Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απόψε η συνάντηση Κ. Σημίτη - Αλ. Παπαρήγα

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πρόκειται να συναντηθεί απόψε στις 8 το βράδυ, στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή, λόγω της κατάθεσης του Προϋπολογισμού, στην οποία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σκόπιμη διγλωσσία για Κυπριακό

Δύο γλώσσες χρησιμοποιεί ο Κ. Καραμανλής στο Κυπριακό, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους. Από τη μια, πειθαρχώντας στις επιθυμίες και το «πακέτο» των ΗΠΑ για Κυπριακό και Αιγαίο, υποστηρίζει τη «διαπραγμάτευση» στο «σχέδιο Ανάν» και εμφανίζεται στυλοβάτης του «εθνικού μετώπου». Από την άλλη, επιχειρεί να εισπράξει (και απορροφήσει) τη δυσαρέσκεια για το «σχέδιο Ανάν», ασκώντας κριτική σε διαπραγματευτικά λάθη της κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή εκφράστηκε στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ο Κ. Καραμανλής στήριξε την τακτική των «σκληρών διαπραγματεύσεων» για να διορθωθούν οι «αδυναμίες»(!) του «σχεδίου Ανάν», που αφορούν τη λειτουργικότητα και τις «μεγάλες αποκλίσεις του από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ταυτόχρονα άσκησε εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας λάθος τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι «ιστορική ευκαιρία», γιατί «και επί της ουσίας δεν είναι έτσι, αλλά και διότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση μας». Λάθος χαρακτήρισε και τη μη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχών για το Κυπριακό, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει πάση θυσία, με κάθε τρόπο, να αποφευχθεί η σύνδεση της λύσης του Κυπριακού, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Προσποιείται προφανώς πως δε γνωρίζει ότι η πακετοποίηση έχει γίνει από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο ρυθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της Τουρκίας εξαρτάται, πάνω απ' όλα, από την ίδια και την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την «εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε στον Ερντογάν τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς «κυρίως για τη λειτουργικότητα αυτού του σχεδίου, αλλά και την εναρμόνισή του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Την άποψη ότι η «λύση» του Κυπριακού πάει πακέτο με την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε με τον κυνισμό που τον διακρίνει ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή το πρωί με τον Γλ. Κληρίδη. «Την πρόταση Ανάν θα τη δούμε σαν πακέτο με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πιθανότατα, κανείς δε θα δεχόταν αυτή την πρόταση χωρίς να συνοδεύεται από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, που σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, εκτίμησε ότι το «σχέδιο Ανάν» «αδιαμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης», ενώ εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτή και από την την τουρκική πλευρά σαν βάση διαπραγμάτευσης.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολα στο τραπέζι

Κυπριακό και Αιγαίο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων Σημίτη - Ερντογάν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για πρώτη φορά χτες με τόσο εκκωφαντικό τρόπο έγινε σαφές ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν προχωρήσει σε μιαν ιδιότυπη μυστική διπλωματία, που δεν αφορά μόνο στο Κυπριακό, αλλά το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών «θυμήθηκαν» ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ελληνοτουρκικός διάλογος, μεταξύ των άλλων, και για την υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή, ο νικητής των πρόσφατων τουρκικών εκλογών ξεκινούσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία από το Μέγαρο Μαξίμου, με εμφανή την έκκληση για στήριξη από την ΕΕ, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας του.

Τον αγωνιζόμενο να σταθεροποιηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του Ν. Ερντογάν, υποδέχτηκε στην Αθήνα με όλες τις τιμές, αλλά και με την ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, η κυβέρνηση. Αυτήν την ετοιμότητα, τη διατύπωσε σαφέστατα ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», λέγοντας ότι, αν επιλυθεί το Κυπριακό, τότε σε ένα χρόνο θα έχει επιλυθεί και το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο επίσημο, δήλωσε πως όσον αφορά στα θέματα του Αιγαίου, «αυτή τη στιγμή συναντώνται οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι γενικοί διευθυντές των δύο υπουργείων συζητούν τα θέματα αυτά και πιστεύω ότι έχουν προχωρήσει στη διευκρίνιση ορισμένων όρων, ορισμένης κατηγορίας θεμάτων, που θα πρέπει να διερευνηθούν και οι διερευνητικές αυτές επαφές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίσουν. Βεβαίως, τα θέματα αυτά δε λύνονται από σήμερα έως αύριο. Αλλά έχουμε συμφωνήσει στο Ελσίνκι ότι, το αργότερο, το 2004 θα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε γι' αυτό το ζήτημα, απέφυγε να απαντήσει, αν τελικά η Τουρκία έχει την πρόθεση να αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί τη δικαιοδοσία και δεν έχει δηλώσει την πρόθεσή της να την αποδεχτεί, μετατρέπει τις συζητήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, για τις οποίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σε ένα διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος μαζί με το θέμα της υφαλοκρηπίδας αναγκαστικά συμπεριλαμβάνει τις τουρκικές αμφισβητήσεις του καθεστώτος στο Αιγαίο.

Κυπριακό

Στις δηλώσεις του για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επισήμανα στον κ. Ερντογάν, του ανέφερα την άποψή μας ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό αποτελεί μια καλή αφετηρία διαπραγμάτευσης. Θα πρέπει σε αυτήν τη διαπραγμάτευση η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητικές προτάσεις, για να λύσουμε επιτέλους αυτό το πρόβλημα, το οποίο, επί πάρα πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, βασανίζει τον κυπριακό λαό, αλλά και έχει αρνητική επίπτωση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ελληνική στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. «Είναι γνωστό, είπε, ότι η Ελλάδα είναι κατ' αρχήν υπέρ της άποψης να οριστεί μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετέφερα, όμως, και στον κ. Ερντογάν ότι χρειάζεται από πλευράς της Τουρκίας να αποσαφηνιστούν ορισμένα θέματα και ερωτήματα, τα οποία υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουμε και εμείς. Είναι τα θέματα για τα χρονοδιαγράμματα της εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Επίσης τα άλλα εκκρεμή θέματα τα οποία υπάρχουν, όπως αυτό που έχει σχέση με την Κύπρο και βεβαίως υπάρχουν και τα θέματα που έχουν περιληφθεί στη Συμφωνία του Ελσίνκι και στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την εφαρμογή του Ελσίνκι».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν θέλησε να επισημάνει την προσπάθειά του να παγιωθεί η δημοκρατία στη χώρα του και να οδηγήσει την Τουρκία στην ΕΕ.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο του Κυπριακού νομίζω ότι θα επηρεάσουν τα μάλα τις σχέσεις μας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι θα πρέπει οι αποφάσεις και οι λύσεις που θα βρεθούν σ' αυτό το θέμα να είναι λύσεις δίκαιες». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τούρκος επίσημος, μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε: «Η περίοδος δε μας ευνοεί ιδιαίτερα. Δηλαδή, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό τώρα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ασθένειας του Προέδρου Ντενκτάς. Εγώ ήθελα να συνομιλήσω μαζί του, αλλά δυστυχώς η ασθένειά του εξελίχθηκε αρνητικά, χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκ νέου. Συνομίλησα μαζί του τηλεφωνικά και ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν τη συνάντηση (...) Εμείς δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να σταματήσουν οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις, διότι πιστεύουμε πως η πολιτική είναι η τέχνη επίλυσης προβλημάτων και όχι δημιουργίας προβλημάτων».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει το «σχέδιο Ανάν», ο κ. Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν κατηγορηματικός: «Δε θα προλάβουμε μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, να προχωρήσουμε σε τέτοιες συνομιλίες, ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό. Δεν μπορούμε να φτάσουμε, να λύσουμε αυτό το θέμα μέχρι τότε. Για μας, το θέμα θα ξεκινήσει με το που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα τουρκική κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση

Κύκλοι της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση, δήλωναν την απόλυτη ικανοποίησή τους από το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν δημιουργεί την αίσθηση πως επιθυμεί μια σοβαρή διαπραγμάτευση για την Κύπρο και για το σύνολο των ζητημάτων στο Αιγαίο.

Βέβαια, στην κυβέρνηση αναμένουν και την κοινή συνεδρίαση των ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μετρηθούν οι εσωτερικές αντιδράσεις γύρω από τα βήματα που φαίνεται ότι έχουν προαποφασιστεί από τον πρωθυπουργό για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθούν και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ήδη διακινείται κείμενο, προς συγκέντρωση υπογραφών από μέλη της ΚΕ και της ΚΟ του κόμματος, προκειμένου να εμφανιστεί στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων στις 28 και 29/11. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτό το κείμενο κινείται στο πνεύμα του κειμένου, που συνέταξαν οι Πάγκαλος, Αρσένης και Καψής, συνοψίζοντας τις ανησυχίες τους για την πορεία στο Κυπριακό, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Τι χρειάζεται για να ξυπνήσουμε;

Ωστε αποκεφαλίστηκε ο Γ. Κύρτσος. Το νέο δημοσιεύτηκε σαν πληροφορία στις εφημερίδες με κάθε λεπτομέρεια. Το ΔΣ του Ιδρύματος Βουδούρη συνήλθε εκτάκτως και απολύσανε τον κ. Κύρτσο με 9 ψήφους υπέρ, 2 κατά. Αλλοι 8 ήταν απόντες. Η αιτία που τον πάψανε ήταν ότι μαζί μ' όλους τους Ελληνες με φιλότιμο διαφώνησε με το τελεσίγραφο «Αμάν» που το λέει ο Αποστόλης.

Ελα όμως που με την πρόταση Αναν είναι ενθουσιασμένη η κυβέρνηση. Κι έτσι ο κ. Καραμανλής σπεύδει ν' αποδείξει στον Μπους ότι είναι κι αυτός καλό παιδί και ότι αν φαγωθεί ο Σημίτης, μπορεί να τον αντικαταστήσει επάξια. Παύει λοιπόν τον κ. Κύρτσο που του έκανε μια μουντζούρα στην καλή διαγωγή. Ο κ. Κύρτσος κατηγορεί τον κ. Καραμανλή ότι βρίσκεται πίσω από το ΔΣ και διέταξε την απόλυσή του.

Ολα αυτά ακούγονται σαν ένα εργατικό γεγονός. Κάποιο αφεντικό έδιωξε κάποιον υπάλληλο και ο υπάλληλος θύμωσε.

Αυτό το γεγονός το ξέρουμε όλοι. Οπως ξέρουμε και τα παρακάτω που θα γράψω. «Τότε γιατί τα γράφεις;» ρωτά ο Αποστόλης, που σκυμμένος πάνω από το κεφάλι μου, διαβάζει, κρίνει και σχολιάζει και την τελευταία μου λέξη. Στην αρχή θύμωνα. Τώρα συνήθισα. Γιατί φιλαράκο μου, που φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν, δεν καταλαβαίνω τι χρειάζεται ακόμα, για να καταλάβει και ο πιο καθυστερημένος πνευματικά, ο πιο αφελής, ο πιο αγράμματος, ότι η συνέχιση του δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι προσβολή στην ανθρώπινη νοημοσύνη. Και τώρα με την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η Αμερική, και με το Κυπριακό, δεν ιδρώνει τ' αυτί τους, και δέχονται κάθε εξευτελισμό.

Τα κόμματα αυτά δεν έχουν ούτε θεωρία ούτε πίστη. Εξυπηρετούν αφεντικά για να κρατήσουν τη θέση τους. Η παύση του κ. Κύρτσου από τον κ. Καραμανλή, είναι ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα της στενής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για τη διατήρηση του συστήματος, που τους επιτρέπει να μοιράζονται την εξουσία με τα οφέλη της.

Τα στελέχη κρατάνε τη «γραμμή» με την απειλή της παύσης. Να βρεθούν από δήμαρχοι κλητήρες. Αλλά είναι τραγική φάρσα όταν ένας άνθρωπος χωρίς συμφέροντα, απογοητεύεται με το ένα κόμμα και πηγαίνει για καλύτερα στο άλλο. Αυτό είναι που δεν μπορώ να καταλάβω και γι' αυτό τα γράφω Αποστόλη.

Είναι περισσότερο μια ερώτηση. «Τι χρειάζεται για να ξυπνήσουμε πριν είναι πολύ αργά;».

Αντε γεια.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ανακοίνωση του ΠΓ του ΑΚΕΛ

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, στη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την επόμενη ημέρα σημειώνονται τα παρακάτω:

«Κατά τη χτεσινή τακτική συνεδρία του, το ΠΓ της KE του AKEΛ συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώνονται με την υποβολή του σχεδίου Ανάν.

Το ΠΓ της KE του AKEΛ επαναβεβαίωσε ότι στόχος όλων είναι η επίτευξη μιας ορθής, λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Αυτή η λύση πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα του OHE, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και το Κοινοτικό Κεκτημένο. Μια τέτοια λύση είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και θα επανενώνει λαό και πατρίδα.

H λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και δημοκρατικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. H λύση αυτή θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, και θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Είναι γεγονός ότι η υποβολή του σχεδίου Ανάν, τη χρονική στιγμή που έχει υποβληθεί, δημιουργεί πιεστικές συνθήκες προς όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα προς την ελληνοκυπριακή, γιατί συμπίπτει με την τελική ευθεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το AKEΛ είχε έγκαιρα προβλέψει αυτή την πιθανότητα και είχε ζητήσει από τους κυβερνώντες να δραστηριοποιηθούν προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες δεν έπραξαν όλα όσα έπρεπε, επηρεασμένοι ίσως και από την πεποίθησή τους ότι σε καμιά περίπτωση δε θα διασυνδεόταν η ένταξη με τη λύση του Κυπριακού. Να, όμως, που ορισμένοι επιχειρούν να τα διασυνδέσουν.

Το ΠΓ της KE του AKEΛ είναι της άποψης ότι οι χειρισμοί τόσον επί της τακτικής αντιμετώπισης του σχεδίου Ανάν όσον και επί της ουσίας του θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, συνετοί και νηφάλιοι, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και όλων των κατοίκων της. Είναι γι' αυτό το λόγο που διαφωνούμε, με κάθε μηδενιστική αντιμετώπιση του σχεδίου λύσης, αλλά και με τη διαρκή προσπάθεια ωραιοποίησής του από ορισμένους κύκλους. Το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι ο τόπος μας διέρχεται τις πιο κρίσιμες στιγμές από το 1974, καλεί όλους σε αυτοσυγκράτηση. Το ΠΓ της KE του AKEΛ θεωρεί ότι το σχέδιο επί της ουσίας του περιέχει θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν. Θεωρεί, επίσης, ότι τα χρονικά και διαδικαστικά διλήμματα και όρια είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ουσιαστικής και ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα που συνθέτουν την πολιτική συγκυρία τη χρονική στιγμή της υποβολής του εγγράφου Ανάν και το περιεχόμενο του σχεδίου είναι της άποψης ότι το σχέδιο είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης, χωρίς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διλήμματα τα οποία θέτει. Επίσης, διαφωνούμε με τη διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι κατά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης όπου διαφωνούν οι πλευρές τη λύση θα δίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτός ο χειρισμός κατά την άποψη του ΠΓ της KE του AKEΛ παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και δημιουργεί τις δυνατότητες με τη συνεργασία και της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεραστούν τα αρνητικά στοιχεία του σχεδίου. Στοιχεία που είναι κατά τη γνώμη μας απότοκο κύρια της εκτροπής που έχει σημειωθεί με την υιοθέτηση της θέσης "όλα στο τραπέζι" και σειράς άκαιρων και άστοχων χειρισμών.

Το ΑΚΕΛ έχει πολλά να πει, γιατί και πώς φτάσαμε σ' αυτό το άστοχο σημείο και θα μιλήσουμε στην ώρα που πρέπει. Φρονούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να επιδειχτεί συλλογικότητα και περίσκεψη, η μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και συνέπεια σε αρχές, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Οι στιγμές επιβάλλουν ενότητα, συλλογικότητα και σοβαρότητα και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα ομοψυχίας και ισοτιμίας.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές στρεφόμαστε προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και τους καλούμε να αγωνιστούν και εκείνοι στη βάση των κοινά αποδεκτών και διεθνώς παραδεκτών αρχών, για να πετύχουμε να λύσουμε το πολιτικό μας πρόβλημα και να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας σε μια κοινή, λεύτερη, ανεξάρτητη και ειρηνική πατρίδα. Το AKEΛ, όπως πάντα, έτσι και τώρα θα κρίνει τις εξελίξεις με γνώμονα το κοινό καλό όλων των Κυπρίων και της κοινής μας πατρίδας.

Το ΠΓ της KE του AKEΛ

16.11.2002»

ΚΥΠΡΟΣ
Η κοινή γνώμη απορρίπτει

Η κοινή γνώμη στην Κύπρο απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ως τελική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Νίλσεν - Αμερ», για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης». Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ποσοστό 52% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνουν το σχέδιο, κυρίως γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση επ' αυτού, ώστε να αλλάξουν κάποια σημεία.

Το θέμα της ασφάλειας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο πρόβλημα, καθώς 55% απαντούν ότι θα ένιωθαν ανασφαλείς σε μια λύση κατά την οποία το ζήτημα αυτό θα διαχειριζόταν πολυεθνική δύναμη και 53% πιστεύουν ότι το κράτος της Κύπρου δε θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση το σχέδιο Ανάν, σε περίπτωση που η ασφάλεια είναι εγγυημένη από τα Ηνωμένα Εθνη.

Εξάλλου, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, 72% εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια εφαρμογής λύσης του Κυπριακού, θα υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις είτε από Ελληνοκυπρίους είτε από Τουρκοκυπρίους ή ακόμη και από τις δύο πλευρές. Σύγχυση επικρατεί στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την προτιμητέα λύση στο Κυπριακό: Χωριστά από τους Τουρκοκυπρίους σε διαφορετικά κρατίδια με ένα χαλαρό κεντρικό κράτος, επιλέγει να ζήσει το 44%, μαζί με τους Τουρκοκυπρίους στα δύο κρατίδια με ένα δυνατό κεντρικό κράτος, το 47%.

Σε σχέση με τους δύο χάρτες που προτείνονται στο σχέδιο Ανάν, η έρευνα κατέδειξε ότι 39% των ερωτηθέντων απορρίπτουν και τα δύο εναλλακτικά σενάρια επίλυσης της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού, ενώ το 34% προτιμά επιστροφή της περιοχής Καρπασίας. Μόλις το 16% εκδηλώνει προτίμηση για επιστροφή της περιοχής κεντρικής Μεσαορίας.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Περιμένει την επιστροφή Ντενκτάς...

Η επίσημη απάντηση των εκπροσώπων του ψευδοκράτους για το «σχέδιο Ανάν», θα γίνει όταν ο Ρ. Ντενκτάς επιστρέψει στα Κατεχόμενα. Αυτό επισήμαναν χτες, από τη Νέα Υόρκη, στενοί συνεργάτες του Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος υπέστη πνευμονικό οίδημα και εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο.

Εξάλλου, στην Αγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Επίσης σήμερα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς, στην πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση Τούρκων πρεσβευτών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Γ. Μπουλούτς, πολλοί Τούρκοι πρεσβευτές, μεταξύ των οποίων οι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και στην Αθήνα, θα συνεδριάσουν, προκειμένου να «μελετήσουν το σχέδιο». Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δε θεωρούμε πως περιοριζόμαστε από κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για να απαντήσουμε στο σχέδιο» και τόνισε ότι «το σχέδιο πρέπει να αναλυθεί λεπτομερώς».

Και η Εκκλησία τοποθετείται...

Θέση επί του «σχεδίου Ανάν» και μάλιστα αρνητική παίρνει η Κυπριακή Εκκλησία, ενώ και η Ελλαδική Εκκλησία προβληματίζεται και αναμένεται να τοποθετηθεί επί του προβλήματος αύριο, Τετάρτη, στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκής Συνόδου που συγκάλεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά από τους Κύπριους ιεράρχες, οι οποίοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο «σχέδιο Ανάν», ενώ χτες τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο επισκέφτηκε και τον ενημέρωση στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, που ρωτήθηκε χτες σχετικά, εξέφρασε την αντίθεσή του για μια τέτοια δραστηριοποίηση της Εκκλησίας και αναφορικά με τη σημασία της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον αρχιεπίσκοπο, είπε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει μία σειρά και άλλων θεσμικών παραγόντων, εντάσσοντας την ενημέρωση του αρχιεπισκόπου στον κύκλο αυτών των συναντήσεων. Κατά τ' άλλα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και πρόσθεσε ότι «η συμπαράσταση της Εκκλησίας σ' αυτές τις δύσκολες ιστορικές στιγμές είναι πολύ σημαντική».

Η Εκκλησία της Κύπρου

Εναντίον του σχεδίου τάχτηκε χτες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου. Υστερα από τετράωρη συνεδρία των Συνοδικών εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτεται το περιεχόμενο του προτεινομένου σχεδίου λύσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο λύσης δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί δε συνάδει με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αντιθέτως, προστίθεται, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία άφησε αιχμές εναντίον του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας, λέγοντας ότι άλλα έχουν λεχθεί και άλλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Δέχεται να διαπραγματευτεί την πρόταση Ανάν

Eurokinissi

Τις πλέον κρίσιμες στιγμές τις ιστορίας της, μετά την εισβολή του Αττίλα, διέρχεται η Κύπρος. Το απαράδεκτο σχέδιο Ανάν, υπαγορευμένο από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα σχέδιο κυριολεκτικά παγίδα για τους λαούς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκει τη θεσμική πλέον αναγνώριση της διχοτόμησης και την αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Εντείνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα και σε κόμματα που συνηγορούν υπέρ του σχεδίου Ανάν, υπάρχουν φωνές αντίθεσης και προβληματισμού και καλούν σε κινητοποίηση και δράση. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι η κατάθεση του σχεδίου από τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας «νέας κατάστασης πραγμάτων» και τετελεσμένων αποφάσεων, που φέρνουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε, μετά από τετράωρη συνεδρίαση που είχε χτες, ότι δέχεται να διαπραγματευτεί την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, με την επισήμανση ότι το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται δεν μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό. Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης ενημέρωση χτες το απόγευμα για την απόφαση αυτή - που ήταν και δική του θέση - τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μ. Παπαπέτρου, ο οποίος περιορίστηκε στο να διαβάσει μια σύντομη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου: «Το Εθνικό Συμβούλιο πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δέχεται να διαπραγματευτεί την πρότασή του για τη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου». Επισήμανε ακόμα ότι εξ αντικειμένου, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο σχέδιο Ανάν, περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν δεσμευτικά. Ο Μ. Παπαπέτρου αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων, ενώ υπάρχει και δέσμευση μεταξύ των κομμάτων να μην προβούν σε δημόσια συζήτηση επί της ουσίας της πρότασης Ανάν, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Σάββατο στην Αθήνα στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε κατά την επιστροφή του από την Αθήνα ότι στις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ως προς τη γραμμή που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Η ομοφωνία αυτή, όπως είπε, συνίσταται στο ότι επί ορισμένων σημείων του σχεδίου, τα οποία δεν ανέφερε, θα ζητηθούν διευκρινίσεις, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει διαπραγμάτευση.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αν και δεν ανακοινώθηκε πώς τάχθηκαν τα κόμματα, είναι γνωστό ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΑΔΗΚ και ΚΙΣΟΣ υποστήριξαν την πρόταση που τελικά αποφασίστηκε, ενώ οι Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι ζήτησαν απόρριψη του σχεδίου. Η επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 28 του Νοέμβρη.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρόκειται για σχέδιο μη λειτουργικής Συνομοσπονδίας
  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Συναντήθηκε και με τους φορείς της επαρχίας της Κερύνειας

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο, η Αλ. Παπαρήγα συζήτησε για περίπου μισή ώρα με τον Γλ. Κληρίδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους τόνισε:

«Θέσαμε στον Πρόεδρο Κληρίδη τις απόψεις του ΚΚΕ για το "σχέδιο Ανάν". Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ένα σχέδιο διαμόρφωσης μιας απατηλής, θα έλεγα και μη λειτουργικής, Συνομοσπονδίας που βασίζεται πάνω σε μια διχοτομημένη Κύπρο. Είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο αυτό και τασσόμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων που προσπαθούν και παλεύουν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Βεβαίως, αρμόδιος να αποφασίσει τελικά είναι ο κυπριακός λαός. Οποια και αν είναι η απόφασή του πάνω στο "σχέδιο Ανάν", εμείς θα είμαστε στο πλευρό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα διαρκές κίνημα αλληλεγγύης και απέναντι στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους. Φροντίζοντας ακόμα, όσο εξαρτάται από εμάς, να συμβάλλουμε στη συνένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γιατί εξίσου θα υποφέρουν από τις συνολικές εξελίξεις, αντιπαλεύοντας βεβαίως κάθε πνεύμα εθνικισμού, που σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσεται».

Με φορείς της Κερύνειας

Την ίδια μέρα και λίγο αργότερα η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, τα οποία βρέθηκαν στην Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους της πολιτικής ζωής του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Ε[ιτροπής παρουσίασαν τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις τους για το «σχέδιο Ανάν», τις οποίες και πήραν μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 13 Νοέμβρη του 2002. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψή τους, ομόφωνα αποφάσισαν ότι «το σχέδιο λύσης που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελληνοκυπριακή πλευρά διότι σ' αυτό:

-- Δεν κατοχυρώνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

-- Δεν κατοχυρώνεται η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

-- Δεν κατοχυρώνεται η έμπρακτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

-- Δεν κατοχυρώνεται η εφαρμογή όλων των διεθνώς κατοχυρωμένων βασικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων».

Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της αντιπροσωπείας τόνισε ότι το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι αντίθετο με το «σχέδιο» και τάσσεται στο πλευρό του κυπριακού λαού.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προφάσεις εν αμαρτίαις...

Επί οκτώ ολόκληρες ώρες το περασμένο Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ αναζητούσε δικαιολογίες για το «ναι» που η ηγεσία του κόμματος είχε προαποφασίσει να δηλώσει στο σχέδιο Ανάν. Η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΠΕ επικύρωσε όσα είχαν καταληχθεί στις εντατικές διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών. Με την επίκληση επιχειρημάτων που ξεκινούσαν από το «πώς θα κοιτάξουμε τον Κληρίδη στα μάτια» και κατέληγαν στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, η ΚΠΕ επικύρωσε την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου υπέρ του σχεδίου Ανάν, προς μεγάλη ευχαρίστηση των ανανεωτών οι οποίοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τη θέση της ηγεσίας επί του θέματος.

Τα έξι λευκά της ψηφοφορίας ανήκουν σε στελέχη του «αριστερού ρεύματος», το οποίο αυτή τη φορά δεν κατάφερε να εκφραστεί με κοινή θέση στην ΚΠΕ και καταγράφηκαν σοβαρές αποκλίσεις στις απόψεις των στελεχών που πρόσκεινται σε αυτό. Για παράδειγμα, ο Π. Λαφαζάνης στηλίτευσε με τον πλέον δριμύ τρόπο το σχέδιο Ανάν, απορρίπτοντάς το ως απαράδεκτο και εκβιαστικό, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος, που επίσης κατέθεσε ενστάσεις για το σχέδιο, έθεσε σε ψηφοφορία τροπολογία με την οποία ζητούσε: Η απάντηση στον ΓΓ του ΟΗΕ να δοθεί μετά την Κοπεγχάγη ώστε να μη συνδεθεί η επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή διαδικασία. Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις χωρίς τελεσίγραφα. Να δηλώσει ο ΣΥΝ ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ. Η τροπολογία συγκέντρωσε μόλις 12 ψήφους και ως εκ τούτου απορρίφθηκε.

Σε γενικές γραμμές, η ΚΠΕ αποφάσισε ότι ο ΣΥΝ: Υποστηρίζει την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Στηρίζει τη διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ζητά την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτά, παρότι όλοι, μηδέ εξαιρουμένων των «ανανεωτών», αναγνώρισαν και επισήμαναν τα αρνητικότητα σημεία που εμπεριέχει η προτεινόμενη «λύση», τα οποία όμως προσπεράστηκαν στο όνομα μιας κακώς νοούμενης «ρεαλιστικότητας».

ΔΗΚΚΙ
Κίνηση εναντίον του «σχεδίου Ανάν»

Στη δημιουργία «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών» ενάντια στο απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν», προχώρησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, στελέχη του κόμματός του και άλλοι παράγοντες της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το ΔΗΚΚΙ την προηγούμενη Παρασκευή με θέμα «Εξελίξεις στο Κυπριακό», αποφασίστηκε η σύσταση της συγκεκριμένης κίνησης «για την ενημέρωση και ενεργοποίηση του ελληνικού λαού και ελληνισμού, για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή και στον κόσμο, καθώς και ενάντια στο απαράδεκτο σχέδιο Ανάν που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Σύμφωνα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, ιδρυτικά μέλη της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών» είναι οι: Γεράσιμος Αρσένης, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Αναστάσιος Πεπονής, Νόρα Κατσέλη, Θέμος Στοφορόπουλος, Ανδρέας Παχατουρίδης, Λευτέρης Βερυβάκης, Παναγιώτης Κρητικός, Δημήτρης Σουλιώτης, Μάριος Ευρυβιάδης, Μανόλης Μπακόπουλος, Ηλίας Νικολόπουλος, Γιάννης Δημαράς, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη, Παναγιώτης Γαλατσέλης, Γιάννης Αράπης, Γιώργος Καραμπελιάς, Λουκά Κατσέλη, Σπύρος Κουτσουβάλης, Λοΐζος Λοΐζος, Γιάννης Μαρκάκης, Μάρκος Μουζάκης, Γιώργος Παπασίμος, Νίκος Ρίγγας, Στέλιος Χριστοδουλίδης, Κωνσταντίνος Ωρολογάς.

Τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δεν είναι εύκολο να γκρινιάζεις συνέχεια για θέματα σοβαρά, όπως είναι εκείνα που λέγονται και είναι Εθνικά. Και σήμερα είναι σε σοβαρή εξέλιξη, όσα σχετίζονται με την Τουρκία και την εκεί νέα πολιτική κατάσταση. Δηλαδή, το Κυπριακό και το Αιγαίο με όλες τις παραμέτρους του.

Αρκετοί λένε και γράφουν πως δεν πρέπει να εξωθούμε τα πράγματα, πως η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία είναι πιο διαλλακτική, πως το Κυπριακό επιτέλους μπορεί να λυθεί τώρα «γιατί κράτησε πολύ, γιατί κάθε πέρσι και καλύτερα, γιατί είναι μοναδική ευκαιρία το βελγικό μοντέλο κλπ.».

Ισως σε κάποια σημεία να έχουν δίκιο. Πρέπει όμως να θυμηθούμε κάποια πράγματα. Και πρώτα απ' όλα πως, σε κάθε κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία ακούγαμε παρόμοιες θέσεις.

Πρέπει να θυμόμαστε πως, η όποια λύση στο Κυπριακό θα είναι και η τελεσίδικη. Πως οι Τούρκοι, και κυρίως ο στρατός, που ελέγχει απόλυτα τα πάντα στη χώρα αυτή, δε στηρίζεται σε πρόσωπα, αλλά σε σχέδια με στόχους προαποφασισμένους από το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Και δεν αλλάζει τους στόχους (τους αποκαλούμενους και εκεί εθνικούς), επειδή εξαφανίστηκαν οι παλιοί πολιτικοί και εμφανίστηκαν καινούριοι.

Τα περισσότερα κόμματα στην Τουρκία αλλάζουν όνομα και ηγεσίες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σχεδόν. Ενώ το στρατιωτικό κατεστημένο αλλάζει κανονικά μεν την ηγεσία του, αλλά έχει θεσμοθετήσει και συνταγματικά και νομοθετικά την παρεμβατική του δυνατότητα και τη συνεχή εμπλοκή του στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτήν, μάλιστα, τη μοναδική στον κόσμο στρατιωτικο-πολιτική δομή εξουσίας, (που συνεχίζεται αδιάλειπτα σχεδόν, με λίγα ενδιάμεσα κενά καθαρής δικτατορικής διακυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια του σύγχρονου τουρκικού κράτους), υποστηρίζουν ανοιχτά και ξεκάθαρα όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις. Παρότι οι Τούρκοι πρώτα βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα και μετά του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Ετσι και τώρα, δε θα τρέξουν να πέσουν στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή η φωτισμένη τουρκική «ελίτ» αλληθωρίζει προς την πολιτισμένη Δύση.

Και δεν κόπτονται εδώ και τώρα να κάνουν υποχωρήσεις στο Κυπριακό, επειδή ο σκληρός Ντενκτάς αρρώστησε και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να γλυκάνουν τις θέσεις τους.

Δε φαίνεται, μάλιστα, να ανησυχούν και ιδιαίτερα για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη φτώχεια του λαού τους. Ας είναι καλά οι αγωγοί πετρελαίου προς το Σεϊχάν, οι αμερικανικές βάσεις στο έδαφός τους, η αχαλίνωτη βουλιμία των νεο-ταξικών της Δύσης για απόλυτο έλεγχο των πηγών ενέργειας της Κασπίας και των αραβικών περιοχών. Αυτή η βουλιμία και η στρατηγική - γεωγραφική θέση της Τουρκίας είναι τα φανερά χαρτιά της τράπουλας, οι άσοι στα χέρια αυτών που εξουσιάζουν (και νέμονται) την Τουρκία. Με αυτά τα χαρτιά και γνώστες της δύναμής τους πρώτα υπέγραψαν το «Σύμφωνο της Αγκυρας» με τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Δηλαδή, υπέγραψαν Σύμφωνο που καθορίζει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ΝΑΤΟ.

Αυτό το Σύμφωνο (με το οποίο πολύ αργά σκέφτηκαν να ασχοληθούν οι δικοί μας κυβερνήτες), πρώτα το απέρριψε και μετά ασμένως το αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Προσθέτοντας με απαίτησή του μια διάταξη, που λέει πως το ΝΑΤΟ δε θα επιτεθεί σε χώρα της ΕΕ. Να προσέξουμε λίγο εδώ. Δε λένε να μην επιτεθεί χώρα του ΝΑΤΟ σε χώρα της ΕΕ, αλλά το ΝΑΤΟ ως οργανισμός. Κάπου μας δουλεύουν, δηλαδή.

Πώς και γιατί οι Αμερικανοί επέβαλαν στην ΕΕ ένα σύμφωνο με αρχική απαίτηση των Τούρκων;(Να θυμηθούμε εδώ πως, αυτή τη συμφωνία υιοθέτησε η ΕΕ και την έχει στείλει ως επιστολή στο ΝΑΤΟ και την Τουρκία για συζήτηση).

Τι πέτυχαν με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ; Καθαρά και ωμά, πέτυχαν με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων, να ελέγχουν τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του λεγόμενου Ευρωστρατού.

Διότι, το Σύμφωνο αφορά στις διαδικασίες που θα ακολουθούνται, όταν ο Ευρωστρατός θα κάνει επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μέσα του ΝΑΤΟ (δηλαδή, πάντοτε) σε περιοχές ενδιαφέροντος των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ (ΗΠΑ, Καναδάς, Τουρκία και τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης). Με λίγα λόγια, η μεν Τουρκία θα έχει δικαίωμα VETO και συμμετοχής στις επιχειρήσεις αυτές (ειρωνικά αποκαλούμενες «ειρηνευτικές») η δε Αμερική, θεσμοθετημένα πλέον θα ανακατεύεται στις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης.

Με σύμφωνη γνώμη των ...προβάτων δηλαδή, βάλανε τους λύκους να φυλάνε το κοπάδι. Και εμείς πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι και να μη φωνάζουμε. Αντιλαμβανόμαστε την εκφραζόμενη αγωνία του κ. Σημίτη πως έρχονται μέρες πολύ δύσκολων αποφάσεων και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να είναι προσεκτικοί ποιοι;

Ο λαός έχει αισθητήριο σωστό, αρκεί να ενημερώνεται. Και όπου χρειαστεί ομοψυχία θα υπάρξει. Η σύμπραξη, όμως, (εν ονόματι της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας), σε απώλειες εθνικής κυριαρχίας και σε λύσεις επώδυνες για τμήματα του εθνικού κορμού, όπως η κατεχόμενη Κύπρος, σημαίνει συνενοχή σε εθνικό έγκλημα και δε γίνεται να προσφερθεί σε καμία κυβέρνηση. Για να μην πούμε ακόμα τίποτα χειρότερο για εθνικά εδάφη, για σύνορα, για νησιά και νησίδες, για τα 12 μίλια, που τα θεωρούν στην κυβέρνηση ταμπού. Οχι, γιατί θα μας πουν εθνικιστές και θα γελάσουν οι πικραμένοι, αλλά γιατί ως πατριώτες και δημοκράτες στρατιωτικοί, (όπως θεωρούμε και εμείς τους εαυτούς μας), πιστεύουμε πως είμαστε και προσγειωμένοι.

Και λέμε ότι πράγματι δε χρειάζεται όξυνση των πνευμάτων. Αλλά επαγρύπνηση, ενημέρωση, προσοχή και αποστολή μηνυμάτων στους κυβερνήτες μας πως είμαστε εδώ. Στην Ελλάδα πρώτα απ' όλα. Στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη τελευταία... Και όχι επειδή βρήκαμε παπά (την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την εύκαμπτη κυβέρνησή μας) να θάψουμε δυο-τρεις (τα εθνικά μας θέματα, Κυπριακό και Αιγαίο).


Αντώνης ΚΑΚΑΡΑΣ
Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, (ΚΕΘΑ),Αρχιπλοίαρχος (Ε.Α.)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Από το Μάη του 2004 και τυπικά τα νέα κράτη - μέλη

Στο χτεσινοβραδινό δείπνο αναμενόταν από τη δανική προεδρία να φέρει για συζήτηση το «σχέδιο Ανάν»

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες επίσημα ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα είναι και τυπικά «κράτη - μέλη» από την 1η Μάη 2004, η Κομισιόν διακήρυξε ότι «οι αποφάσεις των Βρυξελλών» για τη διεύρυνση είναι αδιαπραγμάτευτες και «δε γίνεται αποδεκτό κανένα νέο αίτημα των υποψηφίων», ο υπεύθυνος Τύπου του προεδρείου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα «καθυστέρησης» της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε μπορεί να «εξαρτηθεί» από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και, αργά το βράδυ, αναμενόταν το «ιστορικό δείπνο», όπου θα γινόταν για πρώτη φορά συζήτηση επί των προτάσεων του Κ. Ανάν για το Κυπριακό και, ουσιαστικά, η πρώτη ευρωπαϊκή «νομιμοποίηση» της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 1974.

Πρόκειται για το πρώτο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), σχετικά με την «προετοιμασία» του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης (12/13 Δεκέμβρη). Η χτεσινή πρώτη μέρα αφιερώθηκε στη διεύρυνση, ενώ η σημερινή θα ασχοληθεί με τις «εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», γι' αυτό στο ΣΓΧ, εκτός από τους ΥΠΕΞ, θα συμμετάσχουν και οι 15 υπουργοί Αμυνας, αφού προβλέπεται ευρεία συζήτηση για τα γεωστρατηγικά και διαβουλεύσεις περί των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων για ένταξη χωρών, καθώς και των έξι ΝΑΤΟικών κρατών - μελών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Η απόφαση του ΣΓΥ για την ημερομηνία πραγματοποίησης της ένταξης των χωρών της διεύρυνσης την 1/5/2004 δεν προδικάζει τις οριστικές αποφάσεις της Κοπεγχάγης, έπρεπε να καθοριστεί για «τεχνικούς» και άλλους λόγους, και ήταν αναμενόμενο να γίνει, ώστε να ολοκληρωθεί πριν την Κοπεγχάγη το τυπικό χρονοδιάγραμμα της «τελικής φάσης της διεύρυνσης».

Σχετικά με τη Διεύρυνση

Φωτογραφίες αγνοουμένων στην πρόσφατη διαμαρτυρία Κυπρίων στη Λευκωσία, για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Eurokinissi

Φωτογραφίες αγνοουμένων στην πρόσφατη διαμαρτυρία Κυπρίων στη Λευκωσία, για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους
Με τη χτεσινή απόφαση, ολοκληρώνεται και τυπικά το χρονοδιάγραμμα της «τελικής φάσης της διεύρυνσης». Στην Κοπεγχάγη, 12/13 Δεκέμβρη, τερματίζονται οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και λαμβάνονται οι οριστικές αποφάσεις για τη διεύρυνση. Στις 16 Απρίλη 2003, θα υπογραφούν στην Αθήνα, αφού η Ελλάδα αναλαμβάνει, τυπικά, από την 1/1/2003 την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, οι πράξεις «Συνθήκες Προσχώρησης των υπό ένταξη χωρών». Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από «εθνικά» Κοινοβούλια ή δημοψηφίσματα, και αν όλα διεξαχθούν κανονικά και υπέρ της διεύρυνσης, τότε την 1/5/2004 οι υποψήφιες χώρες θα γίνουν, επίσημα, νέα «κράτη - μέλη» της ΕΕ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΓΥ, οι δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες προσήλθαν στις Βρυξέλλες για ενδεχόμενα (...) παράπονα όσον αφορά στις «αποφάσεις των Βρυξελλών» του περασμένου Οκτώβρη για τη διεύρυνση. Διατυπώθηκαν πράγματι από ορισμένες υποψήφιες, ιδιαίτερα την Πολωνία, κάποιες «ενοχλήσεις», όσον αφορά κυρίως στις καταστροφικές αποφάσεις για την αγροτιά και τα μειωμένα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (ΔΤ). Ομως, η απάντηση του ΣΓΥ ήταν ή αποδέχεσθε ή απορρίπτεσθε. Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό επίτροπο Γλ. Φερχόιγκεν, που παρέμβηκε στη συνεδρίαση του ΣΓΥ, «το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι περιορισμένο και ο χρόνος λίγος (...) σ' αυτήν τη φάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κανένα νέο αίτημα από τις υποψήφιες χώρες (...) η ΕΕ αρχίζει να καθορίζει τις θέσεις της για το τελικό πακέτο προτάσεων».

Οσον αφορά στην τελική ημερομηνία της 1/5/2004, αυτή καθορίστηκε από τους 15 ΥΠΕΞ και «ανακοινώθηκε» στους υποψηφίους, αφού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «δεν υπήρχε λόγος διαπραγμάτευσης». Στην πραγματικότητα, ο επίσημος καθορισμός της ημερομηνίας κάθε άλλο παρά (...) τυχαίος ήταν. Και αυτό γιατί μέχρι χτες η ΕΕ είχε δεσμευτεί ότι η διαδικασία προσχώρησης θα «είχε ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004, ώστε τα νέα κράτη - μέλη να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές της 10/6/2004».

Με τον καθορισμό της 1/5/2004, τα νέα κράτη - μέλη χάνουν τουλάχιστον ένα πεντάμηνο συναλλαγών με την ΕΕ, χάνουν ουσιαστικά τον πρώτο χρόνο «επιλύσεων» και απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, εξαρτώνται στις πολιτικές προτάσεις για τις ευρωεκλογές και χάνουν, ουσιαστικά, τη δυνατότητα πραγματικής συμμετοχής στην υφιστάμενη Κομισιόν, της οποίας η θητεία λήγει στα τέλη του 2004.

Σχετικά με το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν για «εξάρτηση» των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας και της Κύπρου, απάντησε ότι «κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα κρίνεται ξεχωριστά, ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλλει (...) κάθε υποψήφια χώρα έχει το δικαίωμα ένταξης στην ΕΕ και αυτό δεν εξαρτάται από την ένταξη μιας άλλης χώρας». Ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρ. Πρόντι αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το χτεσινοβραδινό «δείπνο» των 15 ΥΠΕΞ, στα πλαίσια του ΣΓΥ, όπου η δανική προεδρία της ΕΕ φέρνει προς συζήτηση το σχέδιο Κ. Ανάν για το Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό, για πρώτη φορά, ένα Συμβούλιο της ΕΕ θα συζητήσει - αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς ως «μέλος» ενός πλαισίου απόφασης της ΕΕ, έστω και έμμεσα με το άλλοθι της δήθεν «συμφωνίας» στα περί του «κοινοτικού κεκτημένου» στις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανάλογη άφεση δίνεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974, αφού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σωρεία αποφάσεων του ΟΗΕ, η Τουρκία ευθύνεται για τις «τουρκικές δυνάμεις κατοχής» στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης, ο εποικισμός είναι «έγκλημα πολέμου». Ολα αυτά παραγράφονται και το Συμβούλιο της ΕΕ θα συζητήσει για δικαιώματα και υποχρεώσεις του «συστατικού κράτους» (component state) στα Κατεχόμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ