Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Χορός δισεκατομμυρίων

1 δισεκατομμύριο δολάρια κόστισε ο πρώτος μήνας των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και πια έχει διανύσει τον πρώτο του μήνα, κόστισε στους επιτεθέμενους περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Στρατιωτικών Εκτιμήσεων (CSBA), ενός οργανισμού που ασχολείται με στρατιωτικά ζητήματα και εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Αρκεί αυτό το ποσό για να αναλογιστεί κανείς το συνολικό κόστος αυτού του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και του «εσωτερικού μετώπου». Κατά προσέγγιση πάντα να υπολογίσει και με την πιθανότητα να τον πιάσει ίλιγγος...

Φυσικά το Πεντάγωνο από την πλευρά του αρνήθηκε να υπολογίσει το κόστος των επιχειρήσεων, ενώ η εκπρόσωπος Σούζαν Χάνσεν όμως είπε ότι το υπουργείο Αμυνας υπολογίζει στα 12,8 δισ. δολάρια που έλαβε από το συνολικό πακέτο των 40 δισεκατομμυρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο ως κατεπείγουσα χρηματοδότηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον CSBA, η επιχείρηση στο Αφγανιστάν κοστίζει από 500 εκατομμύρια μέχρι 1 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Παίρνοντας ως σημείο σύγκρισης τον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, ο διευθυντής του CSBA Στιβ Κόζιακ, υπολογίζει ότι οι περίπου 2.000 πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών έχουν κοστίσει περί τα 860 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 90 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε η εκτόξευση περίπου 90 πυραύλων «Τόμαχοκ» από τα αμερικανικά σκάφη. Η ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ουζμπεκιστάν κοστίζει 25 εκατομμύρια δολάρια - συγκρινόμενη με παλαιότερες επιχειρήσεις - και η ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεων πολλά εκατομμύρια επιπλέον. Συγκρητικά, ο πόλεμος στο Κόσσοβο, με τις 8.500 επιχειρήσεις των βομβαρδιστικών αεροσκαφών, κόστισε στις ΗΠΑ περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ