Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Νέα προκλητικά «δωράκια» της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες της Υγείας

Αναγκαία η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τη διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ

Πριν προλάβει καλά - καλά να στεγνώσει το μελάνι της διατίμησης στα τεστ για τον κορονοϊό, στην οποία προχώρησε μετά από εννιά μήνες πανδημίας, η κυβέρνηση αύξησε ξανά χτες τις ανώτερες τιμές στα τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια!

Αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί η διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ, τόσο αναγκαίων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και για τη συνέχεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να πριμοδοτεί τις κερδοφόρες μπίζνες του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού!

Υπενθυμίζεται ότι αφού η κυβέρνηση άφησε επί 9 μήνες τους επιχειρηματικούς ομίλους να θησαυρίζουν ασύστολα και με τα τεστ κορονοϊού (ο μηνιαίος τζίρος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ), την προηγούμενη βδομάδα έφερε στη Βουλή τροπολογία για τη διατίμησή τους σε 40 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο και 10 ευρώ για τα rapid.

Ανταποκρινόμενη ωστόσο άμεσα στα «παράπονα» των εκπροσώπων των επιχειρηματιών της Υγείας, όπως και στους απροκάλυπτους δημόσια διατυπωμένους εκβιασμούς τους ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τεστ εν μέσω της πανδημικής έξαρσης (όπως και έγινε!), η κυβέρνηση εξέδωσε χτες ΚΥΑ στην οποία αυξάνεται τελικά το ανώτατο όριο τιμής στα 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ και στα 20 για τα rapid.

Ολα αυτά την ώρα που οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η απουσία εκτεταμένων προληπτικών ελέγχων και τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χώρους δουελιάς, στα σχολεία, στην ιχνηλάτηση και την άρση της καραντίνας για επιβεβαιωμένα κρούσματα κ.ο.κ., αφήνουν εκτός οποιασδήποτε κάλυψης τεράστια τμήματα του πληθυσμού, που αναγκάζονται να πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους τα τεστ σε ιδιωτικές δομές. Αλλά και στις περιπτώσεις που τα τεστ «καλύπτονται» πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή και πάλι από τις εισφορές του εργαζόμενου λαού.

Μειώθηκαν τα τεστ γιατί μειώθηκε το κέρδος των επιχειρηματιών!

Το νέο «δωράκι» της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας είχε προαναγγείλει ήδη από τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος την απαίτηση των επιχειρηματιών τάχα για «υπολογισμό του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στ. Πέτσας ανέφερε χτες για την ανατίμηση των τεστ ότι «αποφασίστηκε να υπάρξει μια εύλογη αμοιβή»!

Ακόμα πιο προκλητική ωστόσο είναι η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τη σημαντική μείωση στον αριθμό των τεστ, η οποία έφτασε στο 24% τις τελευταίες 3 βδομάδες, ενώ την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη καταγράφεται μείωση περίπου κατά 2.000 μοριακά τεστ τη μέρα σε σχέση με το προηγούμενο 7ήμερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κ.λπ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας, «μπορεί να υπήρχε κάμψη λόγω της ανατίμησης των τεστ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα με την ανατίμηση «να έχει τελειώσει αυτό και να επανέλθουμε στα 30.000 τεστ τη μέρα»...

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι το πόσα τεστ θα διενεργούνται δεν εξαρτάται από τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά από τα κέρδη που εκτιμά και παζαρεύει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, εκπρόσωποι του οποίου δημόσια «προειδοποιούσαν» ότι το προηγούμενο όριο της διατίμησης θα οδηγούσε σε μείωση των τεστ!

Οπως ακριβώς οι κλινικάρχες αρνούνταν τη διάθεση κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ακόμα κι όταν έφτασαν στο «χείλος του γκρεμού» όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, δηλώνοντας κυνικά ότι η νοσηλεία αυτή «κοστίζει πολύ» και παζαρεύοντας νέα «δωράκια», έτσι και τώρα τα ιδιωτικά κέντρα οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των τεστ γιατί, όπως έλεγαν, «δεν έβγαιναν»!

Ενδεικτική εικόνα από το όργιο της εμπορευματοποίησης των τεστ έχουν ήδη δώσει οι επιχειρηματίες στην Υγεία, ομολογώντας ότι από «750.000 διαγνωστικά τεστ το μήνα, το 50% εξ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους Υγείας»! Δηλαδή, όλους τους προηγούμενους μήνες ο τζίρος του ιδιωτικού τομέα μόνο από τα τεστ για τον κορονοϊό - αν υπολογίσουμε μια τιμή γύρω στα 80 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο - ανερχόταν σε 30 εκατομμύρια ευρώ το μήνα!

Υπενθυμίζεται ότι από κοντά με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, που «γκρίνιαζαν» για την προηγούμενη διατίμηση των τεστ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει σε «αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς» και συντάχθηκε με το αίτημά τους για «εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback». Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για συνταγογράφηση των τεστ με «αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη», πετώντας και πάλι το μπαλάκι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Με λίγα λόγια, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ήταν... σε ποιο ταμείο θα καταθέτει ο εργαζόμενος τον οβολό του.

Ιδιωτικό εργαστήριο δεν κοινοποιούσε αποτελέσματα στον ΕΟΔΥ για 13 μέρες!

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική για τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των τεστ και των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία είναι η είδηση για το λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου στο Κιλκίς, το οποίο... «αμέλησε» επί 13 μέρες να κοινοποιεί στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό. Οταν το έπραξε αθροιστικά την περασμένη Δευτέρα, εμφανίστηκαν να εκτοξεύονται τα κρούσματα της περιοχής σε 102 μέσα σε μια μέρα!

Δηλαδή, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπήρχε μια τέτοια «τρύπα» στα πραγματικά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Επιβεβαιώνεται και από αυτήν την εξέλιξη πόσο αναγκαία είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, απολύτως δωρεάν τεστ, ενταγμένων σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ