Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανοιχτά και παρασκηνιακά παζάρια για αλλαγές συνόρων

Από τη συνάντηση Βούτσιτς - Θάτσι, με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ και τον καγκελάριο της Αυστρίας
Από τη συνάντηση Βούτσιτς - Θάτσι, με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ και τον καγκελάριο της Αυστρίας
ΚΙΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Φουντώνουν οι διεργασίες και τα παρασκηνιακά παζάρια για «τελική συμφωνία ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο και για αλλαγές στα σύνορα χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της προώθησης του ευρωαντλαντικού σχεδίου στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, μεταβαίνοντας την περασμένη Παρασκευή στο Κίεβο, δεν έκρυψε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «ευνοϊκά» μία πιθανή συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «αν το Κόσσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε συμφωνία που ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα... Η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι αν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία - και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό - εμείς δεν θα εναντιωθούμε».

Το ίδιο 24ωρο, στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (η Αυστρία ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία γι' αυτό το εξάμηνο) και τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Βούτσιτς αμέσως μετά, τόνισε ότι «μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας αφορά μόνο τους Σέρβους και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς» και ότι θα πρέπει αυτοί οι λαοί να δοκιμάσουν να ζήσουν μαζί και να βρουν «μία λύση». Απαντώντας σε πρότερη δήλωση του Βρετανού πρέσβη στη Σερβία, Ντένις Κιφ, ότι πιθανή αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου «θα προκαλέσει τεράστιο ρίσκο και τίμημα», ο Βούτσιτς ζήτησε ρητορικά να μάθει γιατί το 2008 ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία κ.ά. αναγνώρισαν τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλάζοντας τα σύνορα... Ο Θάτσι, από την πλευρά του, είπε επίσης ότι «κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται μία πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Σερβία, ακόμη και εάν συμπεριλαμβάνει διόρθωση συνόρων», και επιβεβαίωσε ότι ο νέος γύρος διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτέμβρη.

Ενισχύοντας τα εντεινόμενα «μαγειρέματα» για αλλαγές συνόρων μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, σε χτεσινή συνέντευξη στη διαδικτυακή ιστοσελίδα «European Western Balkans» ο Θάτσι επιβεβαίωσε τις διαβουλεύσεις για το θέμα και αποδέχτηκε στην ουσία ότι θα πρέπει «να λυθεί» αυτό, όπως και άλλες «διμερείς διαφορές» στην περιοχή, προκειμένου να ενταχθούν μακροπρόθεσμα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Κατηγόρησε τη Σερβία ότι εκείνη καθυστερεί τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για «τελική αναγνώριση» του προτεκτοράτου και ένταξή του στον ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να καθοριστούν «σύνορα μήκους 400 χλμ. με τη Σερβία», δεν απέκλεισε τις «διορθώσεις συνόρων» και επιβεβαίωσε τη «βαριά ανάμειξη Βρυξελλών, Βερολίνου, Παρισιού και Ουάσιγκτον» στα παζάρια. Εκτίμησε ότι σε περίπτωση που Βελιγράδι και Πρίστινα καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα αναγνωριστεί από ΗΠΑ και ΕΕ «εφόσον συμφωνεί με τις αξίες της ΕΕ και του διεθνούς Δικαίου».

Τη σκυτάλη των παζαριών για ευρύτερες «ανακατατάξεις» που σπρώχνουν στα Δυτικά Βαλκάνια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι πήραν χτες στο Δυρράχιο της Αλβανίας πρωθυπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με συμμετοχή και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου). Πρώτη θέση στην ατζέντα της «ανεπίσημης» συνάντησης πήραν ζητήματα που αφορούν την «περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση», με βάση το «κοινό όραμα με την ΕΕ», και η εφαρμογή «περιφερειακής οικονομικής ζώνης». Ταυτόχρονα, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση - ως γνήσιος «σημαιοφόρος» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - στηρίζει πλήρως την ένταξη όλων των χωρών σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο μεταξύ, ενόψει και του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ στα τέλη Σεπτέμβρη για την ένταξη ή όχι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως αυτή δρομολογείται από τη συμφωνία των Πρεσπών, αυξάνονται οι πιέσεις και αντίστοιχα οι εσωκομματικές διεργασίες στο αντιπολιτευόμενο VMRO - DPMNE, για τη θέση που τελικά θα πάρει. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν τα διεθνή ΜΜΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδρίασε πριν από μερικές μέρες ενόψει συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για το θέμα, προχώρησε στη διαγραφή στελεχών του κόμματος, ανάμεσά τους και του πρώην οργανωτικού γραμματέα Στ. Νάσκοβσκι, που έχουν ταχθεί εναντίον ενός πιθανού μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της χώρας «είναι μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ