Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην Πράγα

Στην Πράγα βρίσκεται από χτες, 22 Απρίλη, ο Βασίλης Οψιμος, για να συμμετάσχει εκ μέρους του ΚΜΕ στο ετήσιο θεωρητικό σεμινάριο της Οργάνωσης Πράγας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, που φέτος έχει θέμα: «Το αντιπολεμικό κίνημα: Θεωρία και πράξη». Το σεμινάριο πραγματοποιείται αύριο Σάββατο.

Οι τελικές θέσεις των κυπριακών κομμάτων

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα ξεκαθαρίστηκαν οι τοποθετήσεις όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων και παραγόντων. Ετσι:

-- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ήδη εκδηλωθεί ανοιχτά υπέρ ενός βροντερού όχι.

-- Το ΑΚΕΛ, με συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ Δ. Χριστόφια, τοποθετήθηκε και αυτό υπέρ ενός καθαρού όχι

-- Το ΔΗΚΟ, με χτεσινή δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κ. Κλεάνθους κάλεσε τον κυπριακό λαό να ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν.

-- Η ΕΔΕΚ, με μήνυμα του προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου κάλεσε το λαό να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα.

-- Ο πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν δεν πληροί τα στοιχειώδη για μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το ΚΕΑ υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αλλά λέει όχι στο σχέδιο Ανάν

-- Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το όχι στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να νομιμοποιηθεί διεθνώς.

-- Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, που έχει επίσης τοποθετηθεί υπέρ του όχι, δήλωσε ότι υπάρχουν και θετικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση από ένα ενδεχόμενο όχι στο δημοψήφισμα.

Από την άλλη μεριά:

-- Το ΔΗΣΥ, με απόφαση του συνεδρίου του, από το οποίο όμως απουσίασαν οι μισοί σύνεδροι, ψηφίζει ναι στο σχέδιο Ανάν.

-- Ναι στηρίζει και ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης.

-- Το σχέδιο Ανάν στηρίζουν και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με τον πρόεδρό τους Γιώργος Βασιλείου.

-- Ναι, επίσης στηρίζει και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Χρίστου Στυλιανίδη.

ΚΚΕ
Παρουσίαση της Διακήρυξης για τις ευρωεκλογές

Εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Πεδίον του Αρεως).

Την παρουσίαση της Διακήρυξης θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής, 25 Απρίλη.

Βροντερό Πανσπουδαστικό ΟΧΙ
  • Πορεία αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό σήμερα στην Αθήνα, στη 1.30 μ.μ., από τα Προπύλαια
  • Συναυλία χτες στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση και πορεία εκφράζουν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό φοιτητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Μετά από πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι σύλλογοι φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας υιοθέτησαν ψήφισμα υπέρ του «ΟΧΙ» στο «σχέδιο Ανάν», επισημαίνοντας ότι αυτό «εντάσσεται στα γενικότερα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ορμητήριό τους, για τον έλεγχο των πετρελαίων και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή». Με σύνθημα, λοιπόν, «Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, ομόσπονδη και αποστρατιωτικοποιημένη», δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα, σήμερα, η ΠΚΣ μαζί με Κύπριους σπουδαστές του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους σπουδαστές σε αποχή από τα μαθήματα, από τις 10 το πρωί και για όλη τη μέρα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Κυπρίους που σντιστέκονται στο «σχέδιο Ανάν». Το απόγευμα, στις 7 μ.μ., θα ολοκληρώσουν την κινητοποίησή τους με συγκέντρωση στα Λιοντάρια.

Παράλληλα, συνεχίζεται το «δημοψήφισμα» της ΠΚΣ για το «σχέδιο Ανάν» στις πανεπιστημιακές σχολές σ' όλη τη χώρα, με κάλπες στα τραπεζάκια της Παράταξης και σ' αμφιθέατρα, όπου οι φοιτητές συμμετέχουν μαζικά, επιλέγοντας με συντριπτική πλειοψηφία το «ΟΧΙ».

Χτες στη Θεσσαλονίκη

«ΟΧΙ» μετά μουσικής στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», είπαν χτες οι φοιτητές του ΑΠΘ με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής. Το δικό του «ΟΧΙ» στα ιμπεριαλιστικά αμερικανοευρωπαϊκά σχέδια για Κύπρο πρόσθεσε με τα τραγούδια του και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που συμμετείχε στην εκδήλωση, πλαισιωμένος από μέλη του συγκροτήματος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές «να βροντοφωνάξουν το "όχι" στις πιέσεις και στα διλήμματα των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, ενάντια στο σχέδιο - "Προκρούστη" της κυπριακής ανεξαρτησίας», απηύθυνε η εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής ΚΣ, Ελένη Κιγιάκη, μιλώντας στην εκδήλωση, ενώ στο χώρο της συναυλίας μεταφέρθηκε και το δημοψήφισμα που διοργανώνει από την Τρίτη η ΠΚΣ και στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει χιλιάδες φοιτητές όλων των σχολών του ΑΠΘ.

«Είμαι εδώ γιατί μ' αρέσουν οι καθαρές θέσεις», δήλωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης πριν από τη συναυλία. «Δηλαδή εκτιμώ πάρα πολύ τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο Κυπριακό, το ότι βγήκε από την αρχή και είπε ξεκάθαρα "Οχι". Επίσης, εκτιμώ και τους ανθρώπους που λένε ξεκάθαρα "Ναι", δεν έχω τίποτα να μοιράσω μαζί τους. Με εκνευρίζουν αφάνταστα αυτοί οι οποίοι είναι με όλους, είναι "ναι μεν αλλά" και "δεν ξέρω". Η άποψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος λαός που είναι αδερφός για μας εκβιάζεται και σ' αυτόν τον εκβιασμό κατά κύριο λόγο οφείλει οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης να αντιδράσει. Γι' αυτό είμαι εδώ. Αν ψήφιζα στο δημοψήφισμα, πριν μπω καν στην ουσία του σχεδίου θα ψήφιζα "Οχι", γιατί δε μ' αρέσουν οι απειλές. Ακόμα και αν το σχέδιο μ' εύρισκε σύμφωνο πάλι "Οχι" θα ψήφιζα γιατί δε μ' αρέσει να ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο. Οσον αφορά στην ουσία του σχεδίου ασφαλώς έχει πολλά αρνητικά σημεία, πιθανόν να έχει και κάποια θετικά, τα οποία όμως εμένα τουλάχιστον μου μοιάζουν σαν το τυρί στη φάκα. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν το τυρί και όχι την παγίδα».

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι

«Εμείς ευχόμαστε όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η πορεία του ελληνισμού συνολικά, η πορεία της Κύπρου, να είναι θετική, αισιόδοξη και κυρίως σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλειφθεί το Κυπριακό σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι "όχι"». Αυτά ισχυρίστηκε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφού το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην επιχείρηση πίεσης του κυπριακού λαού προκειμένου να ψηφίσει «ναι» για το σχέδιο Ανάν, την οποία συνδύασε με μια ακατάσχετη κινδυνολογία για τις συνέπειες ενός πιθανού «όχι», χτες διά στόματος του γραμματέα του προσπάθησε να «χρυσώσει» το χάπι...

Να μην «εγκαταλειφθεί» το Κυπριακό σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «όχι» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά μόλις προχτές στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος εντελώς προκλητικά δήλωνε: «Φοβάμαι, ότι η λύση μετά το "όχι", που το θεωρώ λίγο πολύ δεδομένο, είναι η ενασχόληση των Κυπρίων με την πολιτική τους κατάσταση σοβαρά, ώστε να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός. Η Κύπρος, με νέα ηγεσία, να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα. Εχει ξανασυμβεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ήταν κατά την άποψη μου η μόνη ελπίδα»...

Ουσιαστικά ο Θ. Πάγκαλος, ξεπερνώντας κάθε όριο, κάλεσε τον κυπριακό λαό να αλλάξει την ηγεσία του και να επιδιώξει νέο δημοψήφισμα, που θα επιφέρει το... επιθυμητό αποτέλεσμα! Αφού αρχικά ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να πάρει θέση πριν ακόμα και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της... λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν, τώρα προχωρά στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας. Σχεδιασμοί που σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο χρειάζονται αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών!

Προφανώς οι δεσμεύσεις που πήραν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ήταν πολύ συγκεκριμένες για τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις εξάλλου του επιτρόπου Φερχόιγκεν ότι «αισθάνομαι εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», με τις οποίες ουσιαστικά αφήνει αιχμές και για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του, που προφανώς το 1999 στο Ελσίνκι είχαν δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσουν την επίλυση βάσει του «προετοιμαζόμενου» τότε σχεδίου Ανάν.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», υποστήριξε ότι Γκ. Φερχόιγκεν προχώρησε στις συγκεκριμένη δήλωση επειδή «αισθάνεται ως επίτροπος ότι δεν πέτυχε ένα στόχο τον οποίο θεωρούσε ότι είχε συμφωνημένο με τα βασικά μέρη»... και πρόσθεσε ότι «σαν άνθρωπο τον ενόχλησε εξαιρετικά το ότι δεν του επέτρεψαν να μιλήσει στην Κύπρο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αφωνία» απέναντι στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ

«Εκκωφαντική σιωπή» απέναντι στις αφόρητες και προκλητικές πιέσεις και εκβιασμούς που κορυφώνονται από ΗΠΑ και ΕΕ παραμονές του δημοψηφίσματος, τηρεί η κυβέρνηση, πασχίζοντας να μην «προκαλέσει» την οργή των «ισχυρών συμμάχων».

Η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στη γραμμή της «αφωνίας» και του «μη σχολιασμού» των απαράδεκτων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων (Φερχόιγκεν, Κοξ), παρά την πρόσφατη φραστική, έστω, αποδοκιμασία του Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση τέτοιων πιέσεων. Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «δε θα εξυπηρετούσε την ελεύθερη έκφραση της γνώμης του κυπριακού λαού η άσκηση πιέσεων με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του».

Ωστόσο, όχι μόνο δεν τολμά να την επαναλάβει και να ψελλίσει μια λέξη αντίδρασης στις εξωφρενικές πιέσεις των «συμμάχων», αλλά με μια σειρά κινήσεις αφήνει να εννοηθεί ότι συμμετέχει, έμμεσα, στην εκστρατεία υπέρ του ναι. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, είχε χαρακτηρίσει καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα παρέχει, υποτίθεται, «επιπρόσθετες ασφάλειες», ενώ έχει σπεύσει να αποσυνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευελπιστώντας ότι δε θα εκφραστούν οι ίδιες πιέσεις για να «κλείσει» και το Αιγαίο μετά το Κυπριακό... Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου επέμεναν και χθες ότι η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ρ. Ερντογάν στο Σεράγεβο ήταν «θετικό γεγονός», από την άποψη ότι «προφυλάσσει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι η επικείμενη επίσκεψή του στις αρχές του άλλου μήνα «δεν επιτρέπει» επιδείνωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Ο Κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στο Κυπριακό, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αν και θεωρείται απίθανο να ξεφύγει από τη μέχρι τώρα γραμμή πλεύσης της επίπλαστης «ουδετερότητας».

Την ίδια στιγμή, όμως, κυβερνητικά στελέχη συντάσσονται ευθέως με το καθεστώς πιέσεων που ασκούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η Μαρ. Γιαννάκου δήλωσε (στον «9.84») ότι «η Ευρώπη θα το εκλάβει αρνητικά το όχι, το λέω ευθέως... Η ζωή της Κύπρου, μέσα στην Ευρώπη, θα είναι δύσκολη χωρίς λύση. Αυτό μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως». Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε την αποσύνδεση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα οδηγηθούμε μέσω του όχι των αδελφών μας μεν, αλλά δε θα καθορίσουν εκείνοι τη σχέση μας με την Τουρκία».

  • Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ θα συζητηθούν και τα θέματα των ευρωεκλογών και της διεξαγωγής του συνεδρίου. Ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε χθες με τον Κ. Καραμανλή, έχει προτείνει να γίνει στα τέλη του Ιούλη.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΥΠΕΞ

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με «απάθεια» την άρνηση της Ρωσίας να αποδεχτεί το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, χαρακτήριζαν χτες «ευγενική χειρονομία» την κίνηση του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους του ρωσικού βέτο.

Μετά τη συνάντηση ο πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, στις δηλώσεις του είπε: «Τόνισα ότι το βέτο είχε τεχνικό χαρακτήρα και ότι σκοπός μας είναι να διεξαχθούν ελεύθερα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις».

«Ο ίδιος ο κυπριακός λαός να λάβει αποφάσεις για τα ζητήματα που τον αφορούν» δήλωσε ο κ. Βντόβιν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια προσπάθεια ερμηνείας του ρωσικού βέτο σημείωναν ότι η Μόσχα με αυτή την κίνησή της, έχοντας κατά νου το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Τσετσενία, υπογραμμίζει τα όρια του ρόλου που μπορεί να αποδεχτεί για το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει, τόσο τη θεσμική της δύναμη ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων κύκλων της ελληνικής διπλωματίας, η Μόσχα, προφανώς δεν επηρεάστηκε από τη Λευκωσία και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου. Απλώς, στην παρούσα συγκυρία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σύμπτωση συμφερόντων.

  • Σήμερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Μίλερ και της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολυσήμαντο το περιεχόμενο του «ΟΧΙ»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στον «Flash»

«Πρόκειται για ένα άδικο σχέδιο, τι εγγυήσεις μπορούν να δοθούν για ένα τέτοιο σχέδιο που οικοδομεί ένα μη κράτος;», επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Flash» και τον δημοσιογράφο Αντ. Κοκορίκο.

Σχετικά με το πώς βλέπει τις δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες και από τον ΟΗΕ και από τον Αμερικανό υπουργό και από Ευρωπαίους αξιωματούχους για το δημοψήφισμα, τόνισε: «Θα απαντήσω ψύχραιμα, απαλλαγμένη από την αγανάκτηση που νιώθω. Ολα αυτά τα πράγματα είναι θεατρινισμοί, για να περάσει το ΝΑΙ. Αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν κάπως αλλιώς, δεν επρόκειτο να ασχοληθούν καθόλου με τις εγγυήσεις. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Εχω υπόψη μου ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε ζητήσει από την αρχή κάποιες εγγυήσεις, πέρα από αυτά που έλεγε το ίδιο το "σχέδιο Ανάν", και αρνήθηκαν να τις εντάξουν μέσα στο "σχέδιο Ανάν". Εγγυήσεις θεωρούν τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτή ήταν η απάντηση: Αφού έχουμε εγγυήτριες δυνάμεις, αυτή είναι και η εγγύηση.

Δεύτερο, πρόκειται για ένα άδικο σχέδιο. Τι εγγυήσεις μπορούν να δοθούν για ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο οικοδομεί ένα μη κράτος;

Τρίτο, μιλάμε για έναν ορίζοντα 15ετίας. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

Τέταρτο, ξέρουμε ότι το κεφάλαιο 7, το οποίο προϋποθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει ομοφωνία, αφορά στην εκτίμηση ότι διασαλεύεται η παγκόσμια ειρήνη. Κι εγώ σας λέω: Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα θεωρήσει ότι αν π.χ. η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιστρέψει κάποια χωριά - γιατί για κάτι τέτοιο ζητούνται εγγυήσεις - θα το θεωρήσει αυτό διασάλευση της παγκόσμιας ειρήνης; Εδώ έγιναν πόλεμοι, εξαπολύονται πόλεμοι, τοπικοί μεν αλλά παγκόσμιας σημασίας, και δε θεωρείται ότι διασαλεύεται η παγκόσμια ειρήνη. Εδώ δεν έγινε αυτό ούτε για το τρομοκρατικό χτύπημα της Ν. Υόρκης, ούτε για το Ιράκ, ούτε για τίποτα. Αν ήμουν Κύπρια, αν ζούσα εκεί, δε θα θεωρούσα ότι αυτό για μένα αποτελεί εγγύηση, όταν ξέρουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα και όταν διαταράσσεται το δίκαιο».

Με το «Οχι» η ελπίδα για κάτι καλύτερο μένει ζωντανή

Στην ερώτηση: «Ολοι λένε, ακόμη κι αυτοί που υποστηρίζουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ότι είναι μια συμφωνία πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή για την ελληνική πλευρά, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα, τα οποία είναι οπωσδήποτε καλά, όπως ο τερματισμός της παράνομης στρατιωτικής παρουσίας στο βόρειο τμήμα, ή η απαγόρευση εγκατάστασης άλλων Τούρκων εποίκων, ή η επανάκτηση από την ελληνική κοινότητα κάποιων εδαφών...», η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Κι ένα κακό σχέδιο πρέπει να έχει κάποια στοιχεία, για να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Ομως, για μας το κυριότερο είναι τι κράτος είναι αυτό. Εχουμε ένα κράτος το οποίο, για να λειτουργήσει, υπάρχουν δύο κράτη χωριστά με περισσότερες αρμοδιότητες απ' ό,τι το καπέλο της κοινής διοίκησης, υπάρχουν από πάνω τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και παραπάνω ένα διεθνές δικαστήριο, σ' έναν κόσμο, ο οποίος βασανίζεται από πολέμους, επιθέσεις, αλλαγές συνόρων. Και πάνω απ' όλα, από ανατροπές συνθηκών και συμβάσεων, που έχουν γίνει. Για πάρτε τη συνθήκη του Οσλο. Ηταν κι αυτή ένας οδυνηρός συμβιβασμός, γιατί δε δημιουργούσε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Δεν εφαρμόστηκε το Οσλο, το οποίο το είχαν αποδεχτεί και οι Παλαιστίνιοι. Αρχισε ο εποικισμός κλπ. Δεν εφαρμόστηκε το Οσλο. Θα βρουν τρύπες - να το πω έτσι - και δε θα εφαρμοστεί ούτε κι αυτό, πέραν της δυσλειτουργικότητας που έχει».

Ερωτώμενη αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί άλλη λύση του κυπριακού προβλήματος στο μέλλον, μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ, τόνισε: «Θα σας πω. Αν υπογράψει κανείς τη συνθήκη είναι αυτοκτονία. Δηλαδή, δένει τα χέρια του. Εδώ, ο κ. Φερχόιγκεν επικαλείται προσωπικές διαβεβαιώσεις που φαίνεται έδωσαν ο κ. Κληρίδης και ο κ. Σημίτης το 1999 στο Ελσίνκι. Και τις επικαλείται και μάλιστα τις μετακυλίει και στην επόμενη κυβέρνηση. Οταν, λοιπόν, κάποιος υπογράψει δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτε. Οταν δεν υπογράψεις - και μάλιστα έχει μεγάλη σημασία και στις σημερινές συνθήκες και στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει κι ένα ΟΧΙ - το θέμα μένει ανοιχτό. Δεν είναι εύκολο να το αγνοήσουν. Θα μου πείτε ο συσχετισμός δύναμης είναι ο καλύτερος; Οχι, δεν είναι ο καλύτερος. Αλλά εν πάση περιπτώσει διεκδικείς, παλεύεις. Είναι σαν να έχεις ασθένεια από την οποία, ας πούμε, αν δεν κάνεις τίποτα πεθαίνεις μέσα σε μια βδομάδα, ενώ αν παλέψεις να βρεις μια εναλλακτική θεραπεία μπορεί να ζήσεις αρκετά χρόνια, αλλά μπορεί και να επιβιώσεις. Δε βάζω υπογραφή ότι το Κυπριακό σε 5 χρόνια θα έχει επιλυθεί. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν ελπίδες. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν διεκδικήσεις. Κι αυτό θα εξαρτηθεί κι από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στην Κύπρο. Δηλαδή, μιλάω για την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο αν προσανατολιστεί σε μια σωστή κατεύθυνση, αυξάνει τις δυνατότητες να υπάρξει κάτι καλύτερο».

Τέλος, σχολιάζοντας τις απειλές και τους υπαινιγμούς διαφόρων κύκλων των Βρυξελλών ότι η ΕΕ θα νομιμοποιήσει, αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα, τη σχέση της με το ψευδοκράτος, αν οι Τουρκοκύπριοι πούνε ΝΑΙ και οι Ελληνοκύπριοι ΟΧΙ, σημείωσε:

«Παρακολούθησα και διάβασα απόψεις που είναι και από την πλευρά του ΟΧΙ και από την πλευρά του ΝΑΙ. Λένε το εξής πράγμα: Οτι η συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απαγορεύει να γίνει αυτό. Διότι ένα κράτος μπαίνει. Δεν μπαίνουν δύο. Τώρα ποια κράτη θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά; Κράτη που έχουν μια βαρύτητα εν πάση περιπτώσει στις διεθνείς σχέσεις, ή κράτη που δεν παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο; Μόνο το Αζερμπαϊτζάν βγήκε. Η ΠΓΔΜ, αν θυμάμαι καλά, είχε αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό κράτος. Δεν είναι όμως δυνάμεις που παίζουν ένα ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Εξοργιστική «τηλε-εξαφάνιση»

Κορυφαία απόδειξη ότι τα εγχώρια κανάλια είναι ενσωματωμένα στο «μέτωπο του ναι» αποτελεί η εξοργιστική φίμωση που επιφύλαξαν στη χτεσινοβραδινή συνέντευξη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Κανένα κανάλι, ούτε καν η κρατική ΕΡΤ, δε συνδέθηκε απευθείας με τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, απαντώντας σε κρίσιμα ζητήματα μπροστά στο δημοψήφισμα. Η εντύπωση, διόλου αβάσιμα, που δημιουργήθηκε, είναι ότι ο Κύπριος Πρόεδρος και το βροντερό όχι είναι ανεπιθύμητα για τα αφεντικά των καναλιών.

ΥΓ: Μια άλλη εξήγηση είναι ότι πίστεψαν τις καταγγελίες του Φερχόιγκεν για αποκλεισμό του από τα κυπριακά ΜΜΕ και έσπευσαν να ανταποδώσουν για λογαριασμό του...

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία για Ομόσπονδη Διζωνική, Δικοινοτική Δημοκρατία
  • Το «σχέδιο Ανάν» δεν τη διασφαλίζει
  • Συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Eurokinissi

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛEKATH).--

O κεντρικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Τη διακήρυξη αυτή έκανε αρκετές φορές χτες ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε και με την οποία έκλεισε ουσιαστικά η πολιτική συζήτηση, ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε η όποια λαϊκή απόφαση να έχει μεγάλη πλειοψηφία, γιατί, όπως είπε και το «ναι» απαιτεί μεγάλη πλειοψηφία για να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη λειτουργικότητα του σχεδίου, αλλά και το «όχι» χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να πειστούν όλοι εκείνοι που σήμερα αμφισβητούν το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του.

«Με το "OXI", τόνισε, δε γυρίζουμε την πλάτη στη λύση. Εμείς τη θέλουμε, εμείς την επιδιώκουμε. Αλλά θέλουμε λύση βιώσιμη και λειτουργική μέσα στα πλαίσια του σχεδίου. Κι αυτό σημαίνει μια σειρά αλλαγές».

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε με τεκμηριωμένες θέσεις ότι:

- Δεν υπάρχει θέμα απομόνωσης της Κύπρου σε περίπτωση επικράτησης του «OXI» στο δημοψήφισμα.

- Δεν έχουν διαταραχτεί οι σχέσεις του Προέδρου με το AKEΛ, αντίθετα, μαζί με στελέχη του AKEΛ εργάζονται για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν την επόμενη μέρα.

- Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία, θα πάρουν όσα τους αναλογούν ως πολίτες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί, είπε, είναι τα μέτρα στήριξής τους να οδηγούν σε αναγνώριση του παράνομου τουρκοκυπριακού κράτους.

- Το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε, δεν παρέχει τις διασφαλίσεις που απαιτούνται.

- Το σχέδιο προωθεί το διαχωρισμό και όχι την ενότητα.

- Το νέο κράτος που προβλέπει το σχέδιο δε θα είναι λειτουργικό ως Ομοσπονδία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές προτείνει στο σχέδιο ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι αυτό πρέπει να ενσωματώνει αλλαγές που να αναγνωρίζουν τις δύο οντότητες και ταυτόχρονα μια κρατική οντότητα με ευρύτατο πεδίο αυτονομίας και διαχείρισης, αλλά και εγγυητικές διευθετήσεις τέτοιες ώστε να συγκλίνουν, να ωθούν σε επανένωση της χώρας και όχι να χτίζουν θεσμούς που οδηγούν στο διαχωρισμό και κάνουν αδύνατη την επανένωση.

Στο υπάρχον σχέδιο, είπε, υπάρχουν διάφοροι θεσμοί με αυστηρούς κανόνες και πρόνοιες που ενώ τηρούν την πολιτική ισότητα, την ανάγουν και σε αριθμητική ισότητα ως και τη λήψη των αποφάσεων.

Ως προς τη λειτουργικότητα, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν δεκτά είναι ασήμαντα και περιθωριακά. Ενώ, συνέχισε, η δική μας απαίτηση διαπερνά όλες - και τις επτά - πτυχές του σχεδίου. Επέμενε ειδικά για τα ζητήματα της νομοθεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιος τελικά πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Δε νοείται ισότητα σ' αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίρρηση του AKEΛ ως προς την εκτίμηση που είχε διατυπώσει για το βάθεμα της διχοτόμησης, διευκρίνισε: «Δεν είπα ότι το σχέδιο εμβαθύνει τη διχοτόμηση και τελεία. Νομιμοποιεί πτυχές όπως η παραμονή των εποίκων και των στρατευμάτων που τα μετονομάζουν σε άγημα, αλλά είναι στρατός εισβολής».

Για τη φράση «δε θα παραδώσω κοινότητα» εξήγησε ότι «αυτό είναι η κατάληξη των συλλογισμών μου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει, οπότε αν καταλυθεί, θα είμαστε μόνο συνιστών κράτος».

Με αφορμή μια φράση του Δ. Χριστόφια που από τους δημοσιογράφους ερμηνεύτηκε ότι ο Γραμματέας του AKEΛ δε γνωρίζει τι θέλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εδώ και μέρες εργάζομαι και με συνεργάτες από το AKEΛ για τον εντοπισμό των σημείων που σε μια νέα προσπάθεια θα προτείνουμε».

Για το αν υπάρχει πρόβλημα στη συγκυβέρνηση με το AKEΛ απάντησε: «Δεν ετέθη θέμα. Δεν εγείρω θέμα κυβέρνησης. Αν καταλήξουν στη μια ή την άλλη λύση θα ξανασυναντηθούμε. Εχω διαβεβαιώσεις ότι θέλουν τη συνέχιση της συνεργασίας. Δεν είναι τόσο διιστάμενες οι απόψεις μας. Είναι πολύ κοντά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
«Οχι» δηλώνουν οι φοιτητές

«Και βέβαια όχι. Βρείτε μου ένα λόγο για να πούμε ναι». Αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας των φοιτητών, του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν τοποθετούνται στο σχέδιο Ανάν.

«Αυτό το σχέδιο είναι κατάπτυστο, δεν μπορούν να μας ζητούν να το υποστηρίξουμε, είναι θέμα διατήρησης της αξιοπρέπειάς μας, να πούμε όχι», λέει η Ελένη, φοιτήτρια, 20 ετών.

«Αν είναι να πούμε ναι και να γίνουμε προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων και υποχείριο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, καλύτερα όχι. Με το ναι θα κλείσει το θέμα εδώ, χωρίς προοπτική θετικής εξέλιξης, το όχι είναι η βάση για διαπραγμάτευση», υποστηρίζει ο Γιώργος.

Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου, όπου και να περπατήσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκεσαι μπροστά σε συζητήσεις για το δημοψήφισμα και σε συνεχή παράθεση επιχειρημάτων, γιατί ο κυπριακός λαός πρέπει να πει ένα βροντερό «όχι», στο σχέδιο Ανάν «που υιοθετεί - μεταξύ άλλων - τις συμβάσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία και οδηγεί σε νέες περιπέτειες, χειρότερες από το '74», όπως λένε.

Στο κυλικείο του Πανεπιστημίου, στα αυτοκίνητα των φοιτητών, στους διαδρόμους των σχολών και κυρίως στα χείλη των φοιτητών, το «όχι» κυριαρχεί.

Στο τραπεζάκι της ΠPOOΔEYTIKHΣ, της παράταξης του AKEΛ, στο χώρο των φοιτητών, συναντήσαμε το Νίκο, φοιτητή τουρκικών σπουδών. «Από τη στιγμή που δε δίνονται επαρκείς εγγυήσεις, για τη διασφάλιση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευτεί το σχέδιο, σύμφωνα και με την απόφαση του Κόμματος, θα πούμε όχι, στο δημοψήφισμα, χωρίς φανατισμό και εθνικιστικές τάσεις». H επόμενη μέρα, όπως μας είπε «θα μας βρει να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για την εξεύρεση, βιώσιμης λύσης, με ασφαλείς εγγυήσεις και για τις δύο πλευρές. Οι κινδυνολογίες που θέλουν την Κύπρο απομονωμένη, με ένα αρνητικό δημοψήφισμα, είναι ανυπόστατες και οχυρώνουν τον κόσμο στο όχι».

Από τα πηγαδάκια των φοιτητών δε λείπουν και οι συζητήσεις για τις εθνικιστικές τάσεις, που υποκινούνται και στις δύο πλευρές, προκειμένου να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις.

H λύση Ανάν χαρακτηρίζεται από τη Βασιλεία, σαν «το διαβατήριο της Τουρκίας για την EE. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ψηφίσω ναι το Σάββατο. Αυτό το σχέδιο δεν εγγυάται ούτε την ασφάλειά μας, ούτε την επιστροφή των προσφύγων, ούτε τη βιωσιμότητα του νέου κράτους, που τελικά δεν είναι κράτος, αλλά κοινότητα, χωρίς καν δικαιώματα στην EE».


Α.Φ.

Το ΑΚΕΛ ψηφίζει ΟΧΙ

Συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δ. Χριστόφιας
Ο Δ. Χριστόφιας
ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛEKATH).--

Και ξάφνου γέλασαν τα πρόσωπα των ΑΚΕΛιστών και μαζί τους πολλών χιλιάδων κόσμου ακόμα, όλων αυτών που σταθερά όλο αυτό το διάστημα δίνουν τη μάχη για να μην περάσει ο εκβιασμός των ευρωατλαντιστών. Ολων αυτών που ενώ δεν κάνουν βήμα πίσω από τη μόνιμη επιδίωξη για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, γνωρίζουν ταυτόχρονα ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι η λύση.

Αρκούσαν λίγες λέξεις για να ενισχυθεί αποφασιστικά το ρεύμα υπέρ του OXI. Εστω και στο «παραπέντε»: «Υπό τις παρούσες συνθήκες το AKEΛ ψηφίζει OXI. Κανένα στέλεχος του κόμματος δε δικαιούται να επικαλείται την απόφαση της συνδιάσκεψης για να προπαγανδίσει υπέρ του "ναι"».

Το είπε χτες το πρωί ο Δ. Χριστόφιας, Γενικός Γραμματέας της KE του AKEΛ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε και κατά τη διάρκεια της οποίας αποσαφηνίστηκαν αρκετές πλευρές της πολιτικής του AKEΛ, που αυτή την περίοδο, στο δημόσιο χώρο εμφανίζονταν να δημιουργούν σύγχυση.

Αποσαφήνιση που με τη σειρά της εκφράστηκε αμέσως πλατιά. Είτε με άμεση κινητοποίηση των κομματικών μελών («πήραν φωτιά τα τηλέφωνα» είναι η έκφραση που μας μεταφέρθηκε), είτε με μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων διαφόρων στελεχών που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη θέση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά, πολύ περισσότερο, σαν ένας τρομερός εκνευρισμός στο χώρο της Πλατφόρμας του «ναι», που μέχρι και χτες το πρωί αξιοποιούσαν τη σύγχυση για να διαδίδουν πως το AKEΛ ψηφίζει «ναι».

Το AKEΛ καταψηφίζει

«Λέγονται πολλά για τη θέση του AKEΛ, κάποιοι θέλουν να προσποιούνται ότι δεν τη γνωρίζουν», είπε ο Δ. Χριστόφιας και ξαναδιάβασε δημόσια ένα προς ένα τα 12 σημεία της απόφασης της παγκύπριας συνδιάσκεψης του κόμματος, που εν κατακλείδι είχε αποφασίσει πως αν δεν αναβληθούν τα δημοψηφίσματα και δε δοθούν οι εγγυήσεις για την ασφάλεια που κρίνονταν απαραίτητες, το AKEΛ θα καταψήφιζε το «σχέδιο Ανάν».

Το τέλος της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς να δοθούν οι εγγυήσεις έβαλε - προς το παρόν τουλάχιστον - τέλος και σε μια κατάσταση όπου και επώνυμα στελέχη του AKEΛ ερμήνευαν κατά το δοκούν την απόφαση της συνδιάσκεψης για να προπαγανδίσουν υπέρ του «ναι». Με κραυγαλέα τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών και μέλους του ΠΓ του AKEΛ, Αντρέα Χρήστου, οι δηλώσεις του οποίου υπέρ του «ναι» χρησιμοποιήθηκαν από την πλατφόρμα των Κληρίδη, Αναστασιάδη, Μαρκίδη, Βασιλείου για να πλαισιωθεί το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί τους προχτές στην πλατεία Ελευθερίας «Χριστόφια είσαι μόνος σου».

«Δημοκρατικά και με μυστική ψηφοφορία πάρθηκε η απόφασή μας. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτούς που εκφράζουν προσωπικές απόψεις και θέσεις», σημείωσε εισηγητικά ο Δ. Χριστόφιας, και συμπλήρωσε: «Μέλη και οπαδοί του AKEΛ συγχύστηκαν με τις διάφορες δηλώσεις και ρωτούν ποια είναι η θέση του AKEΛ. Θέση μας είναι η απόφαση της συνδιάσκεψης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το AKEΛ προτρέπει σε ψήφο κατά συνείδηση επανέλαβε: «Οχι, η πρόταση του κόμματος είναι OXI. Δείχνουμε σεβασμό στη θέληση των ανθρώπων, δε θα τους υποχρεώσουμε τι να κάνουν, αλλά η πρόταση του κόμματος είναι OXI».

Στην επόμενη επίμονη ερώτηση-εκτίμηση, «μέλη και στελέχη σας περιμένουν ένα καθαρό OXI, γιατί δεν το λέτε;», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Καθαρά μίλησα. Να πάρω και μία ταμπέλα που να γράφει OXI; Εφόσον δεν καλύφθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε η συνδιάσκεψη εμείς θα πάμε και θα ψηφίσουμε εναντίον του σχεδίου Ανάν».

H επόμενη ερώτηση, «πώς εξηγείτε το φαινόμενο στελέχη και υπουργοί να επικαλούνται την απόφαση της συνδιάσκεψης και άλλοι να δηλώνουν υπέρ του "ναι" κι άλλοι υπέρ του "όχι"», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τη συνδιάσκεψη για να πει "ναι". Κανένας». O ίδιος διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξουν καταστατικά μέτρα. «Τώρα, είπε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με το λαό. Τον συγχύσαμε. Εσωτερικά θα συζητήσουμε αργότερα».

Για το περιεχόμενο του «όχι» από το AKEΛ

Παράλληλα με τις διευκρινίσεις ως προς την τελική στάση του AKEΛ ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε το βασικό σκεπτικό του κόμματος ως προς την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» ως βάσης για συζήτηση. Θέλησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει: «Το OXI του AKEΛ είναι διαφορετικό από αυτό που λένε διάφοροι ακροδεξιοί. Εχει διαφορά ουσίας, αρχής και φιλοσοφίας». Και σ' αυτό το σημείο επανέλαβε ότι το OXI του AKEΛ είναι τέτοιο που «οδηγεί σε αναβολή ώστε να αποτρέψουμε την ανατίναξη στον αέρα μιας λύσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της ακριβώς ένεκα της δράσης της ακροδεξιάς και στις δύο κοινότητες».

«Θέλουμε, επανέλαβε, αφού ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα εγγυώνται την εφαρμογή της λύσης, να εξασφαλίσουμε το "ναι" από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, ώστε να τσιμεντώνεται η εφαρμογή μιας δύσκολης λύσης με τα αναγκαία πρακτικά μέτρα και εγγυήσεις αλλά και με τη βούληση του λαού και στις δύο κοινότητες».

«Ενα ασθενές "ναι", συμπλήρωσε - ακόμα και με την πλήρη συγκατάθεση του AKEΛ και με σκληρή δουλιά από το AKEΛ - χωρίς εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης θα προσφέρεται για αμφισβήτηση από εκείνους που δε θέλουν έτσι και αλλιώς λύση του Κυπριακού με επικίνδυνα επακόλουθα».

«O διεθνής παράγοντας, συνέχισε, έχει προειδοποιηθεί πάρα πολλές φορές να μας δώσει τα αναγκαία ερείσματα για ένα μεγάλο "ναι". Λυπάμαι, δεν υπήρχε η αναγκαία ανταπόκριση».

Για τις πιέσεις και τις απειλές

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του είπε: «Εκφράζω την εκτίμησή μου για την προσπάθεια του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα των Hνωμένων Eθνών και ειδικά του σημερινού. Κατανοώ τη μεγάλη επιθυμία του για επιτυχία με "ναι". Κατανοώ και εκτιμώ τη βοήθεια της EE».

Ομως, συμπλήρωσε, «δε με χαροποιεί η συμπεριφορά του διεθνή παράγοντα. Δεν είναι παραινέσεις, είναι πίεση και απειλές. Κάποιοι χαιρετίζουν τις απειλές, εμείς δεν μπορούμε. Η συγχορδία απειλών δε μας βρίσκει σύμφωνους».

O ίδιος χαρακτήρισε «κινδυνολογία» το ότι κλείνει η υπόθεση. «Σύντομα, είπε, μπορεί και πρέπει ο διεθνής παράγοντας να επανέλθει με εγγυήσεις».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι το AKEΛ δε λέει ένα «ηχηρό όχι» αλλά θέλει ένα «τσιμενταρισμένο ναι» ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Στην πράξη ζητάμε αναβολή μέσα από το " "όχι" στο δημοψήφισμα». Σε ερώτηση για το πώς ανοίγει ο δρόμος για νέο δημοψήφισμα αφού τα Hνωμένα Εθνη λένε όχι, απάντησε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι νεκρό παρότι ο Γενικός Γραμματέας προσπαθεί να το περάσει τώρα. Η λύση, είπε, θα έχει τη σφραγίδα αυτού του σχεδίου. Γιατί η αντίθεσή μας δεν επικεντρώνει σε ριζικές αλλαγές. O ίδιος εκτίμησε ότι και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο αλλά δεν το απορρίπτει. «Αν το θεωρεί νεκρό, τότε έχουμε πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν το AKEΛ είναι τελικά υπέρ ή κατά του «σχεδίου Ανάν» είπε: «Το AKEΛ θα μπορούσε να πάρει το δημιουργικό ρίσκο αν υπήρχαν τα εχέγγυα για την εφαρμογή του». Ως προς τον χρόνο για το νέο δημοψήφισμα είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει όταν η Τουρκία θα ζητάει ενταξιακή ημερομηνία, ίσως και νωρίτερα.

Για τη δήλωση Φερχόιγκεν ότι τον ξεγέλασε η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Δ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε: «Δεν έδωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποσχέσεις. O ίδιος ο φίλος, ο σεβαστός κ. Φερχόιγκεν, οφείλει να δώσει εξηγήσεις».

Σε ερώτηση για το αν μιλώντας για πιέσεις εννοεί τον Πάουελ απάντησε: «Οχι, με σεβασμό με αντιμετώπισε. Δεν αισθάνθηκα οποιαδήποτε πίεση. Είχαμε δύο επαφές. Εννοώ τον Γουέστον».

Σε άλλη ερώτηση-εκτίμηση ότι το «όχι» του AKEΛ συμπλέει με το εθνικιστικό «όχι», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε ότι «και με το "ναι" θα συμπλέαμε με τα εθνικιστικά στοιχεία που θέλουν το "ναι"» και σε ερώτηση για το ποιους εννοεί απάντησε «αυτούς τους εθνικιστές που είναι έτοιμοι να δεχτούν ό,τι τους δώσουν».

Μαζί με τους Τουρκοκύπριους

Σε ερώτηση για το αν η θέση για το «όχι» φέρνει σε αντίθεση το AKEΛ με τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις απάντησε: «Δεν κόψαμε σχέσεις, δεν κόβουμε. Οπως χρόνια τώρα δεν κόψαμε παρά την απαράδεκτη στάση της τουρκικής πλευράς, δουλέψαμε με γινάτι για να γίνει αποδεκτή η λύση. Ακόμα και τώρα που δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον Ταλάτ, παρ' όλα αυτά είμαστε προσεκτικοί».

Για την επόμενη μέρα είπε ότι θα ζητηθεί από τον Πρόεδρο να πάρει καθαρή θέση για το τι θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Θεώρησε λάθος την άποψη ότι τελειώνουν όλα με την ένταξη στην EE μόνο των Ελληνοκυπρίων και τόνισε ότι το AKEΛ λέει «ναι» στη χορήγηση των επιδοτήσεων της EE στους Τουρκοκύπριους. Οπως επίσης ότι στέκεται θετικά στη λήψη μέτρων που να διευκολύνουν το εμπόριο.

Ολυμπιάδα ειρήνης

aa

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μπλόκο σε ΗΠΑ - Βρετανία με βέτο της Ρωσίας

Βέτο άσκησε η Ρωσία στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα παρείχε - υποτίθεται - εγγυήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την ασφάλειά της, τη βιωσιμότητα του προτεκτοράτου που προωθεί το «σχέδιο Ανάν». Στν ουσία δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από όσα περιέχονταν σε παράρτημα του απαράδεκτου σχεδίου «επίλυσης».

H ψηφοφορία έγινε ξημερώματα Πέμπτης. Πείσμων ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζήτησε να βρεθεί «συμβιβαστική φόρμουλα», ώστε να μην υπάρξει καταψήφιση του σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ - Βρετανίας (του δεύτερου που προώθησαν μέσα σε λίγες μέρες). Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Ανάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αιτιολόγησε το «τεχνικό βέτο», όπως τόνισε, για «λόγους αρχής», επιμένοντας ότι πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου στην Κύπρο δε θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα, ώστε να μην επηρεαστεί η βούληση του κυπριακού λαού.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και εάν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί από τις δυο κοινότητες της Κύπρου στα δημοψηφίσματα, τότε η χώρα του θα το επαναφέρει για συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη βδομάδα.

Οι αντιπρόσωποι των άλλων μελών του Σώματος, στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προωθήθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά και για τη χρονική στιγμή που υποβλήθηκε για έγκριση, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι και το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος απορροφήθηκε καθώς καταψηφίστηκε από τις Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Φιλιππίνες, Μπενίν, Αλγερία και Αγγόλα.

ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ
Ομολογία για δεσμεύσεις στο Ελσίνκι
  • Ο μυστικοσύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έμπλεος κυνισμού και αλαζονείας, επιβεβαιώνει ότι Σημίτης - Παπανδρέου είχαν αναλάβει δεσμεύσεις να «κλείσουν» το Kυπριακό
  • Δηλώσεις κυρίων πολιτικών

Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους ισχυρούς της ΕΕ στο Ελσίνκι για το «κλείσιμο» του Kυπριακού. Αυτό ουσιαστικά ομολογεί ο Αλεξ Ρόντος, εξ απορρήτων σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να επικρίνει τον Kύπριο Πρόεδρο, γιατί δεν υλοποίησε αυτές τις δεσμεύσεις!

Δικαιολογώντας και εκθειάζοντας την απροκάλυπτη επέμβαση του Γκ. Φερχόιγκεν, ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε άψογα ...αμερικανοελληνικά, απάντησε (στον «Φλας») καταφατικά στο ερώτημα αν ήταν οι Σημίτης - Παπανδρέου που είχαν αναλάβει δεσμεύσεις το 1999. Ερμηνεύοντας τα όσα είπε ο κοινοτικός επίτροπος είπε επί λέξει: «Ο κ. Φερχόιγκεν λέει "εσείς Ελληνοκύπριοι, ίσως και Ελληνες, είστε μάγκες ή έχετε μπέσα, εγώ νόμιζα ότι είχατε μπέσα". Αυτό κατάλαβα όταν τον άκουσα». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση ότι «σε αυτό απαντάει και η πλευρά του κ. Παπαδόπουλου ότι "εμείς είχαμε μπέσα, άλλοι σας εξαπάτησαν", σας εξαπάτησε λέει ο κ. Κληρίδης και προφανώς και ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου», ο Α. Ρόντος ξέσπασε: «Ή είμαστε σοβαρές χώρες ή δεν είμαστε, ή είμαστε δημοκρατίες που έχουν συνεπή στρατηγική και πολιτική ή είμαστε μέλη της ΕΕ ή είμαστε καραγκιόζικες χώρες, τι είμαστε;». Και προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών συνέχισε ακάθεκτος: «Στη δημοκρατία που έχουμε αυτό δε θα πει ότι αμέσως πρέπει να καταγγέλλεις όποιον ήταν πριν, να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή είναι τακτική και είναι είδος τεμπελιάς(!)». Επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία συμπλήρωσε: «Είχαν ευκαιρίες για 3 χρόνια να πουν "όχι" και να κάνουν και την αντίστασή τους σε αυτό, δεν έγινε».

Ο μυστικοσύμβουλος του Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ένα παραλήρημα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας στην περίπτωση επικράτησης του «Oχι» των Eλληνοκυπρίων, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας δε συμβαδίζει με το «Oχι» και συνολικότερα με μια πορεία «ανεξαρτητοποίησης» της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εγώ είμαι της άποψης ότι το "Oχι" το Σάββατο μπορεί να δημιουργεί κίνδυνο στην ασφάλεια της Ελλάδος», είπε απερίφραστα. Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί είπε: «Με το "Οχι" βάζουμε την Τουρκία σε δύσκολη θέση και εμείς μπαίνουμε σε δύσκολη θέση, γιατί; Το Δεκέμβριο πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει για την Τουρκία, για την ημερομηνία διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή της πορεία, είναι πολύ βασικό αυτό». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε πως «το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας». Αν, συμπλήρωσε, η Κύπρος πάρει μια απόφαση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας «ποια θέση θα πάρουμε». «Θα μπούμε σε μια περιπέτεια τους επόμενους μήνες, αυτό είναι σίγουρο»(!), αποφάνθηκε. Αναμασώντας το «εξ Ουασιγκτώνος» παραμύθι των ολέθριων συνεπειών του «Οχι», ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος, η ΕΕ θα του δώσει λεφτά, ενώ «κάθε βδομάδα θα έχουμε ένα καινούριο θέμα».

Αίσθηση προκάλεσε ο κυνισμός για τους «κανόνες» στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπου νομιμοποίησε τις επεμβάσεις των κοινοτικών και Αμερικανών αξιωματούχων στο Κυπριακό. «Εγώ πιστεύω ότι η διεθνής πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επηρεάσει όπου και να είναι. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική κι εμείς οι Ελληνες πρέπει να το κάνουμε όταν μας συμφέρει, εγώ είμαι σαφής σε αυτό το θέμα». Η αλήθεια είναι ότι ο Α. Ρόντος ξέρει από επεμβάσεις - και στρατιωτικές -, αφού, εκτός των άλλων, ήταν αυτός που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο των Σέρβων για λογαριασμό των Αμερικανών, για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς...

Δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών

Χτες πλήθος Κυπρίων πολιτικών έκαναν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το ζήτημα. Π.χ. ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε διπλωματικά πως δε νομίζει ότι ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε αναλάβει στη θητεία του τέτοιες δεσμεύσεις, που να αναιρούν τη σημασία του δημοψηφίσματος και της έκφρασης της βούλησης των πολιτών. Σχολιάζοντας την αναφορά του Φερχόιγκεν πως είχε πολλούς γύρους συνομιλιών με τον Κληρίδη και αργότερα με τον σημερινό Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, οι οποίοι του υπόσχονταν ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θα αποτρέψουν μια λύση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την προχτεσινή δήλωση Παπαδόπουλου: Οτι σε καμία περίπτωση δε δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση, διαφορετικά δε θα είχαν νόημα ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε τα δημοψηφίσματα. Σημειώστε ότι ανάλογη δήλωση δεν έγινε από την πλευρά Κληρίδη...

Ο διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι η μόνη δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου προς την ΕΕ, ήταν να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και μια διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να είμαστε έξω από τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Καρογιάν πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση Κληρίδη ή κάποιοι άλλοι δεσμεύτηκαν για το αντίθετο τότε θα πρέπει να το ξέρουμε κι εμείς».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ (κόμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) Νίκος Κλεάνθους επισήμανε ότι οι δηλώσεις Φερχόιγκεν βασίστηκαν σε παραπληροφόρηση από αστήρικτους ισχυρισμούς κάποιων παραγόντων της κυπριακής πολιτικής ζωής, που τον οδήγησαν σε λανθασμένα συμπεράσματα. «Φωτογραφίζοντας» τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Νίκος Κλεάνθους σημείωσε πως «ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές του δόθηκαν πριν από το 2000. Αρα, πρόκειται για δεσμεύσεις άλλων, αφού ο κ. Παπαδόπουλος ανήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2003».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ 105,8», ο παλαίμαχος Κύπριος πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι τις «υποχρεώσεις που ανέλαβε (σ.σ: η κυβέρνηση Κληρίδη), τις ανέλαβε ερήμην λαού και ερήμην Εθνικού Συμβουλίου... Αν θεωρούν ότι οποιοσδήποτε Πρόεδρος μπορεί να δεσμεύει το λαό και το Εθνικό Συμβούλιο χωρίς να τους έχει ενημερώσει, εγώ δε θα συμφωνούσα με μια τέτοια άποψη».

Θυμίζουμε ότι από προχθές ακόμα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA-NEWS», ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για συμφωνίες που έγιναν το 1999 στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωση.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Χίλιες φορές ΟΧΙ

Τώρα που η πολιτική αγυρτεία, έχοντας εξαντλήσει εκβιασμούς και συκοφαντίες, αποσύρεται από τα στόματα των λακέδων της, το σταθερό «όχι» των Κυπρίων ξεσκεπάζει το τελευταίο κόλπο του Ανάν. Θα θυμούμαστε πάντα ότι το πρόσωπο του Προέδρου Παπαδόπουλου ήταν ο στόχος για Αμερικανούς, Ευρωπαίους και δυστυχώς και Ελληνοκύπριους ηγέτες. Θύμισαν όλοι αυτοί οι κύριοι τη φράση του σοφού: «Η χαμέρπεια είναι αδιαίρετη».

Δε θα ξεχάσουμε την ατραξιόν υποταγής στο σχέδιο από τα σαΐνια του Συνασπισμού, που επαναλάμβαναν πανηγυρικά το «ναι» και τη δήλωση του «ραντέ» πια Λεωνίδα Κύρκου: «Μόνον η "Χρυσή Αυγή" και το ΚΚΕ είναι υπέρ του "όχι"». Η στάση των Συνασπισμένων και αυτή τη φορά με το «ναι» απέδειξε πως μαζί τους δεν είμαστε απλώς διαφορετικοί κόσμοι, αλλά κόσμοι συγκρουόμενοι. Ο Κωνσταντόπουλος, γνωρίζοντας πως δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις εξελίξεις, έγινε με το «ναι» αυτό που ήταν κατά βάθος: Ενας θλιβερός υπάλληλος της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Δε θα ξεχάσουμε πως το πιο γρήγορο και πρώτο «ναι» ακούστηκε από το καμάρι της Μαργαρίτας, πριν ακόμα πει την τελευταία του φράση ο Ανάν. Συμμετέχοντας κρυφά στο στήσιμο του σχεδίου, ο Γιωργάκης πίστεψε πως μπορεί να ξεγελάσει Ελληνες και Κύπριους. Η απάντηση των δύο λαών ήταν τόσο δυνατή, που φώτισε αμέσως τη φύση και τη θέση του Γιωργάκη. Ηταν η πρώτη μύγα που πιάστηκε στον ιστό του σχεδίου, και ακόμη το φυσάει το ΠΑΣΟΚ και δεν κρυώνει.

Δε θα ξεχάσουμε πως το πιο αργόσυρτο και εκφυλισμένο «ναι» το είπε ο πρωθυπουργός, που αναγκάστηκε να βγει από την κλινική ησυχία που του παρέχουν η αδράνεια και οι μανδαρίνοι φίλοι του. Μαζί του έχω την αίσθηση πως βιώνουμε μια πρωτοτυπία: Ο πρωθυπουργός είναι σαν να κυβερνά από αυτόν τον τόπο μια άλλη χώρα, την οποία μάταια μάλλον ψάχνω να βρω στον παγκόσμιο χάρτη.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν»

Σε έκδοση ψηφίσματος για το «σχέδιο Ανάν» και το Κυπριακό προχώρησε ο Δήμος Νίκαιας στην τελευταία συνεδρίασή του και κάλεσε το λαό της Ελλάδας να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κυπριακού λαού για την επανένωση.

«Το "σχέδιο Ανάν", επισημαίνεται στο ψήφισμα, όπως διαμορφώθηκε με τις εκβιαστικές διαδικασίες της Νέας Υόρκης και τις κατ' επίφαση διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη, δεν προωθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια μιας ενιαίας κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κύπρου, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, αγγλοαμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και ξένα στρατεύματα. Αντίθετα, διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και στη θέση της χτίζει ένα προτεκτοράτο νέου τύπου, ελεγχόμενο από τον ξένο παράγοντα, χωρίς αναγνώριση της αρχής της δημοκρατίας και την αρχή της ενιαίας λαϊκής κυριαρχίας, το οποίο θεμελιώνεται στη βάση της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, στη λογική της εξυπηρέτησης των απαιτήσεων και των σχεδιασμών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».

Σήμερα στη Βέροια

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, η Νεολαία Κυπρίων Ημαθίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Ημαθίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΚΚΕ

Τη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό και την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα εκφράσει αγωνιστικά ο λαός της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μαζική συμμετοχή του στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 23 του Απρίλη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου). Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το αμερικανικό και το βρετανικό προξενείο.

Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλούν με ανακοινώσεις τους το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Παρασκευή

- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

- Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.

- Στις 8 μ.μ. στην καφετερία «Μάι Τάι» στη Δράμα, δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών.

- Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο «Ομήρειο» στη Χίο, στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Γρεβενά, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή 25/4

Στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Φίλιππος» στη Λιβαδειά.

ΚΑΒΑΛΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Θα ανταποκριθούμε ως πατριώτες και ως διεθνιστές

Την υπόσχεση ότι θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τον κυπριακό λαό, ότι θα ανταποκριθούν ως πατριώτες και διεθνιστές, έδωσαν οι πολίτες της Καβάλας, οι οποίοι συμμετείχαν χτες στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ομιλήτρια στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, ήταν η Σούλα Βλησίδου, Γραμματέας Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

Οπως τόνισε η Σ. Βλησίδου, το KKE από το Νοέμβρη του 2002 αποκάλεσε το «σχέδιο Ανάν» τελεσίγραφο για την αποδοχή τετελεσμένων και διακήρυξε ότι το προϊόν του τελεσιγράφου αποτελεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς που δεν έχει υπάρξει στα χρονικά, μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας, μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Σημείωσε ότι στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών στρατηγικών συμφερόντων παίχτηκε και παίζεται η τύχη του κυπριακού λαού.

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό, που διοργάνωσε η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό τόνισε μεταξύ άλλων πως η καλύτερη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό είναι το ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν».

Ο κυπριακός λαός, πρόσθεσε, δε δέχεται ένα τέτοιο σχέδιο που νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, η οποία επιβάλλεται στην περιοχή για τη δημιουργία προτεκτοράτου.

Ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην πλατεία Γεράνειας στη Σιάτιστα. Στην εκδήλωσε, που διοργάνωσε η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, μίλησε ο Γιάννης Μητσιάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι με το «σχέδιο Ανάν» δημιουργείται ένα νόθο κράτος. Το ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό πρέπει να είναι κατηγορηματικό, πρόσθεσε.

ΒΟΛΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης χτες

Φωνή αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό και αμέριστης συμπαράστασης στον αγώνα του για το δικαίωμά του να έχει κοινή πατρίδα χωρίς ξένους «προστάτες», ήχησε χτες στο Βόλο και στα Τρίκαλα, στις συγκεντρώσεις που έγιναν στις δύο πόλεις. Οι Βολιώτες και οι Τρικαλινοί, με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις διεμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους να βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων που οραματίζονται και παλεύουν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία τους και την ενότητά τους. Και διαδήλωσαν κατά του ιμπεριαλιστικού σχεδίου Ανάν, ξέροντας ότι η φωνή τους μπορεί να δώσει ελπίδα, δύναμη και κουράγιο στο λαό της Μεγαλονήσου για να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τη δικαίωση.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Τοπική Επιτροπή Ειρήνης, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων φορέων του Νομού Μαγνησίας. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Χ. Ρούσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Ρίτσα Κωτή, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και ο πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών Γιώργος Γούμενος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντ. Κακαράς, Αντιπλοίαρχος ε.α. και μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα», ο οποίος, με τον εμπεριστατωμένο λόγο του, ανέλυσε τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο Ανάν.

Στη συγκέντρωση στα Τρίκαλα που διοργάνωσε η ΝΕ του ΚΚΕ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, οι κομμουνιστές κι άλλοι Τρικαλινοί βροντοφώναξαν «ΟΧΙ» στο κατάπτυστο σχέδιο Ανάν. Μιλώντας ο Αχ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τον τρικαλινό λαό να εντείνει τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και τον αγώνα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για ενιαία, ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρο.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι Κύπριοι δε θα πέσουν στις παγίδες

«Να μην παραπλανήσουμε τον κυπριακό λαό με δήθεν εγγυήσεις», τονίζει το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε ψήφισμά του, συνέχεια του ψηφίσματος που είχε εκδώσει στις αρχές του Απρίλη εναντίον του «σχεδίου Ανάν». Στο νέο του ψήφισμα, το Ιδρυμα επισημαίνει ότι «οι υποσχέσεις "εγγυήσεων" από ΟΗΕ και ΕΕ που προβάλλονται από πολιτικούς δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Πώς μπορεί να εμποδιστεί π.χ. το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μια απόφαση αντίθετη απ' αυτήν που έλαβε σε προηγούμενο χρόνο; Επιπλέον, είναι αναξιόπιστες όπως επέδειξε η διεθνής πρακτική έως σήμερα».

Αμέσως μετά στοιχειοθετείται η εκτίμηση περί αναξιοπιστίας του OHE, με παραδείγματα όπως η περιφρόνηση παλιότερων ψηφισμάτων για το Κυπριακό, τη μη ανανέωση της θητείας του Μπ. Γκάλι, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ, την εξαίρεση των ΗΠΑ από τη δωσιδικία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. «Οσο για την ΕΕ δυστυχώς βαίνει προς ανάλογο δρόμο», σημειώνεται.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως όσο κακή κι αν είναι η σημερινή ντε φάκτο διχοτόμηση, τόσο πιο οδυνηρή και επικίνδυνη θα είναι η νόμιμη διχοτόμηση, «αν μάλιστα δε λειτουργήσει η Ομοσπονδία κι αυτή διαλυθεί, το νόμιμο πλέον και ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος θα μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα για την ένωση με την Τουρκία». Και το ψήφισμα κλείνει με την πεποίθηση πως «οι πολίτες της πολύπαθης Κύπρου έχουν αποδείξει έως τώρα πολιτική ωριμότητα και φιλοπατρία τέτοια που να μην πέσουν σ' αυτές τις παγίδες».

Πανεπιστημιακοί υπογράφουν υπέρ του ΟΧΙ

Eurokinissi

Με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεκάδες πανεπιστημιακοί καλούν τον κυπριακό λαό να συμπαραταχτεί με τον Πρόεδρό του στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Το κείμενο υπογράφουν οι:

Αλεξίου Γιώργος Πανεπιστήμιο Πάτρας

Ανασονζτής Ε. Γ. Παν. Αθηνών

Αντωνακόπουλος Γρηγόριος Πανεπιστήμιο Πάτρας

Αντωνακόπουλος Θεοδ. Πανεπιστήμιο Πάτρας

Αποστολάτος Θεοχ. Παν. Αθηνών

Αποστολάτος Νικόλαος Παν. Αθηνών

Αραπογιάννη Αγγελική Παν. Αθηνών

Βαμβακάς Ιωάννης Πανεπιστήμιο Πάτρας

Βαρουτάς Δημήτρης Παν. Αθηνών

Βασιλάκης Κώστας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γεράνιος Θανάσης Παν. Αθηνών

Γεράνιος Θανάσης Παν. Αθηνών

Γκούσκος Δημ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γραμματικάκης Ιωάννης Παν. Αθηνών

Γρηγοριάδου Μαρία Παν. Αθηνών

Γυφτοδήμος Γιώργος Παν. Αθηνών

Δεληγιάννη Δέσποινα Παν. Αθηνών

Δεληγιάννης Θεόδωρος Πανεπιστήμιο Πάτρας

Δημητρακόπουλος Γεώργιος Παν. Πάτρας.

Εμίρης Ι. Παν. Αθηνών

Ευταξίας Κώστας Παν. Αθηνών

Ζάρδας Γιώργος Παν. Αθηνών

Ζησιμόπουλος Β. Παν. Αθηνών

Θεοδοσίου Στράτος Παν. Αθηνών

Θεοφάνους Νικηφόρος Παν. Αθηνών

Θεοχάρης Θ. Παν. Αθηνών

Καρούμπαλος Κωνσταντίνος Παν. Αθηνών

Κατάβολος Αριστείδης Παν. Αθηνών

Κοτρώνης Ιωάννης

Κουρουπέτρογλου Γιώργος Παν. Αθηνών

Κουφάκου Παρ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Κωνσταντόπουλος Ιωάννης Παν. Αθηνών

Λασκαρίδης Παύλος Παν. Αθηνών

Λιβανίοτ Ελένη Παν. Αθηνών

Λιολιούσης Κώστας Παν. Αθηνών

Μαλάκης Αναστάσιος Παν. Αθηνών

Μαρούλης Δημήτριος Παν. Αθηνών

Μαυρομιχαλάκη Ελένη Παν. Αθηνών

Μαυρομιχαλάκη Ελένη Παν. Αθηνών

Μουσάς Ξεν. Παν. Αθηνών

Νομικός Κώστας ΤΕΙ Πειραιά

Οικονόμου Ελευθέριος Παν. Αθηνών

Παναγιώτου Απόστολος Παν. Αθηνών

Παπαδόπουλος Γεώργιος του Ι. Παν. Αθηνών

Παπαϊωάννου Γεώργιος Παν. Αθηνών

Πασχάλης Αντ. Παν. Αθηνών

Πιντέλας Π. Πανεπιστήμιο Πάτρας

Πρέκα - Παπαδήμα Παναγιώτα Παν. Αθηνών

Πρέπης Α. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ρεσβάνης Λεωνίδας Κ. Παν. Αθηνών

Ριζιώτης Χρ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ροδίτη Ε. Παν. Αθηνών

Ροζάκη - Μαυρούλη Ελένη Παν. Αθηνών

Σαγκριώτης Εμμανουήλ Παν. Αθηνών

Σακελλίου Λουκάς Παν. Αθηνών

Σαυρινός Παναγιώτης Παν. Αθηνών

Σίσκος Παναγιώτης Παν. Αθηνών

Συβρίδης Δημήτριος Παν. Αθηνών

Συσκάκης Ε. Παν. Αθηνών

Τζανάκος Γεώργιος Παν. Αθηνών

Τίγκελης Ι. Παν. Αθηνών

Τόγιας Κώστας Πανεπιστήμιο Πάτρας

Τσαλγατίδου Αφροδίτη Παν. Αθηνών

Τσίγκανος Κανάρης Παν. Αθηνών

Τσίλης Ε. Χ. Παν. Αθηνών

Φασουλιώτης Δ. Παν. Αθηνών

Φρανζτασκάκης Δ. Παν. Αθηνών

Χαλάτσης Κωνσταντίνος Παν. Αθηνών

Χαριτάντης Ιωάννης Πανεπιστήμιο Πάτρας

Χατζηαγαπίου Ιωάννης Παν. Αθηνών

Χατζηκωντής Βασίλης Παν. Αθηνών

Χατζηκωντής Βασίλης Παν. Αθηνών

Χιτζανίδης Κυριάκος ΕΜΠ

Χριστοδουλάκης Θεοδόσιος Παν. Αθηνών

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων το Κυπριακό

Εν μέσω τριγμών λόγω του Κυπριακού ο Συνασπισμός προχωρά τις επόμενες μέρες σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη 5 εκ των 11 υποψηφίων στελεχών του που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές, την πρώτη θέση στο οποίο θα καταλάβει συνεργαζόμενος και κατά πάσα πιθανότητα ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ. Πέραν των άλλων δυσκολιών της εκλογικής μάχης ο ΣΥΝ έχει να αντιμετωπίσει και το ...συνωστισμό ενδιαφερομένων για τις μετρημένες, δύο έως σήμερα, θέσεις στην Ευρωβουλή (Μπανιάς, Παπαδημούλης, Χουντής). Αλλά και την απώλεια του Μ. Παπαγιαννάκη, ευρωβουλευτή σήμερα, που δε θα συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς και το φυλλορρόημα που παρατηρείται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες, η κεντρική εφορευτική επιτροπή αρμόδια για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου ουσιαστικά παρουσίασε τους υποψηφίους αφού, κατά τα άλλα, για την πορεία της ίδιας της ΕΕ αρκέστηκε σε αφελείς ...υποθέσεις του τύπου «αν θα μπορέσει να αντισταθεί στην αυτοκρατορική δύναμη των ΗΠΑ ή θα προχωρήσει σε μια πορεία "αμερικανοποίησης"».

Επανέλαβε προς επίρρωση τη σταθερότητα του ΣΥΝ στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ακλόνητη πίστη του πως μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, χωρίς να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες», όπως ποιος θα είναι ο χαρακτήρας αυτής της άλλης Ευρώπης. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, «είναι εφικτή με τους αγώνες των εργαζομένων, την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στις επιμέρους χώρες και συνολικά στην ΕΕ», θέση η οποία αντιτίθεται στη διακηρυγμένη θέση της ηγεσίας του ΣΥΝ πως ο αγώνας στο εθνικό πεδίο έχει ξεπεραστεί και δεν είναι αποτελεσματικός.

Δεν παραλείφθηκε βεβαίως να δοθούν και τα διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης σ' αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σε σημείο της συνέντευξης που αφορούσε στην ίδρυση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), αναφέρθηκε πως τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό ανήκουν «στη σύγχρονη δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία και το δογματικό κομμουνισμό»! Φυσικά πρόθεση ήταν η διαφοροποίηση από το «δογματικό κομμουνισμό» και όχι από τη σοσιαλδημοκρατία, κάτι που φάνηκε και αμέσως μετά όταν υπερθεμάτισαν για το ρόλο του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, κατεξοχήν εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα συνεδριάσει με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, ενόψει της ιδρυτικής του συνάντησης στη Ρώμη στις αρχές Μάη. Ενδεχομένως αυτή η ΚΠΕ να πληγεί από τα «απόνερα του Κυπριακού», σύμφωνα με έκφραση ηγετικού στελέχους του κόμματος. Κι αυτό γιατί το Κυπριακό έχει αποτελέσει αιτία αντιπαραθέσεων και διχασμού σε όλα τα επίπεδα, από την ΠΓ, έως την κοινοβουλευτική ομάδα και την ΚΠΕ. Τις τελευταίες μέρες ηγετικά στελέχη εκφράζουν δημόσια αντικρουόμενες απόψεις, άλλα υπογράφουν διακηρύξεις υπέρ του ΟΧΙ, άλλα ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του ΝΑΙ στο «σχέδιο Ανάν». «Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του ΣΥΝ και το ότι η βάση του κόμματος φαίνεται να μη συναινεί με την απόφαση υπέρ του ΝΑΙ που έλαβε η προηγούμενη ΚΠΕ. Αυτό ομολογείται από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, ακόμα κι όσους τάχτηκαν με το ΝΑΙ, αλλά καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ τάσσεται εναντίον του «σχεδίου Ανάν». Ενδέχεται στην ΚΠΕ της Τετάρτης να απευθυνθούν συστάσεις στους οπαδούς του ΟΧΙ να μετριάσουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έτσι ώστε να μην πλήττεται η εικόνα του ΣΥΝ για ένα κορυφαίο θέμα, ενόψει και των ευρωεκλογών, τίποτα όμως δε δείχνει πως θα αποδώσουν.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «Προβολές» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα απορρίμματα, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» ο Γ. Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις εξελίξεις στα μεσογειακά προϊόντα, με αφορμή τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εντατικά προετοιμάζεται η κυριακάτικη πανεξόρμηση

«Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη των ευρωεκλογών, με όπλο το "Ριζοσπάστη" και τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ». Αυτό είναι το κάλεσμα και συγχρόνως στόχος προς άμεση υλοποίηση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που «φουλάρει τις μηχανές» μπροστά στη μεγάλη μάχη των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η ερχόμενη Κυριακή, 25 Απρίλη, είναι μέρα πανεξόρμησης για όλες τις ΚΟ του ΚΚΕ και τις ΟΒ της ΚΝΕ, αφού μαζί με το «Ριζοσπάστη» θα κυκλοφορήσει ένθετη η Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές και επιδίωξη είναι αυτή να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια, να αποτελέσει εργαλείο για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της εκλογικής μάχης.

Ηδη, κομματικές και κνίτικες οργανώσεις λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα από την εμπειρία μέτρα για την επιτυχία της πανεξόρμησης, έχοντας θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους ως προς τη διακίνηση της εφημερίδας. Ειδικότερα, η ΚΟΑ στοχεύει αυτήν την Κυριακή να διακινήσει περισσότερα φύλλα «Ριζοσπάστη» απ' ό,τι στην περίοδο των εθνικών εκλογών. Επιπλέον, οι οργανώσεις της ΚΟΑ διοργανώνουν συσκέψεις και συζητήσεις με φίλους και συνεργαζόμενους με το ΚΚΕ, με θέμα τις ευρωεκλογές και στόχο τον εξοπλισμό όλων με επιχειρήματα, την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων.

ΚΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους την 1η του Μάη 1944

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, διοργανώνουν οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, την Κυριακή 2 του Μάη, στις 11 π.μ., στον τόπο της θυσίας τους, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι 200 ήρωες του λαού μας πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα τους για μια πατρίδα ελεύθερη, της λαϊκής ευημερίας, και εκτελέστηκαν μια μέρα-ορόσημο για την πάλη της εργατικής τάξης. «Η ζωή τους και η περήφανη στάση τους απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα έχει σήμερα μεγάλη αξία για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για τη νέα γενιά», τονίζουν οι ΚΟ Καισαριανής στην ανακοίνωση-κάλεσμα.

«Σήμερα αυτή η στάση - συνεχίζει η ανακοίνωση - δείχνει ότι υπάρχει για τους λαούς ο δρόμος για την Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού. Αυτός ο δρόμος είναι ταυτισμένος με την ανυπακοή και την απειθαρχία στον ευρωμονόδρομο των μονοπωλίων. Αυτός ο δρόμος είναι ταυτισμένος με την ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ, που είναι συμμαχία καπιταλιστικών χωρών, συμμαχία που βαδίζει μαζί με τις ΗΠΑ ενάντια στους εργαζόμενους. Η περήφανη στάση των 200 της Καισαριανής υπογραμμίζει το νέο πατριωτικό-διεθνιστικό ΟΧΙ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την Κύπρο. Η περήφανη στάση τους μας καλεί σε αλληλεγγύη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών. Κύπρος, Ιράκ, Παλαιστίνη, Κούβα, Β. Κορέα. Το ΚΚΕ έγκαιρα πρόβλεψε αυτά που ζούμε σήμερα αλλά ταυτόχρονα ανέπτυξε πρωτοβουλίες και μέτωπα πάλης: 60 χρόνια πριν πάλη για λεύτερη πατρίδα. 60 χρόνια μετά πάλη για ανεξάρτητη πολιτική από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ. Με το ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Το Κυπριακό, οι ευρωεκλογές, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας, που αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών:

Σήμερα Παρασκευή:

- Στις 9 π.μ., στα σχολεία του Γαλατσίου, θα περιοδεύσει η Βάνα Λυγερού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

- Περιοδεία στα μηχανουργεία στη Θηβών και στο εργοστάσιο ΝΤΟΜΟΥΣ, στις 9 π.μ., με την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ.

- Περιοδεία στον Αϊ - Γιώργη Νίκαιας, στις 6 μ.μ., με τον Γιάννη Πατσιλινάκο, βουλευτή του ΚΚΕ.

- Σε συγκέντρωση στο εργοτάξιο Νέας Ευκαρπίας, θα μιλήσει στις 7 π.μ. ο Σάββας Τσακμακίδης, στέλεχος της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Στις 11 π.μ., στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Μαρτίου, θα περιοδεύσει ο Σάκης Βαδαλής, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο:

- Συγκέντρωση της ΚΟ Πειραϊκής Χερσονήσου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Α` Δημοτικού Διαμερίσματος (Σερφιώτου & Ηρακλειδών), με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη.

- Στις 7 μ.μ. περιοδεία σε Ξυλούπολη και Λαχανά θα πραγματοποιήσει ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος του Γραφείου της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή:

- Στις 11 π.μ. περιοδεία στο Μελισσοχώρι θα πραγματοποιήσει η Στέλλα Καλινικίδου, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση της ΚΟ Σαλαμίνας, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΓΑΒΡΙΗΛ» στο Αιάντειο, με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Αχτιδική Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΦΙΛΙΠ» (Θάσου 11), για την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εκπαιδευτικών στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Την Τετάρτη, 28/4:

- Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερυθραίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Κυπριακό, με ομιλητή τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές (που δημοσιεύεται στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη») θα συζητήσουν μέλη και φίλοι του κόμματος, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης με τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Επίσης η Διακήρυξη των ευρωεκλογών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, που θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, στις 8 μ.μ., με τον Στέλιο Λάμπρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - ΔΕΛΙΒΑΝΗ
Σημαντική συμβολή σε έναν απαραίτητο διάλογο

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Δελιβάνη με τίτλο: «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: Τρομοκρατία και Φασισμός (Στη δίνη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου)», παρουσιάστηκε χτες σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ιδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη και οι εκδόσεις Παπαζήση, στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου (Πεσμαζόγλου 5). Για το βιβλίο μίλησαν οι Θανάσης Βασιλείου πολιτικός επιστήμων - βιβλιοκριτικός, Βασίλης Μπένος καθηγητής - πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, Στέλιος Παπαθεμελής βουλευτής - πρώην υπουργός, Βύρων Πολύδωρας βουλευτής - πρώην υπουργός και Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου καθηγητής - αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε μήνυμά της προς την συγγραφέα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών της, τονίζει: «Αυτό που θέλω δημόσια να τονιστεί είναι ότι όπως πάντα βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της παρέμβασης σε κρίσιμα ζητήματα που δεν αφορούν την Ελλάδα, στενά, αλλά το σύνολο των διεθνών εξελίξεων.

Πολλά πράγματα που αναφέρεις στο βιβλίο σου, δεν αποδεικνύουν μόνο πόσο σοβαρά δουλεύεις, αλλά και την τραγικότητα της περιόδου που ζούμε, μέσα από τους αριθμούς και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πιστεύω ότι έχει υπερωριμάσει η ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στη διεθνή τάξη πραγμάτων, στην ιμπεριαλιστική πολιτική που είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική, σε όλα τα επίπεδα, παντού.

Αυτό το ΟΧΙ πρέπει να είναι εμπράγματο, σήμερα π.χ. το βλέπω στο ισχυρό πολύ πιθανό ΟΧΙ στο "σχέδιο Ανάν".

Είναι το ΟΧΙ στις επιλογές της ΕΕ τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα.

Σίγουρα το ΟΧΙ δε φθάνει. Υπάρχει ανάγκη εναλλακτικής στρατηγικής, που ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί, όχι γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικά, αλλά γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη συμφωνία. Γιατί υπάρχουν ακόμα αυταπάτες για βελτιώσεις εντός των τειχών. Ο συσχετισμός για να αλλάξει πρέπει να βάλουμε το χέρι μας.

Παρ' όλα αυτά το ΟΧΙ αποτελεί ένα βάθρο για να γίνει ένας πλατύς διάλογος. Εσύ συμβάλλεις πολύ σε αυτό. Με σοβαρότητα και πάθος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ