Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ιμπεριαλισμός είναι η μήτρα που γεννάει τον πόλεμο

«Είναι προφανές πως ο πόλεμος κατά του Ιράκ και οι συνολικές εξελίξεις διαμορφώνουν μια νέα απειλητική κατάσταση όχι μόνο για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή, για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των κρατών της, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι λαοί, εξάλλου, διαισθάνονται πως η στρατηγική του ιμπεριαλισμού, οι αντιθέσεις του, δεν πολλαπλασιάζουν μόνο τους τοπικούς πολέμους αλλά και τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης», σημείωσε στην εισήγησή του ο γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης. «Η ΕΕΔΥΕ», είπε,«είχε ήδη τοποθετηθεί και επαναλαμβάνει πως ο πόλεμος κατά του Ιράκ αποτελούσε ένα μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ για την εδραίωση της κυριαρχίας τους, την έξοδο από την οικονομική κρίση και τον έλεγχο των πετρελαίων του Ιράκ και της Μ. Ανατολής».

«Συνυπεύθυνοι για τον πόλεμο είναι όλοι οι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι συντάχθηκαν με την προπαγάνδα των ΗΠΑ και κρύβουν τις πραγματικές αιτίες του. Είναι αποκαλυπτική, άλλωστε, η δήλωση των 25 της ΕΕ στην Αθήνα, η οποία νομιμοποιεί εκ των υστέρων τον πόλεμο και θεωρεί ως αναγέννηση την εισβολή στο Ιράκ. Η μήτρα που γεννάει τον πόλεμο είναι η φύση του καπιταλιστικού συστήματος είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός. Το συμπέρασμα για τους λαούς που προκύπτει είναι ότι το κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με τις πραγματικές αιτίες, δηλαδή την ιμπεριαλιστική τάξη», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης.

«Οι επικίνδυνες για την ανθρωπότητα εξελίξεις δημιουργούν επείγουσα ανάγκη οργάνωσης ενός πανίσχυρου μετώπου πάλης και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο κατά της πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων οργανισμών. Ενα μέτωπο που θα συνενώνει όλα τα κοινωνικά κινήματα και θα στοχεύει στην ανατροπή της νέας τάξης, στην αντικατάσταση των κυβερνήσεων που χτίζουν τη νέα τάξη με λαϊκές κυβερνήσεις που θα κινούνται σε άλλη κατεύθυνση. Χρειάζεται να αναδείξουμε τη δυνατότητα και την προοπτική, το αντίπαλο στον ιμπεριαλισμό δέος που είναι μόνο το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό φιλειρηνικό μέτωπο. Αυτό μπορεί να συντρίψει τη νέα τάξη. Οταν οι λαοί το πιστέψουν είναι πανίσχυροι να το πραγματοποιήσουν», κατέληξε ο γγ της ΕΕΔΥΕ.

Οργανο αντιιμπεριαλιστικής δράσης

«Θα δώσουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να νικήσει αυτό το φιλειρηνικό κίνημα», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας, εκφράζοντας όλους τους παρευρισκόμενους στο Δημαρχείο της Καισαριανής. «Το Εθνικό συμβούλιο είναι ένα όργανο αντιιμπεριαλιστικής δράσης, είναι ένα σώμα αγώνα, είναι ένα σώμα ζωντανό», τόνισε.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, στην εισήγησή του στάθηκε στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη την Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τη δράση της ως συντονίστριας των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Ειρήνης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και τους στόχους της ΕΕΔΥΕ το επόμενο διάστημα. Πρώτος σταθμός οι Πορείες Ειρήνης που οργανώνονται όπως κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, το ετήσιο μνημόσυνο στον Τάφο του Γρηγόρη Λαμπράκη και η λαμπαδηδρομία αθλητών από την Παλλήνη στο Α' Νεκροταφείο. Επίσης, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς, συνδυασμένη με το αίτημα της απαγόρευσης και της καταστροφής όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, της μείωσης των εξοπλισμών και της διάθεσης των τεραστίων ποσών που θα εξοικονομηθούν για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών του «Τρίτου Κόσμου».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε την ανάγκη «συνέχισης του αγώνα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών, και ενάντια στη συγκρότηση του ευρωστρατού. Για την αλληλεγγύη στις χώρες που απειλούνται απ' τους ιμπεριαλιστές. Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις με την ανάκληση όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τις κατεχόμενες ξένες χώρες. Για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής βαρβαρότητας και της γενοκτονίας που διαπράττεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ. Ενάντια στους τρομονόμους και τα μέτρα καταστολής των λαϊκών αγώνων που θεσπίζει η ΕΕ».

«Ο αγώνας μας για την ανεξαρτησία, την ισοτιμία και τη συνεργασία όλων των χωρών σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών, των πολυεθνικών εταιριών και την παγκοσμιοποίηση της φτώχειας και της αθλιότητας, έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, για τον οποίο λαχταρά και για τον οποίο αγωνίζεται όλη η ανθρωπότητα», κατέληξε ο Ευάγγελος Μαχαίρας.

Σημαντικές παρεμβάσεις

«Το κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ έφτασε στα επίπεδα του κινήματος ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ», είπε συγκινημένος ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ρομές Σάντρα. «Αυτό μας δείχνει πως υπάρχουν δυνατότητες να αντισταθούμε στις ΗΠΑ. Αγωνιζόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστές που προκαλούν τους πολέμους, που προκαλούν την πείνα, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι», τόνισε ο Ρομές Σάντρας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ξεκάθαρη συμμετοχή της ΕΕ στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και στις προτάσεις που υπάρχουν για το λεγόμενο κοινό Σύνταγμα της ΕΕ. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τις προτάσεις για «πρόληψη συγκρούσεων», «ανθρωπιστικές αποστολές διάσωσης» και «δράση για στήριξη ξένης χώρας ενάντια στην τρομοκρατία».

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Νίκος Καρατσουφιώτης, που μίλησε για «πληρότητα 400% στη βάση της Σούδας πριν και κατά την περίοδο του πολέμου» και «την απαίτηση των Αμερικανών για πλήρη έλεγχό της».

Εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη ο Δ. Σκόρδος αναφέρθηκε «στη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, κάτι που μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ (2006-08-01 00:00:00.0)
Οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό (2005-03-19 00:00:00.0)
Την ερχόμενη Τετάρτη η εκδήλωση μνήμης και τιμής (2003-08-03 00:00:00.0)
Μαζικό το «παρών» στην Κερασίτσα (2003-05-20 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της (2003-05-08 00:00:00.0)
Ολέθριες οι συνέπειες για την ανθρωπότητα (2001-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ