Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι λαοί μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση

Εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες στο Σύνταγμα

Η Στέλλα Αλφιέρη
Η Στέλλα Αλφιέρη
«Αν οι ιμπεριαλιστές εξαπέλυσαν τον πρώτο μεγάλο πόλεμο του 21ου αιώνα, οι λαοί μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση, ώστε η πολεμική καταιγίδα που εξαπολύουν να είναι η αρχή της ανατροπής τους». Αυτό ήταν το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλε για μαζική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ο Θ. Παφίλης, γγ της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση.

Η αντιπολεμική - φιλειρηνική φωνή του λαού μας, τόνισε ο Θ. Παφίλης, ενώνεται με τις φωνές των λαών όλου του κόσμου στις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται όλο το διάστημα, από τις ίδιες τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής. Η παγκόσμια λαϊκή οργή για τους δολοφόνους και τρομοκράτες ιμπεριαλιστές στέλνει το μήνυμα πως οι λαοί μπορούν να τους σταματήσουν, πως οι λαοί αφυπνίζονται, αντιστέκονται και το μεγάλο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι θα ανατρέψει τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Οι σκηνές της φρίκης, συνέχισε ο ομιλητής, που βλέπουμε καθημερινά με την εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων, τον ανελέητο βομβαρδισμό νοσοκομείων, χωριών, είναι μια τραγική επανάληψη των σκηνών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, του Βιετνάμ, του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας και πολλών άλλων σημείων και χωρών του πλανήτη που αποτελούν ζωντανά μνημεία και δείχνουν πως ο τρομοκράτης της ανθρωπότητας ήταν και παραμένει ο ιμπεριαλισμός.

Θέλουν, υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Θ. Παφίλης, «να δημιουργήσουν την αίσθηση της παντοδυναμίας του ιμπεριαλισμού. Εχουν αυταπάτες. Ξεχνούν την ιστορία που διδάσκει πως οι λαοί έσπασαν όλες τις αλυσίδες που είχαν κατασκευάσει οι καταπιεστές τους». Σ' αυτό το σημείο, έστειλε μέσα από το λόγο του το μήνυμα: «Δεν είναι ανίκητος ο ιμπεριαλισμός. Είμαστε οι πολλοί, οι δυνατοί, είναι οι λίγοι. Είμαστε με το δίκιο και την ειρήνη. Υπηρετούν το άδικο, κάνουν τον πόλεμο. Μπορούμε να τους σταματήσουμε».


Αμέσως, μετά, ο Θ. Παφίλης καταδίκασε την «κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που σε αγαστή συμπόρευση με την ηγεσία της ΝΔ σέρνει τη χώρα μας σε έναν άδικο πόλεμο και ταυτόχρονα προωθεί ένα νομικό πλαίσιο χτυπήματος των λαϊκών αγώνων». Και συνέχισε: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες και εκείνων που επιχείρησαν να κρατήσουν αποστάσεις, που έκαναν πως δεν κατάλαβαν το χαρακτήρα του πολέμου, και σε τελευταία ανάλυση υπονομεύοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις ήθελαν να δώσουν ένα δήθεν προοδευτικό άλλοθι και συγχωροχάρτι στους ιμπεριαλιστές.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θ. Παφίλης, έστειλε μήνυμα αγώνα σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό: «Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους εργάτες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης και τους καλούμε σε παλλαϊκή συσπείρωση:

-- Να συνταχθούν με τα μαχόμενα κινήματα

-- Να συγκροτήσουν παντού, στους χώρους δουλιάς, στις συνοικίες, στα σχολεία, σε κάθε γωνιά, αντιπολεμικές κινήσεις και επιτροπές, να ανοιχτούν στο λαό, να βοηθήσουμε να εκφραστεί η λαϊκή δυναμική που θα συμβάλλει μαζί με άλλους λαούς στην αντεπίθεση».

Σε αγωνιστική ετοιμότητα η εργατική τάξη

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, στο χτεσινό παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, χαιρέτισε το μέλος της γραμματείας Πολύβιος Τσίρκας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Αντιστεκόμαστε στο διεθνή ιμπεριαλισμό και στον τρόμο που έχουν δημιουργήσει σ' όλο τον πλανήτη οι τρομοκράτες και δυνάστες των λαών. Οι πολεμοχαρείς παγκοσμιοκράτες προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη πως κάθε αντίσταση στην κρατική βία, στην κάθε μορφής εξουσία, κάθε αγώνας για αλλαγή ή ανατροπή αντιλαϊκών καθεστώτων ή αντίσταση στο πολιτικό - οικονομικό - κοινωνικό κατεστημένο να θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Π. Τσίρκας, μεταφέροντας τα γεγονότα των καιρών μας, στην ελληνική πολιτική σκηνή επισήμανε: «Με την ευκαιρία αυτή του τρόμου και των τρομονόμων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις επιθέσεις της». Το ΠΑΜΕ, το Ταξικό Εργατικό Κίνημα, επισήμανε αμέσως μετά, θα αντισταθεί δυναμικά σε κάθε κυβερνητική επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις μας, όπως το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δημοκρατικές ελευθερίες κ.ά.».

Το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζομένους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Θα χρειαστούν τόνισε, σκληροί αγώνες για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις. Θα χρειαστεί ένα ευρύ Μέτωπο εργατικής συσπείρωσης και Λαϊκής Συμπαράταξης όλων των εργαζομένων και των Λαϊκών Κοινωνικών Κινημάτων».

Τέλος, ο Π. Τσίρκας, προανήγγειλε ότι το ΠΑΜΕ συνεχίζει τον αγώνα και για το λόγο αυτό, έχει προγραμματίσει ολονύχτια εκδήλωση - διαδήλωση, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία την Παρασκευή 30 Νοέμβρη.

«Απαιτούμε να μπει τέλος στον πόλεμο», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό της η Στ. Αλφιέρη, εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001». Με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, συνέχισε, χύνεται αίμα αθώων ανθρώπων. Σ' όλο τον κόσμο, επισήμανε η Στ. Αλφιέρη, το αντικαπιταλιστικό κίνημα δίνει τους αγώνες τους, ακόμα και στις ΗΠΑ, οι συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη, ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος. Αμέσως, μετά η ίδια, επισήμανε ότι και «η κυβέρνηση Σημίτη, προσυπέγραψε αυτόν τον πόλεμο, υποδεχόμενη τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Σούδα, την ίδια στιγμή που απελαύνει τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας». Η Στ. Αλφιέρη, κάλεσε το λαϊκό κίνημα να αγωνιστεί «για να σταματήσει ο πόλεμος, να διευρυνθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταργηθεί ο τρομονόμος και να δοθεί πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες».

Η Δέσποινα Σπανού
Η Δέσποινα Σπανού
Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, το λόγο πήρε η Δ. Σπανού. Χαρακτήρισε άλλοθι για τους Αμερικάνους και τους συμμάχους τους, το χτύπημα στη Νέα Υόρκη, ώστε όπως είπε «μέσω της λεγόμενης διεθνούς συνεργασίας να επιτεθούν στο Αφγανιστάν, να βομβαρδίσουν άμαχο πληθυσμό με στόχο να φτάσουν τα στρατεύματά τους στους αγωγούς της Κασπίας και να ελέγξουν τον πλούτο της περιοχής». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν να επιβάλλουν μια νέα λιτότητα με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να έχουν χάσει, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τις δουλιές τους». Και η ελληνική κυβέρνηση, είπε, χρησιμοποιεί τη δικαιολογία του πολέμου για να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες, να παγώσει τους μισθούς, να μη δώσει το οικογενειακό επίδομα».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γρ. Φελώνης, πρόεδρος του ΕΚΑ.Ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε: «Ολοι εμείς που είμαστε εδώ σήμερα, όλοι εκείνοι που συμμετέχουν στα Συλλαλητήρια που γίνονται την ίδια ώρα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μαζί με όλους εκείνους που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και όλους εκείνους που ήθελαν να έρθουν εδώ σήμερα και δεν μπόρεσαν, δημιουργούμε το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα που θα τερματίσει τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν ένα μήνα στο Αφγανιστάν και συνεχίζεται».

Επίσης σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτή η επιδρομή σχεδιάστηκε από τους Αμερικάνους και εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ και τους ηγέτες των χωρών που θέλουν να υπερηφανεύονται για την ευαισθησία τους, την ανθρωπιά τους, για τα δημοκρατικά τους συστήματα. Αυτός ο απάνθρωπος σχεδιασμός υλοποιείται -όπως λένε- για να βρουν δικαίωση τα χιλιάδες θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον». Κατήγγειλε επίσης όλους αυτούς που ενώ γνωρίζουν τα διαρκή εγκλήματα που διαπράττουν προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, προκλητικά αδιαφορούν για τον πόνο που προκαλούν και με ικανοποίηση σαρκάζουν γιατί θεωρούν σίγουρη την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους στην Κεντρική Ασία και την ευρύτερη περιοχή».


Ο Γρηγόρης Φελώνης
Ο Γρηγόρης Φελώνης

Ο Πολύβιος Τσίρκας
Ο Πολύβιος Τσίρκας
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση προσαρμοσμένη στις σύγχρονες συνθήκες (2010-09-21 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού (2009-03-27 00:00:00.0)
Μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό (2004-03-23 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλισμός είναι η μήτρα που γεννάει τον πόλεμο (2003-05-13 00:00:00.0)
Εμπρός για τη συσπείρωση και κινητοποίηση όλου του λαού (2001-10-25 00:00:00.0)
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη (2001-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ