Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
102 θάνατοι και 579 διασωληνωμένοι

Ακόμα 102 θάνατοι από κορονοϊό και 1.382 νέα κρούσματα στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες. Ο συνολικός αριθμός των θανόντων είναι 3.194 και των κρουσμάτων 118.045.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 579 ασθενείς, εκ των οποίων 17 (2,9%) είναι 18 - 39 ετών, 252 (43,5%) 40 - 64 ετών και 310 (53,5%) άνω των 65 ετών.

Από τα νέα κρούσματα, 303 εντοπίζονται στην Αττική και 283 στη Θεσσαλονίκη. Σε 22 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων: 58 στο Κιλκίς, 52 στην Ξάνθη, 50 στην Πιερία, 48 στη Λάρισα, 42 στην Κοζάνη, ενώ 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Υπέγραψε τη σύμβαση συνεισφοράς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο Γ. Λαμπρούλης

Στο γραφείο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε χτες ο γιατρός - πνευμονολόγος και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για να συνεισφέρει στο ΕΣΥ. Ο Γ. Λαμπρούλης θα ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από την επιστολή που είχε στείλει προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσε να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου, για να συνδράμει τη μάχη κατά της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του Κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αφουγκράζομαι την καθημερινή αγωνία των συναδέλφων γιατρών, που στα όρια των αντοχών τους προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην ανάγκη περίθαλψης των ασθενών, την αγωνία των οικογενειών για τους ανθρώπους τους, που νοσούν και αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε απλές κλίνες νοσηλείας και σε κλίνες ΜΕΘ. Αφουγκράζομαι και όλους τους άλλους ασθενείς, που δεν σχετίζονται με την επιδημία αλλά ουσιαστικά είναι για δεύτερη φορά αποκλεισμένοι από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Θεωρώ ότι η θέση μου είναι μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες για την περίθαλψη του λαού στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Λάρισας».

Στο μεταξύ, αντίστοιχη σύμβαση κλήθηκε να υπογράψει και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρ. Κέλλας, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα αντίστοιχα αιτήματα που έχουν καταθέσει και οι υπόλοιποι 19 βουλευτές απ' όλα τα κόμματα της Βουλής, από τις 24 Νοέμβρη.

Σχέδια για λιανεμπόριο και νυχτερινό ωράριο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «προσαρμογής» του νυχτερινού ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1».

Επανέλαβε ότι σχολεία, εστίαση, καφέ, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά μέχρι τις 7 Γενάρη, καθώς «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, παρά τον ένα μήνα της καραντίνας» και ταυτόχρονα «υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του επιδημιολογικού φορτίου». Πρόσθεσε ότι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τις δραστηριότητες των κομμωτηρίων θα γίνουν στο τέλος της βδομάδας.

Διευκρίνισε ότι «εάν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο. Πρώτον, γιατί το ωράριο του λιανεμπορίου μπορεί να διευρυνθεί, για να μην έχουμε συνωστισμό και, δεύτερον, γιατί μετά το κλείσιμο ενός καταστήματος, θα πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος, προκειμένου να επιστρέψει και ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής στο σπίτι του».

Τόνισε ότι ενόψει εορτών «μετακίνηση για εξοχικά δεν προβλέπεται». Μόνο «θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ' αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπούδαζαν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους».

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, σχετικά με τον «τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες», με τις σχετικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται για τις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Νέα προκλητικά «δωράκια» της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες της Υγείας

Αναγκαία η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τη διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ

Πριν προλάβει καλά - καλά να στεγνώσει το μελάνι της διατίμησης στα τεστ για τον κορονοϊό, στην οποία προχώρησε μετά από εννιά μήνες πανδημίας, η κυβέρνηση αύξησε ξανά χτες τις ανώτερες τιμές στα τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια!

Αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί η διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ, τόσο αναγκαίων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και για τη συνέχεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να πριμοδοτεί τις κερδοφόρες μπίζνες του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού!

Υπενθυμίζεται ότι αφού η κυβέρνηση άφησε επί 9 μήνες τους επιχειρηματικούς ομίλους να θησαυρίζουν ασύστολα και με τα τεστ κορονοϊού (ο μηνιαίος τζίρος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ), την προηγούμενη βδομάδα έφερε στη Βουλή τροπολογία για τη διατίμησή τους σε 40 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο και 10 ευρώ για τα rapid.

Ανταποκρινόμενη ωστόσο άμεσα στα «παράπονα» των εκπροσώπων των επιχειρηματιών της Υγείας, όπως και στους απροκάλυπτους δημόσια διατυπωμένους εκβιασμούς τους ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τεστ εν μέσω της πανδημικής έξαρσης (όπως και έγινε!), η κυβέρνηση εξέδωσε χτες ΚΥΑ στην οποία αυξάνεται τελικά το ανώτατο όριο τιμής στα 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ και στα 20 για τα rapid.

Ολα αυτά την ώρα που οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η απουσία εκτεταμένων προληπτικών ελέγχων και τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χώρους δουελιάς, στα σχολεία, στην ιχνηλάτηση και την άρση της καραντίνας για επιβεβαιωμένα κρούσματα κ.ο.κ., αφήνουν εκτός οποιασδήποτε κάλυψης τεράστια τμήματα του πληθυσμού, που αναγκάζονται να πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους τα τεστ σε ιδιωτικές δομές. Αλλά και στις περιπτώσεις που τα τεστ «καλύπτονται» πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή και πάλι από τις εισφορές του εργαζόμενου λαού.

Μειώθηκαν τα τεστ γιατί μειώθηκε το κέρδος των επιχειρηματιών!

Το νέο «δωράκι» της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας είχε προαναγγείλει ήδη από τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος την απαίτηση των επιχειρηματιών τάχα για «υπολογισμό του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στ. Πέτσας ανέφερε χτες για την ανατίμηση των τεστ ότι «αποφασίστηκε να υπάρξει μια εύλογη αμοιβή»!

Ακόμα πιο προκλητική ωστόσο είναι η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τη σημαντική μείωση στον αριθμό των τεστ, η οποία έφτασε στο 24% τις τελευταίες 3 βδομάδες, ενώ την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη καταγράφεται μείωση περίπου κατά 2.000 μοριακά τεστ τη μέρα σε σχέση με το προηγούμενο 7ήμερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κ.λπ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας, «μπορεί να υπήρχε κάμψη λόγω της ανατίμησης των τεστ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα με την ανατίμηση «να έχει τελειώσει αυτό και να επανέλθουμε στα 30.000 τεστ τη μέρα»...

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι το πόσα τεστ θα διενεργούνται δεν εξαρτάται από τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά από τα κέρδη που εκτιμά και παζαρεύει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, εκπρόσωποι του οποίου δημόσια «προειδοποιούσαν» ότι το προηγούμενο όριο της διατίμησης θα οδηγούσε σε μείωση των τεστ!

Οπως ακριβώς οι κλινικάρχες αρνούνταν τη διάθεση κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ακόμα κι όταν έφτασαν στο «χείλος του γκρεμού» όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, δηλώνοντας κυνικά ότι η νοσηλεία αυτή «κοστίζει πολύ» και παζαρεύοντας νέα «δωράκια», έτσι και τώρα τα ιδιωτικά κέντρα οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των τεστ γιατί, όπως έλεγαν, «δεν έβγαιναν»!

Ενδεικτική εικόνα από το όργιο της εμπορευματοποίησης των τεστ έχουν ήδη δώσει οι επιχειρηματίες στην Υγεία, ομολογώντας ότι από «750.000 διαγνωστικά τεστ το μήνα, το 50% εξ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους Υγείας»! Δηλαδή, όλους τους προηγούμενους μήνες ο τζίρος του ιδιωτικού τομέα μόνο από τα τεστ για τον κορονοϊό - αν υπολογίσουμε μια τιμή γύρω στα 80 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο - ανερχόταν σε 30 εκατομμύρια ευρώ το μήνα!

Υπενθυμίζεται ότι από κοντά με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, που «γκρίνιαζαν» για την προηγούμενη διατίμηση των τεστ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει σε «αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς» και συντάχθηκε με το αίτημά τους για «εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback». Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για συνταγογράφηση των τεστ με «αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη», πετώντας και πάλι το μπαλάκι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Με λίγα λόγια, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ήταν... σε ποιο ταμείο θα καταθέτει ο εργαζόμενος τον οβολό του.

Ιδιωτικό εργαστήριο δεν κοινοποιούσε αποτελέσματα στον ΕΟΔΥ για 13 μέρες!

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική για τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των τεστ και των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία είναι η είδηση για το λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου στο Κιλκίς, το οποίο... «αμέλησε» επί 13 μέρες να κοινοποιεί στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό. Οταν το έπραξε αθροιστικά την περασμένη Δευτέρα, εμφανίστηκαν να εκτοξεύονται τα κρούσματα της περιοχής σε 102 μέσα σε μια μέρα!

Δηλαδή, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπήρχε μια τέτοια «τρύπα» στα πραγματικά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Επιβεβαιώνεται και από αυτήν την εξέλιξη πόσο αναγκαία είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, απολύτως δωρεάν τεστ, ενταγμένων σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων.

Δίχως τα αυτονόητα και το Νοσοκομείο Αγρινίου

Θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, λόγω των τραγικών ελλείψεων και της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στο Αγρίνιο μετά από rapid test που έγιναν την Κυριακή προέκυψαν θετικά τα δείγματα 11 συνοδών ασθενών και μίας παθολόγου, η οποία αρχικά είχε υποβληθεί σε rapid test που ήταν αρνητικό! Τρεις από τους ασθενείς, με σοβαρές συννοσηρότητες, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ολα αυτά ενώ η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μία από τις περιοχές που ανησυχούν τους επιστήμονες, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

«Πάρτε μέτρα τώρα! Η ζωή υγειονομικών και ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟΒ Νοσοκομείου Αγρινίου του ΚΚΕ.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου, προσθέτει η ανακοίνωση, ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς χωρίς την ύπαρξη ούτε καν μοριακού αναλυτή, με εξαντλημένες τις κλίνες, ενώ γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν μάχες, αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έξαρσης του κορονοϊού πάνω στους ίδιους, με απανωτά κρούσματα και αυξανόμενη διασπορά. «Οι υγειονομικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απαιτούν επαναλαμβανόμενα τεστ και την πλήρη ενημέρωσή τους για τη διασπορά που εκδηλώνεται (...) ενώ είναι άγνωστες μέχρι στιγμής οι συνέπειες και προεκτάσεις και σε άλλες κλινικές».

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πίσω από τις φιέστες οι τεράστιες ελλείψεις

Μια ακόμη φιέστα έστησε προχτές η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου με καθυστέρηση μηνών από την έναρξη της πανδημίας και ετών από ανάγκες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας, B. Κικίλιας, εγκαινίασε 12 κρεβάτια ΜΕΘ, παρουσία και των ιδιωτών χορηγών.

Πρόκειται για δωρεά που διαφήμιζε ήδη από το καλοκαίρι η κυβέρνηση και ενώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και τώρα δεν έχει προσληφθεί το απαιτούμενο σε αριθμό κι εξειδίκευση προσωπικό (υπάρχουν 24 αντί για 36 νοσηλευτές, όλοι επικουρικοί), δεν έχουν εγκατασταθεί τα κεντρικά μόνιτορ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η υλικοτεχνική υποδομή δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των ΜΕΘ Covid, καθώς δεν υπάρχουν γραφεία, αποδυτήρια, μπάνια, αποθήκες...

Οι ελλείψεις δεν κρύβονται ούτε ικανοποιούνται με τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ

«Οι ελλείψεις στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας δεν μπορούν να μπουν "κάτω από το χαλάκι" της δωρεάς 12 ΜΕΘ από ιδιώτες», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκαιας - Ρέντη, καταγγέλλοντας τις φιέστες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τα εγκαίνια των 12 κρεβατιών ΜΕΘ, τα οποία «δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις που έχει το νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά πριν από λίγες μέρες διασωληνωμένων ασθενών στο Νοσοκομείο της Κορίνθου λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ».

«Οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό και νοσηλευτικό υλικό είναι τεράστιες, είναι χρόνιες και έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του Νοσοκομείου που συνειδητά απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και τονίζει πως την τελευταία πενταετία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία έχουν θησαυρίσει πάνω στις ελλείψεις του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

«Σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Είναι ανάγκη η ουσιαστική επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η ένταξή τους στο σύστημα εφημερίας του νοσοκομείου», υπογραμμίζει και δηλώνει τη στήριξή της στην αυριανή κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ»
Στο έλεος των ελλείψεων εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς

Αποκαλυπτικά για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας και θωράκισης» των ψυχικά ασθενών και των εργαζομένων στα ελάχιστα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ «Δαφνί», μετά το νέο έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε όλο το προσωπικό και στο σωματείο την 1/12/2020 από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 35248/30-11-2020 με θέμα «Οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων Covid-19», όπου παρά τα δεκάδες κρούσματα που παρατηρήθηκαν και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «εξακολουθούν όχι μόνο να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται ακόμη και το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων».

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως ειδικά στις εξωτερικές δομές, μεταξύ άλλων, εδώ και 9 μήνες δεν πραγματοποιείται η διενέργεια τεστ Covid-19 ανά δεκαπενθήμερο, όπως προβλέπεται, δεν έχει γίνει προμήθεια και παραλαβή υλικοτεχνικού εξοπλισμού (συμπυκνωτές οξυγόνου, ειδικές στολές για νοσηλεία νοσούντων από κορονοϊό, ειδικός ιματισμός, φαρμακευτική αγωγή, υποστηρικτικός εξοπλισμός, π.χ. οξύμετρο για την καταγραφή επιπέδου του οξυγόνου), οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χωροταξικά, ενώ στις δομές που συνεχίζουν να λειτουργούν κατά μέσο όρο με 6-7 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, κάτω από τα όρια ασφαλείας, είναι αδύνατο να αξιολογείται άμεσα η κατάσταση του εκάστοτε περιστατικού.

Σχολιάζοντας δε τις οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο, όπως ότι «σε επιβεβαιωμένο ή σε υποψία φορέα του ιού σε ασθενή, γίνεται διακομιδή σε θάλαμο απομόνωσης της Παθολογικής κλινικής», οι εργαζόμενοι ζητάνε χαρακτηριστικά απαντήσεις στο «πώς γίνεται η μετακίνηση φορείου με κλινήρη ασθενή από την εξωτερική είσοδο της παθολογικής, όταν δεν υπάρχει εξωτερικός ανελκυστήρας; Με τι ασθενοφόρο γίνεται η διακομιδή, καθώς δεν υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε 24ωρη βάση και το υπάρχον δεν έχει τις προϋποθέσεις για μεταφορά φορείου; (...) Πώς θα γίνει η απολύμανση, όταν η εταιρεία με την οποία έχετε συνάψει σύμβαση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη και απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού;».

Και οι εργαζόμενοι απαιτούν «έστω και τώρα (μετά από 9 μήνες) ένα σοβαρό σχέδιο δράσης που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες, περιγραφή διαδικασιών ανά περίπτωση, καθορισμό υπευθύνων από την ΕΝΛ σε 24ωρη βάση, για την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση και αντιμετώπιση σε πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών για να συγκαλυφθεί η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Νέα επίθεση σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων από τη διοίκηση του νοσοκομείου

Με απαράδεκτες επιθέσεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών και εκλεγμένων εκπροσώπων τους που δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού επιχειρούν διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις νοσοκομείων να συγκαλύψουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις δραματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις βαριές συνέπειες από τη μετατροπή του σε σύστημα της μιας νόσου, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Το τελευταίο σχετικό «κρούσμα» προέρχεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, όπως έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, πριν από λίγες μέρες, 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) μετατράπηκαν σε ΜΕΘ non-COVID. Η ΜΕΠΚ ωστόσο καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχει συχνά πληρότητα πάνω από 75%, επομένως η μετατροπή μέρους της σε ΜΕΘ αφαιρεί επί της ουσίας πολύτιμα κρεβάτια από τους καρδιοπαθείς της Κρήτης, αλλά και όλου του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ακολούθησε η απόφαση να μεταφερθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων, που τώρα νοσηλεύει 4 ασθενείς, σε ανεπαρκή χώρο απέναντι από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για τη νοσηλεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, σε επιστολή προς τον διοικητή του νοσοκομείου τονίζει ότι η μείωση του αριθμού διαθέσιμων κλινών της Μονάδας θέτει σε άμεσο κίνδυνο κάποιους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αφού δεν θα υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε από τον διοικητή ενημέρωση για την παραπάνω επιστολή του διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής. Εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν το αυτονόητο, δηλαδή ότι αναμφίβολα δεν μπορεί να υποβαθμιστεί χωροταξικά, αριθμητικά και τεχνολογικά η μοναδική εντατική μονάδα καρδιοπαθών που καλύπτει και περιστατικά συνολικά της νότιας Ελλάδας.

Στις επισημάνσεις αυτές, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΑΓΝΗ, η διοίκηση απάντησε με μία ακόμα επίθεση προς τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και αιρετό εκπρόσωπό τους στο ΔΣ του Νοσοκομείου, κατηγορώντας τον για... «διασπορά ψευδών ειδήσεων στα ΜΜΕ» και απειλώντας τον με καταγγελία. Δεν δίστασε να προσπαθήσει να τον μειώσει, αναφέροντας προκλητικά πως... «ένας νοσηλευτής δεν μπορεί να έχει λόγο για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ούτε αν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ»!

Ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, απευθυνόμενοι στους δύο εκπροσώπους εργαζομένων και γιατρών, «αναρωτήθηκαν» αν μπορούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να αμφισβητούν το επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου το οποίο βασίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας και για το οποίο μάλιστα έχουν λάβει και συγχαρητήρια! Οπως καταγγέλλει μάλιστα η «Αγωνιστική Συσπείρωση», έφτασαν στο σημείο να επιρρίψουν τις ευθύνες για την καθυστέρηση δημιουργίας της νέας ΜΕΘ στους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε όσους αμφισβητούσαν την αρχική χωροθέτησή της σε χώρο που προηγουμένως ήταν αποθήκη.

«Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα!»

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν τη στάση της διοίκησης, που επιχειρεί να φιμώσει οποιονδήποτε αντιδρά στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, προσπαθώντας συγχρόνως να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες για τις δικές τους πολιτικές επιλογές.

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι συνέχεια της απαράδεκτης τακτικής της διοίκησης του νοσοκομείου να τρομοκρατεί συστηματικά τους συναδέλφους π.χ με "εντέλλεσθε". Τους διαμηνύουμε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα, ούτε να ζητήσουμε την έγκρισή τους για να διαδηλώνουμε και να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών. Δεν θα υπερασπιστούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που βασίζεται στη λογική κόστους - οφέλους, που βάζει στη ζυγαριά την υγεία του λαού και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που μετατρέπει το νοσοκομείο μας σε νοσοκομείο μίας νόσου με τεράστιες συνέπειες για τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς αλλά και τα έκτακτα περιστατικά», ξεκαθαρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μεγάλη πίεση και εξουθενωμένοι υγειονομικοί

Παραμένει η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αφού παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές εμφανίζουν μια μικρή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ, συνολικά 71 κλίνες, και στα πέντε νοσοκομεία παραμένουν καλυμμένα. Το μόνο στήριγμα των ασθενών είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που όμως είναι ήδη εξουθενωμένο από τα ωράρια, χωρίς ρεπό, νύχτα - μέρα.

Λόγω της υποστελέχωσης, καλούνται γιατροί άλλων ειδικοτήτων να συνδράμουν την αντιμετώπιση των ασθενών, χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία και καμία προετοιμασία. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που ρίχνεται στη μάχη χωρίς να του έχουν δείξει ούτε καν πώς φοράνε την ειδική στολή.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που σημειώνει πως «τα σωματικά και ψυχολογικά αποθέματά μας εξαντλούνται από τη συνεχή πίεση, από την έλλειψη εφεδρειών και από τον ελλιπή σχεδιασμό (...) Εχουν αναδειχθεί όλα τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που πηγάζουν από τη συνεχή υποχρηματοδότηση και από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Υπερβάλλοντας εαυτόν παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά καθημερινά αποδεκατιζόμαστε γιατί δεν είμαστε άτρωτοι στην Covid-9. Πάνω από 100 εργαζόμενοι νοσούν, ακόμη πολλές δεκάδες λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων. Ζητούμε συνεχώς να γίνουν προσλήψεις με διαδικασίες - εξπρές που όμως δεν έρχονται».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα από το Νοσοκομείο Τρικάλων, με την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων να επισημαίνει πως «πάνω από 50 συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει εξασφαλισθεί επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις».

Τέλος, 86 θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες στις φυλακές Λάρισας. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται «στοιβαγμένοι» σε ακατάλληλους χώρους, θέτοντας έτσι σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία τους. Να σημειωθεί ότι ένας φύλακας της εξωτερικής φρουράς έχασε τη ζωή του από κορονοϊό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραμένουν στο «κόκκινο», παρά τη σχετική μείωση των εισαγωγών

Μακραίνει η λίστα των υγειονομικών που «φεύγουν» χτυπημένοι από τον κορονοϊό

INTIME NEWS

Με 2 κλίνες κενές ξεκίνησε χτες το πρωί την εφημερία του το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχοντας ήδη στις κλινικές του 22 ασθενείς με κορονοϊό.

Το «Παπανικολάου» βγήκε από την εφημερία με 4 κλίνες ΜΕΘ κενές, μετά από πολύ καιρό, και 57 εισαγωγές. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εφημερία που πραγματοποιεί με λιγότερες από 60 εισαγωγές ασθενών. Και προφανώς είναι τέτοια η πίεση που υπάρχει από την υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού, που σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως η μία Παθολογική μετατράπηκε σε κλινική νοσηλείας μη Covid περιστατικών.

Σταδιακά φαίνεται να μειώνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Πέλλας. Στην Εδεσσα φαίνεται ότι οι εισαγωγές περιστατικών Covid έχουν μειωθεί κατά 25% και χτες υπήρχε και μία κενή κλίνη ΜΕΘ. Σε πληρότητα παραμένει όμως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Το φιλότιμο και η αυτοθυσία των υγειονομικών κρατούν τα νοσοκομεία όρθια, παρά την κούραση από την υπερεφημέρευση, την εντατικοποίηση λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού αλλά και την ασθένεια δεκάδων συναδέλφων τους.

Κάποιοι μάλιστα δεν τα καταφέρνουν, όπως ο 55χρονος γιατρός από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με κορονοϊό.

Και δεν είναι ο μόνος, αφού ο αριθμός των νεκρών υγειονομικών αυξάνεται τις τελευταίες μέρες, όπως και αυτός των υγειονομικών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις κλινικές και τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Μόνο από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες είχαν χάσει τη μάχη με τον ιό 4 υγειονομικοί (2 από το Νοσοκομείο Καβάλας, 1 από το Νοσοκομείο Νάουσας και 1 από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών).

Και χτες το πρωί ακόμα ένας υγειονομικός άφησε την τελευταία του πνοή, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Πρόκειται για έναν 60χρονο, προϊστάμενο της νοσηλευτικής υπηρεσίας της Βραχείας Ογκολογικής του «Παπαγεωργίου», ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα. Εδωσε τη μάχη επί 25 μέρες, τις 13 διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Οι συνάδελφοί του δηλώνουν συγκλονισμένοι, αλλά και οργισμένοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται καθημερινά να δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αποχαιρέτησε τον νοσηλευτή «με την ελπίδα πως η δική του απώλεια θα είναι η τελευταία στον μακρύ και δύσβατο δρόμο που περπατάμε, με την πίστη πως θα αγωνιστούμε με κάθε μας ικμάδα μέχρι και ο τελευταίος ασθενής να βγει υγιής από τις κλινικές και τις μονάδες μας, με την πεποίθηση πως θα δώσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας, που και ο ίδιος υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια».

Στην Κοζάνη

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποδείχθηκαν οι δηλώσεις του διευθυντή του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης περί έναρξης λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με 10 κλίνες στο Νοσοκομείο της Κοζάνης στις 30/10.

Πέρα από το γεγονός ότι οι κλίνες αυτές θα ήταν μια λύση ανάγκης, προκειμένου να υποστηριχθούν διασωληνωμένοι ασθενείς εν αναμονή εύρεσης κλίνης σε «κανονική» ΜΕΘ σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, αποδεικνύεται ότι πάνω από μια βδομάδα μετά δεν άλλαξε κάτι, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την επιστροφή ενός εντατικολόγου που μέχρι στιγμής είναι αποσπασμένος στη ΜΕΘ του ΓΝ Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, η διοίκηση του νοσοκομείου θα επιχειρήσει να ανοίξει η ΜΕΘ στις 11/12, με 5 κλίνες αυτήν τη φορά, οι οποίες - σημειωτέον - αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, λειτουργούν ως κλίνες ΜΑΦ.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Μέρα δράσης αύριο στις πύλες των νοσοκομείων

Διεκδικούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε μέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων προχωρούν αύριο, Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, οι υγειονομικοί, με κάλεσμα των σωματείων τους και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων, κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας θα γίνουν: Στο «Θριάσιο», στις 12 μ. Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ. Στο «Αττικόν», στις 8 π.μ. Στο ΚΑΤ, το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. Στον «Αγιο Σάββα», στις 12 μ. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 8 π.μ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έξω από το σαλόνι, με στάση εργασίας 8 π.μ. - 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, συμβολικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται επίσης αύριο Πέμπτη 10/12, στις πύλες των Νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ. Σήμερα, Τετάρτη, συμβολική κινητοποίηση οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Είχε προηγηθεί σύσκεψη με συμμετοχή σωματείων της περιοχής και κάλεσμα για κοινή δράση.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα - επιδόματος αδείας. Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν την περίοδο των μνημονίων. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων που στηρίζουν τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων. Ενταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο ΤΩΡΑ! Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα - όχι στις εκπτώσεις στην καραντίνα για τους υγειονομικούς. Ανοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ανάπτυξη δομών ΠΦΥ. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σε εργολαβική εταιρεία η καθαριότητα και η φύλαξη

Εν μέσω πανδημίας η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) επιταχύνει τις εξελίξεις για να παραδώσει σε εργολαβική εταιρεία την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες ενεργοποίησε τον σχετικό διαγωνισμό, χωρίς καμία προειδοποίηση, με συνέπεια δεκάδες συμβασιούχοι, που εργάζονται ήδη στις δημόσιες δομές Υγείας και δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό αλλά και ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις, να κινδυνεύουν είτε με απόλυση είτε να ξαναπιάσουν δουλειά με χειρότερους όρους.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας,«η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, που όπως αποδεικνύεται ήθελε μόνο να ρίξει στάχτη στα μάτια των συμβασιούχων εργαζομένων όταν πριν από 2 μήνες ψήφιζε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων στους ήδη εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στο τερατούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε απλά τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να επιλέγουν ανάμεσα σε ατομικές συμβάσεις και εργολαβικές εταιρείες, με βάση το οικονομικό όφελος».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η διάδοχη εργολαβική εταιρεία καθαριότητας καλεί τηλεφωνικά τις νυν εργαζόμενες καθαρίστριες για να τις προσλάβει με λιγότερες ώρες και με μικρότερους μισθούς απ' ό,τι σήμερα, δηλαδή λιγότερο από 4 ώρες τη μέρα για λιγότερα από 360 ευρώ το μήνα! Με περισσό θράσος μάλιστα προειδοποιεί ότι θα κρίνει εάν είναι κατάλληλες για αυτήν την εργασία, επιβλέποντας τη δουλειά τους όσο ακόμα διαρκούν οι παρούσες συμβάσεις τους».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε πάλη για να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Να ακυρωθούν τώρα οι συμβάσεις της 5ης ΥΠΕ με τις εργολαβικές εταιρείες για την καθαριότητα και τη φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Να υπάρξει άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στην πρόληψη - θεραπεία - αποκατάσταση των καρκινοπαθών

Eurokinissi

Την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των καρκινοπαθών στη διάγνωση και τη θεραπεία εν μέσω πανδημίας τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Την ίδια ώρα που η ΕΕ δηλώνει ότι διεξάγει «καμπάνια για την αντιμετώπιση του καρκίνου», εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλα τα κράτη - μέλη της βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Οι «καμπάνιες» και οι «προτροπές» της ΕΕ είναι ανέξοδες για το κεφάλαιο που υπηρετεί, αφού διαχρονικά δεν συνοδεύονται με μέτρα χρηματοδότησης και ανάπτυξης των αναγκαίων δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, που να καλύπτουν τις ανάγκες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Σε μεγάλο βαθμό μια σοβαρή νόσος καθώς και η πρόληψή της ενισχύεται ως «ατομική ευθύνη» στην αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα, πριν από την πανδημία υπήρχε καθυστέρηση στη διάγνωση, στην πραγματοποίηση των αναγκαίων θεραπειών, τεράστια προβλήματα στη φάση της αποκατάστασης και εξαναγκασμός των ασθενών και των οικογενειών τους να πληρώνουν πολλά στον δημόσιο τομέα και πολύ περισσότερο στους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας. Από την αρχή της πανδημίας υπήρξε ραγδαία επιδείνωση, αφού χειρουργεία και θεραπείες αναβάλλονται, διαγνωστικές εξετάσεις ακυρώνονται, ψυχολογική στήριξη και ραντεβού με τους θεράποντες ιατρούς γίνονται στην καλύτερη περίπτωση μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Ανθρωποι που είναι στη φάση της διερεύνησης λόγω των καθυστερήσεων χάνουν την έγκαιρη διάγνωση και εντάσσονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, με επιδείνωση της πρόγνωσης.

Τα δημόσια συστήματα Υγείας στις χώρες της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε συστήματα της μίας νόσου, του κορονοϊού, και αδυνατούν να καλύψουν την ανάγκη της περίθαλψης για εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τους καρκινοπαθείς. Μόνο στη Γερμανία έχουν αναβληθεί από τον Απρίλη 50.000 χειρουργεία, στην Ολλανδία ένας στους τρεις ασθενείς καταγγέλλει αλλαγές στην πορεία της θεραπείας του, ενώ στην Ιταλία καρκινοπαθείς αναγκάζονται να αλλάζουν περιφέρειες για να υποβληθούν στην απαραίτητη θεραπεία.

Τα χάλια των δημόσιων συστημάτων Υγείας αποτελούν τους καλύτερους «ατζέντηδες» για να ενισχύεται η πελατεία των επιχειρηματιών στην Υγεία και τα κέρδη τους σε βάρος των ασθενών.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημόσιων ογκολογικών τμημάτων αναγκάζεται να κάνει «διαλογή» περιστατικών με το απαράδεκτο κριτήριο του «επείγοντος» και του «μη επείγοντος». Αυτό το κριτήριο έχει αξία μόνο ως προς το είδος και τον τρόπο της θεραπείας και όχι με βάση το αν υπάρχει επάρκεια γιατρών, υποδομών και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται η έλλειψη μητρώων καρκινοπαθών σε αρκετές χώρες της ΕΕ, που δυσχεραίνει την καταγραφή των στοιχείων και άρα των αναγκών που υπάρχουν.

Η ΕΕ φέρει απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει και οι καρκινοπαθείς ασθενείς. Η γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας φέρει την υπογραφή τη δική της και των κυβερνήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται στο ότι με ευθύνη και της ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών:

- Αρνούνται να προχωρήσουν σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;

- Αρνούνται την άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών - χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών - για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των καρκινοπαθών και άλλων ασθενών σε διάγνωση και θεραπεία, με ευθύνη των κρατών και καμία επιβάρυνση των ασθενών;

- Οχι μόνο δεν δίνουν από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων του "Ταμείου Ανάκαμψης" γενναία χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά αντίθετα περικόπτουν τις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα κατά 600 εκατ. ευρώ και αυτές οι περικομμένες δαπάνες φορτώνονται άμεσα στους ασθενείς και έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων;».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μοναδικό κριτήριο για το άνοιγμα των καταστημάτων οι «χαμένοι τζίροι»

Τη συζήτηση που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η λειτουργία των οποίων αναστάλθηκε στις αρχές Νοέμβρη στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι τοποθετήσεις κινούνται γύρω από τον άξονα «κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά», που έθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης, τονίζει. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στο τέλος της βδομάδας και τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και «παραγόντων» της «αγοράς» να διαδέχονται η μια την άλλη, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι μοναδικό κριτήριο στη συζήτηση αυτή παραμένουν «οι αντοχές της οικονομίας, οι "χαμένοι τζίροι"» και ο ανταγωνισμός. Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα και η υγεία των εμποροϋπαλλήλων εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο.

Συγκεκριμένα, τόσο με κλειστά όσο και με ανοιχτά καταστήματα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια «για το αν και με τι όρους θα επιστρέψουμε στα πόστα μας», ενώ πολλοί εργαζόμενοι γονείς αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά και την τηλεκπαίδευση, ιδιαίτερα των μικρότερων σε ηλικία παιδιών που έχουν ανάγκη τη φυσική παρουσία ενηλίκων για να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα. Οσον αφορά την ανάγκη για προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών, «εκτός από τις γενικόλογες θεωρίες περί αυστηρών μέτρων και όρων λειτουργίας της αγοράς», η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κόψει και ράψει τα «πρωτόκολλα» στα μέτρα τους, επιφυλάσσουν άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κλείνουν τα μάτια, όπως προσπαθούν να κλείσουν και το στόμα των εργαζομένων, για τη διασπορά στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν θα μείνουμε θεατές να μετράμε καθημερινά απώλειες συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής τους. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να μας πετσοκόβουν ό,τι έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους.

Καταγγελία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Σε μια σειρά από περιπτώσεις δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά στα ταμεία, ενώ δεν ελέγχεται ο αριθμός των καταναλωτών με βάση τα τ.μ. του καταστήματος. Στις περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων δεν γίνεται ιχνηλάτηση, σε καραντίνα μπαίνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι ενώ «συνάδελφοι με αρνητικό rapid test δούλευαν κανονικά» μέχρι τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου να επιβεβαιώσουν πως είναι και οι ίδιοι θετικοί στον ιό.

Στον «τζόγο»... η «ασφάλεια» και των ηλικιωμένων

Ομολογία των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια γηροκομεία και τις προνοιακές δομές, οι οποίες μετά από 9 μήνες με διαρκείς συρροές κρουσμάτων και ανθρώπινες απώλειες μεγαλώνουν, αποτελεί η «δωρεά» του ΟΠΑΠ, όπως και το καλωσόρισμά της από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόκειται για γάντια και προστατευτικές μάσκες για να μπαλωθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε τέτοιες μονάδες σε όλη τη χώρα, που αποτελούν την άλλη όψη της διαχρονικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονται οι τραγικές αυτές ελλείψεις, οι οποίες στοιχίζουν σε ζωές ειδικά ηλικιωμένων, η υφυπουργός βρήκε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι «η δωρεά αυτή έρχεται να αποδείξει τη σημασία που έχει η συστράτευση δημοσίων και ιδιωτικών πόρων», και ότι το υπουργείο ενώνει «τις δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα», προλειαίνοντας το έδαφος για νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσα στην καρδιά της πανδημίας απολύει το 50% των επικουρικών στις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες προνοιακές δομές.

Συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικό γηροκομείο στη Λαμία

Μόλις δύο μέρες πριν, αυτήν τη φορά στη Λαμία, μετά τον εντοπισμό στο πλαίσιο ιχνηλάτησης άλλου περιστατικού βρέθηκε εργαζόμενη σε ιδιωτικό γηροκομείο της περιοχής θετική στον κορονοϊό. Λήφθηκαν τότε 50 δείγματα εκ των οποίων 18 ήταν θετικά (14 τρόφιμοι και 4 εργαζόμενες)!

Τη μεγάλη ανησυχία που προκαλεί αυτή η κατάσταση αναδεικνύει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, απαιτώντας την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και τους τρόφιμους που διαμένουν σε γηροκομεία. Επισημαίνει τις «ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου και στον τομέα της λειτουργίας των προνοιακών ιδρυμάτων» και τονίζει την ανάγκη να γίνονται τακτικά τεστ σε τρόφιμους και προσωπικό σε τέτοιους χώρους, να ελέγχεται το επισκεπτήριο και προφανώς να υπάρχει επισταμένη ιατρική παρακολούθηση για την άμεση παρέμβαση.

Αναδεικνύει ότι τα προνοιακά ιδρύματα «λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχουν τη νομική κάλυψη και υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία και την Πρόνοια στη λογική του κόστους - οφέλους» και τονίζει ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας που υλοποιούν χρόνια τώρα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Πρόκειται, επισημαίνει, «για τη συνέχεια της πολιτικής που μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού αφήνοντας την Υγεία και την Πρόνοια στην εκμετάλλευση των ιδιωτών» και καταλήγει απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό της περιοχής «να διεκδικήσει άμεσα μέτρα, ΤΩΡΑ, σε όλες τις προνοιακές δομές, σε κάθε χώρο ευπαθών και ευάλωτων ομάδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ