Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαδοχικές παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου

Στον «αφρό» και οι μεγάλες αντιθέσεις

Eurokinissi

Η δυνατότητα ενεργοποίησης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης συζητήθηκε στην προχτεσινή τηλεσυνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό χρηματοδότησης με φόντο την αντιμετώπιση των κλυδωνισμών στην οικονομική δραστηριότητα, ενόψει και της «βύθισης» του παραγόμενου ΑΕΠ στους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής του ESM, M. Σεντένο, δήλωσε σχετικά ότι «το μέγεθος των διαθέσιμων μέσων μπορεί να είναι εντός της κλίμακας του 2% του ΑΕΠ των κρατών - μελών ως σημείο αναφοράς», προσθέτοντας πως υπήρχε ευρεία στήριξη ανάμεσα στα μέλη για αυτά τα στοιχεία.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η δυνατότητα χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 δισ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι η «προληπτική γραμμή» βρισκόταν στα σενάρια που εξετάζονταν στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Τα μέτρα αυτά πάντως φέρνουν στην επιφάνεια και τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης γύρω από τους τρόπους και τις μορφές των κρατικών διασώσεων σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους και τον διαμοιρασμό της χασούρας, ενώ σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα θα φορτωθούν και πάλι στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θέτουν ζήτημα πρόσκαιρης αποδέσμευσης του συγκεκριμένου μηχανισμού χρηματοδότησης από τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται, ενώ οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας κ.ά. εστιάζουν στο ότι δεν μπορούν να χορηγούνται δάνεια χωρίς όρους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, με επιστολή τους που απέστειλαν χτες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου και Σλοβενίας σημειώνουν «την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για να στηρίξουμε τώρα τις οικονομίες μας. Ωστε να τις διατηρήσουμε σήμερα στην καλύτερη κατάσταση και να τις οδηγήσουμε αύριο σε μία γρήγορη ανάκαμψη. Κάτι που απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών. Αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης - ιδίως εντός της Ευρωζώνης» και ζητάνε «να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί "Ομόλογο-Corona" και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ», με αποστολή τη «συγκέντρωση κεφαλαίων - στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων».

Παράλληλα ζητάνε «να διερευνήσουμε τη χρήση και άλλων εργαλείων. Οπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία, τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021», πέρα από όσα ήδη ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν, και δείχνοντας προς τη θωράκιση των ευρωενωσιακών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σημειώνουν πως «θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώσουμε ξανά τις οικονομίες μας. Και μαζί τους τις νέες παγκόσμιες "αλυσίδες αξίας", τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα Υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μετά την ολοκλήρωση του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι «η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική και θα διευρυνθεί».

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έκανε λόγο για ποσά ύψους 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, πάνω από το μέσο όρο (2%) στην ΕΕ, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι αστρονομικές παρεμβάσεις (π.χ. κρατικές εγγυήσεις, νομισματική πολιτική κ.ά.), που κλιμακώνονται με άξονα τη διάσωση και τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευκαιρία για νέα μέτρα με το «λογαριασμό» στο λαό

Για νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού προετοίμασε χτες στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός, προσαρμόζοντας, μάλιστα, κατά το δοκούν και την ιστορική αλήθεια στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετοιμάζοντας νέα βάρη για το λαό, είπε ότι «η πανδημία θα μας κοστίσει» και «η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στην νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο», πρόσθεσε, προκαλώντας το λαό, που καλείται και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μοτίβο, έβαλε το ...«ζητούμενο μιας νέας Ευρώπης. Αυτής που δεν θα περιοριστεί στην κοινή υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά, κυρίως, θα στηρίξει την οικονομική αναγέννηση μετά από αυτήν», με νέες χρηματοδοτικές ροές για τα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την αντεργατική επέλαση στους χώρους δουλειάς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε προκλητικά τον ισχυρισμό πως «όλοι είμαστε ίσοι σε τούτη τη μάχη».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η φροντίδα της πολιτείας απευθύνεται στον κάθε πολίτη. Κι αυτός, με τη σειρά του, αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο προσφοράς (...) στον πόλεμο εναντίον της κοινής απειλής», με όλους τάχα να μάχονται «από την ίδια θέση, στην πρώτη γραμμή», επιχειρώντας να κρύψει ξανά πίσω από την ατομική ευθύνη τις μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα σε ό,τι αφορά την αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όπως ζητάνε γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Επέμεινε άλλωστε στα περί «αμοιβαίας ευθύνης» και στα «μένουμε σπίτι», ικανοποιημένος που «με πειθαρχία στεκόμαστε δίπλα στην πολιτεία».

Εξάλλου, χαρακτηριστική για το πώς σκέφτονται να την αξιοποιήσουν για την επόμενη μέρα είναι και η αποστροφή πως «η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο. Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα». Ο,τι ζητά το κεφάλαιο σε αυτήν τη νέα φάση, για ένταση της εκμετάλλευσης με τηλεργασία, τζάμπα εργατικό δυναμικό και «εθελοντισμό» αντί για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, σιωπή νεκροταφείου στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, και «εκσυγχρονισμό» στο αστικό κράτος με ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή στα ζητούμενά του. «Ολα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας ότι θέλουν να αξιοποιήσουν σε όφελός τους την κατάσταση και για μετά.

ΣΥΡΙΖΑ
«Σημαιοφόρος» του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδίων

Ευκαιρία για να σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τη «σημαία» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και αυτών του κεφαλαίου βρήκε στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας «αποθεώνει» την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία ισχυριζόμενος ότι η ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών μάς γλίτωσε από ...εντάσεις στα βόρεια σύνορά μας. Αντιπαραβάλλει προς τούτο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την οποία και αξιοποιεί για να «ξεπλύνει» την ΕΕ, καλώντας την ιμπεριαλιστική ένωση που πρωτοστατεί στα παζάρια με την Τουρκία να... στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι μονομερείς ενέργειες θα επιφέρουν κυρώσεις. Καλεί παράλληλα την κυβέρνηση «να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων».

Την ίδια ώρα, με αφορμή την πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας καλεί το λαό σε ένα «μέτωπο ζωής (...) Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή», όπως αναφέρει, συστήνοντας στο λαό να καθίσει φρόνιμα «για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση», ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να διεκδικήσει στην ΕΕ άφθονο «ζεστό» χρήμα για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ομοψυχία του λαού να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την 25η Μαρτίου:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια "εθνική ομοψυχία" εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές».

Ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου

Νωρίτερα χτες ο Δ. Κουτσούμπας παρευρέθηκε στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο λιτής τελετής προς τιμήν της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Βουλής.

Ο γιορτασμός έγινε χωρίς παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του κορονοϊού. Στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διέλευση μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ζεύγη μαχητικών πραγματοποίησαν διελεύσεις και πάνω από άλλες πόλεις και νησιά της χώρας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία

Επιστολή στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της.

Στην επιστολή, που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνεται ειδικά για τους υγειονομικούς, που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε όλη την Ευρώπη, να ισχύσουν οι 14 μέρες καραντίνας καθώς και να επιταχθούν άμεσα ξενοδοχεία όπου θα διαμένει το υγειονομικό προσωπικό που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος μεταφέρουν επίσης τα επείγοντα αιτήματα του υγειονομικού προσωπικού για χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Nα επιταχθούν οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα, τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, οι αναπνευστήρες, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κάτω από την ευθύνη του κράτους, χωρίς αντίτιμο, να αναλάβουν εξετάσεις, επισκέψεις στο σπίτι, συνταγογράφηση. Να αντιμετωπιστεί άμεσα η τεράστια έλλειψη σε μάσκες, αντισηπτικά, αναπνευστήρες και να παταχθεί η αισχροκέρδεια εταιρειών παραγωγής και εμπορίας. Να ακυρωθούν όλες οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις (στην Ελλάδα περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απολύθηκαν το Μάρτη) και οι βλαπτικές μεταβολές σε Συλλογικές Συμβάσεις και ωράρια εργασίας στα οποία προχώρησε η εργοδοσία. Να καταβληθεί στην ώρα του το Δώρο Πάσχα και να μη μετατεθεί. Να δοθούν οι ειδικές άδειες για ατομική νοσηλεία, περίθαλψη τέκνων και συγγενών, χωρίς να προσμετρώνται στην κανονική άδεια. Αντίστοιχα μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ελάφρυνσης χρειάζεται να ληφθούν για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες.

«Οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός να μην είναι και πάλι αυτοί που θα πληρώσουν το λογαριασμό προκειμένου να ενισχυθούν για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι», καταλήγει η επιστολή.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε τη φωνή μας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα του λαού για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας. Με ανακοινώσεις, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία και έξω από νοσοκομεία, διαδίδεται πλατιά το μήνυμα: «Δυναμώνουμε τη φωνή μας, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Ο λαός έχει πληρώσει πολλά. Δεν θα πληρώσει ξανά!».

ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής: Μέτρα τώρα για τις τεράστιες ελλείψεις στην Ανατολική Αττική

Την τρίτη θέση πανελλαδικά κατέχει σε αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού η Ανατολική Αττική, ενώ προχτές στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στα Γλυκά Νερά, καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος από την πανδημία, με μια άτυχη γυναίκα να «φεύγει» μόνη, σε καραντίνα και χωρίς ιατρική - νοσοκομειακή υποστήριξη.

«Σε ποιο σημείο ξεκινά και τελειώνει η ατομική ευθύνη και η ευθύνη του κράτους;» είναι το ...ρητορικό ερώτημα που θέτει η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Και καταγράφοντας τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος Υγείας στην Ανατολική Αττική, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε «μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και εμπορικά πάρκα, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων και δύο μεγάλα λιμάνια, δεν υπάρχει δημόσιο γενικό νοσοκομείο». Θυμίζει άλλωστε ότι το 2018, με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, τέτοιες ελλείψεις τις πλήρωσε πανάκριβα ο λαός, ενώ «από τότε οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ ήταν κούφιες. Η ουσία είναι η ίδια, σε μία κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας για όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει νοσοκομειακή κάλυψη. Το βάρος αντικειμενικά πέφτει στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Μονάδες που και αυτές έχουν πέσει θύμα της ίδιας πολιτικής, με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή» Είναι χαρακτηριστικό ότι «στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το Μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις. Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης. Στην πλειοψηφία των δομών στην περιοχή υπάρχουν επικουρικοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες», επισημαίνει η Οργάνωση του ΚΚΕ.

Τονίζοντας τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών σε μεγάλους χώρους δουλειάς που εδρεύουν στην Ανατολική Αττική, η ανακοίνωση σημειώνει επίσης το τεράστιο πρόβλημα των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Αυτή την περίοδο αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια μειώνονται, με αποτέλεσμα τον ανάλογο, επικίνδυνο για καιρό πανδημίας συνωστισμό». Επίσης, «η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής όπως το αποχετευτικό δίκτυο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αεροψεκασμών για τα κουνούπια, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Είναι κατανοητό με βάση όλα τα παραπάνω γιατί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής κατέχει την τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά».

ΤΕ Μαγνησίας: Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, καθώς όπως τονίζει «ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου ότι για την παρούσα φάση "το καλύτερο φάρμακο είναι η άμεση έκδοση απόφασης μετακίνησης από την 5η ΥΠΕ γενικών ιατρών από την Πρωτοβάθμια Υγεία της Μαγνησίας". Ηδη έχουν μετακινηθεί 10 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από το ΚΥ Βόλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η μετακίνηση ακόμη 15 γιατρών από τα Κέντρα Υγείας».

«Το μέτρο αυτό» - επισημαίνει η ΤΕ Μαγνησίας - «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα! Ουσιαστικά αποδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που είναι απαραίτητη η λειτουργία της σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων με μετακίνησή τους από τα Κέντρα Υγείας είναι αντίθετο με τις οδηγίες των επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες όποιοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους ή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στα νοσοκομεία». «Η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, πετσοκόβει μ' αυτόν τον τρόπο και τις ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρουν από τη χρόνια υποβάθμισή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΠ Κρήτης: Αντί η κυβέρνηση να επαινεί τη «γενναιοδωρία» των ξενοδόχων, να επιτάξει σήμερα όσα ξενοδοχεία είναι απαραίτητα

Τη «γενναιοδωρία» των ξενοδόχων της Κρήτης για τη «συμβολική κίνησή» τους να διαθέσουν ως «δώρο», «όταν όλα θα έχουν τελειώσει», διαμονή σε γιατρούς και νοσηλευτές σε ξενοδοχεία τους, όπως και τους σχετικούς επαίνους της κυβέρνησης, σχολιάζει η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση πριν να είναι πολύ αργά, αντί να επαινεί τη "γενναιοδωρία" των ξενοδόχων της Κρήτης προς τους μάχιμους υγειονομικούς "μετά το πέρας της επιδημίας", τώρα να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη όσων ξενοδοχείων είναι απαραίτητα, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι χιλιάδες υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων των 4 νομών στη διάρκεια της επιδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο».

ΤΕ Αργολίδας: Η κυβέρνηση να στηρίξει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών

Υποκριτικό χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ το μέτρο της κυβέρνησης για την απαγόρευση μετακίνησης των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού. Αυτό, τονίζει η ΤΕ Αργολίδας, «τους οδηγεί στην καταστροφή, καθώς τα προϊόντα τους είναι ευπαθή και η ζημιά που θα υποστούν από την απαγόρευση πώλησης στην Αττική θα είναι μεγάλη».

Καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει τώρα «το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών, που τους καταστρέφει με αυτή την απόφαση, και παράλληλα να ικανοποιήσει τα - με επιστημονικά κριτήρια διαμορφωμένα - αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να προστατευθεί πραγματικά η υγεία του λαού».

Νέες παρεμβάσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ

Διαρκείς είναι και οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερωτήσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και με κατάθεση αναφορών από χώρους δουλειάς και κλάδους.

Σε συνέχεια των Ερωτήσεων, που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα και οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη 2/4, για τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την επείγουσα ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία, οι νέες Ερωτήσεις του Κόμματος αφορούν:

-- Το αίτημα να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού για τους χιλιάδες ανέργους είναι απίθανο στις σημερινές συνθήκες να βρουν δουλειά, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία αποκλείονταν από το επίδομα ανεργίας οι μακροχρόνια άνεργοι, έχουν καταρρεύσει για τους περισσότερους.

-- Την οδηγία της Διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να καλύψουν μόνοι τους τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, όπως και το γεγονός ότι στην ίδια εγκύκλιο του ΕΦΕΤ καλούνται οι εργαζόμενοι να συμβάλουν «στην ανάληψη εξ αποστάσεως εργασίας σε περίπτωση που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι ο φορέας παροπλίζεται και ο όποιος έλεγχος αποδυναμώνεται περαιτέρω και μάλιστα σε έναν τομέα όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων πραγματικά θησαυρίζουν από τη διαμορφωμένη κατάσταση, ενώ οι τάσεις αισχροκέρδειας κλιμακώνονται.

-- Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, καθώς και των εργαζομένων με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τις αποφάσεις για την εκ περιτροπής λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών και για το δικαίωμα λήψης των αδειών «ειδικού σκοπού» ή ένταξής τους στις «ευπαθείς» ομάδες για τους εργαζόμενους με τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-- Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται στον Εβρο. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για να εφαρμοστούν τα παρακάτω, που ζητούν η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ): Η μετακίνηση του προσωπικού προς και από τον νομό Εβρου να γίνεται με επιταγμένα λεωφορεία, ώστε να διασφαλίζεται ο μη συγχρωτισμός προσωπικού εντός τους (10 άτομα ανά λεωφορείο), ή με την αξιοποίηση του σιδηρόδρομου. Να εξασφαλιστεί από άλλες μονάδες, εκτός Εβρου, η επάρκεια υπηρεσιακών οχημάτων για να εξασφαλίζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων, μη συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις εντός νομού Εβρου. Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Εβρου, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι στρατιωτικοί, εγκαταλείποντας τους θαλάμους και επιτρέποντας στις Διοικήσεις να εστιάσουν στη λήψη προστατευτικών μέτρων του οργανικού τους προσωπικού. Να διατίθενται και να διανέμονται γεύματα, των Λεσχών Αξιωματικών Φρουράς, με έξοδα και μέριμνα της Υπηρεσίας, στα ξενοδοχεία που διαμένουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Να διατεθούν αντισηπτικά, γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό, με οδηγίες για τη χρήση και εφαρμογή τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Μόνιμη θηλιά στους εργαζόμενους «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»

«Πολυεργαλείο» οι ΠΝΠ της κυβέρνησης για νέες σαρωτικές ανατροπές στα Εργασιακά, που επεκτείνονται και μετά το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού

Eurokinissi

Κάθε μέρα που περνά, με κάθε νέα νομοθετική παρέμβαση και κάθε νέα «διευκρίνιση» της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι το περιβόητο «δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις» που διαφημίζει αποτελεί στην πραγματικότητα μόνιμη θηλιά που πνίγει τους εργαζόμενους και ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά τους, λύνοντας παράλληλα ακόμα παραπέρα τα χέρια της εργοδοσίας ώστε να κλιμακώσει την επίθεσή της και στην «επόμενη μέρα».

Επαναλαμβάνοντας το γνωστό σλόγκαν ότι «για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις» - το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε φορά που το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τα «σπασμένα» από τους τζίρους και τα κέρδη του - ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προχώρησε σε «εξειδίκευση» και «επεξήγηση» όλων των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στην τελευταία σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με στόχο όπως είπε «να ζήσουν οι επιχειρήσεις», δίπλα στο όργιο απολύσεων που ακόμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία το ελεύθερο να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, να βάλει εργαζόμενους «στον πάγο» και να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία τους, προχωρώντας σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, να επιβάλει μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κάνει «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά της.

«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Στο φόντο της ανοιχτής πλέον παραδοχής ότι τα προβλήματα στην καπιταλιστική οικονομία έρχονται πριν από την επιδημία και θα παραμείνουν πολύ μετά από αυτήν, είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω είναι μέτρα που επιταχύνονται σήμερα, ότι ήρθαν για να μείνουν.

Πολύ περισσότερο, έρχονται να «κουμπώσουν» στο τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει ήδη όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, πλήθος εργαλείων για την απογείωση της «ευελιξίας», με το 30% των μισθωτών να απασχολούνται ήδη με μερική απασχόληση και την πλειοψηφία των νέων συμβάσεων εργασίας παγιωμένα πλέον να κατέχουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και ορισμένου χρόνου...

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και εκείνα τα μέτρα που υποτίθεται απευθύνονται στους εργαζόμενους, όπως το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες, μετατρέπονται στο αναγκαίο «γράσο» για να λαδωθεί η μηχανή της νέας κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης.

Νέα όπλα στην αντεργατική φαρέτρα της εργοδοσίας

Προμετωπίδα των νέων αντεργατικών παρεμβάσεων είναι τα άρθρα 9 έως 12 της ΠΝΠ, με τα οποία η κυβέρνηση προσθέτει νέα σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

  • Με το άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης», επιβάλλοντας πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού. Η μείωση του χρόνου μηνιαίας απασχόλησης μπορεί να φτάσει και τις δυο βδομάδες, άρα ο εργατικός μισθός θα μειωθεί κατά 50%!
  • Με το άρθρο 11 της ΠΝΠ, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και όλου του προσωπικού τους! Δίπλα δηλαδή στα άλλα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να στείλουν μαζικά εργαζόμενους σπίτι, να απαλλαγούν από τη μισθοδοσία τους, κρατώντας αυτό το εργατικό δυναμικό «παγωμένο», ώστε να μπορέσουν όποτε θέλουν να το ξαναχρησιμοποιήσουν ή όχι, ανάλογα με τα εκάστοτε επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
  • Με το άρθρο 10 οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ούτε και για το ότι μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αρχική δουλειά τους, με τα ίδια δικαιώματα.
  • Με το άρθρο 12 προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Πρόκειται για απαράδεκτη διάταξη, με στόχευση στο μέλλον, ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει ακόμα πιο λυμένα χέρια για την εργοδοσία απέναντι στους εργατικούς αγώνες, όχι μόνο στην παρούσα φάση αλλά, κυρίως, στο διάστημα που θα ακολουθήσει.
Προστίθενται «κόφτες» και στα ανεπαρκή επιδόματα

Παράλληλα, η «εξειδίκευση» των μέτρων και οι «εξηγήσεις» που δίνει το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και σε εκείνα τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν εργαζόμενους, απολυμένους, αυτοαπασχολούμενους, προστίθενται συνεχώς «κόφτες» που αποκλείουν πολύ μεγάλα τμήματά τους.

Χαρακτηριστικά:

-- Προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που προστέθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στις ουρές των ανέργων, η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι αποφάσισε την ένταξή τους στο ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, για το διάστημα μέχρι το τέλος Απρίλη. Στις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στη συνέχεια, όμως, διευκρινίζεται ότι όσοι απολύθηκαν ή έχουν αποχωρήσει «οικειοθελώς» από 1/3/2020 έως 20/3/2020 θα λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ μόνο στην περίπτωση που δεν δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας! Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη δηλαδή για τους απολυμένους, με ανεπαρκή επιδόματα, σε συνθήκες μάλιστα που θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν ξανά δουλειά για πολύ καιρό. Πρόσθετα στα παραπάνω, να υπενθυμίσουμε ότι και η προβλεπόμενη παράταση του επιδόματος ανεργίας ή των ανάλογων βοηθημάτων μέχρι τις 31/5 για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει το δικαίωμα εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020, δεν «πιάνει» τους πάνω από 900.000 ανέργους που δεν έπαιρναν καθόλου επίδομα ανεργίας και πριν από τη σημερινή κατάσταση.

-- Αντίστοιχα, με το άρθρο 8 της ΠΝΠ προβλέπονται μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους. Οπως όμως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από το ειδικό επίδομα εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι των επιστημονικών κλάδων, όπως οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές.

-- Τέλος, με βάση τις εξηγήσεις του υπουργού Εργασίας, ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι πιεστικές, φαίνεται ότι η απόδοση του ειδικού επιδόματος θα γίνει σταδιακά και η καταβολή του για πολλούς δικαιούχους μπορεί να τραβήξει και μέχρι το τέλος Απρίλη... Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που με κρατική εντολή σταμάτησαν τη λειτουργία τους και οι άλλες που εντάσσονται στους κλάδους που πλήττονται θα δώσουν το Δώρο Πάσχα... το καλοκαίρι, προκύπτει το ερώτημα με τι θα ζήσουν τις επόμενες βδομάδες και μήνες εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Καταγγέλλουν την εξαίρεση των επαγγελματιών επιστημόνων από το ειδικό επίδομα

Την εξαίρεση των επαγγελματιών επιστημόνων από το επίδομα των 800 ευρώ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Δικηγόρων.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως η κυβέρνηση, «παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις για τη στήριξη όλων υποτίθεται των επαγγελματιών που δέχθηκαν πλήγμα από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού, ωστόσο εξαίρεσε από την αποζημίωση των 800 ευρώ όλους τους επιστήμονες επαγγελματίες».

Αντ' αυτού, εξήγγειλε «ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα», τα οποία, όπως σημειώνουν, προορίζονται «για τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που διαθέτουν τα ανάλογα συστήματα προγραμματισμού και εκατοντάδες φθηνούς υπαλλήλους - συναδέλφους μισθωτούς δικηγόρους να τα θέτουν σε εφαρμογή!». Οι Επιτροπές Αγώνα απαιτούν την καταβολή του επιδόματος σε όλους τους επιστήμονες και προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους.

Τον εμπαιγμό των δικηγόρων, όπως και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων, καταγγέλλει και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Βροχή οι καταγγελίες για αντεργατικά χτυπήματα και ελλιπή μέτρα προστασίας

Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς που οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει γεύση των αντεργατικών μέτρων που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορονοϊό

Eurokinissi

Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς που οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει γεύση των αντεργατικών μέτρων που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορονοϊό
Κάθε άλλο παρά ...ήπια συνεχίζουν να αποτυπώνονται τα συμπτώματα της επιδημίας του κορονοϊού στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, η επιδημία έχει μετατραπεί σε σύνθημα για μαζικές απολύσεις, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το κύμα των απολύσεων συνεχίζει να παρασύρει πρώτους πρώτους τους εργαζόμενους που πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας δούλευαν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους αφήνει χωρίς μεροκάματο αλλά και χωρίς το έκτακτο βοήθημα. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και «μπλοκάκια».

Σε δεκάδες χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες που τους εκθέτουν στον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν αγγίζουν τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις που συνιστούν οι ειδικοί, δεν παρέχονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, δεν διενεργούνται απολυμάνσεις παρά το γεγονός ότι αποτελούν εν δυνάμει εστίες εξάπλωσης της επιδημίας.

Τέλος, εκτός από τις επιχειρήσεις που σπεύδουν να φορτώσουν τα βάρη της μείωσης του κύκλου εργασιών τους στους εργαζόμενους, υπάρχουν και εκείνες για τις οποίες η επιδημία αντιπροσωπεύει μια «ευκαιρία» να ανεβάσουν την παραγωγή, τις εξαγωγές, τις πωλήσεις τους, τεντώνοντας τα ωράρια και βάζοντας στο στόχαστρο ρεπό και μέρες ξεκούρασης.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προέχουν η ασφάλεια και η προφύλαξή μας από την εξάπλωση του ιού, δεν μένουμε θεατές. Βρίσκουμε τη δύναμη να αγωνιστούμε για το δίκιο μας, για ζωή με αξιοπρέπεια, υγεία και ασφάλεια».

Με αυτά τα λόγια απευθύνονται στους εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγειρείων Ν. Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων Διανομέων Ν. Χανίων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων «ΤΑΛΩΣ» Ν. Λασιθίου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι: Σε ξενοδοχείο της «Grecotel» στο Ρέθυμνο «φόρτωσαν "με το έτσι θέλω" τις κανονικές άδειες στο προσωπικό». Στο ξενοδοχείο «Cretan Dream» στα Χανιά «η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι πρέπει να ξεχάσουν επιδόματα και Δώρα». Στην ξενοδοχειακή μονάδα «Capsis Astoria» στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία.

«Γνωρίζουμε καλά ότι τα δικαιώματα που χάνονται τώρα, δεν θα δοθούν πίσω μετά το τέλος της πανδημίας. Πίσω δεν δόθηκαν ούτε όσα πάρθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης, παρά μόνο όσα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας», τονίζουν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να μπουν στο στόχαστρο το δικαίωμα της επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία, η εφαρμογή των ΣΣΕ, το δικαίωμα στην Ασφάλιση και την Υγεία.

Στο μεταξύ, υπόμνημα με αιτήματα για τους εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα έχει καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με βάση τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα εποχικά τουριστικά καταλύματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 30 Απρίλη. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή, αφού περιορίζονται στην παράταση της διάρκειας επιδότησης για δύο μήνες (μέχρι τέλη Μάη) για όσους δικαιούχους το επίδομα έληξε εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Το Συνδικάτο αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να προστατευτούν οι χιλιάδες «ελαστικά» εργαζόμενοι, τους οποίους οι εργοδότες άφησαν πολύ πριν από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων χωρίς μεροκάματο, ενώ οι εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν τους αποκλείουν και από το έκτακτο επίδομα.

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων διεκδικεί από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία «κρατά το μισό προσωπικό απλήρωτο» και ότι δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, επικαλούμενη τις «μειωμένες εισροές χρημάτων λόγω των ακυρώσεων».

Τέλος, σε επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες που παραμένουν σε λειτουργία, πολλοί εργοδότες σχεδιάζουν να αναστείλουν τις συμβάσεις μέρους των εργαζομένων και να βγάλουν τη δουλειά ξεπατώνοντας τους υπόλοιπους. Δεν λείπουν μάλιστα και εκείνοι που καλούν τους εργαζόμενους να «διαλέξουν» αν προτιμούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ ή να δουλέψουν με «full» ώρες, ενώ τους ...συμβουλεύουν να βάλουν πλάτη στις «δύσκολες ώρες» και φτάνουν στο σημείο να απειλούν πως «μέσα από αυτήν την κρίση θα γίνει και ένα καλό ξεκαθάρισμα».

Στην Ενέργεια

Να μη μείνει κανείς εργολαβικός εργαζόμενος απολυμένος, υποχρεωμένος εκβιαστικά σε παραίτηση ή απλήρωτος, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.

Σε επιστολή προς τη ΔΕΗ, τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα αναφέρει ότι λόγω κορονοϊού «η ΔΕΗ ανέστειλε όλες τις εργολαβίες με αποτέλεσμα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο, αλλά και χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν αν μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν εξαγγελθεί. Μάλιστα, κάποιοι έχουν υπογράψει παραιτήσεις μετά από παραινέσεις των εργολάβων και άλλοι πιέζονται να υπογράψουν». Την επιστολή του Σωματείου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ ως Αναφορά στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Στον ίδιο κλάδο, τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας (πρόσκειται σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στα ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία δέχθηκε την πρόταση της εργοδοσίας για εφαρμογή του μέτρου της εναλλάξ παραμονής μέρους των εργαζομένων εκτός εργασίας για 14 μέρες, το οποίο όμως οδηγεί σε εντατικοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν, σε εξαντλητικά 12ωρα. Από την άλλη, επισημαίνει ότι «η προτροπή της ΠΝΠ για παραμονή των εργαζομένων 14 μέρες εκτός εργασίας, στην πράξη δεν θα υλοποιηθεί καθώς υπάρχουν οργανικά κενά ενώ λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού και ως ευπαθείς ομάδες από τις βάρδιες 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να καλυφθούν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται σε ρεπό».

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε εργοστάσια του κλάδου των Τροφίμων στην Αττική, με αφορμή καταγγελίες εργαζομένων για ελλιπή μέτρα προστασίας, πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία βρέθηκε στην επιχείρηση αποθήκευσης και διανομής τροφίμων «FOODLINK» στον Ασπρόπυργο, όπου εργαζόμενοι κατήγγειλαν την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, μάσκες, απολυμαντικά), συνθήκες συνωστισμού στις βάρδιες και εντατικοποίησης. Παρέμβαση έγινε επίσης στην εργοδοσία της βιομηχανίας αλλαντικών «CRETA FARM» στο Κρυονέρι, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες τις απολύσεις τις οποίες περιλαμβάνουν τα «επενδυτικά σχέδια» της εργοδοσίας.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι με την ίδια μάσκα για μέρες, με ένα ζευγάρι γάντια να βγάζουν όλη τη βάρδια», ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν συστάσεις «να μην πετιούνται οι μάσκες αλλά να πλένονται και να ξαναχρησιμοποιούνται!». Καλεί, τέλος, τα ΔΣ των συνδικάτων «αυτές τις δύσκολες ώρες να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στους συναδέλφους» και όλους τους εργαζόμενους «να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία», ώστε να μη γίνουν οι ίδιοι και τα δικαιώματά τους τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.

Σε Χρηματοπιστωτικό και εταιρείες δημοσκοπήσεων

Τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ στους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, τους οποίους η κυβέρνηση έχει αφήσει μέχρι σήμερα εντελώς ξεκρέμαστους, διεκδικεί η Επιτροπή Εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οπως καταγγέλλει, χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοσκοπικές εταιρείες δουλεύουν με το καθεστώς του «τίτλου κτήσης» και μένουν εκτός του έκτακτου βοηθήματος, παρά το γεγονός ότι δεν εργάζονται από τις αρχές Μάρτη.

Ακόμα, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι του κλάδου αναφέρεται η κοινή ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και των επιχειρησιακών Σωματείων στις εταιρείες «Mellon» και «First Data».

Τα σωματεία απαιτούν μέτρα για την αποσυμφόρηση καταστημάτων των τραπεζών και χώρων δουλειάς άλλων εταιρειών του κλάδου. Ακόμα, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε χώρους δουλειάς όπου η χορήγησή τους είναι ανεπαρκής. Την ένταξη όλων των πρακτικάριων στους δικαιούχους του επιδόματος, καθώς η ΠΝΠ δεν τους καλύπτει, αλλά αναστέλλει την πρακτική όσο διαρκέσουν τα μέτρα για την πανδημία. Επίσης, προειδοποιούν τους τραπεζίτες να μη διανοηθούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα που τους έδωσε η κυβέρνηση «να μεταφέρουν εργαζόμενους από τράπεζες σε θυγατρικές».

Στις Τηλεπικοινωνίες

«Με ευθύνη της εργοδοσίας οι τεχνικοί του ΟΤΕ κάνουν ντελίβερι τον κορονοϊό στους συνδρομητές και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα παλεύουν να τον αποφύγουν, χωρίς μέτρα προστασίας», καταγγέλλει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) στον όμιλο ΟΤΕ.

Σημειώνει επίσης ότι η εργοδοσία εκβιάζει με την «αξιολόγηση» τεχνικούς που αρνούνται να μπουν στα σπίτια συνδρομητών και τους πιέζει συνολικά να κάνουν και πωλήσεις γιατί «είναι ευκαιρία να πουλήσουμε αναβαθμίσεις ταχύτητας τώρα που ο κόσμος μένει στο σπίτι». Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα που είναι «χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, χωρίς plexiglas στα ταμεία».

Η ΕΣΚ απαιτεί μεταξύ άλλων να βγει εδώ και τώρα εντολή από την εργοδοσία ότι δεν μπαίνει κανένας τεχνικός σε χώρους πελάτη και όλες οι εργασίες να ολοκληρώνονται εκτός του χώρου, να μην τολμήσει να εφαρμόσει, με πρόσχημα την πανδημία, εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, διαθεσιμότητα εργαζομένων κ.ά.

Στο Μέταλλο

Πλήθος καταγγελιών και διαμαρτυριών έχει δεχτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως σημειώνει, οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους οι οποίοι «απολύθηκαν, τους οφείλονται χρήματα τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες και ενώ οι εργοδότες αρνούνται να τους πληρώσουν αυτοί δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να πάνε "να κυνηγήσουν" τους εργοδότες ώστε να εξοφληθούν».

Επιπλέον, οι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα, και αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ, δεν δικαιούνται ούτε το πενιχρό βοήθημα των 800 ευρώ και «διαμαρτύρονται γιατί με την απαγόρευση κυκλοφορίας τούς απαγορεύεται να βγουν να ψάξουν για δουλειά για ένα μεροκάματο για να καλύψουν κάποια έξοδα».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «στον κλάδο του Εμπορίου έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου, άρνηση ρεπό και αδειών, εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας».

Επιπλέον, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι από τις αρχές του χρόνου γίνεται προσπάθεια σε μεγάλη εταιρεία καλλυντικών να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίες καλύπτονται ακόμα από την κλαδική τους σύμβαση, με ατομικές συμβάσεις. Μεταξύ άλλων, οι νέες συμβάσεις προβλέπουν αζημίως απόλυση (!), δουλειά τις Κυριακές χωρίς προσαύξηση, και ...έλεγχο σάλιου και αίματος (!) στους εργαζόμενους.

Στην ιδιωτική Υγεία, η εργοδοσία δεν επιτρέπει σε εργαζόμενη μητέρα που μεγαλώνει παιδί σε μονογονεϊκή οικογένεια να κάνει χρήση της «ειδικής άδειας». Σε εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων η εργοδοσία επιβάλλει υποχρεωτικές άδειες, ενώ εργολάβος της ΕΚΜΕ ΑΕ προχώρησε σε απόλυση 10 εργαζομένων με πρόσχημα την πτώση της δουλειάς λόγω κορονοϊού.

Στη Λάρισα

Μαζί με τις απολύσεις, τις αναγκαστικές άδειες και τις αρνητικές αλλαγές στις συμβάσεις, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι «υπάρχουν μεγάλα εργοτάξια στις κατασκευές όπου δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις (π.χ. γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) με το πρόσχημα μάλιστα πως διευκολύνουν στην εργασία και στον χειρισμό εργαλείων, μηχανημάτων. Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι με την ίδια μάσκα για μέρες, ενώ με ένα ζευγάρι γάντια να βγάζουν όλη τη βάρδια, επειδή οι όποιες μάσκες προστασίας χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Σε επιχείρηση στο κλάδο των Τροφίμων έγιναν και συστάσεις να πλένονται οι μάσκες και να ξαναφοριούνται! Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ τα μέτρα είναι ανεπαρκή ενώ στον κλάδο του Επισιτισμού πολλοί διανομείς (delivery) εξακολουθούν να είναι χωρίς μάσκες, με τα ίδια γάντια για πολλά δρομολόγια».

Στους ΟΤΑ

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που τους ανατέθηκαν αυξημένα καθήκοντα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, ζητά το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Πρόκειται για υπηρεσίες που στους περισσότερους δήμους «απαρτίζονται από εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι", οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για 20 και 15 συνεχόμενα έτη, στα Κέντρα Κοινότητας, και στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία».

Επίσης, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης δεν έχει προβεί στην έκδοση της σχετικής απόφασης για την προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων περίπου που υπηρετούν στην ΑΔ Μακεδονίας - Θράκης.

Στον Πειραιά, το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνικών στον δήμο καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για αναλγησία σε βάρος εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ζητούν «ειδική άδεια», όπως και για τη χορήγηση με το σταγονόμετρο των αναγκαίων μέσων προστασίας συνολικά στους εργαζόμενους.

Σε άλλους μεγάλους χώρους

Την εντατικοποίηση της δουλειάς και την απαίτηση της εταιρείας να δουλέψουν οι εργαζόμενοι 7 συνεχόμενα Σάββατα, καταγγέλλει η ΔΑΣ στην επιχείρηση «Παπαστράτος». Η εντατικοποίηση αγγίζει και τους εργαζόμενους στα γραφεία, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δουλεύει πλέον από το σπίτι. Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία καλούνται να συνδεθούν στις 10 το πρωί, ενώ δέχονται κλήσεις και αιτήματα από την εταιρεία μέχρι τις 8 και 9 το βράδυ, δηλαδή πολύ πέρα από το συνηθισμένο τους ωράριο που κανονικά θα έληγε γύρω στις 5.30 το απόγευμα. Αλλά και σε εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβου, τους ζητούν να πάρουν άδειες από την κανονική τους, ή άνευ αποδοχών.

Τέλος, προτάσεις για τη θωράκιση των εργαζομένων του κλάδου κατέθεσε το Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας και περιοχής Αυλώνα.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Απογειώθηκαν οι απολύσεις σε εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης

Με μαζική αποστολή sms έμαθαν οι εργαζόμενοι ότι χάνουν τη δουλειά τους...

INTIME NEWS

Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» και «Skyserv» (ανήκουν στον ίδιο όμιλο) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι απολύσεις αφορούν περίπου 300 εργαζόμενους που δουλεύουν με τέτοιες συμβάσεις, έχοντας «κλείσει» ακόμα και δέκα χρόνια εργασίας. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο ενημερώθηκαν πως χάνουν τη δουλειά τους ήταν με τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα και με τη μαζική αποστολή μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.

«Οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν έκτακτα μέτρα αδειών, απολύσεων, συνταξιοδοτήσεων κ.τ.λ. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια», αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι από στέλεχος της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτό, η εταιρεία «είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ενώ οι μισοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης».

«Ας ελπίσουμε ότι θα κατορθώσουν οι αεροπορικές εταιρείες πελάτες μας να κρατηθούν όρθιες», εύχεται απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που μόλις άφησε χωρίς μεροκάματο ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, ενώ απολογείται για το «άκομψο» του μηνύματος, αλλά, τι να κάνουμε, «είστε πάρα πολλοί και δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας»... Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε στην πραγματικότητα λήγουν οι συμβάσεις τους, καθώς μετά την πρώτη σύμβαση που υπέγραψαν, οι συμβάσεις τους ανανεώνονται «αυτόματα», χωρίς οι ίδιοι να τις έχουν στα χέρια τους και να γνωρίζουν τη διάρκειά τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, ανεξάρτητα από το πόστο και την εταιρεία στην οποία δουλεύουν, αντιμετωπίζουν απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία, καθώς η εργοδοσία επιχειρεί να φορτώσει στις δικές τους πλάτες τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Στην προσπάθεια αυτή, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τόσο το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις όσο και τα μέτρα που νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της επιδημίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Goldair Handling» έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και έχει απολύσει εργαζόμενους.

Τις απολύσεις και την εκ περιτροπής εργασία καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καλώντας «τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, να μην αποδεχθούν νέα βάρη στις πλάτες τους. Να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν το μάρμαρο πάλι οι ίδιοι. Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να μην παίρνει μόνο μέτρα καταστολής και απαγόρευσης και να μετατοπίζει την ευθύνη στους εργαζόμενους, αλλά, όπως οφείλει, να παρέμβει άμεσα και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της εργασίας τους», αναφέρει. Με ανάλογες ανακοινώσεις, απαιτούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Αττικής.

ΚΚΕ: Να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και μισθοί

Αμεση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για τις εκατοντάδες απολύσεις, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας στην οποία σημειώνει:

«Τις συνέπειες από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας δεν μπορεί να τις μεταφέρετε στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ σας καλεί να παρέμβετε άμεσα, για να σταματήσει η εργοδοτική επίθεση.

Οπως πιστεύουμε ότι σας είναι γνωστό, οι αεροπορικές εταιρείες ύστερα από την απόφαση για διακοπή των πτήσεων, ενημερώνουν τους εργαζόμενους με μήνυμα για τις απολύσεις και την εκ περιτροπής απασχόληση.

Στις περισσότερες εταιρείες εργάζονται αρκετοί για πολλά χρόνια με διάφορες συμβάσεις, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και δίμηνες συνεχώς ανανεούμενες. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι απολύονται. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι "με την αναστολή της σύμβασης εργασίας σταματήσαμε τις απολύσεις", αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το μέγεθος της επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να απαλλαγούν από το κόστος και τις συνέπειες ακόμη και αυτής της ρύθμισης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της δουλειάς τους».

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Στην πρώτη γραμμή η υγεία εργαζομένων και επιβατών

Συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους συνολικά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ζητά η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. Προειδοποιεί μάλιστα πως «όσο δεν περνούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς αλλά και ειδικότερα στα ΜΜΜ, θα διασπείρεται ο ιός σε όλη την πόλη». Μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Στα λεωφορεία και τρένα να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα που καθορίζουν οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ καθώς και οι αποστάσεις ανά άτομο, όπως αυτές ορίζονται από το υπουργείο Υγείας, και να καθοριστεί ο αριθμός επιβατών ανά όχημα και συρμό κατ' αναντιστοιχία αυτών που έχουν οριστεί για τα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 700 οδηγών και 300 τεχνικών.
  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 4ωρο.
  • Πύκνωση των δρομολογίων σε γραμμές και ώρες αιχμής που υπάρχει συνωστισμός.
  • Παροχή μέτρων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά υγρά) σε κάθε εργαζόμενο με ευθύνη των εταιρειών.
  • Να δημιουργηθεί καμπίνα για την προστασία του οδηγού από τη διασπορά του ιού.
  • Απολύμανση των οχημάτων μετά από κάθε δρομολόγιο και των εγκαταστάσεων σε καθημερινή βάση σε ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ - ΟΑΣΑ κ.ά.
ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗ Ν/Ζ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ανησυχία στους εργαζόμενους για τη στάση υπουργείου και Λιμενικού

Συνδικάτο Μετάλλου: Πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Θετικός στον νέο κορονοϊό βρέθηκε εργάτης από την Πολωνία, 18μελούς συνεργείου που έφτασε την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελέσει επισκευαστικές εργασίες στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Super Fast 11», το οποίο βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας 24 Μάρτη, μετά από πληροφορίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας τις οποίες επιβεβαίωσαν το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και η Λιμενική Αρχή Περάματος.

Εκτός από τους 18 εργάτες του συνεργείου, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας την Κυριακή από τη Μάλτα, στο πλοίο βρίσκονται και οι 40 ναυτεργάτες του πληρώματος, ενώ δούλευαν και πάνω από 60 εργάτες - μέλη των συνεργείων της Ζώνης!

Από το ΥΝΑ αναφέρθηκε ότι ο εργάτης είναι σε καραντίνα στην καμπίνα του. Στο ερώτημα όμως αν θα υπάρξουν μέτρα για την προστασία του πληρώματος και των συνεργείων, η απάντηση που δόθηκε ήταν «δεν γνωρίζουμε» και πως έχουν ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και η Περιφέρεια Αττικής.

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ακόμα πως μέχρι και χτες το βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με το περιστατικό και τι μέτρα έχουν ληφθεί.

Την ίδια μέρα με την είδηση για το περιστατικό στο «Super Fast 11», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης με καταγγελία τους έφεραν στο φως ένα ακόμα περιστατικό, για εργοδότη που δραστηριοποιείται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και «έφερε για εργασία εργαζόμενο ο οποίος επέστρεψε από το εξωτερικό και θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα 14 ημερών, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς».

Τα σωματεία αναφέρουν ότι τελικά «με παρέμβασή τους παρεμπόδισαν αυτή την επικίνδυνη ενέργεια από την πλευρά της εργοδοσίας, που ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους και με την απειλή ότι δεν θα τους πάρουν στη δουλειά, τους υποχρεώνουν πολλές φορές σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ασφάλεια, αλλά και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων».

Δεν περισσεύει κανένας γιατρός, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Δήλωση του Χρ. Παπάζογλου, με αφορμή την πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων

Την... αναστολή της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, επικαλούμενη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, προτείνει η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τα μέσα προστασίας είναι προφανώς αναγκαία για γιατρούς και ασθενείς και πρέπει να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ίδια ηγεσία του ΠΙΣ ήταν αυτή που ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιδημία στην Κίνα και προ των πυλών η εξάπλωσή της στην Ευρώπη, αντί να παρεμβαίνει προς την κυβέρνηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρωτοστατούσε σε παρεμβάσεις για το πώς θα περπατήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία, διοργάνωνε συμπόσια για τις ΣΔΙΤ, ενώ την ίδια «λύση» προωθεί και σήμερα...

Είναι η ίδια ηγεσία που ακόμα και τώρα, που έχει προκύψει πρόβλημα στην επάρκεια των διαγνωστικών τεστ, δεν λέει κουβέντα για τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας που ακολουθούν την τακτική τού «περάστε κόσμε», με κριτήριο τα κέρδη τους...

Δραστήριοι μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Με αφορμή την εν λόγω πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ, ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, εκλεγμένος με τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών, σημειώνει σε δήλωσή του:

«Την ώρα που μισθωτοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία παλεύουν χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους οι ίδιοι και οι ασθενείς τους, αλλά και να αυξάνεται η διασπορά του κορονοϊού...

Την ώρα που ασθενείς με κορονοϊό δεν νοσηλεύονται σε οργανωμένες δομές ώστε να διασφαλίζεται η επίβλεψη της υγείας τους, η ασφαλής αποθεραπεία τους αλλά και η προστασία συγγενικού περιβάλλοντος και ευπαθών ομάδων από την εξάπλωση της πανδημίας, την ώρα που αυτοί οι ασθενείς καταδικάζονται να μένουν σπίτι με κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για τη δημόσια υγεία...

Την ώρα που νέες δομές Υγείας, ΜΕΘ, νοσηλευτήρια, δομές για οργανωμένη καραντίνα, δομές έκτακτες και μόνιμες είναι απόλυτα αναγκαίες...

Αυτήν την ώρα επιλέγει η ηγεσία του ΠΙΣ να καλέσει τα ιδιωτικά ιατρεία να επιλέξουν την αναστολή λειτουργίας, επικαλούμενη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας από την αγορά...

Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την απογοήτευσή της η ηγεσία του ΠΙΣ γιατί "δεν συμπεριλήφθηκε (ο ιατρικός κόσμος...) από την κυβέρνηση στα οικονομικά μέτρα στήριξης"!

Παράλληλα, βέβαια, ποιεί την νήσσαν και στηρίζει ανερυθρίαστα αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις που περιορίζουν την καραντίνα από τις 14 στις 7 μέρες για τους γιατρούς και συνολικά τους υγειονομικούς με έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή διαγνωσμένο με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά όμως τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, η ηγεσία του ΠΙΣ είναι και αποτελεσματική και ουσιαστική και δραστήρια. Διεκδικεί και προτείνει τη συνεργασία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικές κλινικές, προτείνει δηλαδή νέα ΣΔΙΤ, νέα κέρδη για όσους θα εκμεταλλεύονται τις αυξημένες ανάγκες εν μέσω πανδημίας για να πουλάνε στο Δημόσιο κλίνες ΜΕΘ, υποδομές, κλινικές ή εργαστήρια... Στηρίζει και εμπλουτίζει την κυβερνητική γραμμή, που την ώρα της μάχης με τον κορονοϊό, μέσω της συμφωνίας για την αξιοποίηση κλινών ιδιωτικών ΜΕΘ, εξασφαλίζει στις ιδιωτικές κλινικές αυξημένη πελατεία διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από τα 800 στα 1.500 ευρώ!

Στις επάλξεις του αγώνα για να στηρίξουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη

Τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους γιατρούς και τους υγειονομικούς μπορούν και επιβάλλεται με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν και να διανέμονται δωρεάν και σε επαρκή αριθμό.

Μέτρα στήριξης και προστασίας αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών είναι απαραίτητα και η κυβέρνηση οφείλει να τα διασφαλίσει.

Δεν περισσεύει κανένας γιατρός από τα δημόσια νοσοκομεία, κανένας νοσηλευτής, κανένας υγειονομικός και για αυτό απαιτούμε άμεσα τη διασφάλιση του συνόλου των συλλογικών μέτρων προστασίας και των Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς, ενώ παράλληλα διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις για την αποτελεσματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος από τον ιδιωτικό τομέα και κανένα εργαστήριο, κλινική ή ΜΕΘ και για αυτό σε αντιπαράθεση με τη γραμμή της ηγεσίας του ΠΙΣ απαιτούμε την άμεση επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών δομών Υγείας, κρεβάτια, εξοπλισμό, προσωπικό, τεστ ανίχνευσης, διαγνωστικά εργαστήρια κ.ά.

Δεν περισσεύει κανένας αυτοαπασχολούμενος και για αυτό επιμένουμε στο κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ, να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ. Για να στελεχωθούν οργανωμένα πρόσθετες αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Για να στελεχωθούν χώροι ασφαλούς νοσηλείας και αποτελεσματικής - ανθρώπινης μόνωσης ασθενών με ήπια κλινική εικόνα. Για να διαμορφωθεί δίκτυο για την εξέταση ασθενών - ευπαθών ομάδων, που απαιτείται να παραμείνουν σπίτι για να μην εκτεθούν στον κορονοϊό.

Το επόμενο διάστημα, ακόμη περισσότερο, οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, για να παρέχουμε ιατρική βοήθεια, για να ενημερώσουμε και να στηρίξουμε συνανθρώπους μας, να διακινήσουμε τις θέσεις της ΔΗΠΑΚ. Για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία στον άνισο αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και τα δίκαια αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να μην πεθάνει κανένας ασθενής μόνος και αβοήθητος στο σπίτι, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που εμποδίζει την αξιοποίηση επιστημονικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας κερδοσκοπούν ανενόχλητα ακόμα και τώρα

«Θα στηριχτούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (...) Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας...».

Αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, στις 19 Μάρτη.

Η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον κρατικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Καθώς επίσης αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει ήταν η άμεση προμήθεια όλων των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού και σε νοσηλευόμενους και σε προσωπικό.

Δυστυχώς η καθημερινότητα απέχει ακόμα από τα αυτονόητα. Μέχρι και πριν λίγες μέρες, στα ιδιωτικά νοσοκομεία διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, αφού η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει.

Υπάρχουν ακραία παραδείγματα, π.χ. σε μεγάλη κλινική την περασμένη βδομάδα έγιναν πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις!

Σε κάποιες κλινικές, τα κανονικά χειρουργεία «βαφτίζονται» επείγοντα (π.χ. αντί για λίπωμα, απόστημα), αψηφώντας στο όνομα του κέρδους και τις εκκλήσεις του προσωπικού και τις ελλείψεις της αιμοδοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο σε περίπτωση επιπλοκών και τη ζωή των ασθενών.

Αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό

Για την προστασία του προσωπικού δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Σε αυτόν τον τομέα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη θέση από το Δημόσιο. Πέρα από μία και μόνο χειρουργική μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται για όλη τη βάρδια, στα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας (γυαλιά, στολή) σημειώνονται σαφείς ελλείψεις και σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους, τότε αυτό γίνεται εκ περιτροπής από το προσωπικό!

Οι δειγματοληψίες σε εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία που παρουσιάζουν συμπτώματα στη μεγάλη πλειοψηφία των κέντρων γίνονται με χρέωση (!) και πολύ επιλεκτικά, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αξιοποιούν για αυτό τους γιατρούς των κλινικών και γιατρούς εργασίας. Π.χ. σε παχύσαρκη εργαζόμενη με βήχα και δύσπνοια της είπαν να γυρίσει στη δουλειά της κανονικά!

Το αποκορύφωμα αφορά το πλιάτσικο και την αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό. Εως τώρα όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή. Δεν έχουν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια. Δηλαδή χρεώνουν απλώς τη λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος και μετά το υλικό δουλεύεται εκεί που στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα έχουν και υψηλή ταρίφα, αλλά και... «φιλική τιμή» για το ίδιο το προσωπικό τους.

Κάποια τρανταχτά παραδείγματα:

-- «Ιατρικό Αθηνών»: Στέλνει στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια.

-- «Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.

-- «Υγεία»: 310 ευρώ, επίσης τα στέλνει στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή.

-- «Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ' οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενή βδομάδα έκανε 187 κατ' οίκον δειγματοληψίες (187x350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους... VIP πελάτες του.

-- «Μητέρα»: Δεν χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (ας ελπίσουμε pcr - δηλαδή μοριακό έλεγχο - και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.

-- «Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ. Το διαφήμιζε μάλιστα και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο...

-- «Ιατροί κατ' οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ' οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.

Στο βωμό του κέρδους καταπατούνται οι έννοιες της Πρόληψης και της δημόσιας Υγείας

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά:

1. Είναι αισχρό από την κυβέρνηση το να στέλνει κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τη στιγμή που καλεί όσους έχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης να μείνουν σπίτι και να μην κάνουν το τεστ, λέει ανοιχτά πως όποιος θέλει μπορεί να πάει στα ιδιωτικά. Οι οδηγίες που βγαίνουν από τον ΕΟΔΥ, όλο και περιορίζουν τα κριτήρια ορισμού του ύποπτου κρούσματος για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες. Ο ίδιος ο Τσιόδρας είπε: «Δεν θα κάνουμε το τεστ σε ήπια συμπτώματα, για όποιον θέλει υπάρχουν τα ιδιωτικά». Δηλαδή κριτήριο γίνεται η τσέπη...

2. Αρνούνται να κάνουν τεστ σε υγειονομικούς, βγάζουν πρωτόκολλα και κόφτες για να περιορίσουν τα τεστ (τρεις τύποι κινδύνου έκθεσης, λέει ο ΕΟΔΥ), περιορίζουν τα κριτήρια μόνο στις ευπαθείς ομάδες, στη βαριά νόσο κ.λπ. και την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά στέλνουν ανεξέλεγκτα. Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα, που λένε πως οι επιτροπές λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων ή διάφοροι υπεύθυνοι - προϊστάμενοι κ.λπ., αρνούνται να διενεργήσουν τεστ για τον SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που μετά την άρνηση να γίνει στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαν σε ιδιωτικό και βγήκε θετικό τεστ (όπως σε εργαζόμενο του ΚΑΤ και του «Αλεξάνδρα»).

3. Λένε να μη συρρέουν στα νοσοκομεία, για να μην υπάρχει διασπορά. Αραγε στα ιδιωτικά δεν διασπείρεται η νόσος;;

4. Πόσο επιβαρύνονται τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια διενέργειας pcr για τον SARS-CoV-2 (Παστέρ και Ιατρική Σχολή) όταν δέχονται χιλιάδες δείγματα από τον ιδιωτικό τομέα; Αλόγιστη χρήση δηλαδή, με βασική ένδειξη την ταρίφα που πληρώνει ο κόσμος. Οι ιδιώτες πληρώνονται αδρά και προκαλούν συμφόρηση στα ίδια εργαστήρια που στέλνει και το ΕΣΥ. Δεν λειτουργούν απλά παράλληλα στο ΕΣΥ, λειτουργούν ενάντια στον συλλογικό σχεδιασμό.

5. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αντί για επίταξη η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Στη βάση μάλιστα των σχετικών ΠΝΠ, το υπουργείο Υγείας δεσμεύει πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων - κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου».

Στον βωμό του κέρδους των ιδιωτικών κλινικών καταπατούνται οι έννοιες της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Οσο λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές με σκοπό τον πλουτισμό των μετόχων και δεν επιτάσσονται στις ανάγκες του δημόσιου συστήματος, τόσο θα κινδυνεύει η ζωή των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτές.

Τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμός τους με το απαραίτητο υλικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την ελαχιστοποίηση του ρίσκου της ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του κορονοϊού.

Η πανδημία δεν σταματά με την ατομική ευθύνη, θέλει μέτρα δραστικά και ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας Υγείας: Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα. Διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας τεστ στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και κιτ που διαθέτουν. Διενέργεια τεστ μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Γ. Ο.

Στα 821 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 22 οι θάνατοι

Στα 821 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, καθώς χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι 134 άνθρωποι νοσηλεύονται (το 60% είναι άνδρες). Οι 53 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία 67 έτη, ενώ οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ο αριθμός των θανάτων ανέβηκε στους 22 συνολικά (μέσος όρος ηλικίας 75 έτη) και αφορά 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Εξιτήριο έχουν πάρει 36 άνθρωποι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ο ιός δεν έχει μέχρι στιγμής εκθετική αύξηση στην Ελλάδα. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα σπίτια με ηλικιωμένους, σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα με χρόνιους πάσχοντες, τονίζοντας πως «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα γηροκομεία χτυπιούνται πιο σκληρά από τον κορονοϊό».

Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δείχνουν περισσότερους νοσηλευόμενους και θανάτους στον ανδρικό πληθυσμό, είπε ότι αυτό πιθανόν οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) και στο ρόλο των γυναικείων οιστρογόνων.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην οδηγία για κατ' οίκον νοσηλεία όταν υπάρχουν ήπια συμπτώματα, συνέστησε «τακτική και καθημερινή κατά προτίμηση επικοινωνία με επαγγελματία Υγείας», τον «προσωπικό θεράποντα ιατρό», όταν στην πραγματικότητα η διαχρονική εγκατάλειψη της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας στερεί στην πράξη αυτήν τη δυνατότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.

Επαναλαμβάνοντας ότι «τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν ως εστία διασποράς», ανέφερε ότι οι υγειονομικοί είναι μέσα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και εντάσσονται στα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο αν εμφανίζουν συμπτώματα. Να σημειωθεί ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία περίπου το 11% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να νοσήσει το 30%, ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ελλείψεις βασικών μέσων ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμες το επόμενο διάστημα 500 κινητές μονάδες ανίχνευσης του ιού, χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, όπως και ότι έχει ξεκινήσει η τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικών μασκών. Σχετικά με την οδηγία του ΠΙΣ για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, ισχυρίστηκε ότι το κράτος θα καλύψει την ανάγκη τους για μέσα προστασίας. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις σοβαρές ελλείψεις σε μέσα προστασίας καταγράφονται στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της μάχης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση να προσλάβει άμεσα όλους τους γιατρούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα για το ΕΣΥ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ανάγκη άμεσων προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας:

«Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη το αίτημα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών να διοριστεί σε μόνιμες θέσεις το σύνολο των γιατρών που είχε θέσει υποψηφιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ανέρχονται σε 2.000 - 3.000 και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι.

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για την αναμονή ολοκλήρωσης των κρίσεων. Πρόκειται για ένα ιατρικό δυναμικό έμπειρο, με τίτλο ειδικότητας, το οποίο μπορεί άμεσα να ριχτεί στη μάχη.

Παράλληλα, τονίζουμε ξανά την ανάγκη για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων».

Διαμαρτυρία σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Συμβολική διαμαρτυρία των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 μ.μ. στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, για τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για την αναγκαία επίταξη, δίνει «δωράκια» δεκάδων εκατομμυρίων στους κλινικάρχες

Κριτική για... τη «μοιρασιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Την ώρα που άνθρωποι ξεψυχούν μόνοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη για να σώσουν το λαό αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και στην ένταξή τους στον κρατικό μηχανισμό, δίνει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για υπηρεσίες που θα δώσουν «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής περιστατικού από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρει απόφαση του υπουργείου Υγείας (23/3/2020), βάσει του σχετικού ΦΕΚ (13/3/2020, αρ. φ. 848).

Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, για κάθε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 75 - 85 ευρώ (χρεώνοντας στους ασθενείς πολλαπλάσιες τιμές), ενώ μεγάλες αποζημιώσεις θα δίνονται και για τις μεταφορές κατ' οίκον αυτοληψίας δείγματος και φυσικά «δεν θα εφαρμόζεται clawback και rebate»...

Στο ίδιο ΦΕΚ προβλέπεται επίσης η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας...

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτηση των κλινικαρχών να βγάλουν λεφτά με ουρά, προσαρμόζοντας τις μπίζνες τους στην πανδημία.

Σχολιάζοντας την άθλια συμφωνία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο περί... «τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές κλινικές» και αναφέρει ότι «το ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μικρό κομμάτι (...) κλινών των ΜΕΘ μας», κάνοντας γαργάρα όλα τα παραπάνω.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολουθώντας τους προκατόχους του διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, εστιάζει την κριτική του στο πόσο... δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά αυτών των άθλιων «δώρων»! Καταγγέλλοντας ότι δίνονται «επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους», ο βουλευτής του Π. Πολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!

ΚΚΕ: Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές μονάδες μαζί με το προσωπικό τους

Με κριτήριο τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, τις πολύ μεγάλες ανάγκες που θα υπάρξουν για κλίνες ΜΕΘ, το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσεί ή εκτίθεται στον κορονοϊό, το ΚΚΕ καλεί από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας:

  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
Παρεμβάσεις ενάντια σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά

Με παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου απαίτησε την περασμένη Παρασκευή την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης στο σπίτι εργαζόμενης με τρία παιδιά. Η Ενωση κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διακοπή της παροχής ρεύματος, εν μέσω πανδημίας, σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ρύθμισης που είχαν κάνει στο παρελθόν. Μετά την παρέμβαση έγινε επανασύνδεση του ρεύματος χωρίς να χρειαστεί η εργαζόμενη να καταβάλει το χαράτσι των 500 ευρώ, όπως της ζητήθηκε αρχικά. «Κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος αυτήν την περίοδο», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταξύ, τη στάση της ΔΕΗ ΑΕ να αφήνει χωρίς ρεύμα σπίτια εργαζομένων ακόμα και αυτές τις κρίσιμες μέρες καταγγέλλει η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει, εδώ και κάποιο διάστημα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε σπίτι εργαζόμενης του δήμου που δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στο διακανονισμό που είχε συμφωνήσει, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η εργαζόμενη είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, ο σύζυγός της έχει αναπηρία και έχει χειρουργηθεί πρόσφατα, ενώ η ίδια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που έχει πρέπει να χρησιμοποιεί μηχάνημα οξυγόνου. Μάταια προσπαθεί να βρει λύση, καθώς οι υπεύθυνοι την παραπέμπουν ο ένας στον άλλον ή της ζητούν να πληρώσει όλο το ποσό της οφειλής.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας καταγγέλλει την επιμονή του δημάρχου Μεσσήνης να λειτουργεί το γραφείο είσπραξης λογαριασμών. «Στη χυδαία λογική "ποιος θα σας πληρώσει;", εκβιάζει τους εργαζόμενους, αδιαφορώντας τόσο για την υγεία τους όσο και για την υγεία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που θα συνωστίζονται στην ουρά του ταμείου», σημειώνει το Σωματείο. Τέλος, προβλήματα στην υδροδότηση στην κοινότητα του Αγίου Στεφάνου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Διονύσου, απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση του δικτύου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Συμβολική παρέμβαση στο νοσοκομείο

Συμβολική κινητοποίηση στην εξωτερική πύλη του νοσοκομείου της πόλης οργανώνει αύριο, Παρασκευή 27/3, στις 11.30 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου. «Οι καταστάσεις απαιτούν να παραμείνουμε δυνατοί, όχι όμως σιωπηλοί», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και διεκδικεί μέτρα ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό και τους πάσχοντες στο νοσοκομείο, προσλήψεις ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ.

Αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες από την ΠΣΟ

Με ανακοίνωση της Γραμματείας της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη και υποστήριξη στους εργαζόμενους και τους λαούς όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Επισημαίνει ότι η εξάπλωση του ιού, εκτός από τα κρούσματα και τα θύματα που μετρά, συνοδεύεται από «παραβιάσεις δικαιωμάτων, απολύσεις, περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες», καθώς κυβερνήσεις και εργοδότες «επωφελούνται από την πανδημία, προκειμένου να γενικεύσουν αντεργατικά μέτρα και πρακτικές».

«Παλεύουμε για την υγεία και τα δικαιώματά μας», τονίζει η ΠΣΟ και καλεί τα σωματεία - μέλη της στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να βρουν τρόπους να ενημερώνουν τους εργαζομένους και να συνεχίσουν τον καθημερινό αγώνα.

Επίσης, η ΠΣΟ μετέφερε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στη Γενεύη, τη φωνή των συνδικάτων και των εργαζομένων που αγωνίζονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας. Την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε τοποθέτηση - παρέμβαση συνδικάτων της Ευρώπης για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Το κείμενο και τα αιτήματα που περιλαμβάνει διαμορφώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, ενώ υπογράφεται από δεκάδες συνδικάτα της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Με την πρωτοβουλία αυτή τα συνδικάτα καταγγέλλουν την προσπάθεια εργοδοτών και κυβερνήσεων να διαφυλάξουν την κερδοφορία θυσιάζοντας την υγεία και τις ζωές των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών ιδιωτικοποίησης της Υγείας, τις κρατικές ευθύνες για τις ελλείψεις που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων, προβάλλοντας τα ανάλογα αιτήματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα μέτρο στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους

Καταγγελία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα για τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου

Eurokinissi

Την εξαίρεση των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σημειώνοντας πως «οι εξαγγελίες για πληρωμή της εισφοράς του ΕΦΚΑ Φλεβάρη με παράταση δύο μηνών και η παράταση του ΟΣΔΕ που ούτως ή άλλως γίνεται κάθε χρόνο, αποτελούν χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο κανάλι «OPEN» την Τρίτη, όπου ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της ιχθυοκαλλιέργειας, σημειώνει πως «επί της ουσίας πρόκειται για μια και μόνο μεγάλη επιχείρηση, καθώς και για μεγάλους αλιείς. Δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για κτηνοτρόφους, παραγωγούς λαϊκών αγορών, ζημιές, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που εκκρεμούν από το 2019, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα που αύξησε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο. Επάξια ο κ. Βορίδης κερδίζει τον τίτλο του υπουργού των επιχειρηματιών και όχι των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού οι εξαγγελίες του είναι σε πλήρη εναρμόνιση με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες, όπως τα 600 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, το νόμο για τους συνεταιρισμούς που δίνει από το "παράθυρο" τον έλεγχό τους στους επιχειρηματίες, τη συγκρότηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων και εμπόρων».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φλεβάρη στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  • Αμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ.
  • Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Λύσεις τώρα σε επείγοντα προβλήματα των συνταξιούχων!

Να παρθούν μέτρα για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ζητούν από τον υπουργό Εργασίας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Δίπλα στα προβλήματα που αφορούν την Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα αιτήματα που έχουν ήδη θέσει στο υπουργείο Υγείας, διεκδικούν από το υπουργείο Εργασίας να δώσει λύση σε δύο ζητήματα.

Πρώτον, στο πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση απόδοσης της σύνταξής τους, όμως ένα μέρος τους παίρνει μόνο προσωρινή σύνταξη και ένα μέρος τους δεν έχει λάβει ούτε την προσωρινή αυτή σύνταξη. «Οι δικαιούχοι αυτοί αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες», τονίζουν και ζητούν από το υπουργείο να αποδώσει άμεσα για τις αυξημένες ανάγκες τους ένα μέρος «από τα χρήματα που δικαιούνται και θα τα λάβουν αναδρομικά».

Δεύτερον, στο έδαφος των περικοπών όλων των προηγούμενων χρόνων που μείωσαν δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές, οι συνταξιούχοι τονίζουν πως «είναι σωστό και δίκαιο μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης, αλλά και του Πάσχα, η κυβέρνηση να αποδώσει σε όλους τους συνταξιούχους κανονικά το Δώρο τους».

ΞΕΝΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά

Την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και φιλοξενούμενων στις δομές των ΜΚΟ καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Τις καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει από εργαζόμενους στη ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» διαδέχονται καταγγελίες από το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καταγγέλλουν πως «οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα γάντια είναι ελάχιστα (όπου υπάρχουν)», με αποτέλεσμα «να είναι εκτεθειμένοι, είτε να αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα».

Οι ξενώνες λόγω υποστελέχωσης λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και οι εργαζόμενοι δουλεύουν «ακόμα και μια βδομάδα χωρίς ρεπό, προκειμένου να "βγει το πρόγραμμα"». Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και εργαζόμενοι που «ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προκειμένου να προστατευτούν».

Επιπλέον, «σε κανέναν από τους ξενώνες δεν έχει γίνει απολύμανση», παρά το γεγονός ότι σε αυτούς «ζουν και εργάζονται σχεδόν 40 άτομα, προσωπικό και φιλοξενούμενοι». Στην περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, «δεν υπάρχουν χώροι ώστε να τεθεί σε καραντίνα, αφού σε κάθε δωμάτιο διαμένουν 3-4 παιδιά», ενώ «ούτε λόγος γίνεται για πρόσβαση των παιδιών στο Σύστημα Υγείας» ή για μια απλή επίσκεψη γιατρού στον ξενώνα σε περίπτωση κρούσματος.

Ο Σύνδεσμος καλεί τον ΔΟΜ και τα συναρμόδια υπουργεία να πάρουν θέση, για τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν ώστε να προστατευτεί η υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των ανηλίκων.

Εγκληματική η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η προσαρμογή επιστημονικών εργαλείων, συστάσεων και κριτηρίων στις τεράστιες ελλείψεις του αποδυναμωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας αποτυπώνεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο, μετά και τις περιπτώσεις ανθρώπων που ξεψύχησαν μόνοι και αβοήθητοι στο σπίτι τους.

Η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας οδηγεί ανθρώπους λαϊκών στρωμάτων σε αδιέξοδο. Πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία κι αν έχουν πιθανά ήπια συμπτώματα της νόσου δεν εξετάζονται καν από τους γιατρούς, κατόπιν οδηγίας του ΕΟΔΥ. Ετσι τα ήπια συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά ή να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Αν πάλι είναι «τυχεροί» κι εμφανίζουν πιο σοβαρά πιθανά συμπτώματα της νόσου θα περιμένουν στην ουρά και στο κρύο για ώρες μέχρι να εξεταστούν και να διαγνωστούν.

Οι συστάσεις για τα ήπια συμπτώματα είναι «κατ' οίκον νοσηλεία» και «συστηματική παρακολούθηση από το γιατρό τους», τα οποία σκοντάφτουν με τη σειρά τους στην υπάρχουσα πραγματικότητα. «Πόσοι έχουν σήμερα τον "γιατρό τους"; Πού να ψάξουν να τον βρουν; Πού θα απευθυνθεί κάποιος όταν από τα εκατοντάδες πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ πολλά έχουν κλείσει και όσα έχουν απομείνει υπολειτουργούν;», σχολιάζει στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», και συνεχίζει:

«Το προσωπικό τους είναι ελάχιστο, δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός, δεν υπάρχουν εργαστήρια επαρκή ακόμη και για τις στοιχειώδεις εξετάσεις. Η μετονομασία κάποιων Πολυιατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας δεν άλλαξε την ουσία, παρά μόνο την ταμπέλα. Κέντρο Υγείας σημαίνει 24ωρη λειτουργία, να υπάρχουν όλες οι βασικές ειδικότητες, να υπάρχει οικογενειακός γιατρός καθώς επίσης και υπηρεσίες που θα επισκέπτονται ανήμπορους ασθενείς.

Επιπλέον, η μη διενέργεια του τεστ σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και πρώτα απ' όλα στους υγειονομικούς, εμπεριέχει κινδύνους. Πώς θα ξέρουμε αν νοσείς, αν πρέπει να μείνεις σε καραντίνα από τους οικείους σου, τους συναδέλφους σου; Αυτές είναι μερικές πτυχές όπου θα αναζητήσουμε την αιτία του κάθε νέου ή ηλικιωμένου που ασθενεί σοβαρά και κινδυνεύει η ζωή του ή δυστυχώς χάνεται. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να επιταχθούν εκτός από τις ΜΕΘ και τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ και όχι να εκχωρεί το κράτος 30 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στους ιδιώτες για παροχή υπηρεσιών για τον κορονοϊό».

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η καραντίνα από ιατρική σκοπιά

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της εντεινόμενης λήψης περιοριστικών μέτρων στη χώρα, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της κυβέρνησης για απαγόρευση των μετακινήσεων όλων των κατοίκων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Εύκολα θα αναλογιστεί κανείς ότι τέτοια μέτρα είναι, αν μη τι άλλο, αναγκαία απέναντι σε έναν τόσο «ύπουλο» και «επιθετικό» εχθρό. Ειδικά αν σκεφτεί ότι όλα σχεδόν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της φορείς είναι τέτοιας φύσεως (καραντίνα, περιορισμοί στις συναθροίσεις, περιορισμοί στα ταξίδια, περιορισμοί στις μετακινήσεις κ.λπ.)...

Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Αρκούν τα τόσα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους ώστε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πανδημία; Δικαιολογούνται από ιατρικής σκοπιάς;

Να ξεκαθαρίσουμε: Τα όποια μέτρα ατομικής προστασίας και τα όποια περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του ιού είναι αποσπασματικά και ως εκ τούτου εν μέρει αποτελεσματικά. Το σίγουρο είναι πως από μόνα τους δεν αρκούν. Αν δεν αναλάβουν η κυβέρνηση και το κράτος τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία τότε θα θρηνήσουμε πολλά θύματα από ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Κρίσιμα ερωτήματα πάνω στην ουσία του θέματος

Ας δούμε κάποια στοιχεία με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και διάφορες επιστημονικές πηγές που αναδεικνύουν την αντιπαράθεση που υπάρχει και εντός της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του ιού, τα οποία προφανώς αξιοποιούνται κριτικά:

1) Ολο και περισσότεροι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πανδημίας1. Τονίζουν δε ότι δεν υπάρχουν ούτε καν οι κατάλληλες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν το αντίθετο. Αυτό που η απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα περιοριστικά μέτρα και οι καραντίνες καταφέρνουν να κάνουν είναι η καθυστέρηση της μετάδοσης του ιού στο χώρο και το χρόνο και μόνο αυτό.

Ρωτάμε: Γιατί ακόμα και τώρα δεν προσλαμβάνονται άμεσα και σε μόνιμες θέσεις όλοι οι υγειονομικοί που απαιτούνται ώστε να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ; Γιατί δεν επιτάσσονται άμεσα όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι ιδιωτικές κλίνες, οι ιδιώτες γιατροί; Αυτά δεν είναι αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης και αντιμετώπισης; `Η μήπως κοστίζουν;

2) Επιστήμονες, ιατροί, επιδημιολόγοι από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε ανοιχτή επιστολή τους, τονίζουν την ανάγκη δραστικής στελέχωσης, οικονομικής αλλά και υλικοτεχνικής ενίσχυσης των μονάδων Υγείας, καθώς και μέτρων στήριξης, προστασίας και οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και γενικότερα2.

Ρωτάμε: Γιατί δεν εξασφαλίζεται επάρκεια σε μέτρα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ιδίως στα νοσοκομεία; Αντί έστω και γι' αυτά τα μέτρα που μπορούν να παρθούν στο «παρά 5», γιατί στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ βγάζει κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι υγειονομικοί σε περίπτωση που τα μέσα ατομικής προστασίας δεν επαρκούν (π.χ. σε περίπτωση που δεν υπάρχουν γάντια οι υγειονομικοί θα πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς γάντια και απλά να πλύνουν πολύ καλά τα χέρια τους);3 Γιατί πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να ράψουν τις δικές τους μάσκες (βλέπε «Δρομοκαΐτειο») ή να τις πληρώσουν πανάκριβα εάν και όταν τις βρουν;

3) Ολο και περισσότεροι υγειονομικοί και νομικοί τονίζουν την ανάγκη λήψης των αναγκαίων και όχι υπέρμετρων περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε να υπάρχει και ο αντίστοιχος σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες4. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι τα μέτρα περιορισμού πρέπει να εφαρμόζονται προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας και όχι εναντίον τους.

Ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε ανοιχτό χώρο, αλλά σε δεκάδες εργασιακούς χώρους να «συναθροίζονται» πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, για να συνεχίσει να κερδίζει ο εργοδότης; Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να απαγορευτούν οι απολύσεις (στα έργα κι όχι στα λόγια). Εκτός εάν η κυβέρνηση τις θεωρεί μέτρο για την αντιμετώπιση του «συνωστισμού» στους εργασιακούς χώρους... Δεν είναι δυνατόν αντί να πολλαπλασιάζονται τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μη συνωστίζεται ο κόσμος, αυτά να μειώνονται. Ο κορυφαίος παραλογισμός (ή μήπως είναι πολιτική απόφαση;) φαίνεται στην άρση της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, πέραν της μελλοντικής εφαρμογής του μέτρου στη μετα-Covid19 εποχή... Την ίδια στιγμή, ενώ 42.000 επιπλέον εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους από τις αρχές Μάρτη, δεν είναι στους λόγους μετακίνησης η ελεύθερη κυκλοφορία ενός μέλους ΔΣ σωματείου.

4) Γιατί αυτά τα μέτρα περιορισμού δεν συνοδεύονται από αντίστοιχους προληπτικούς ελέγχους, καθετοποιημένους μέσα στην κοινότητα;

Ακόμα και η πείρα από καπιταλιστικές χώρες δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η Κίνα έχτισε ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία εντός ολίγων ημερών για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, επιστήμονες από τη Γερμανία (η οποία παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει πολύ μικρό αριθμό θανάτων από τον ιό) τονίζουν ότι το βασικό μέτρο πρόληψης - συμπληρωματικά προς τα περιοριστικά μέτρα - είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαζικής εφαρμογής διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό5. Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από τη Νότια Κορέα, η οποία μάλιστα κατάφερε να περιορίσει σημαντικά ακόμη και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ρωτάμε: Γιατί τα τεστ για τον ιό γίνονται με όλο και αυστηρότερα κριτήρια; Μήπως λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων; Γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να τα κάνει; Γιατί δεν επανδρώνονται τώρα τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βάση τις πραγματικές τους ελλείψεις;

Αποθέωση της ατομικής ευθύνης

Στη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε, η ατομική ευθύνη εκθειάζεται ως η μοναδική λύση απέναντι σε ένα συλλογικό πρόβλημα, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την αδυναμία μας να αμυνθούμε απέναντι στην πανδημία μένουν στο απυρόβλητο, «νίπτουν τας χείρας» τους και παίρνουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Βγήκες από το σπίτι; Είσαι συνένοχος...

Η κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει τα νοσοκομεία με γάντια, μάσκες, αναπνευστήρες, κλίνες ΜΕΘ; Δεν φταίει σε τίποτα...

Αφού σου είπαμε ...μη βγαίνεις από το σπίτι!

Οπως τονίζουν λοιπόν οι αρμόδιοι, «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του!». Ο Μεσαίωνας σε όλο του το μεγαλείο!

ΥΓ: Ενας από τους υπουργούς για να δικαιολογήσει αυτές τις αποφάσεις επικαλέστηκε το βιβλίο του Αλμπέρ Καμί «Η Πανούκλα», ένα μνημειώδες έργο ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο. Δεν ξέρουμε αν το έχει διαβάσει... Πάντως, στο τέλος ο Καμί γράφει: «Η μαρτυρία όσων χρειάστηκε να πράξουν και αναμφίβολα όφειλαν και πάλι να πράξουν ενάντια στον τρόμο και στα αδυσώπητα όπλα του, παρά τους προσωπικούς τους σπαραγμούς, όλοι οι άνθρωποι που μη μπορώντας να είναι άγιοι και αρνούμενοι να αποδεχτούν τις μάστιγες, προσπαθούν ωστόσο να είναι γιατροί».

Παραπομπές

1. Effectiveness of travel bans -- readily used during infectious disease outbreaks -- mostly unknown, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200213175923.htm

2. Achieving A Fair and Effective COVID-19 Response: An Open Letter to Vice-President Mike Pence, and Other Federal, State and Local Leaders from Public Health and Legal Experts in the United States, https://law.yale.edu/sites/default/files/area/center/ghjp/documents/final_covid-19_letter_from_public_health_and_legal_experts.pdf

3. Οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων, https://eody.gov.gr/odigies-gia-ti-chrisi-toy-exoplismoy-atomikis-prostasias-se-periptosi-elleipseon/

4. Covid-19 - The Law and Limits of Quarantine, Wendy E. Parmet, J.D., and Michael S. Sinha, M.D., J.D., M.P.H., https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2004211?query=featured_home

5. Experts: Rapid Testing Helps Explain Few German Virus Deaths By The Associated Press, https://www.nytimes.com/aponline/2020/03/09/world/europe/ap-eu-virus-outbreak-germany.html


Αιμίλιος ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ
Ειδικευόμενος Παθολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ

Εύλογα ερωτήματα...

Από τη Δευτέρα, αστυνομική δύναμη επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, στο ύψος του σταθμού του προαστιακού σιδηρόδρομου, πραγματοποιεί ελέγχους στα διερχόμενα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και σε ΙΧ αυτοκίνητα. Αυτό που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα είναι το πλήθος των αστυνομικών και των οχημάτων (ενδεικτικά, την Τρίτη το απόγευμα στο σημείο βρίσκονταν 17 αστυνομικοί και 6 οχήματα), που, όπως έλεγαν διερχόμενοι, παραπέμπει σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Η παρουσία της δύναμης αυτής εντάσσεται στους ελέγχους για τον περιορισμό της κυκλοφορίας; Είναι όντως αναγκαία η παρουσία τόσων αστυνομικών, περιπολικών και βαν για τον έλεγχο του περιορισμού της κυκλοφορίας σε ένα σημείο στους Αγίους Αναργύρους;

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των τοξικοεξαρτημένων

Σε ανακοίνωσή του για την επιδημία του κορονοϊού και τις συνέπειες στους τοξικοεξαρτημένους και όσους βρίσκονται στη φάση της απεξάρτησης, το ΕΣΥΝ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού.

Καταρχάς, πολλοί χρόνιοι χρήστες, είτε έχουν απεξαρτηθεί είτε βρίσκονται στην απεξάρτηση είτε είναι ακόμα εξαρτημένοι, έχουν παρουσιάσει μόνιμες βλάβες σε ευαίσθητα σωματικά όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μόνιμες θεραπείες, πολλές εκ των οποίων είναι ανοσοκατασταλτικές.

Οι εν ενεργεία χρήστες, ιδιαίτερα κάνναβης, οπιοειδών και μεθαμφεταμινών, όπως είναι το sisa, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή καθώς αυτές οι κατηγορίες ναρκωτικών (που είναι από τις πιο συχνές μεταξύ των εξαρτημένων) επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει και ο κορονοϊός.

Ταυτόχρονα, είναι πιο ευάλωτοι στη μετάδοση καθώς η συνεχής αναζήτηση της ουσίας τούς οδηγεί στο δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς έγνοια και δυνατότητα για τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής και περιορισμού της μετάδοσης του ιού, ενώ, εξαιτίας και του κοινωνικού στιγματισμού, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις μονάδες παροχής Υγείας.

Δυστυχώς, η καραντίνα μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο βασικό στόχο της θεραπείας απεξάρτησης που είναι η κοινωνικοποίηση, η κοινωνική ένταξη, η καταπολέμηση της απομόνωσης. Συνεπώς, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποτροπής των ανθρώπων που δίνουν τη δική τους μάχη για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Φυσικά, η φροντίδα των ανθρώπων αυτών μέσα σε μια τέτοια κατάσταση δυσχεραίνεται από όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΕΣΥΝ διεκδικεί για τους τοξικοεξαρτημένους:

  • Να ξανανοίξουν και να διευρυνθούν τα κέντρα διανυκτέρευσης και να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέπει το συνωστισμό (π.χ. μονές κλίνες κ.τ.λ.). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό, φαρμακευτικό και τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.
  • Πλήρη και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες Υγείας. Δημιουργία κινητών μονάδων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό (ολόσωμες στολές, υλικά αποστείρωσης, προστατευτικά τζάμια σε οχήματα κ.τ.λ.).
  • Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου κι επίβλεψης της λήψης των υποκατάστατων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης. Στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εξοπλισμό, αντίστοιχο με τις κινητές μονάδες Υγείας.
  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας.
  • Μέτρα προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα «στεγνής» θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
  • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των προβλεπόμενων ειδών απολύμανσης και φύλαξης.
  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου υπάρχει ανάγκη, για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των θεραπευόμενων, των οικογενειών και των θεραπευτών με στόχο τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη της υποτροπής.
  • Αμεσες προσλήψεις σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργία μονάδων επίσκεψης στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων, θεραπευομένων και οικογενειών.
  • Πλήρη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου των θεραπευτικών προγραμμάτων με νέες προσλήψεις με σκοπό τον τακτικό έλεγχο της πορείας των θεραπευομένων κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης και τη συχνή επικοινωνία με αυτούς και τις οικογένειές τους.
  • Αμεση κάλυψη από το κράτος των οικονομικών υποχρεώσεων των θεραπευομένων όσον αφορά τα ενοίκια, τους λογαριασμούς κ.τ.λ. για 4 μήνες (παραπάνω αν τα μέτρα επεκταθούν).
  • Καταγραφή όλων των δυσκολιών και των δυνατοτήτων με σκοπό την αξιοποίηση των στοιχείων για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου συνέχισης της λειτουργίας των διαφόρων μονάδων απεξάρτησης σε πιθανές μελλοντικές αντίστοιχες συνθήκες.
Η ιδιωτικοποιημένη Πρόνοια - Ειδική Αγωγή θα κοστίσει ζωές!

Απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο σχολείων τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, γενικό lock out... Kι όμως, έως και σήμερα καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει για τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής που εξυπηρετούν περίπου 50.000 παιδιά, κανένα σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας μέσα στα ιδιωτικά ιδρύματα που περιθάλπουν βαριά ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους! Οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφήνονται εντελώς απροστάτευτες!

Σίγουρα δεν φταίει το ότι δεν γνωρίζουν πως ένα παιδί π.χ. με σύνδρομο Down ή εγκεφαλική παράλυση έχει συχνά συγγενή καρδιοπάθεια και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πως υπάρχουν κατηγορίες ΑμεΑ που δεν αυτοεξυπηρετούνται, δεν διαθέτουν καν δεξιότητες επικοινωνίας, δεν μπορούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής χωρίς άμεση παρέμβαση και σωματική επαφή από φροντιστή.

Δεν τους λείπει η κοινή λογική για να καταλάβουν πως δεν γίνεται τα ίδια παιδιά που τα σχολεία τους έκλεισαν για πρόληψη της διασποράς του ιού, να πηγαίνουν κανονικά στα κέντρα που εξυπηρετούν παιδιά από όλα τα σχολεία του δήμου, πολλές φορές και διπλανών περιοχών. Αλλωστε, στα 4 διαφορετικά υπομνήματα που στείλαμε προς όλους του αρμόδιους φορείς, στα αιτήματα συνάντησης με τα υπουργεία, στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, τους τα επισημάναμε με τον πιο έντονο τρόπο.

Δεν παίρνουν θέση, αλλά όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή! Τη γύμνια του συστήματός τους προσπαθούν να κρύψουν, την άναρχη λειτουργία αυτών των δομών με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το γεγονός ότι ο εθνικός σχεδιασμός σε Πρόνοια - Ειδική Αγωγή υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου!

Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη». Βεβαίως υπάρχει και αυτή. Ομως πρέπει επιτέλους να απαντήσει! Ποιανού ευθύνη είναι που:

  • Τα οικοτροφεία και οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης λειτουργούν, για να περιορίσουν το κόστος, με λιγότερο και από το προσωπικό ασφαλείας, με ελάχιστους νοσηλευτές, προσωπικό φροντίδας και καθαριότητας; Οπου άνθρωποι με διαφορετικά προβλήματα βρίσκονται στοιβαγμένοι όλοι μαζί στους ίδιους, ελάχιστους θαλάμους, σε χώρους που αποτελούν υγειονομικές βόμβες με κίνδυνο να εξελιχθούν σε κρεματόρια;
  • Τα ιδιωτικά κέντρα δεν υπάγονται αμιγώς σε κανένα υπουργείο, λόγω του ότι οι άδειες λειτουργίας τους (όπου υπάρχουν) είναι πολυδιάσπαρτες και ο κάθε ιδιώτης μπορεί έτσι να ενεργεί κατά το δοκούν, με γνώμονα πάντα το να εξασφαλίζει την πελατεία του, με αποτέλεσμα μέχρι και την τελευταία στιγμή, πολλά από αυτά τα κέντρα να παρέμεναν ανοιχτά;
  • Εταιρείες έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν παράλληλα διαφορετικού τύπου δομές (από κέντρα μελέτης έως οικοτροφεία) και σε μία πιθανή υπαγωγή τους στην αναστολή συμβάσεων εργασίας λόγω μείωσης τζίρου μένουν στον αέρα ΑμεΑ, άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν αλλιώς;
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές για να καθορίσουν ποιες είναι οι απαραίτητες υπηρεσίες που δεν πρέπει να σταματήσουν και σε ποιους πληθυσμούς απευθύνονται, όπως και την ενημέρωση των ίδιων των πληθυσμών και του προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Που αν και όταν αυτές συστήνονται, με επιστημονικό υπεύθυνο συνήθως τον ίδιο τον εργοδότη, κατευθύνονται από την κερδοφορία του;
  • Δεν πληρούνται τα μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους γιατί αποτελούν κόστος για τους εργοδότες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλούν με απόλυση όσους εργαζόμενους τα διεκδικούν; Που ακόμα και αν κάποιος είχε την καλή πρόθεση να τα τηρήσει, αδυνατεί να τα βρει στην αγορά γιατί δεν παρέχονται από το κράτος;
  • Τα κέντρα δεν διαθέτουν προσωπικό καθαριότητας κατά τις ώρες λειτουργίας τους, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής ή ο έγκαιρος εντοπισμός μίας ασθένειας;
  • Οργίαζαν οι απολύσεις και οι αναγκαστικές άδειες στα ιδιωτικά κέντρα, την ώρα που συνολικά οι προνοιακές δομές κινδυνεύουν από την έλλειψη προσωπικού και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμών;
  • Εργαζόμενοι που μένουν σε αναγκαστική καραντίνα λόγω συμπτωμάτων (αγνώστου ταυτότητας αφού δεν μπορούν να κάνουν το τεστ) θεωρούνται «αδικαιολογήτως απόντες» και ωθούνται σε παραίτηση ενώ έπραξαν το αυτονόητο;
  • Αναγκαίες θεραπευτικές πράξεις ευτελίζονται στη μορφή της τηλεσυνεδρίας, με τον κάθε ιδιώτη να διαφημίζει την πραμάτεια του σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που ήρθαν για να μείνουν και να διαμορφώσουν στη συνέχεια θεραπείες και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων;

Ποιος θα φορτωθεί την «ατομική ευθύνη», αν έστω κι ένας εξυπηρετούμενος νοσήσει και κινδυνεύσει, αν επαναληφθεί και στη χώρα μας η θλιβερή εμπειρία, απόρροια της ίδιας πολιτικής, των μαζικών θανάτων σε γηροκομεία και προνοιακά ιδρύματα της Ισπανίας, της Αμερικής κ.α.;

Κέρδος, ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια δεν μπαίνουν στην ίδια πρόταση και οι σημερινές συνθήκες έχουν δώσει πολύτιμη πείρα σε όλους. Οι ιδιωτικές προνοιακές δομές και τα κέντρα Ειδικής Αγωγής πρέπει να ενταχθούν τώρα στο δημόσιο σύστημα Πρόνοιας! Να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα προστασίας, να ανοίξουν επιπλέον πτέρυγες για να καλυφθούν οι ανάγκες των εξυπηρετούμενων και η ασφαλής λειτουργία τους. Να εξασφαλιστούν η σταθερή χορήγηση φαρμάκων και η ιατρική παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, η επαρκής υγιεινή και διατροφή μέσα στα ιδρύματα.

Κανένας εργαζόμενος να μη βγει σε «διαθεσιμότητα» ενώ υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες σε προσωπικό και θεραπευτικές πράξεις, να εξασφαλιστεί η πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη όλων! Να παρθούν πίσω όσες απολύσεις έγιναν από αρχές Μάρτη! Η κυβέρνηση, πριν ψάξει για εθελοντές, ας επιτάξει πρώτα τον ιδιωτικό τομέα. Θα βρει χιλιάδες, έμπειρους εργαζόμενους.


Σοφία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα για τους μαθητές

«

Μένουμε ενωμένοι και διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους και σε όλες τις συνθήκες!», καλεί με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα, όπως μείωση της ύλης, ρυθμίσεις για την ουσιαστική λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποζημίωση για τις σχολικές εκδρομές, συνέχιση της διανομής των σχολικών γευμάτων, να μη γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ.ά. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ως ΑΣΓΜΕ, αντιλαμβανόμενοι την ανησυχία όλων των γονιών για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (κάλυψη της ύλης αλλά και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς), τη δυσκολία απασχόλησης των παιδιών στο σπίτι με τρόπο που δεν θα τους αποκόψει από την εκπαιδευτική διαδικασία, θέλουμε ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών να γεμίσει εποικοδομητικά και η εκπαίδευση από απόσταση να είναι αποτελεσματική και να λειτουργήσει ισότιμα για όλους τους μαθητές της χώρας με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Φυσικά, επισημαίνουμε ότι η όποια διαδικτυακή διδασκαλία δεν υποκαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία και θα μας βρει αντίθετους κάθε σκέψη ή απόπειρα για γενίκευση αυτής της μορφής εκπαίδευσης και μετά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για να μη γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν περαιτέρω οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.

Γι' αυτόν τον λόγο, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια των εκπαιδευτικών, είτε πρωτοβουλιακές είτε με αποφάσεις των Σωματείων τους, να βοηθήσουν τα παιδιά μας να διατηρήσουν την επαφή τους με το σχολείο. Τέτοιους εκπαιδευτικούς θέλουμε!».

Διαδικτυακή εκπομπή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Διαδικτυακές εκπομπές για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ξεκίνησε να εκπέμπει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Η πρώτη εκπομπή ασχολήθηκε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την κατάσταση στα σχολεία, την κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ενώ περιελάμβανε και προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι. Μπορεί κανείς να ακούσει την εκπομπή από τον σχετικό σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Γραμματείας (www.edupame.gr) ή απευθείας στη διεύθυνση: https://soundcloud.com/medslgjnsipx/1a-1

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή στις εστίες για τους οικότροφους που το έχουν ανάγκη

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Καθολικές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα συναντά η απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει και να κλείσει τις φοιτητικές εστίες, αφήνοντας «στον αέρα» πολλούς φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν μπορούν ή είναι επικίνδυνο να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και άλλοι φορείς στηρίζουν το αίτημα να παραμείνουν οι εστίες ανοιχτές, να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να παραμείνουν σε αυτές οι φοιτητές που το έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χτες νέα οδηγία, βάσει της οποίας οι φοιτητές από εστίες ή ξενοδοχεία που λειτουργούν ως εστίες μπορούν να μετακινηθούν εφάπαξ και δωρεάν προς την κατοικία την οποία διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, με τα μεταφορικά μέσα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσων χρειάζεται να μετακινηθούν σε νησιά. Θυμίζουμε ότι από την απόφαση για εκκένωση των εστιών το υπουργείο έχει εξαιρέσει φοιτητές ορφανούς και από τους δύο γονείς και αλλοδαπούς φοιτητές που δεν διαθέτουν (οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β' βαθμού) κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, για τους οποίους θα διατεθούν δωμάτια σε τουριστικά καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει όμως για τους εργαζόμενους φοιτητές ή για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που είναι επικίνδυνο να εκτεθούν σε μια μαζική μετακίνηση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι σύλλογοι εστιακών έχουν πάρει απόφαση να παραμείνουν στα δωμάτιά τους οι συμφοιτητές τους που το έχουν ανάγκη, τα Ιδρύματα προσπαθούν να τους εξαναγκάσουν να φύγουν κόβοντας τη σίτιση!

«Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν η δωρεάν και ασφαλής διαμονή όσων οικοτρόφων είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες και η μετακίνηση όλων όσοι μπορούν και το επιθυμούν», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει:

«Πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι αποφάσεις και παρεμβάσεις των Συλλόγων Οικοτρόφων και των Φοιτητικών Συλλόγων που διεκδικούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν οι εστιακοί φοιτητές. Κυβέρνηση και υπουργείο εξακολουθούν να μη δίνουν απαντήσεις. Η νέα οδηγία προβλέπει μετακίνηση των φοιτητών που το επιθυμούν από τις εστίες προς τον τόπο καταγωγής τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που χρειάζεται να μεταβούν σε νησιά και επομένως απαιτείται να καλυφθούν για εκείνους ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Παραμένουν ξεκρέμαστοι οι οικότροφοι που παραμένουν στις εστίες γιατί είναι εργαζόμενοι, που μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη δυσμενέστερους όρους δουλειάς, ή για εκείνους που επιστρέφοντας στις οικογένειές τους θα θέσουν είτε τον εαυτό τους είτε τους οικείους τους σε κίνδυνο εφόσον ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, γεννά ερωτήματα το γεγονός ότι την ίδια ώρα που εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας η κυβέρνηση αναγκάζει σε μετακίνηση εστιακούς σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να βρίσκονται σε καραντίνα ή να έχουν συμπτώματα, με κίνδυνο τη διασπορά του ιού.

Να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για όλους όσοι είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών. Οι φοιτητικές λέσχες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με αυξημένα μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων, οι φοιτητές να παίρνουν τα γεύματά τους συσκευασμένα. Να μετακινηθούν δωρεάν και με ασφάλεια όλοι οι εστιακοί που το επιθυμούν και μπορούν, με κάλυψη των συνολικών εξόδων μετακίνησής τους, ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και το κόστος της διαδρομής. Εδώ και τώρα να προσληφθεί προσωπικό με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα και τη φύλαξη των εστιών. Εστιακοί και εργαζόμενοι να εφοδιαστούν δωρεάν με τα ατομικά μέσα προφύλαξής τους, να ελεγχθούν προληπτικά. Να πάψει ο εκβιασμός από τις διοικήσεις για τη διακοπή ρεύματος, νερού και των όποιων παροχών στις εστίες!».

Ενδιαφέρουσες προτάσεις στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ

Ακόμα μία πρωτοβουλία της ΚΝΕ, ώστε να «ακονιστούν» το μυαλό και η καρδιά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αποτελούν οι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που αναρτήθηκαν στην πρόσφατα ανανεωμένη ιστοσελίδα της Οργάνωσης (www.kne.gr).

Σε ειδικές κατηγορίες οι νέοι και οι νέες μπορούν να βρουν εκεί προτάσεις για βιβλία (και βιβλία για εφήβους), για ταινίες και ντοκιμαντέρ, μπορούν να βρουν αναρτημένες παραστάσεις από θεατρικές ομάδες της ΚΝΕ, stand up comedy, συναυλίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ημερίδες.

Αυτές τις ώρες, το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, μια καλή ταινία, δεν είναι μόνο για να περάσει ο χρόνος μένοντας στο σπίτι... Ολες οι προτάσεις που υπάρχουν, με αναλυτική παρουσίαση, τα βίντεο από θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα.

Το «κόκκινο Αερόστατο» στο διαδίκτυο!

«Το κόκκινο Αερόστατο», το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, βρήκε έναν καινούριο τρόπο να επικοινωνεί με τους αναγνώστες του για όσο διάστημα χρειαστεί να μένει ο κόσμος σπίτι λόγω του κορονοϊού: Τη νέα ιστοσελίδα του, στη διεύθυνση www.aerostatostospiti.gr

Είναι μία ιστοσελίδα που θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα παιχνίδια, δραστηριότητες, προκλήσεις, πολλά και ενδιαφέροντα θέματα από νέα και παλιότερα τεύχη του περιοδικού και φυσικά τις απαντήσεις των ίδιων των παιδιών!

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία για τα εξώφυλλα του περιοδικού; Ποιοι θα καταφέρουν πρώτοι να λύσουν το παζλ; Από ποια περιοχή θα πάρουμε τις περισσότερες φωτογραφίες;

Το «κόκκινο Αερόστατο» σας προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί του!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση μείωση της ύλης και πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση!

Eurokinissi

Την αβεβαιότητα και την αγωνία των μαθητών της Γ' Λυκείου που δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε την ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων ούτε την ύλη τους, ενώ τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται στο θέμα με διαφορετικές δηλώσεις κάθε μέρα, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Μιλάει ακόμα για τα τεράστια προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, η οποία στην ουσία δεν έχει ξεκινήσει, αφού το σύστημα «πέφτει» διαρκώς ή «σέρνεται», ενώ πολλοί μαθητές δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για να το παρακολουθήσουν ή δεν φτάνουν τα μέσα μιας οικογένειας για τηλεργασία των γονιών και τηλεκπαίδευση των παιδιών τους.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών απαιτεί:

  • «Να μειωθεί κατά πολύ και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ' ΓΕΛ στις πανελλαδικές. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος όσους δίνουμε φέτος πανελλαδικές. Αυτό να είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει το υπουργείο. Δεν γίνεται να λένε πως η τηλεκπαίδευση είναι για επανάληψη, αλλά να μη μειώνουν ταυτόχρονα την ύλη.
  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Αυτό σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.
  • Να υπάρξει με όσο πιο συγκεκριμένο τρόπο γίνεται επίσημη ανακοίνωση τι θα γίνει με τις πανελλαδικές. Δεν γίνεται κάθε μέρα η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας να λένε διαφορετικά γενικόλογα. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να είναι πρώτη μέριμνα του υπουργείου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.
  • Να μην δοθούν φέτος ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις λόγω των συνθηκών. Να γίνεται η προαγωγή μας με τους βαθμούς τριμήνων/ τετραμήνων. Δεν γίνεται να δώσουμε ενδοσχολικές όταν δεν έχουμε διδαχθεί όλη την ύλη.
  • Να γίνει έκτακτη ενισχυτική διδασκαλία όταν ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές που δεν πάνε φροντιστήρια».
Live chat

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας παίρνει επίσης την πρωτοβουλία να πραγματοποιεί αυτό το διάστημα της πανδημίας live chat με τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα, μέσω του λογαριασμού της στο instagram.

Μαθητές, εκλεγμένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, θα απαντούν σε ερωτήσεις μαθητών σχετικά με τον κορονοϊό και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία. Για να συνεχίσει να ακούγεται δυνατά η φωνή των μαθητών!

Η πρώτη «συζήτηση» θα ανέβει την Παρασκευή 27/3.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Οι εργαζόμενοι δεν θα πεθάνουν για τα κέρδη των βιομηχάνων»

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους Ιταλούς εργάτες

«Οι εργαζόμενοι δεν θα πεθάνουν για τα κέρδη των βιομηχάνων», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη για να εκφράσει αλληλεγγύη στους εργάτες της Ιταλίας και έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ, εκφράζει την ταξική αλληλεγγύη του στην απεργία των εργαζομένων της Ιταλίας στις 25 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι της Ιταλίας προχωρούν σε απεργία ενάντια στις πιέσεις των βιομηχάνων να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία τους εν μέσω της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της Ιταλίας απεργούν απαιτώντας την προστασία της ζωής τους, καθώς μια σειρά από μη απαραίτητες βιομηχανίες και επιχειρήσεις δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους παρά τις χιλιάδες των νεκρών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές όσο και γενικότερα στην κοινωνία, καθώς οι εργασιακοί χώροι όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν κέντρα διασποράς. Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν θα πεθάνουν για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Ιταλίας για την προστασία της ζωής τους και της υγείας του λαού, και την απεργία τους στις 25 Μάρτη».

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 450.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη

Τη γοργή εξάπλωση της πανδημίας στη «γηραιά ήπειρο» επιβεβαιώνουν καθημερινά οι αριθμοί, ενώ μετά την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στην Ιταλία ήρθε και η σειρά της Ισπανίας να ξεπεράσει σε θύματα την Κίνα.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 47.610 κρούσματα (αυξημένα κατά 5.552 από το προηγούμενο 24ωρο) και 3.434 θύματα (+430).

Συνολικά σε όλο τον κόσμο, κρούσματα και θύματα είχαν φτάσει αντίστοιχα 452.468 (+29.631) και 20.494 (+1.604).

Στην Ιταλία, κρούσματα και θύματα είχαν ανέβει σε 74.386 (+5.210) και 7.503 (+683).

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής:

Γερμανία: 34.714 (+1.018) και 172 (+13).

Γαλλία: 22.304 και 1.100 (με προχτεσινά στοιχεία).

Ελβετία 10.456 (+579) και 145 (+23).

ΗΠΑ: 60.653 (+5.797) και 819 (+39).

Βρετανία: 8.705 (+628) και 427 (+5).

Βέλγιο: 4.937 (668) και 178 (+56).

Εκτός Ευρώπης (και Ανατολικής Ασίας, όπου η πανδημία μοιάζει να υποχωρεί, τουλάχιστον προς το παρόν), το Ιράν παρέμενε σοβαρή εστία, με 27.017 (+2.206) κρούσματα και 2.077 (+143) θύματα.

Τα βλέμματα πολλών στρέφονταν στην εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, για τις οποίες η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, είπε την Τρίτη ότι «αυτήν τη στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ» και ότι στη συγκεκριμένη χώρα «υπάρχουν οι προϋποθέσεις» να εξελιχθεί στη νέα εστία της πανδημίας.

Στην ίδια την Κίνα (όπου ο ιός SARS-COV-2 εμφανίστηκε το Δεκέμβρη), το τελευταίο 24ωρο είχαν επιβεβαιωθεί 47 νέα κρούσματα (αθροιστικά έφτασαν στη χώρα τα 81.218) και 4 νέα θύματα (έφτασαν τα 3.281), όλα «εισαγόμενα» από το εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (υπουργείο Υγείας), Μι Φενγκ, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν ακόμη να χαλαρώσουν η πρόληψη και οι εργασίες ελέγχου». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο 1ο Νοσοκομείο του Πεκίνου, Ουάνγκ Γκικιάνγκ, δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το νέο κορονοϊό δείχνουν πως η «μολυσματική του περίοδος» είναι μεγαλύτερη από αυτήν του SARS και της γρίπης.

Στο μεταξύ, στην επαρχία Χουμπέι - που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας με χιλιάδες θύματα - οι αρχές ήραν σε μεγάλο μέρος τα μέτρα αποκλεισμού, εκτός από την πρωτεύουσα Γουχάν, όπου αυτό εξετάζεται να γίνει στις 8 Απρίλη. Οι αρχές εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα και ένα πιθανό δεύτερο κύμα μόλυνσης. Σε πολλές κινεζικές πόλεις προβλέπονται αυστηρά μέτρα για όσους έρχονται από άλλες χώρες, όπως η απομόνωσή τους, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.

Συνεχίζεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για στάση που «πραγματικά θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο» και εξέφρασε «ανησυχία» πως «αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς και την Κίνα συνεχίζεται (...) Υποστηρίζουν ότι (ο ιός SARS-CoV-2) προήλθε από τον αμερικανικό στρατό, ότι πιθανόν (η πανδημία) άρχισε στην Ιταλία, λένε οτιδήποτε για να αποσείσουν τις ευθύνες τους».

Την Τρίτη, η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε σε μια σειρά από tweet πως η πανδημία τους Covid-19 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων αναρτήσεων η πρεσβεία «αναρωτήθηκε» «πόσα κρούσματα του Covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη (στις ΗΠΑ) που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;». Συνέδεσε την πανδημία και με «το αιφνίδιο κλείσιμο, τον περασμένο Ιούλιο, του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ» και τους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη Γουχάν και συμμετείχαν και Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Πομπέο δήλωσε ακόμα ότι στο μέλλον θα ληφθούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις» για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχολιάζοντας ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού (σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας) στις ΗΠΑ οφείλονται στο ότι εταιρείες έχουν αποφασίσει να βασίζουν τη λειτουργία «των αλυσίδων εφοδιασμού τους στην Κίνα κι όχι εδώ». Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει μεταφορά αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα, ιατρικά είδη και εξοπλισμό από την Κίνα και άλλα κράτη στις ΗΠΑ. Αυτά συνδέθηκαν και με δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να εξαρτώμαστε ποτέ από καμία ξένη χώρα όσον αφορά τα μέσα για την επιβίωσή μας».

ΙΤΑΛΙΑ
Αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα που προστατεύουν μόνο το κεφάλαιο

«Απεργήστε για εμένα» λένε οι Ιταλοί υγειονομικοί
«Απεργήστε για εμένα» λένε οι Ιταλοί υγειονομικοί
Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν χτες στην Ιταλία, ενάντια στην επιμονή της κυβέρνησης Κόντε να αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοβιομήχανους, που στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες τους χιλιάδες προσωπικού συνεχίζουν να δουλεύουν απόλυτα συνωστισμένοι και χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης, εμποδίζοντας φυσικά κάθε ουσιαστική επιχείρηση περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων να σημάνουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και να κρύψουν τις εγκληματικές συνέπειες που έχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος των λίγων, εργαζόμενοι απήργησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγωνιστικών συνδικάτων, όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (Unione Syndicate di Base - USB, που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία). Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και τη συναινετική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία. Σύμφωνα με τα Συνδικάτα Βάσης, σε πολλά εργοστάσια μεταλλουργίας και αποθήκες η συμμετοχή έφτασε το 70%, ενώ καταγγέλλεται και η προσπάθεια τρομοκράτησης από τον κολοσσό «ArcelorMittal», όπου ορίστηκαν ως «προσωπικό ασφαλείας» όλοι οι εργαζόμενοι. Στην πόλη Μπέργκαμο, όπου τις τελευταίες βδομάδες νεκροτομεία και νεκροταφεία έχουν πλημμυρίσει, οι εργάτες έδωσαν απάντηση στη στάση των μεγαλοβιομηχάνων της Confindustria να αρνούνται μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς στην παραγωγή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέες, αυστηρότερες ποινές για παραβάτες των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις (πρόστιμα 400 - 3.000 ευρώ) και έδωσε μάλιστα το περιθώριο σε περιφερειακές αρχές να επιβάλλουν και ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς. Είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του στρατού για τον έλεγχο της κατάστασης και βέβαια επανέλαβε τα περί «ατομικής ευθύνης» που πρέπει να αναλάβει ο καθένας «για να βγούμε από την κρίση»... Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ανακοίνωσαν ότι υπήρξε συμφωνία με κυβέρνηση και εργοδοσία για το ποιες επιχειρήσεις - εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για την τροφοδοσία - μπορούν να λειτουργούν, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Αγωνιστικό κάλεσμα και από υγειονομικούς

Τη δική τους θέση στη χτεσινή κινητοποίηση πήραν και υγειονομικοί, που συνεχίζουν την παλικαρίσια μάχη στα νοσοκομεία, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους - πυροσβέστες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που συμμετείχαν συμβολικά για κάποια λεπτά. Ξεχώρισε το κάλεσμα 400 υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν για λίγα λεπτά κρατώντας το μήνυμα «Εμείς δεν μπορούμε να απεργήσουμε, κάντε το εσείς για μας», που έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Η κυβέρνηση υποκριτικά αποκαλεί «ήρωες» τους υγειονομικούς, αλλά στην πραγματικότητα τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους (όπως και τόσους άλλους εργαζόμενους σε κλάδους κρίσιμους για τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, π.χ. Φάρμακο και Τρόφιμα), με επιπτώσεις πρώτα απ' όλα για το έργο τους. Μέχρι και χτες υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία είχαν προβληθεί από τον κορονοϊό (με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την προληπτική υποβολή όλων τους στην εξέταση για τον ιό) και τουλάχιστον 31 γιατροί διαφόρων ηλικιών είχαν καταλήξει. Μόνο από την Τρίτη «χάθηκαν» 6... Επίσης, σε υγειονομικούς που είναι σε καραντίνα καταστρατηγείται το 14ήμερο, προκειμένου να έρθουν γρηγορότερα στα νοσοκομεία.

Την εξαντλητική καθημερινότητα για τους υγειονομικούς ανέδειξε και η είδηση της αυτοκτονίας μιας 34χρονης νοσοκόμας που δούλευε σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Σαν Τζεράρντο στην πόλη Μόντσα, κοντά στο Μιλάνο. Η νεαρή εργαζόμενη αυτοκτόνησε την Τρίτη, ενώ το συνδικάτο της κατήγγειλε ότι η κοπέλα είχε διαγνωστεί θετική στον ιό και «ζούσε μες στο ανυπόφορο άγχος από το φόβο ότι είχε μολύνει άλλους...».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυστηρά μέτρα μετά την έξαρση κρουσμάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (που ξεπερνούν τα 8.500, με πάνω από 420 νεκρούς) και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν στο υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα Υγείας, οδήγησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ανακοίνωση πιο αυστηρών μέτρων. Εκανε έτσι στροφή 180 μοιρών από την αρχική χαλαρή αντιμετώπιση με την τακτική της «ανοσίας αγέλης», που δέχτηκε μεγάλες επικρίσεις γιατί επιδείνωσε την κατάσταση. Χτες, εκατοντάδες γιατροί σε νοσοκομεία του Λονδίνου απείλησαν με μαζικές παραιτήσεις γιατί δεν έχουν ούτε καν επαρκείς ποσότητες γαντιών και μασκών, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να περιθάλπουν ασθενείς.

Από το βράδυ της Δευτέρας και για τρεις βδομάδες η κυβέρνηση επιβάλλει το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων και κατ' οίκον περιορισμό στους πολίτες, με δικαίωμα εξόδου μόνο μία φορά το 24ωρο... Ανοικτά παραμένουν μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα, ταχυδρομεία και γραφεία τελετών! Δεν απέκλεισε αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση απότομης κλιμάκωσης των κρουσμάτων, στα οποία από χτες συμπεριλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Κάρολος που είναι διάδοχος στο θρόνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ραγδαία εξελίσσεται η πανδημία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ραγδαία εξελίσσεται η πανδημία στη Γερμανία, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 35.714 (με πάνω από 4.000 νέα), ενώ ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 186. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της επίσημης καταμέτρησης του Ινστιτούτου «Robert Koch» και της καταμέτρησης που γίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των υγειονομικών αρχών των κρατιδίων, που είναι και πιο επικαιροποιημένη.

Στο μεταξύ, την Τρίτη νεκρός από ανακοπή έπεσε κατά την ώρα της εργασίας του ένας συνταξιούχος γιατρός (σε πόλη της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας), που είχε παρουσιαστεί τις προηγούμενες μέρες εθελοντικά προκειμένου να βοηθήσει στην πανδημία. Ο συνταξιούχος γιατρός κατέρρευσε ενώ διαχειριζόταν επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο της περιοχής. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του παραμένουν ασαφή. Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Υγείας και οι τοπικές αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις προς συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, ακόμη και σε φοιτητές Ιατρικής να συνεισφέρουν στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, καθώς το ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας συμπεραίνεται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εξέλιξη του ιού.

ΡΩΣΙΑ
Χιλιάδες κάμερες ελέγχουν την καραντίνα

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χτες σε διάγγελμά του πως την επόμενη βδομάδα (28 Μάρτη - 5 Απρίλη) οι χώροι εργασίας θα μείνουν κλειστοί, ενώ - όπως είπε - δεν θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο μισθό. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Απρίλη, θα αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα χτεσινά επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 163 και ανήλθε στα 658 και έχει καταγραφεί 1 θάνατος. Επίσης 29 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί και περίπου 112.000 βρίσκονται υπό επίβλεψη και απομόνωση.

Στην περίπτωση όπου η παραβίαση της καραντίνας προκαλέσει τον θάνατο δύο και πλέον ανθρώπων, ο εμπλεκόμενος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και 7 χρόνια κάθειρξης. Επίσης, τα πρόστιμα θα είναι υψηλά.

Η τήρηση της καραντίνας «ελέγχεται μέσω συνεχούς παρακολούθησης, κυρίως μέσα από το σύστημα αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν. Την τελευταία δεκαετία έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα 170.00 κάμερες, εκ των οποίων περίπου 100.000 συνδέονται με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες 70.000 θα συνδεθούν σύντομα.

Η Ρωσία - μια από τις χώρες που επιμένει στη διατήρηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν, ειδικά τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

ΗΠΑ
Στα όριά τους νοσοκομεία, γιατροί και ασθενείς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 τείνουν να μετατραπούν οι ΗΠΑ και δη η Νέα Υόρκη, που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη πολιτεία, έχοντας τα περισσότερα από τα πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους περισσότερους από τους τουλάχιστον 700 νεκρούς σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα συμπεριλαμβάνεται και ένας έφηβος στο Λος Αντζελες, που δεν αντιμετώπιζε προηγούμενα προβλήματα υγείας. Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση Τραμπ, σε συμφωνία με το Κογκρέσο, προωθεί ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων για να στηρίξει πρωτίστως μονοπωλιακούς ομίλους και να δώσει μερικά ψίχουλα σε ορισμένους εργαζόμενους που βγαίνουν στην ανεργία.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της Ν. Υόρκης πλέον επικρατεί χάος από την πληθώρα κρουσμάτων, που πλέον εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις σε γάντια, μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές (οι οποίοι πλέον δικαιούνται μόλις μία μάσκα τη μέρα!), καθώς και σε διαγνωστικά τεστ και συστήματα αναπνευστικής υποστήριξης χιλιάδων ασθενών. Τα αυξημένα μέτρα καραντίνας έχουν αδειάσει τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς χιλιάδες κάτοικοι - κυρίως οι πιο εύποροι - την εγκαταλείπουν. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές αρχές τους υποχρεώνουν στη συνέχεια σε 14ήμερη καραντίνα προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα. Στην Καλιφόρνια, όπου επίσης παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, τα νοσοκομεία και εκεί δοκιμάζουν τις αντοχές τους, με τους φτωχότερους και τους άστεγους να παραμένουν στο περιθώριο, ενώ οι πάμπλουτοι κάτοικοι του Λος Αντζελες εγκαταλείπουν την πόλη για πιο ασφαλείς, αραιοκατοικημένες περιοχές, σε πολυτελείς βίλες και «καταφύγια - φρούρια».

Ο Τραμπ συνεχίζει πάντως να δηλώνει ...αισιόδοξος, προβλέποντας ότι «οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για μπίζνες έως το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απρίλη». Ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ και ο γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 με 12 βδομάδες. Αμφότεροι προειδοποίησαν ότι η πανδημία «μπορεί να αποσταθεροποιήσει κάποιες χώρες και να προκαλέσει πολιτικό χάος», συνιστώντας «απειλή για τις ΗΠΑ».

Εν μέσω αυτών, κυβέρνηση και Κογκρέσο συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων 2 τρισ. δολαρίων για τον περιορισμό πιθανής νέας καπιταλιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων προβλέπουν πακτωλό χρημάτων και φθηνών δανείων σε βιομηχανίες και μονοπώλια, ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων, 367 δισ. σε λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιταγές 1.200 δολαρίων σε απλήρωτους εργαζόμενους και επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν ήταν μέχρι σήμερα δικαιούχοι, π.χ. «αυτοαπασχολούμενοι» εργάτες σε πλατφόρμες υπηρεσιών μέσω ίντερνετ, όπως «Uber» κ.λπ.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Κοινή δήλωση - «μαχαιριά» στους εργαζόμενους

Αντιδρούν αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις

Σε κοινή δήλωση - «μαχαιριά» κατά των εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας κατέληξαν στις 19 Μάρτη οι εργοδοτικές οργανώσεις MEDEF (μεγαλοβιομήχανοι), CPME και U2P μαζί με τις συμβιβασμένες τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις CFDT, CGT, FO, CFE - CGC, CFTC.

Τη δήλωση για την «ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης» καταγγέλλουν και καταδικάζουν με κοινή τους παρέμβαση (που δίνει στη δημοσιότητα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) αγωνιστικές οργανώσεις εργαζομένων από τη Γαλλία (συγκεκριμένα, τα Εργατικά Κέντρα UD 13, UD 94, UD 82, UD 18, UD 59, UD 04. Οι Ομοσπονδίες, FNIC - Χημικής Βιομηχανίας, SERVICES PUBLICS - Δημοσίου), που τονίζουν ότι ο ρόλος των συνδικάτων αυτήν την περίοδο δεν είναι οι συμφωνίες με τους αντιπάλους των εργατών. Ανάμεσα σε άλλα τα αγωνιστικά συνδικάτα σημειώνουν:

«Αυτή η δήλωση είναι μαχαιριά στην πλάτη των αγωνιστών, των εργαζομένων που μάχονται μέρα τη μέρα με τους εργοδότες που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, για να σταματήσουν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και για προστασία των εργαζομένων στο σπίτι τους. Μιλάμε εδώ για τη ζωή των εργαζομένων, όχι συγκεκριμένων μόνο, αλλά χιλιάδων. Ο λόγος των αφεντικών, όπως και των πολιτικών, και του Μακρόν, έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία του, με τη μανία τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητες όλων των επιχειρήσεων». Και καταλήγει: «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της Υγείας ανοίγει ένα καθεστώς εξαίρεσης για τους εργοδότες, για τους οποίους επιτρέπονται τα πάντα. Ο ρόλος της CGT την περίοδο αυτήν επιβάλλεται να είναι μαζί με τους εργαζόμενους και όχι να υπογράφει δήλωση σε συνεργασία με αυτούς που είναι απέναντί μας. Οι οργανώσεις που εκφράζονται μέσω αυτής της δημόσιας έκκλησης, καλούν όλες τις οργανώσεις της CGT, από το συνδικάτο έως τη Συνομοσπονδία, να καταδικάσουν αυτήν την "κοινή θέση", η οποία καθιστά τους υπογράφοντες συνεργούς στις διαδοχικές τραγωδίες των ανθρώπων στην τρέχουσα υγειονομική κρίση, και να απαιτήσουν την απόσυρση της επικύρωσής της από τη CGT».

Στο μεταξύ, και η κυβέρνηση Μακρόν προκρίνει από τη μεριά της μέτρα δραστικού περιορισμού των μετακινήσεων και συναθροίσεων, αξιοποιώντας και ένα «επιστημονικό συμβούλιο για τη νόσο Covid-19» που συγκροτήθηκε, με τη συμμετοχή και επιστημόνων που είναι ταυτόχρονα μεγαλοστελέχη σε μεγάλους ομίλους, όπως φαρμακευτικούς κ.λπ.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία από προχτές τα θύματα από την επιδημία είχαν φτάσει τα 1.100 (αυξημένα κατά 240 το τελευταίο 24ωρο) και τα κρούσματα είχαν ανέβει σε 22.304.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλη εξάπλωση με πολλά θύματα

Συγκλονίζουν οι υγειονομικοί που αναγκάζονται να αποφασίζουν ποιος «δικαιούται» μια θέση σε ΜΕΘ, ενώ ο στρατός μεταφέρει πτώματα ηλικιωμένων από γηροκομεία...

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μετά την Ιταλία και η Ισπανία ξεπέρασε χτες την Κίνα σε θανάτους από τον νέο κορονοϊό και ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους νεκρούς, μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ανήλθαν σε 3.434. Μέσα σε ένα 24ωρο, στην Ισπανία προστέθηκαν 738 νέα θύματα, δηλαδή κατά 27% περισσότερα από την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 47.610 (7.937 νέα σε μία μέρα).

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στον αριθμό των θυμάτων είναι καταγεγραμμένοι οι ηλικιωμένοι, τα πτώματα των οποίων μεταφέρει ο στρατός από τα γηροκομεία, όπου έχουν αφεθεί αβοήθητοι.

Τυλιγμένοι με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, φορώντας αδιάβροχα και γάντια κουζίνας, οι υγειονομικοί στην Ισπανία προσπαθούν να ...προστατευτούν από τον νέο κορονοϊό, ενώ η έλλειψη σε βασικά μέσα προστασίας είναι πλέον δραματική. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το υψηλό ποσοστό νοσηρότητας του προσωπικού των νοσοκομείων, αφού σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, περίπου 5.400, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης του υγειονομικού προσωπικού.

Μετά τα - χωρίς αποτέλεσμα - επανειλημμένα αιτήματα προς την ισπανική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ποδέμος για προστατευτικό εξοπλισμό, η Συνομοσπονδία Ιατρικών Ενώσεων (CESM) όλης της Ισπανίας κατέθεσε προσφυγή κατά του υπουργείου Υγείας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μέχρι χτες, 3.166 ασθενείς με κορονοϊό στην Ισπανία νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Στη Μαδρίτη η κατάσταση είναι δραματική και συγκλονίζουν τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες, με υγειονομικούς να αναφέρουν ότι οι ΜΕΘ στην πρωτεύουσα έχουν ξεχειλίσει και ότι οι ηλικιωμένοι ουσιαστικά αφήνονται στη μοίρα τους για να χρησιμοποιηθούν οι αναπνευστήρες σε νέους ανθρώπους με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Γενικότερα τα νοσοκομειακά κρεβάτια στην Ισπανία αντιστοιχούν σε 2,4 ανά 1.000 κατοίκους και τόσο ο αριθμός κρεβατιών όσο και οι ΜΕΘ είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Τέλος, χτες ο Ισπανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως η Ισπανία έχει συνάψει σύμβαση με την Κίνα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού ύψους 432 εκατ. ευρώ. Θα αγοραστούν 550 εκατ. μάσκες, 5,5 εκατ. ταχεία τεστ, 950 αναπνευστήρες και 11 εκατ. ζευγάρια γάντια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ