Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες βράδυ ο λαός της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγάλη, δυναμική και αποφασιστική συμμετοχή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Επιτροπής Φορέων

Eurokinissi

Ο αθώος και φρικτά καταπιεζόμενος λαός του Αφγανιστάν εκτελέστηκε χτες, έξω από το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, με ανελέητους βομβαρδισμούς. Ομως, ξαναγεννήθηκε μέσα στη θαλπωρή του λαϊκού κινήματος. Και ο χώρος-σύμβολο της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης στην πόλη, για άλλη μια φορά, βρέθηκε στο στόχαστρο των πολιτών που κρατάνε ψηλά τη σημαία του αγώνα και ανυπόταχτα συνεχίζουν το δύσκολο δρόμο της ανειρήνευτης πάλης για την επικράτηση του δίκιου των λαών.

Μέσα από μια δραματοποιημένη παράσταση λίγων λεπτών, που στήθηκε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, οι νέοι κατάφεραν να εκφράσουν όσα προηγούμενα κατήγγειλαν μέσα από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους και την πρωτόγνωρη σε μαχητικότητα πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Ολο το κέντρο της Θεσσαλονίκης χτες ντύθηκε στα ζωηρά χρώματα της αντίστασης και πάλης. Από νωρίς οι μεγαφωνικές δημιούργησαν το κλίμα ανάτασης και λίγο μετά τις 6 το απόγευμα οι πολίτες μαζικά άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο της προσυγκέντρωσης, που είχαν καλέσει η ΕΔΥΕΘ, η ΝΔΕ και το ΠΑΜΕ. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο καθήκον που τίθεται πλέον επιτακτικό. Εκεί στο χώρο γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου ο Ν. Ζώκας, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, μιλώντας στους διαδηλωτές, ανέφερε: «Ο κάθε πόλεμός τους φέρνει το θάνατο και τη δυστυχία στους λαούς, δίνει όμως τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές και στις στρατιωτικές βιομηχανίες. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και ο μόνος δρόμος, που έχουν οι λαοί, είναι η καθημερινή, μαζική και ανειρήνευτη πάλη εναντίον του».

Και αμέσως μετά, συγκροτημένα, με πορεία, οι χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το χώρο της συγκέντρωσης.

Η συγκέντρωση

Στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου είχε δοθεί το ραντεβού, αντάμωσε ο ανυπόταχτος λαός. Από εκεί με μια φωνή απαίτησε να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Κάλεσε την κυβέρνηση να απεμπλέξει τη χώρα μας από τον άδικο πόλεμο και προειδοποίησε πως δε θα δεχτεί καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Φορέων. «Ο πόλεμός τους είναι ένδειξη ότι δεν μπορούν να επιβληθούν με πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και διπλωματικά μέσα. Και δεν μπορούν να επιβληθούν γιατί οι αξίες που πρεσβεύουν είναι αξίες του άδικου, ανελεύθερου και σάπιου κοινωνικού συστήματος. Γι' αυτό έχουν ανάγκη τον πόλεμο και την τρομοκρατία», είπε ο εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, Στ. Αγκούτογλου. Και κατέληξε: «Τότε είναι όμως που οι λαοί αφυπνίζονται κι αγωνίζονται. Και η δύναμη που γεννιέται είναι ακατανίκητη. Οδήγησε όλες τις προηγούμενες αυτοκρατορίες στο μουσείο της Ιστορίας. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με την ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ».

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τα νέα μέτρα που προωθούνται στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Μέτρα που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλος, τόνισε πως «οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί για την υπεράσπιση της ειρήνης, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Στ. Ζαχαρέλης. κατήγγειλε ότι «ο πόλεμος, που έχει ξεκινήσει για την πάταξη της τρομοκρατίας, αποτελεί στην ουσία ένα ακόμη άλλοθι των ισχυρών του πλανήτη για την επιβολή της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής τους υπεροχής».

Επίσης, χαιρέτισαν ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ ο δήμαρχος Νεάπολης, Γρ. Χατζησάββας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρ. Οικονομίδης, και ο πρόεδρος ΕΔΟΘ-Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, Δ. Κίτσιος.

Αμέσως μετά, το μεγάλο πλήθος βγήκε στο δρόμο. Και η πορεία εξελίχθηκε σε ένα σάλπισμα της πίστης πως «μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Βροντοφωνάζοντας πως «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», καταγγέλλοντας πως «ΝΑΤΟ, CIA, πλουτοκράτες είναι οι τρομοκράτες» και υποδεικνύοντας το μόνο δρόμο που μπορούν να βαδίσουν οι λαοί μέσα από το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», οι χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο αμερικανικό προξενείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ