, μετά την αποφασιστική διεκδίκηση και ανάδειξη των προβλημάτων από το ΚΚΕ.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ συγκεντρώνει την προσοχή της στην ενίσχυση της ταξικής ενότητας και στην κοινή πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για κάθε λαϊκό πρόβλημα, ανεξάρτητα από θρησκευτικές αντιλήψεις και προέλευση, ώστε να δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τις αστικές τάξεις και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Με ιδιαίτερη φροντίδα υποστηρίζει τα πολιτιστικά - κοινωνικά δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών και αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε είδους τυχοδιωκτισμούς και διακρίσεις».

Συμφωνίες που στρώνουν το έδαφος για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου


Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές κρίσεις και συμφωνίες μετά το 1974, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε ότι αυτές οι συμφωνίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχουν στρώσει το έδαφος για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, υπό ΝΑΤΟική εποπτεία.

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στο Κυπριακό πρόβλημα, που «στις μέρες μας έχει περάσει σε νέα φάση όξυνσης, λόγω και των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Η κατάσταση περιπλέκεται ανάλογα με τις συμμαχικές σχέσεις που χτίζονται στην περιοχή, τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, τους σχεδιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς εμπλέκονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Υπογράμμισε ότι η εμπλοκή των ομίλων αυτών δεν αποτελεί εγγύηση απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις, όπως λέγεται από διάφορες πλευρές. Αντίθετα, πρόκειται για πηγή όξυνσης των ανταγωνισμών και δεινών για τους λαούς.

Αναλύοντας τη θέση του Κόμματος, είπε ότι η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού πρέπει να κατευθύνεται στο στόχο για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Η εξωτερική πολιτική είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής εσωτερικής πολιτικής και ανέδειξε τις ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως:

-- Η παραχώρηση παλιών και νέων βάσεων, υποδομών, στρατηγείων, στρατιωτικών μονάδων.

-- Η συμμετοχή σε 12 αποστολές εκτός συνόρων, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της Ελλάδας.

-- Το γεγονός ότι έμπειρα στελέχη, μάχιμες δυνάμεις βρίσκονται πολύ μακριά από τα σύνορά μας, από το Αιγαίο, τον Εβρο, παρότι προορίζονται - υποτίθεται - να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

-- Η συμμετοχή σε ασκήσεις τύπου «Καλλίμαχος» ή, στην πιο πρόσφατη, στην 113 Πτέρυγα Μάχης, που έχουν στόχο το λαϊκό κίνημα, τους πατεράδες και τα αδέρφια των εκπαιδευόμενων.

«Ο φόβος που γεννιέται σε συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών και πολέμων δεν πρέπει να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε αναμονή και ψεύτικες ελπίδες ή να τους ρίξει στην παγίδα της αστικής τάξης και των κομμάτων της περί "εθνικής ενότητας". Η λεγόμενη "εθνική ενότητα" είναι μεγάλη παγίδα για την υποταγή της εργατικής τάξης, του λαού μας και της νεολαίας στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Δ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα για το τι σημαίνει διεθνισμός και πραγματική συμμαχική - συντροφική στήριξη τις σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας, διαβάζοντας ένα μικρό απόσπασμα από την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων.

Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για να νικήσει ο λαός

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και ο αγώνας του λαού μας επιβάλλεται να γενικευτεί, διεκδικώντας:

-- Να κλείσουν όλες οι αμερικανικές και ευρωΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

-- Καμιά συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

-- Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμιά συμμετοχή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών.

-- Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το έχουμε ξαναπεί, θα το πούμε και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης.

Οι κομμουνιστές στην ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ έχουν γράψει ηρωικές σελίδες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, ο λαός και σ' αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη, να μην χαριστεί στην αστική κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έχει δώσει τα πάντα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Καμιά ανοχή και στήριξη στην άρχουσα τάξη, που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων.

Η εργατική τάξη, ο λαός μας, είναι αναγκαίο να νικήσει οριστικά και να χτίσει τη δική του εργατική εξουσία, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που είναι η μόνη διέξοδος για την εξάλειψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ετσι μόνο θα μπορέσουν να ζήσουν ο λαός μας και τα παιδιά του με ειρήνη, με δουλειά, με υψηλού επιπέδου μόρφωση. Ετσι θα καταργηθούν η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια και οι πόλεμοι, που σημαδεύουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Η νέα εργατική εξουσία, ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τον περίγυρο της χώρας, θα επιδιώξει να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:

  • Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους.
  • Να απορρίψουμε τα ύπουλα καλέσματα που στο όνομα μιας δήθεν "εθνικής ενότητας", θέλουν να υποτάξουν το λαό μας στα πολεμικά σχέδια του κεφαλαίου, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ.
  • Να απομονώσουμε τους νεοναζί εγκληματίες της ΧΑ. Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με το απάνθρωπο τέρας του φασισμού - ναζισμού.

Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες, είναι ανάγκη να βρεθούν δίπλα και μαζί με το λαό σε κάθε στιγμή του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ