Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες το συντομότερο ζητά η κυπριακή κυβέρνηση

Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος, η θέση αυτή έχει ήδη διαμηνυθεί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, και προς τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Ερωτηθείς εάν η θέση για επανέναρξη των συνομιλιών συνοδεύεται από τη θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «στο βαθμό που έχει τεθεί το θέμα στη Χάγη και μετέπειτα παραμένει η δική μας πλευρά». Κληθείς να πει ποιες τροποποιήσεις εκτιμά η κυβέρνηση πως πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «θέματα επιμέρους στρατηγικής δε θα συζητηθούν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων».

Πρόσθεσε πως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης «υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης». Ο υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε, προβαίνει σε ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών για τα θέματα αυτά. «Επιμένουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση των όσων είχαν διαμειφθεί στη Χάγη, στη βάση των όσων είχαν αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο, στη βάση του περιεχομένου της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Ντενκτάς στις 2 Απριλίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ολα αυτά, πρόσθεσε, έχουν ήδη διαμηνυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις «και συνεχίζεται η προσπάθεια ούτως ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωρίζουν ποιες είναι ακριβώς οι θέσεις μας με την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα της επανέναρξης ή της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και κατάληξης σε λύση πριν το Φεβρουάριο ούτως ώστε να αποφευχθεί κατά το Μάιο του 2004 το σκηνικό της Χάγης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως «εκείνο το οποίο έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι θέλει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ποιες είναι οι θέσεις μας. Αλλαγή θέσης σε σχέση με τα όσα εξήγγειλε μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης και μετέπειτα δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επίσκεψη στην Αθήνα στις 26 του Μάη και επίσκεψη στην Πετρούπολη στις 29 - 30 Μάη και «δεν υπάρχουν άλλες επισκέψεις προγραμματισμένες επί του θέματος».

«Το θέμα όμως των επισκέψεων δεν είναι εκείνο το οποίο έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Απεναντίας, η ενημέρωση μέσω όλων των διπλωματικών οδών προς τα Ηνωμένα Εθνη, κράτη - μέλη των ΗΕ, προς την ΕΕ, κράτη μέλη της ΕΕ, είναι εκείνο το οποίο έχει την ουσιαστική σημασία», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ παραμένει εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο φεύγει. Επί του παρόντος είναι εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ