Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στον «αφρό» οι ανταγωνισμοί, στις ελληνικές καλένδες οι κάλπικες προσδοκίες

Eurokinissi

Στον «αφρό» έρχονται και πάλι οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως και οι ανταγωνισμοί με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά αύριο.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο βρίσκονται τα ζητήματα του καταμερισμού των τεράστιων κρατικών πακέτων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και για το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται σφοδροί ανταγωνισμοί, αλλά και τα ζητήματα της πανδημίας, όπως επίσης αυτά των εξωτερικών σχέσεων της ιμπεριαλιστικής ένωσης, μεταξύ άλλων με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα τεθούν τα ζητήματα της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε συνδυασμό με την πορεία για τη διαμόρφωση της Τραπεζικής Ενωσης και την Ενωση Κεφαλαιαγορών, ζητήματα που αφορούν και τον «επιμερισμό» των βαρών για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, Ουγγαρία και Πολωνία απειλούν με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν τα κονδύλια του συνδεθούν με τις «προϋποθέσεις» που θέτει η ΕΕ, ενώ αν τα παζάρια δεν οδηγήσουν σε έναν ακόμα εύθραυστο συμβιβασμό, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των δύο από τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», όπως και την κατάρτιση προσωρινού προϋπολογισμού της ΕΕ με «πάγωμα» δαπανών για νέα έργα.

Ολα αυτά με κοινή συνισταμένη όλων την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν βέβαια οι στόχοι για τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας και, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στο κείμενο συμπερασμάτων που διέρρευσε χτες, «η οικονομική ανταπόκριση στην κρίση προσφέρει την ευκαιρία να επιταχυνθούν ο βιώσιμος μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας και να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ζητώντας επιτάχυνση των σχεδιασμών που σηματοδοτούν γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς, ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο και ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ανταγωνισμών.

Στο κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και ειδικότερα τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, το προσχέδιο συμπερασμάτων τονίζει «τη σημασία μιας ισχυρής στρατηγικής διατλαντικής εταιρικής σχέσης που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη «νότια γειτονία», την προσπάθεια της ΕΕ να πατήσει πιο γερά πόδι σε Βόρεια Αφρική και Μεσόγειο, το προσχέδιο, δείχνοντας προς τις ανακοινώσεις του ύπατου εκπροσώπου που αναμένονται το επόμενο διάστημα για τη νέα «εταιρική σχέση», σημειώνει ότι αυτή «θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε όλη τη Μεσόγειο και να οδηγήσει σε ενισχυμένη συνεργασία, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση κοινών ευκαιριών».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με πρόσχημα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, η ιμπεριαλιστική ένωση ζητάει ακόμα μεγαλύτερη «αξιοποίηση» όλου του κατασταλτικού «οπλοστασίου» που έχει στη διάθεσή της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση και να αντιμετωπιστούν οι ιδεολογίες πίσω από την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου».

Για την πανδημία το σχετικό κείμενο, με φόντο τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, καλεί σε ενίσχυση του συντονισμού, «ιδίως κατά την προετοιμασία για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή σε κανονικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού τουρισμού, όταν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει», «συντονισμένη προσέγγιση των πιστοποιητικών εμβολιασμού», ενώ παρουσιάζει την πανδημία ως «ευκαιρία» για να προωθήσει τα επικίνδυνα ευρωενωσιακά σχέδια στην Υγεία, «συμπεριλαμβανομένων της προώθησης των προτάσεων για μια Ενωση Υγείας και της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού των δεδομένων Υγείας στην Ευρώπη», αλλά και με την προώθηση «μιας πιθανής διεθνούς Συνθήκης για τις πανδημίες, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ως μοχλό τον ανταγωνισμών.

Πάνω απ' όλα η «αξιοπιστία» της ΕΕ για την κυβέρνηση

Με φόντο τα παραπάνω, στο τραπέζι θα βρεθούν και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, με τους αξιωματούχους της ΕΕ να σημειώνουν ξανά και ξανά πως αυτές θα εξεταστούν κάτω από το «συνολικό πρίσμα» των δεσμών και σχέσεων της ΕΕ - όπως και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών - και της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πήχης των όποιων ενδεχόμενων κυρώσεων έχει αρχίσει να πέφτει, με τις πληροφορίες να μιλάνε για το ενδεχόμενο μέτρων απέναντι σε μεμονωμένα πρόσωπα. Ενδεικτικό των αποκλινόντων συμφερόντων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης για το ζήτημα είναι και το ότι η σχετική παράγραφος στο προσχέδιο που διέρρευσε είναι... άδεια.

Το θέμα απασχόλησε και το χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, εκεί όπου εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε την έγνοια της κυβέρνησης για το «κύρος» και τα επικίνδυνα σχέδια της ΕΕ, σημειώνοντας σύμφωνα με την κυβέρνηση ότι «η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ως αξιόπιστος διεθνής παίκτης, που μένει πιστός στις αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβρη, ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω, υποχωρώντας στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Θα είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε πίσω από όσα αποφασίσαμε. Οχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την αξιοπιστία της Ευρώπης».

Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή του σχετικά με το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, για το οποίο σημείωσε ότι... «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε (!), δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς, εάν οι εταίροι μας εξακολουθούν να παρέχουν στην Τουρκία εξοπλισμούς, που ενισχύουν τη σοβαρή απειλή που αποτελεί η Τουρκία για τη σταθερότητα της περιοχής και την κυριαρχία της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενημερωτικό σημείωμα που διακινούν πρεσβείες των ΗΠΑ ανά την Ευρώπη ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει, σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, πως οι ΗΠΑ «εκφράζουν ανησυχίες» για τις ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα», όπως και για το ενδεχόμενο ρήξης ανάμεσα σε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, αφού «από την κατάσταση επωφελούνται Ρωσία και άλλοι κοινοί αντίπαλοι», τάσσεται «υπέρ της συνεργασίας στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατ. Μεσόγειο» με τρόπο που «θα περιλαμβάνει και την Τουρκία» και χαιρετίζει την προσπάθεια της ΕΕ στην κατεύθυνση συντονισμού με τις ΗΠΑ για μέτρα προς την Τουρκία, τα οποία όμως «θα διατηρούν την ενότητα του ΝΑΤΟ».

«Να σκεφτεί στρατηγικά η ΕΕ» λέει η Τουρκία

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιρρίπτοντας την ευθύνη γα την κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην «ελληνική προκλητικότητα» και ζητώντας από την ΕΕ «έντιμη διαμεσολάβηση» ώστε να προχωρήσει ο διάλογος, με αντικείμενο τη συνδιαχείριση και τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία, και πρόσθεσε πως η Αγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» «έβαλε τέλος στις δραστηριότητές του στις 29 Νοεμβρίου. Ομως η Ελλάδα συνέχισε να βρίσκει προσχήματα για να αποφύγει τον διάλογο. Η ΕΕ οφείλει να δει αυτήν την πραγματικότητα» και προέτρεψε την ιμπεριαλιστική ένωση να σκεφτεί «στρατηγικά και με κοινή λογική, όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής αλλά πάντα, ώστε να επιτευχθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Συνεχίζοντας ο Τούρκος ΥΠΕΞ έπλεξε το εγκώμιο της «αλληλεγγύης» ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. «Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που αντιτίθεται ανοιχτά στις αδικίες. Οι στάσεις μας συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ουδέποτε εγκρίναμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και την υποκρισία σε βάρος της Ουγγαρίας», δήλωσε, ενώ και ο Ούγγρος ομόλογός του ανταπέδωσε τα εγκώμια προς την τουρκική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία που έχει δεχτεί 4 εκατομμύρια μετανάστες. Εάν δεν το έκανε αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μέσω των Βαλκανίων, θα εμφανίζονταν στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας». Πρόσθεσε δε πως «είτε αρέσει είτε όχι, σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ