Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοβαρές οι επιπτώσεις της κατάργησης Γενικών ΜΕΘ για τους χρονίως πάσχοντες

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ΜΕΘ στο ΚΑΤ

Τις τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο ΚΑΤ ανέδειξε και στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Γιώργος Λαμπρούλης, στην οποία απάντησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανάμεσα στα άλλα εστίασε στην πρόσφατη εξέλιξη, με την κατάργηση 7 κλινών Γενικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προκειμένου να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης πρόκειται να καταργηθούν άλλες 14 κλίνες Γενικής ΜΕΘ για να μετατραπούν και αυτές σε κλίνες Covid. «Αποτέλεσμα; Το ΚΑΤ, νοσοκομείο πανελλαδικής αναφοράς με καθημερινή εφημέρευση, να διαθέτει πια μόλις 14 κλίνες Γενικής ΜΕΘ», δηλαδή να μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου, ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης.

Επιπλέον σημείωσε ότι ακόμα και για τη στελέχωση μιας νέας ΜΕΘ που δημιουργήθηκε από δωρεά, μετακινείται εκεί προσωπικό από άλλες μονάδες με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους, ενώ και αυτές οι μετακινήσεις δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία της νέας αυτής ΜΕΘ.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι το ΚΑΤ δεν αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση των κλινών της Γενικής ΜΕΘ, την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου συνολικά με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για τις άλλες νόσους, την επιτάχυνση των διαδικασιών του διορισμού των επιλαχόντων των προκηρύξεων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και ειδικευμένων νοσηλευτών του νοσοκομείου κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, είπε ότι δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά... μετατροπή κλινών, ενώ εμφάνισε λίγο - πολύ ως «φυσιολογικό» να αναστέλλονται, για παράδειγμα, χειρουργεία αφού, όπως είπε, «σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία». Επικαλέστηκε την κατάσταση στις άλλες χώρες για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης...

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι τα αδιέξοδα ενός συστήματος Υγείας που λειτουργεί στη λογική της «ανταποδοτικότητας» και του «κόστους - οφέλους» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση φυσικά των πολιτικών διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, των ελάχιστων δωρεάν παροχών, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης.

Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως και από τα όσα κατήγγειλαν γιατροί και υγειονομικοί για την κατάσταση που επικρατεί θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 13 - 14/3.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΚΑΤ
Σήμα κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις ενώ διογκώνονται οι ανάγκες

Την εικόνα ενός νοσοκομείου «πολυτραυματία», που ακολουθώντας τον κανόνα του υπόλοιπου δημόσιου συστήματος Υγείας πάσχει από σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών, μετέφεραν γιατροί και νοσηλευτές του ΚΑΤ στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που τους επισκέφτηκε χτες, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, και την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο και στο Τμήμα Επειγόντων και συζήτησε με γιατρούς και νοσηλευτές για την κατάσταση του νοσοκομείου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις μεγάλες ελλείψεις, καθώς είναι ακάλυπτες περίπου 160 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και 350 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον διοικητή του νοσοκομείου Γ. Ηλιόπουλο, είχε ανοιχτή συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων, στην οποία μίλησαν για τα προβλήματα και τις τραγικές ελλείψεις μέλη του ΔΣ, αλλά και διευθυντές κλινικών του ΚΑΤ.

Εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετέφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η Μ. Νταβάρα από το ΔΣ του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ και διευθυντής της Παθολογικής, ο Γ. Αλεξανδράτος από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ο Κ. Βλάχος, διευθυντής της Νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής, και ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής της Β' Γενικής Χειρουργικής. Στη συζήτηση παρευρέθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατήγγειλαν με οργή εκατοντάδες κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, την έλλειψη των οποίων καλούνται οι ίδιοι να καλύψουν, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να ανταποκριθούν στις ανάγκες, οι οποίες είναι κατά πολύ διογκωμένες σε καιρό πανδημίας. Και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που λόγω της ειδίκευσής του - αν και δεν περιορίζεται σε αυτή - βρίσκεται πρακτικά σε μόνιμη εφημερία.

Την οργή και τα δίκαια αιτήματά τους θα διαδηλώσουν εξάλλου σήμερα στην πύλη του νοσοκομείου, στη 1 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει το Σωματείο τους, αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε δήλωσή του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά την άφιξή του στο ΚΑΤ, τόνισε για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας:

«Σε όποιο νοσοκομείο και αν βρεθείς αυτές τις μέρες, ακούγεται κραυγή αγωνίας από όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διευθυντές των κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Τρία άμεσα μέτρα χρειάζονται: Πρώτον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ώστε να ενισχυθεί με κλίνες και προσωπικό το δημόσιο σύστημα. Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών. Τρίτον, ένταση των εμβολιασμών, γρήγορη κλιμάκωση, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με ασφάλεια και με χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων και με πολύ περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν γίνεται να συνυπάρχουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας

Στις παρεμβάσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τονίζοντας επ' αυτού:

«Ολες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή η κατάσταση γέρνει προς τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ' αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε, και πάει λέγοντας, και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ., και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη, οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσανε επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχει αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία.


Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο, γι' αυτό πρέπει να επιλέξουμε σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο.

Ο ηρωισμός σας έχει γίνει "καραμέλα", συγχωρέστε με για την έκφραση, γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ' την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων, καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ' αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή όταν λες ότι στο ΚΑΤ χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, και απ' αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται, όταν τα νοσοκομεία γίνονται μιας νόσου, και το ΚΑΤ, γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν κλινικές Γενικής Χειρουργικής.


Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία, πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί! Οι υπόλοιποι νεκροί που αυτήν τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, η διάγνωση, το χειρουργείο κ.λπ., αυτοί δεν θα μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ, που είναι συνέχεια σε εφημερία, να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και τα άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ, επίσης, χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες και από το ΚΑΤ και από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι, δεν έχουν περάσει από εκπαίδευση αρκετή ή αυτή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω όμως, είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Είναι επείγον ζήτημα οι προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, είναι επείγον ζήτημα η εξειδίκευση, η εκπαίδευση στις ΜΕΘ, είναι στα επείγοντα τα τεστ κορονοϊού που πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι».

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση

Για την πρόταση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Εμείς μιλάμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ως έκτακτο μέτρο. Η αντίληψή μας φυσικά είναι ότι σε άλλη κοινωνική οργάνωση, σε άλλη εξουσία, στον σοσιαλισμό που λέμε, όπου θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία, θα έχει κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, στις υπηρεσίες, θα είναι πραγματικά δημόσια η Υγεία. Αλλά και σήμερα ανοίγει αυτό το ζήτημα, και φυσικά όταν λέμε επίταξη εμείς δεν εννοούμε αυτό που απαντάει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ή κάποια άλλα κόμματα, να τα επιτάξουμε και να πληρώνουμε.

Γιατί αυτό γίνεται και πάλι σε συνθήκες πανδημίας, να έχουν οι κλινικάρχες τρελά κέρδη και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε, χωρίς καμία αποζημίωση, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, και πολλοί μας κατηγορούν, μάλιστα με ειρωνικά σχόλια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι της λογικής: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο, μη χάσει και κέρδη ο επιχειρηματίας. Υπάρχει λοιπόν μια ποιοτική διαφορά στο τι λέμε.

Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρώτα απ' όλα ανάμεσα σε σας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που εργάζεστε στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου βρίσκονται άλλοι συνάδελφοί σας, γιατί εσείς είστε που το καταλαβαίνετε, το ζείτε στο πετσί σας και μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο να διαμορφωθεί και συνείδηση στον άρρωστο που έρχεται εδώ, που είναι εργάτης, συνταξιούχος, νέος, για το πώς πρέπει να βλέπει αυτό το πράγμα, και γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση αυτών των τομέων, όπως και συνολικά της οικονομίας.

Και, φυσικά, σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη, γιατί ναι μεν χρειάζονται αγώνες, αλλά μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ επίσης - και αυτό προσπαθούμε να μπολιάσουμε μέσω των κομμουνιστών που δουλεύουν στο κίνημα, στο μαζικό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία - το περιεχόμενο του αγώνα, γιατί άμα πας έτσι πάλι θα ωφελούνται κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια - δυστυχώς - αντιλαϊκή κατεύθυνση, και στον τομέα της Υγείας και αλλού».

Εικόνα κατάρρευσης σκιαγραφούν γιατροί και νοσηλευτές

Την εικόνα που μεταφερόταν στον Δ. Κουτσούμπα καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στο ΚΑΤ, σε όλες τις συζητήσεις που είχε με το υγειονομικό προσωπικό, επιβεβαίωσε η συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων και διευθυντές κλινικών.

Μεταξύ άλλων πήραν το λόγο η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής, ο Γ. Αλεξανδράτος, απ' την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, η Μαρία Νταβάρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, ο Κ. Βλάχος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος, διευθυντής Καρδιολογικής και ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής Β΄ Γενικής Χειρουργικής.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στη συζήτηση, στο νοσοκομείο λείπουν 160 ειδικευμένοι γιατροί, 350 νοσηλευτές, με συνέπεια η εντατικοποίηση της δουλειάς να χτυπάει «κόκκινο». Λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, αιματολόγοι, ψυχίατροι, ουρολόγοι κ.λπ. Τα κτιριακά προβλήματα επίσης είναι μεγάλα και κρίσιμα για την υγεία εργαζομένων και ασθενών, π.χ. κοινόχρηστες τουαλέτες, απουσία χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό κ.ά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως κατήγγειλαν, μέσα σε μια νύχτα, κλινικές μετατράπηκαν σε κλινικές Covid χωρίς επιπλέον προσωπικό ή έστω προετοιμασία του υπάρχοντος, με μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονταν σε αυτές σε ιδιωτικές κλινικές, φυσικά με το αζημίωτο. Τα αιτήματά τους για προσλήψεις, μονιμοποίηση των επικουρικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή του νοσοκομείου και στον εξοπλισμό ακούγονταν παραπάνω από εύλογα στο φόντο αυτής της εικόνας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική εξόρμηση στον έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας και την ώρα που ο λαός μας συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του, αντιμέτωπος με την επίθεση σε εργασιακά και συνολικά στα δικαιώματά του, οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική κλιμακώνουν το πλατύ πολιτικό τους άνοιγμα, καλώντας σε συσπείρωση και πάλη σε χώρους δουλειάς και σε όλη την Αττική. Σύνθημα της μεγάλης πολιτικής εξόρμησης είναι: «Ενας χρόνος πανδημίας, για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας. Lockdown στην πολιτική τους. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά».

Οι εξορμήσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο 27/2, συνεχίζονται με πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Σήμερα Τρίτη

-- Στις 12 μ., στο εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Πειραιά (Λεύκα), με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ., στο δημαρχείο και το εργοτάξιο Ζεφυρίου και μετά στην Κοινωνική Υπηρεσία, στην Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία Φυλής, με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., στους εργαζόμενους της Περιφέρειας ΠΕ Δυτικής Αττικής, με επικεφαλής την Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακό σύμβουλο και στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ιλίου.

-- Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ντάβαρη, στο Π. Φάληρο.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε σούπερ μάρκετ στον Περισσό.

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 7.30 π.μ., στο αμαξοστάσιο του δήμου Πετρούπολης, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 5.45 π.μ., στους εργάτες του δήμου Π. Φαλήρου, με επικεφαλής την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακό σύμβουλο και στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 π.μ., στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ν. Ικόνιο (προβλήτα Ι), με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ., στους εργάτες του δήμου Αλίμου, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωνσταντά, μέλος της ΤΕ ΟΤΑ - Δημοσίου.

Πέμπτη 11 Μάρτη

-- Στις 6 π.μ., στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ., στους σταθμούς του ΗΣΑΠ Περισσού και Ν. Ιωνίας.

-- Στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο λεωφορείων στον Βοτανικό, με επικεφαλής τον Κώστα Ρήγα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 9 π.μ., στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης ΙΖΟΛΑ» στην Καλλιθέα.

-- Στις 10 π.μ., στις κεντρικές υπηρεσίες του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Λ. Μεσογείων), με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11.30 π.μ., σε επισιτιστικά καταστήματα στην Πετρούπολη, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σίμο, μέλος του ΤΓ Δυτικών Συνοικιών.

Κατέληξε βρέφος από Covid

Κατέληξε 37 ημερών αγοράκι που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», δίνοντας μάχη για τη ζωή του από τις 20 Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω πνευμονίας από Covid. Πρόκειται για το νεότερο σε ηλικία θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Αντιδρούν στις απολύσεις στην Πρόνοια

Στάση εργασίας από 8 π.μ. έως 11 π.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) για τη μονιμοποίηση των έκτακτων εργαζομένων πραγματοποιούν σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή Επικουρικών Εργαζομένων, τα Σωματεία Εργαζομένων ΚΚΠΠΑ «Η Μητέρα» και Παιδουπόλεων, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας, Δυτικής Αθήνας και ΠΑΑΑΠΑ Βούλας, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι με πάσης φύσεως ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να έχουν απολυθεί μέχρι τις 31/3/2021, ενώ σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ» προγραμματίζεται να καταργηθούν όλες οι κλειστές δομές των ΚΚΠ Αττικής και Λεχαινών μέχρι το 2023.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Επίταξη τώρα για να σωθούν ζωές!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στην ιδιωτική κλινική «Metropolitan» πραγματοποιήθηκε χτες από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης, που απαίτησαν να επιταχθούν πλήρως, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με το σύνολο των υποδομών τους και του προσωπικού τους.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ διεκδικώντας την απαίτηση των εργαζομένων να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές». Η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, πρόσθεσε πως «οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία δίνουν τη μάχη στο πλευρό των συναδέλφων τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και για όλα τα δίκαια αιτήματά τους».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Μπενετάτος.

Στο μεταξύ, από χτες διακινείται κείμενο υπογραφών της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή, με αιτήματα τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή και την άμεση στελέχωση του ΕΦΚΑ Παγκρατίου με όλες τις ειδικότητες και με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Το κείμενο έχει αναρτηθεί και ηλεκτρονικά για τη συλλογή υπογραφών στη διεύθυνση gr.petitions.net/pfyk.

Καταγγελία της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Επίθεση σε ειδικευόμενο γιατρό από την Μ. Παγώνη, αντιπρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών. Οπως αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, «την Παρασκευή 5/3/2021, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κα Παγώνη, αντί να ασχοληθεί με την τραγική κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με την πανδημία να καλπάζει, φρόντισε να επιτεθεί φραστικά σε συνάδελφο ειδικευόμενο σε κλινική Covid ο οποίος βρισκόταν σε διπλανό τηλεοπτικό παράθυρο, επειδή ανέδειξε τα απάνθρωπα ωράρια και τις συνθήκες με τις οποίες δουλεύουν οι ειδικευόμενοι ιατροί σήμερα εν μέσω Covid-19.

(...) Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που εξόργισε την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ είναι ότι ο συνάδελφος ανέδειξε με την παρέμβασή του τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε ασφυξία, ότι αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις του Λαϊκού Νοσοκομείου, στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι. Είναι τουλάχιστον ντροπή να ισχυρίζεσαι ότι "οι ειδικευόμενοι κάθονται στο νοσοκομείο και μετά τη λήξη του ωραρίου τους γιατί κάνουν επιστημονικές εργασίες" και όχι επειδή υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, επειδή πλημμυρίζουν οι κλινικές με ασθενείς Covid, επειδή η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η κα Παγώνη επέλεξε να μην εκπροσωπεί τους γιατρούς αλλά την παράταξη της κυβέρνησης, τη ΔΑΚΕ. Η πρόσφατη πραγματικότητα έχει δείξει με οδυνηρό τρόπο ότι αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Δεν πάει άλλο» φωνάζουν οι υγειονομικοί

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τα σωματεία τους

Από τη συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου και σε στάση εργασίας - συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12 Μάρτη, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, καθώς η κατάσταση και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι επισφαλής για ασθενείς και εργαζόμενους.

Το Σωματείο απαιτεί: Να ανακληθεί η απόφαση για «ανάπτυξη» επιπλέον κλινών COVID και μετατροπή σε νοσοκομείο μιας νόσου. Να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το νοσοκομείο και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών COVID. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων.

Παράλληλα, η Συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο επισημαίνει ότι παραμένουν ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών αφού παρατηρούνται από προβληματικές παροχές οξυγόνου μέχρι έλλειψη σε συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής, που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η Συνέλευση αποφάσισε κανένας ειδικευόμενος να μην εκτελέσει εφημερίες άνω του πλαφόν των 7 το μήνα. «Δεν θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας. Γνωστοποιούμε ότι ουδεμία ευθύνη θα φέρει ο ειδικευόμενος για τη μη ασφαλή λειτουργία των κλινικών, εάν σε περίπτωση εξαναγκασμού υπερβεί το όριο του αριθμού εφημεριών μηνιαίως», σημειώνουν οι ειδικευόμενοι.

Στον «Ευαγγελισμό»

Στον «Ευαγγελισμό», το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές δράσεις, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Αυτό που επιχειρείται στον "Ευαγγελισμό" είναι εγκληματικό!», διαμήνυσε το Σωματείο και κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής «συνάντησης» με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα, που δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες. Ακολούθησαν ενημέρωση κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης - συνέλευσης εργαζομένων που έγινε στον προαύλιο χώρο και συνέντευξη Τύπου.

«Στην παρούσα φάση όσα μέτρα περιοριστικά και να ληφθούν δεν θα αποδώσουν, αν δεν παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν δεν προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σε μαζική κλίμακα για να αντεπεξέλθει και στις αυξημένες ανάγκες και στους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει. Το 2020 είχαμε 11.000 θανάτους παραπάνω σε σχέση με το 2019 (μ.ο. 120.000 θάνατοι/ετησίως), οι 5.500 είναι από Covid, άρα οι υπόλοιποι προέρχονται από την παραμέληση και επιβάρυνση όλων των υπόλοιπων νόσων. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ. Ο ιδιωτικός τομέας να επιταχθεί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο προσεχές μέλλον, οι επιπλέον θάνατοι από non covid νοσήματα θα είναι πολύ περισσότεροι κι αυτό δυστυχώς ήδη επιβεβαιώνεται», σημείωσε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Στο Τζάνειο

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Τζάνειο Νοσοκομείο, μετά από απόφαση της Συνέλευσης γιατρών και των ειδικευόμενων, ενάντια στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Την απόφαση στήριξε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» και στο πλευρό της στάθηκαν η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, στάθηκε μεταξύ άλλων στην κυριολεκτική και μεταφορική ασφυξία που βιώνουν τα νοσοκομεία.

«Βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια δεύτερη, παράλληλη πανδημία, αυτή της έξαρσης της λοιπής νοσηρότητας και δυστυχώς θνητότητας. Τα ιδιωτικά μεγαθήρια κάνουν χρυσές δουλειές, η όποια συνεργασία τους με το Δημόσιο αποζημιώνεται με υπέρογκα ποσά, ενώ έχουν το θράσος να μας λένε ότι δεν έχουν την τεχνογνωσία (!) να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid. Σχεδιάζουν τη μετατροπή όλου του νοσοκομείου σε αποκλειστικής νοσηλείας Covid ασθενών, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τους εκατοντάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, τακτικά και επείγοντα», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» των εργαζομένων.

Στο «Αγία Ολγα»

Στο «Αγία Ολγα», τέλος, «μια μόλις μέρα μετά την αυστηροποίηση των μέτρων λόγω κορύφωσης της κρίσης, στην πρωινή εφημερία ενημερωθήκαμε ότι θα ήμασταν σε όλη την Αθήνα το μόνο νοσοκομείο για περιστατικά παθολογικά και Covid (...) Ωρα 9η βραδινή: Εχουν γίνει ήδη >25 εισαγωγές, περιμένουν ακόμα για εξέταση ασθενείς έξω από τα ιατρεία, οι γιατροί στα όρια παραφροσύνης, ο 6ος όροφος γεμάτος θετικά περιστατικά σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά, το νοσοκομείο γεμάτο παθολογικά περιστατικά, >70 ασθενείς συνολικά και βεβαίως η ομάδα συντονισμού αυτής της περίφημης κατάστασης ζήτησε εξιτήρια!!!», όπως κατήγγειλε ο διευθυντής του Παθολογικού λίγο πριν παραιτηθεί.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» είναι πολύ δύσκολη εδώ και καιρό, σημειώνει ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και παθολόγος στο νοσοκομείο, καθώς οι ΜΕΘ είναι όλες κατειλημμένες και η μόνη ενίσχυση των Παθολογικών κλινικών ήταν δύο επικουρικοί γιατροί, την ώρα που η κατάσταση με την πανδημία έχει επιδεινωθεί, τα ασθενοφόρα κάνουν ουρά και δεν έχουν πού να αφήσουν τους ασθενείς.

«Εδώ και τώρα να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας», τονίζουν σε ανακοίνωση οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία, στηρίζοντας τους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου.

Κυβερνητικά αναμασήματα περί «ατομικής ευθύνης»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναγνωρίζοντας μεν ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη», επέμεινε ότι «η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων».

Συντηρεί δηλαδή η κυβέρνηση το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για τη διασπορά του ιού. Σε αυτό το πνεύμα, επέμεινε ότι είναι «υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών», επιλέγοντας, βέβαια, η κυβέρνηση να εστιάζει στα περιοριστικά μέτρα, όπως συνδυάζονται με γενικευμένη καταστολή.

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσίασε ως «εξαιρετικά θετικό» «το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης», με δεδομένη την πρεμούρα τους, όπως είπε χτες και η Πελώνη, να ανοίξουν «σταδιακά» τον Τουρισμό, με τα γνωστά, βέβαια, πρωτόκολλα - λάστιχο.

Φρόντισε μόνο να επικαλεστεί στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ύφεση το 2020 δεν ήταν τόσο βαθιά όσο ανέμεναν και ότι η χώρα σημείωσε «μικρή μείωση της ανεργίας», μεταξύ Γενάρη και και Νοέμβρη 2020.

Πάνω σε αυτά, λέγοντας ότι «δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές» δήλωσε «αισιοδοξία για την επόμενη μέρα», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει αυτούς που πλήττονται, πρέπει από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο, να αρχίσουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας προς την ανάκαμψη της οικονομίας, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση».

Η πορεία της πανδημίας

Εκατόν τριάντα τρεις νεκροί, 4.068 νέα κρούσματα και 1.122 εισαγωγές μέσω ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία της χώρας είναι ο απολογισμός του τριημέρου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 και των νεκρών σε 6.797. Χτες καταγράφηκαν 39 θάνατοι και με μόλις 19.025 τεστ τα νέα κρούσματα ήταν 1.165, εκ των οποίων τα 556 εντοπίστηκαν στην Αττική, 108 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κ.τ.λ.

Αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων καταγράφεται και στην 39η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid (αφορά το διάστημα 25 Φλεβάρη - 3 Μάρτη). Συγκεκριμένα:

  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 64% (από 58% στην προηγούμενη έκθεση).
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 32,3 (από 25,3), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 431 (από 357).
  • Αύξηση κατά 25,7% εμφανίζει ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων. Το 47,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, το 11% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 3 Μάρτη εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,98.
Τα εμβόλια

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που δόθηκαν χτες, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μόλις 7,12%. Ακόμη και στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες είχε δοθεί προτεραιοποίηση έχουν εμβολιαστεί ή/και κλείσει ραντεβού σχεδόν οι μισοί. Συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί το 57% όσων είναι άνω των 85, το 58% μεταξύ 80 - 85 ετών, το 65% μεταξύ 75 - 79 ετών και το 50% μεταξύ 60 - 64 ετών.

Τα χαμηλά ποσοστά είναι αποτέλεσμα των ελάχιστων διαθέσιμων εμβολίων. Εντός Μάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου και όσων ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 65 - 74 ετών, ενώ η «συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων θα έχουν εμβολιαστεί»... σε τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επικαιροποιεί τις συστάσεις στη χώρα, ώστε το εμβόλιο της Astrazeneca να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Να σημειωθεί τέλος ότι μέχρι στιγμής, στις ΜΕΘ δεν έχει νοσηλευτεί κανένας πλήρως εμβολιασμένος, ενώ έχουν νοσήσει 1.000 από τις 600.000 άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και 354 από τους 350.000 που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παζάρια με τους κλινικάρχες αντί για επίταξη, ενώ τα νοσοκομεία γονατίζουν!

Σήμα κινδύνου από τους υγειονομικούς της Αττικής, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 100%

Εφιαλτικές στιγμές εκτυλίσσονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το ΕΚΑΒ να κάνει εκατοντάδες εισαγωγές, τα κρεβάτια να γεμίζουν με το που αδειάζουν, ράντζα να απλώνονται παντού, τα non Covid νοσοκομεία να φρακάρουν με το «καλημέρα», τους εργαζόμενους - που είναι στα όρια της εξουθένωσης - να δίνουν αγώνα δρόμου για διακομιδές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και τους χρόνιους ασθενείς να φτάνουν στα επείγοντα παραμελημένοι και επιβαρυμένοι.

Και ενώ οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι η μόνη λύση για να σωθούν ζωές σ' αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, η κυβέρνηση «κωφεύει» απέναντι στα αιτήματα υγειονομικών και σωματείων και ανεβάζει το «έργο» της Θεσσαλονίκης: Με παρακάλια και «εκκλήσεις» καλεί τους κλινικάρχες να δηλώσουν «τον αριθμό κλινών που μπορούν να διαθέσουν».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός,«μας ρώτησαν πόσες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε για non Covid περιστατικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να αδειάσει κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ώστε να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid περιστατικών. Ωστόσο δεν πρόκειται για επίταξη. Θα πληρωνόμαστε κανονικότατα. Το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μας δίνει το ποσό των 34 ευρώ ημερησίως για κάθε ασθενή που θα μεταφερθεί σε εμάς».

«Υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, εννοώντας προφανώς τις ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπουν διπλάσια αποζημίωση για καθεμιά από «τις 217 διαθέσιμες κλίνες στα ιδιωτικά για non Covid».

«Ασφυξία» στην Αττική

Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 93%. Στις 3 Μάρτη 2021, όταν τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 2.702 (ο υψηλότερος αριθμός από τις 19 Νοέμβρη 2020), στην Αττική καταγράφηκαν 1.269 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα:

  • Στο «Αττικόν», μέσα σε ένα 24ωρο έγιναν 180 εισαγωγές και όπως σε όλα τα νοσοκομεία κάθε εφημερία ξεκινά με ελάχιστα κρεβάτια, ενώ τα ράντζα υπερβαίνουν εδώ και μέρες τα 60.
  • Στο «Θριάσιο», 100 ασθενείς με Covid - μετά την πρόσφατη εφημερία του Σαββάτου - νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου, σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής. Κατόπιν εντολών της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αναπτύχθηκαν πρόσφατα περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες Covid (ΜΕΘ και απλής νοσηλείας), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
  • Στο «Λαϊκό», στη χτεσινή εφημερία έγιναν 44 εισαγωγές ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να ανέλθουν συνολικά σε 86 ενώ οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι 58. Το αποτέλεσμα είναι 4-5 κρούσματα να νοσηλεύονται σε ράντζο και τα υπόλοιπα να μεταφερθούν στη Β' Χειρουργική, που έκλεισε (ως Χειρουργική) για να λειτουργήσει ως πτέρυγα Covid.
  • Στον «Ευαγγελισμό», τα 11 από τα 14 χειρουργεία είναι κλειστά. Λουκέτο μπαίνει στην Καρδιοχειρουργική κλινική, ενώ κλίνες ΜΕΘ μετατρέπονται σε Covid. Προβλέπεται επίσης το κλείσιμο άλλων 30 κλινών στην Δ' Παθολογική και ανάλογη προετοιμασία για μετατροπή άλλων 30 κλινών, της Γ' Παθολογικής, σε Covid. Μετακινούν προσωπικό σε άλλες δομές, συνεχίζουν να μπλοκάρουν δεκάδες γιατρούς στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Κι από πάνω έχουν και δύο μήνες απλήρωτες εφημερίες!
  • Το «Τζάνειο» σήμερα έχει 130 απλές κλίνες Covid, με δυνατότητα για αύξησή τους κατά 15 ακόμα, η ΜΑΦ με 10 κρεβάτια μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid, η Γενική ΜΕΘ μετρά μόλις 14 κρεβάτια, τα χειρουργεία έχουν μειωθεί πάνω από 80%, δηλαδή έχει σχεδόν ανασταλεί το πρόγραμμα χειρουργείων για όλες τις χειρουργικές κλινικές, ενώ το προσωπικό των χειρουργείων έχει μετακινηθεί για τις ανάγκες των Covid τμημάτων.
  • Το «Σωτηρία» είναι γεμάτο εδώ και πολλές μέρες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ούτε μία ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις ΜΕΘ σχεδόν όλων των νοσοκομείων της Αττικής.
  • Αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του «Σισμανόγλειου» με 300 κλίνες, όπου τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης θα μετατραπούν σε... ΜΕΘ (πολυδύναμες) με φορητούς αναπνευστήρες.
Διακομιδές στη Χαλκίδα!

Μέχρι και την Κυριακή, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.555 ασθενείς. Και αντί να επιταχθούν και να μπουν στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου, η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στη... Χαλκίδα, όπου ζητείται η ένταξη του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση περιστατικών από την Αττική, ενώ οι κλίνες του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ζητάει την επέκταση της κλινικής Covid κατά 30 κλίνες (από 64 σε 94), που σημαίνει ότι θα αδειάσουν χειρουργικές κλινικές και να μεταφερθούν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, ώστε να μεταφερθούν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη απόφαση και σημειώνει ότι το νοσοκομείο «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από πλευράς προσωπικού». Οπως αναφέρει, «ζητήθηκε από τους ιατρούς των χειρουργικών κλινικών να αδειάσουν μέσα σε 24 ώρες τις κλινικές τους, τα χειρουργημένα περιστατικά με τις παροχετεύσεις να σταλούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών, χωρίς να ερωτηθούν φυσικά ούτε οι ίδιοι οι ασθενείς (...) Επίσης δόθηκε εντολή προφορικά στους ιατρούς των ΤΕΠ να διώχνουν κάθε έκτακτο περιστατικό μη Covid που έρχεται στο νοσοκομείο μας και να το κατευθύνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών».

«Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει όρια και αντοχές», καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Στο πλευρό των υγειονομικών και του λαού της περιοχής στέκεται το ΚΚΕ. Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή τις ανακοινώσεις των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου και σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να πάρουν πίσω αυτήν την επικίνδυνη απόφαση, και να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

«Τρέχουν» και για τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού»

Παράλληλα με τις διεργασίες για τα εμβόλια, προχωρούν οι διεργασίες για το ευρωπαϊκό «πράσινο διαβατήριο» εμβολιασμού και ανοσίας, για τη διασφάλιση των κερδών των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, προαναγγέλλοντας νέες «εκπτώσεις» σε μέτρα προστασίας, παρότι παραμένουν ανοιχτά επιστημονικά ερωτήματα, όπως π.χ. το αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.

Στις 17 Μάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί η σχετική πρόταση της Κομισιόν, ωστόσο την ίδια στιγμή «τρέχουν» και οι διμερείς συμφωνίες: Η Κύπρος ανακοίνωσε πως από 1η Μάη θα επιτρέπεται η άφιξη ταξιδιωτών από τη Βρετανία «που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, χωρίς την ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ και καραντίνας», όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Στη Βρετανία, διαφήμισε, «το θέμα αποτέλεσε πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε καλύτερες στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας», κάτι που «βελτιώνει τις προοπτικές για την επερχόμενη τουριστική περίοδο».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνονται διεργασίες και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από την «κούρσα των εμβολίων»

Την περασμένη Πέμπτη οι ηγέτες Αυστρίας - Δανίας - Ισραήλ ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινού Ινστιτούτου - Ταμείου για την ανάπτυξη εμβολίων 2ης γενιάς
Την περασμένη Πέμπτη οι ηγέτες Αυστρίας - Δανίας - Ισραήλ ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινού Ινστιτούτου - Ταμείου για την ανάπτυξη εμβολίων 2ης γενιάς
Καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού εξακολουθούν να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, με τους λαούς να παραμένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία, όμηροι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στο Φάρμακο - εμπόρευμα, εντείνονται και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από την «κούρσα των εμβολίων», στις συνθήκες της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Με το βλέμμα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και στην «επόμενη μέρα», προχωρούν και στην ΕΕ διαπραγματεύσεις και συμπράξεις με έμφαση στην αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξης εμβολίων εντός ευρωενωσιακής επικράτειας, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και στην αυτάρκεια της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς (καινοτομία, έρευνα, ανάπτυξη).

Παράλληλα, ενισχύονται και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας διεργασίες και αντιθέσεις με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, εκφραζόμενες τόσο με συμφωνίες και παζάρια για ξεχωριστές παραγγελίες εμβολίων από τα κράτη - μέλη, όσο και με ξεχωριστές προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων.

Εντεινόμενες διεργασίες για ρωσικά - κινεζικά εμβόλια και αντιδράσεις

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V». Εφόσον εγκριθεί, η Ρωσία «θα μπορεί από τον Ιούνη να προμηθεύσει την ΕΕ εμβόλια για 50 εκατ. πολίτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), προσθέτοντας πως το ρωσικό εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε 42 χώρες και αναμένει πολλές χώρες της EΕ να το εγκρίνουν αυτό το μήνα.

Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ωστόσο ότι «αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου "Sputnik" στο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων της ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά, ήδη τρεις χώρες της ΕΕ - Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία - έχουν στραφεί προς το ρωσικό εμβόλιο, αλλά και προς κινεζικά, κατηγορώντας την ΕΕ για αργές διαδικασίες αδειοδότησης και «λάθος» παραγγελίες. Η δε Πολωνία ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο, αλλά ίσως στραφεί σε κάποιο κινεζικό αν υπάρξουν επαρκή δεδομένα.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, απέτρεψε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα, προς το παρόν, επί των εμβολιασμένων ατόμων. «Είναι πιθανόν να έχουμε το "Sputnik V" στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία», ανέφερε.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε για τις επιλογές των παραπάνω κρατών ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, λέγοντας πως αν κράτη - μέλη επιλέξουν το ρωσικό ή/και κινεζικά εμβόλια «θα αποτελούσε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη μας, ενώ δημιουργεί επίσης πρόβλημα κινδύνου για την υγεία, διότι το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση στην Ευρώπη», και επιπλέον «δεν υπάρχει ακόμα κάποιο αίτημα για κινεζικό εμβόλιο».

Το κοινό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της ΕΕ, ωστόσο, επέκρινε και ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σαουλί Νιινίστο, λέγοντας πως υπάρχουν «χώρες πιο επιτυχημένες από την ΕΕ στην προμήθεια εμβολίων για τον εαυτό τους». Ο Νιινίστο άσκησε κριτική στον EMA, λέγοντας ότι ήταν «πολύ πίσω» στην έγκριση του εμβολίου της «AstraZeneca» και «τώρα καθυστερεί και με αυτό της "Johnson & Johnson"», το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσφέρει στη Φινλανδία την τεχνολογία για την παραγωγή του «Sputnik V» ήδη από τον Γενάρη, ωστόσο αποφασίστηκε να μην προχωρήσει, μέχρι ο ΕΜΑ να δώσει το «πράσινο φως».

Στους αργούς ρυθμούς αξιολόγησης των εμβολίων από τον ΕΜΑ είχε αναφερθεί την περασμένη βδομάδα και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ το Σαββατοκύριακο συναντήθηκε στη Βιέννη με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, με αντικείμενο πιθανή παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Αυστρία, εφόσον εγκριθεί στην Ευρώπη. Ο καγκελάριος εμφανίζεται «ανοιχτός» και στην παραγωγή κινεζικών εμβολίων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε σε συνεντεύξεις της «λάθη» της ΕΕ στις παραγγελίες, αλλά υπερασπίστηκε την επιλογή για κοινές παραγγελίες. Η ίδια αναμένει κατά το β' τρίμηνο του έτους την παράδοση περίπου 100 εκατ. δόσεων κάθε μήνα, «σύμφωνα με τα σχέδια των παρασκευαστών» αλλά και επειδή «επιπλέον εμβόλια βρίσκονται λίγο πριν από την αδειοδότηση».

Κοινό Ινστιτούτο ανακοίνωσαν Αυστρία - Δανία - Ισραήλ

Την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες κρατών - μελών της ΕΕ να ενισχύσουν τη φαρμακοβιομηχανία και το «όπλο» της έρευνας στο έδαφός τους, ενώ αναπτύσσονται συμπράξεις και με κράτη εκτός ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός κοινού Ινστιτούτου - Ταμείου Ερευνας και Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της Covid-19. Το Ινστιτούτο θα αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» συνεργασίας για ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς, με κοινά επενδυτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», Αυστρία, Δανία και Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε επαφές με τις «Pfizer» και «Moderna», εξετάζοντας τη δημιουργία δικών τους εγκαταστάσεων παραγωγής.

Εξάλλου, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι «Pfizer», «Novartis», «Polymun» και «Boehringer Ingelheim», για τις δυνατότητες της Αυστρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και θεραπειών. Η δε γερμανική «CureVac» ανακοίνωσε συμφωνία με τον ελβετικό κολοσσό «Novartis» για την παραγωγή του πειραματικού της εμβολίου, στο Κουντλ της Αυστρίας. Αντίστοιχη συμφωνία έχει κλείσει η «CureVac» και με τον φαρμακευτικό όμιλο «Bayer».

Απαντώντας στην κριτική που του είχε ασκηθεί - κυρίως από τη Γαλλία - για τη θέση του ότι «στο μέλλον δεν θα πρέπει να υπάρχει αποκλειστική εξάρτηση από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς», ο Κουρτς ισχυρίστηκε πως «η συμμαχία με το Ισραήλ και τη Δανία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απομάκρυνση από την ΕΕ» ή «εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού δρόμου». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, προκειμένου να προχωρήσουν πιο συντονισμένα στην έρευνα και να δημιουργήσουν από κοινού δυνατότητες παραγωγής.

Η «συμμαχία», είπε, στοχεύει να συνεισφέρει να μεταφερθούν παραγωγικές δυνατότητες στην Ευρώπη και στην Αυστρία, καθώς η πανδημία έδειξε πόσο σημαντική είναι μια «ισχυρή υποδομή» και μία «συγκεκριμένη ανεξαρτησία». Επεσήμανε δε ότι επί του παρόντος «υπάρχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες».

Χωρίς να σχολιάσει τις κινήσεις της Αυστρίας και της Δανίας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αναφερθεί στο σχέδιο της ΕΕ «Hera Incubator» για την ανακάλυψη των μεταλλαγμένων ιών, την ταχεία ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων, την επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ.

Μπλοκαρίσματα και παζάρια για τις εξαγωγές

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος» γύρω από τα εμβόλια και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του αποτυπώθηκαν και στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης - με τη στήριξη της Κομισιόν - να μπλοκάρει την εξαγωγή 250.000 φιαλιδίων εμβολίου της «AstraZeneca» τα οποία προορίζονταν για την Αυστραλία. Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου που κατασχέθηκαν τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση στο Ανάνι, κοντά στη Ρώμη, και πρόκειται να αναδιανεμηθούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ηταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε από ένα κράτος της ΕΕ ο μηχανισμός ελέγχου εξαγωγών της Κομισιόν, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη Γενάρη, μετά την κόντρα της ΕΕ με την «AstraZeneca» και τη Βρετανία.

«Η Ιταλία θα συνεχίσει να μπλοκάρει την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ» όσο υπάρχουν καθυστερήσεις παραδόσεων από τις εταιρείες, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο, προσθέτοντας πως αυτό «δεν αποτελεί εχθρική ενέργεια κατά της Αυστραλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ» για μπλοκάρισμα των εξαγωγών εμβολίων «σε μη ευάλωτες χώρες». Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 30.000 κρούσματα και 909 θάνατοι.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξέφρασε την απογοήτευσή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι «στην Ιταλία πεθαίνουν κατά μέσο όρο 300 άνθρωποι τη μέρα», ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας κάλεσε την Κομισιόν να αναθεωρήσει την απόφαση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Βρετανία, με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «όλοι εξαρτιόμαστε από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες»...

Σύμφωνα πάντως με το «Reuters», η ΕΕ σχεδιάζει μέχρι τέλη Ιούνη να επεκτείνει τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων, βάσει του οποίου οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια προτού εξαγάγουν εμβόλια και μπορεί να απορριφθούν αιτήματά τους αν δεν τηρούν σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις για εφοδιασμό της ΕΕ.

Παράλληλα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι εμβόλια και συστατικά εμβολίων θα εξάγονται επαρκώς στην ΕΕ, και ενώ οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς, η Κομισιόν ξεκίνησε χτες συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, συναντήθηκε με τον συντονιστή της αρμόδιας ομάδας του Λευκού Οίκου. Η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές όλων των απαραίτητων συστατικών για τα εμβόλια, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικές άδειες. Η ΕΕ θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απαγορεύσεις ή καθυστερήσεις εξαγωγής συστατικών, «καθώς η παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά σε ισχύ», είπε ο Μπρετόν.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΕ πρόκειται να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να επιτραπεί η εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ.

Θάνατος εργαζόμενου στις συγκοινωνίες από κορονοϊό

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για το θάνατο εργαζόμενου στις συγκοινωνίες από κορονοϊό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη την Πέμπτη 11 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, για την οργάνωση της πάλης. Ο άτυχος εργαζόμενος κατέληξε την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από αρκετές μέρες νοσηλείας.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων στις αστικές συγκοινωνίες και καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των σωματείων «για τη συγκάλυψη που προσφέρουν όλο αυτό το διάστημα στη διοίκηση της ΟΣΥ για τη διαχείριση της πανδημίας».

Σημειώνει ότι «από την έναρξη της πανδημίας, εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και οι διοικήσεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των επιβατών και των εργαζομένων» και θυμίζει τις σχετικές προειδοποιήσεις της. «Η απάντηση από την εργοδοσία και την κυβέρνηση είναι κυνική, ότι αποτελούν κόστος τα μέτρα για την προστασία της ζωής μας. Τώρα, λοιπόν, ας μας απαντήσουν: Πόσο κοστίζουν οι ζωές μας!», προσθέτει η ΔΑΣ και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών να συνεδριάσουν προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Νέα παρέμβαση από το ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ

Δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), το ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ Ι. Γκόλια την περασμένη Παρασκευή. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το χώρο των Μεταφορών, ενώ στη συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω προβλήματα:

Η καθυστέρηση καταβολής των μισθών είναι μόνιμη και η δικαιολογία από τη διοίκηση των ΚΤΕΛ είναι ότι δεν πληρώνονται από τον ΟΣΥ. Δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας για τα οχήματα. Τα οχήματα είναι σε κακή κατάσταση, με συνεχείς βλάβες. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο πρόσφατο πέρασμα του χιονιά, όπου τα λεωφορεία αυτά αποτελούσαν στο δρόμο κίνδυνο για τους ίδιους τους οδηγούς και τους επιβάτες. Υπάρχουν ήδη κρούσματα κορονοϊού τα οποία αποκρύπτονται. Κανένα τεστ δεν γίνεται στους εργαζόμενους και δεν τους παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας. Απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους διαμαρτύρονται. Τα ωράρια εργασίας, τα διαλείμματα και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά κανόνα δεν τηρούνται.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει σχετικά: «Από τον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΟΑΣΑ περιμένουμε την απάντησή τους, δηλαδή την άμεση επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν», και καλεί τους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την προστασία της υγείας τους.

  • Την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Διανομής Ανατολικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊου σε τουλάχιστον 5 εργαζόμενους. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Για την ταχυδρομική εξυπηρέτηση της περιοχής, ενεργοποιεί έκτακτο προσωπικό και την «ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα μέτρα προστασίας των ναυτεργατών

«Μεγάλος αριθμός ναυτεργατών εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στα ποντοπόρα πλοία, χωρίς δυνατότητα επαναπατρισμού, την ίδια ώρα που καταφτάνουν κατά δεκάδες οι καταγγελίες ναυτεργατών που κάνουν λόγο για διάδοση του κορονοϊού μέσα στα πλοία και κρούσματα ναυτεργάτες», αναφέρεται σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορούν προκλητικά για τον επαναπατρισμό τους, που είναι καθολικό αίτημα των ναυτεργατών, ενώ δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα του κορονοϊού στα ποντοπόρα πλοία. Καταγγελίες ναυτεργατών μιλούν για εκτεταμένη διάδοση του ιού που αποκρύπτεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων προστασίας των ναυτεργατών, ακόμα και σε μάσκες ή αντισηπτικά. Σημειώνεται πως σε αρκετά λιμάνια οι πολυμελείς ομάδες των αρχών που επιβιβάζονται στα πλοία δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σε περίπτωση παρατήρησης δημιουργούν προβλήματα.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες ΕΕ, κυβέρνησης και εφοπλιστών είναι μεγάλες. Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών, εις βάρος ακόμα και της υγείας των ναυτεργατών».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα αιτήματα των ναυτεργατών για: Να επαναπατριστούν άμεσα όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ευθύνη και έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ. Να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα.

Ρωτάει επίσης «αν έχουν προβλεφθεί τακτικοί έλεγχοι και συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποίησης τεστ στα λιμάνια εντός της ΕΕ και στα πλοία, και ποια τα επιδημιολογικά αποτελέσματά τους. Επίσης, τι μέτρα λαμβάνονται για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων;».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόλογη η κυβέρνηση για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση σε απάντηση σχετικής Ερώτησης του Χρήστου Κατσώτη

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες προσπάθησε να καλύψει ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγου, χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, όχι μόνο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων, αλλά έδωσε και ρεσιτάλ εμπαιγμού εμφανίζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για τους χώρους δουλειάς, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα είναι μια χαρά.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι στους περισσότερους χώρους δουλειάς δεν εφαρμόζονται ούτε αυτά τα ελάχιστα υγειονομικά μέτρα που έχουν διαμορφωθεί για να μη θίγεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταφέροντας τις καταγγελίες των εργαζομένων που καταφτάνουν στα σωματεία, σημείωσε ότι κρούσματα αποκρύβονται, υπάρχει τρομοκράτηση εργαζομένων, μέτρα δεν λαμβάνονται, «το πρόσφατο τραγικό παράδειγμα, αυτό του 43χρονου εργαζόμενου στα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτη", είναι απόδειξη του τι συμβαίνει, ενώ σε κενό γράμμα αποδεικνύεται ακόμα και αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα για δωρεάν τεστ για το προσωπικό επιχειρήσεων άνω των 20 εργαζομένων, που άλλωστε ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί».

Ανέφερε ότι όλα αυτά είναι ανησυχητικά για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις συνέπειες να είναι τραγικές στους χώρους δουλειάς.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λήψης ή όχι ακόμη και των κρίσιμων μέτρων, όπως την προμήθεια μασκών στους εργαζόμενους, την εύκολη πρόσβαση για το συνεχές πλύσιμο των χεριών, την προμήθεια επαρκών αντισηπτικών και την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων με αλλαγές των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης.

Απαίτησε από τον υφυπουργό να αναφέρει συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία «της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για την εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και τον συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους μηχανισμούς των υπουργείων Εργασίας και Υγείας».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα λέγοντας ότι «το υπουργείο, εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», έχει «προτεραιότητα τον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων» στους χώρους δουλειάς... Μίλησε για συνεχείς ελέγχους που τάχα γίνονται από το ΣΕΠΕ και για να ... πείσει εμφάνισε ως επίτευγμα ότι «φέτος το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 8.116 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 738 πρόστιμα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ». Πέρα από το γεγονός ότι το νούμερο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, απέφυγε να ξεκαθαρίσει και πόσοι από αυτούς αφορούσαν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

«Ούτε εσείς δεν πιστεύετε αυτά που λέτε», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης, ενώ παρουσίασε το έγγραφο του ΣΕΠΕ «με το οποίο οι επιθεωρητές σάς διαψεύδουν που λόγω της κατάστασης που επικρατεί είπαν ότι αδυνατούν να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς». Πρόσθεσε πως σωματεία ζητούν συνάντηση με το υπουργείο για να καταθέσουν στοιχεία για επιχειρήσεις που δεν παίρνουν μέτρα και αποκρύβουν κρούσματα «και εσείς αρνείστε να τους δείτε, πόσο μάλλον να πάρετε μέτρα».

Ανέδειξε ότι πρεμούρα της κυβέρνησης είναι πώς θα στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό αντί για μέτρα προστασίας ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για το τσάκισμα του 8ωρου, της Κοινωνικής Ασφάλισης, και ότι την ίδια ώρα που επιστήμονες δεν αποκλείουν και 4ο κύμα «στοχοποιείτε οικογένειες, κατοίκους που βγαίνουν από το σπίτι και πάνε να περπατήσουν στις πλατείες. Είναι ντροπή η εξέλιξη στη Νέα Σμύρνη», ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την πολιτική.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Κάλεσμα αγώνα στα σωματεία - μέλη της

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις με το σταγονόμετρο των 360 και 384 ευρώ δεν είναι λύση», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της, απαιτώντας την πρόσληψη προσωπικού και την επάρκεια τεχνικών μέσων για την άμεση έκδοση των οριστικών συντάξεων. Η Ομοσπονδία πραγματοποίησε πρόσφατα την πανελλαδική διάσκεψη σωματείων, όπως και συνεδρίαση της διοίκησής της μέσω τηλεδιάσκεψης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία - μέλη της να είναι «σε αγωνιστική δράση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, και μόλις ξεπεραστούν τα προβλήματα της πανδημίας να είμαστε ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο».

Στην διάσκεψη των σωματείων, που έγινε με καθολική συμμετοχή απ' όλη την Ελλάδα, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων καθώς και η πλούσια δράση της Ομοσπονδίας παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας. Οι συνταξιούχοι «απαιτούν τώρα την άμεση καταβολή όλων των παρακρατηθέντων με πολιτική απόφαση, όπως τα έκοψαν οι κυβερνήσεις, και δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την καταβολή για το 11μηνο των πετσοκομμένων αναδρομικών». Στον γόνιμο διάλογο που έγινε, αναδείχθηκε η σημαντική τοπική δράση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα για τα ζητήματα της Υγείας, προβάλλοντας διεκδικήσεις για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις μονάδες των ΜΕΘ, το άνοιγμα των δομών Υγείας, για τον γρήγορο εμβολιασμό και την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ