Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα

Συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζ. Μπόλτον

Την πρόσδεση της Ελλάδας στο αμερικανικό ιμπεριαλιστικό άρμα, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για διεθνή θέματα ασφάλειας, Τζ. Μπόλτον, ο οποίος συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπαντωνίου, συζήτησαν για την... «αντιμετώπιση των όπλων μαζικής καταστροφής», καθώς όπως επισήμανε «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια». Στο πλαίσιο της ελληνικής υποταγής στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα και ως αντιστάθμισμα, ο υπουργός Αμυνας έθεσε και το ζήτημα της συμμετοχής Ελλήνων επιχειρηματιών στη λεηλασία του Ιράκ, με πρόσχημα τα χρέη της χώρας αυτής απέναντι σε ελληνικές τεχνικές, κυρίως, εταιρίες. Για να σημειώσει: «Υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και στον τεχνικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν συμμετέχοντας σε ευρύτερες κοινοπραξίες που θα αναλάβουν έργα ανασυγκρότησης μέσα στο Ιράκ».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τον Γ. Παπαντωνίου, υπενθυμίζοντας ότι «ο περιορισμός της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής είναι μια από τις υψηλές προτεραιότητες της κυβέρνησης του κ. Μπους». Δεν παρέλειψε δε να πει ότι η Ελλάδα «είναι φίλος και σύμμαχος για πολλά χρόνια».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής «ειρηνευτικής» δύναμης στο Ιράκ, ο Γ. Παπαντωνίου απάντησε ότι ναι μεν «δεν υπάρχει θέμα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ», αλλά «υπάρχει βεβαίως πάντοτε ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει τεθεί, για το λόγο ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ασκηθούν τέτοιες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ως χώρα, αλλά και ως προεδρία θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις άλλες χώρες της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ