Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Πακετάρουν μνημόνια και «γραμμές χρηματοδότησης» για την επόμενη μέρα του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Β. Ντομπρόβσκις

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Β. Ντομπρόβσκις
Ξεκαθαρίζει το πεδίο του ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής περιόδου και για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το «υβριδικό μνημόνιο», που στο επίκεντρό του έχει τη διατήρηση των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης φάσης και την αδιάλειπτη κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσέρχεται στη συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Πέμπτη, με «ατού» το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019 - 2022, καθώς και με ολοκληρωμένα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», μετά την επικύρωσή τους από τη Βουλή.

Σε αυτό το φόντο, η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ, πέρα από το ζήτημα της επικύρωσης στο κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» και τη συνοδευτική εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, θα επικεντρώσει στις αποφάσεις για το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», μάλιστα για περίοδο τουλάχιστον δυο ετών μετά το τρέχον μνημόνιο, καθώς και στην όποια επιμήκυνση των αποπληρωμών για το κρατικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται ότι ο υπό διαμόρφωση αντιλαϊκός μηχανισμός θα θωρακίζεται και από τη γραμμή χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δυσκολιών για άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης στο συνέδριο του «Economist», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Μεταξύ αυτών:

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «κουαρτέτο» Ντ. Κοστέλο επιβεβαίωσε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες «αξιολογήσεις». Εκτίμησε ακόμη ότι το νέο καθεστώς θα διαρκέσει 2 ή 3 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα το «εποπτικό πλαίσιο» θα «ανανεώνεται ανά εξάμηνο», ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά και τις εκάστοτε προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι οι «επισκέψεις» των «θεσμών» θα είναι συχνότερες σε σχέση με αυτές στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων.

Ο επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Οι εθνικές μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και αυτό μπορεί να επηρεάσει συνολικότερα την εικόνα και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κεφαλαιακό απόθεμα» θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους για περίοδο πολύ μεγαλύτερη από το 1 έτος, «καθησυχάζοντας πλέον τους επενδυτές ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το ζήτημα του κρατικού χρέους, «θύμισε» ότι και χωρίς πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης οι «ωριμάνσεις» (αποπληρωμές) φτάνουν μέχρι και το 2059, λέγοντας ότι «θέλουμε να αποπληρωθούμε κάποια στιγμή»...

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Φ. Γκέρσον επικέντρωσε στις «προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η κατάσταση να βελτιωθεί». Μεταξύ αυτών, ανέφερε το «μη βιώσιμο» κρατικό χρέος, τη χαμηλή παραγωγικότητα και το βάρος των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Μάλιστα, συνέδεσε τη χαμηλή παραγωγικότητα με τα δημογραφικά στοιχεία, ανοίγοντας βέβαια και πάλι ζήτημα Ασφαλιστικού, όπως έκαναν πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, έκανε λόγο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, ενώ βέβαια δήλωσε και «αισιόδοξος» για το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι είναι δρομολογημένη η ολοκλήρωσή του. Δεν παρέλειψε βέβαια και τα «συγχαρητήρια» για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Διαβεβαιώσεις σε δανειστές και «αγορές»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για τη μακροχρόνια και βιώσιμη πρόσβαση του ελληνικού κράτους για την άντληση νέων δανείων από τις χρηματαγορές, έθεσε τους παρακάτω άξονες και τις προϋποθέσεις:

-- «Μετά το πρόγραμμα η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει και να διατηρήσει τη στόχευσή της» και, βέβαια, «στην πορεία επίτευξης των στόχων που έχουν να κάνουν με τα πρωτογενή πλεονάσματα». Μάλιστα, όπως είπε, αυτό είναι και το «βασικό μήνυμα» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» για τη «δημοσιονομική σταθερότητα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

-- Διαμόρφωση «μηχανισμού εξασφάλισης προστασίας απέναντι στην αστάθεια στις αγορές αν τα πράγματα δεν πάνε καλά». Πρόκειται για το περιβόητο κεφαλαιακό απόθεμα - μαξιλάρι, με «προίκα» τα δάνεια της Ευρωζώνης και τα υπερπλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό θα φτάσει στα 17-18 δισ. ευρώ και, όπως χαρακτηριστικά διαβεβαίωσε τους δανειστές και τους «επενδυτές», θα τηρείται σε ξεχωριστό ειδικό λογαριασμό με αποκλειστική χρήση την αποπληρωμή των δανείων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Εκταμίευση υποδόσης από τον ΕSM

Την ίδια ώρα, ο ΕSM μέσω χτεσινής τηλεδιάσκεψης προχώρησε στην εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος. Η συγκεκριμένη εκταμίευση σχετίζεται με την εκκρεμότητα της προηγούμενης (3ης) «αξιολόγησης», που αφορά στην αποπληρωμή τμήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Να σημειωθεί ότι αυτή εγκρίθηκε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή με την επικύρωση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» και του εφαρμοστικού νόμου.

Σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, προχώρησε σε αποφάσεις για την αλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής με απόσυρση ορισμένων από τα μέτρα της νομισματικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα μετά το Σεπτέμβρη του 2018, οι καθαρές αγορές χρεογράφων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ το μήνα (από 30 δισ. ευρώ σήμερα), ενώ το σχετικό πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, θα λήξει στο τέλος Δεκέμβρη του 2018.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα «επανεπένδυσης» των ποσών από το προϋπάρχον πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης «για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέλνει από σήμερα μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής (2019-07-08 00:00:00.0)
Σε μόνιμη «εποπτεία» οι λαϊκές ανάγκες με παρεμβάσεις στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους (2019-04-16 00:00:00.0)
Ισχνή ανάκαμψη στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής (2019-04-02 00:00:00.0)
«Συστάσεις» που προαναγγέλλουν τον νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης (2019-02-15 00:00:00.0)
Σπάει «κοντέρ» το κρατικό χρέος (2018-08-18 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με νέο εφαλτήριο το «κλείσιμο» της δεύτερης «αξιολόγησης» (2017-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ