Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαζικό το «παρών» στην Κερασίτσα

Ευ. Μαχαίρας: Αν ζούσε ο Γρ. Λαμπράκης θα καταδίκαζε όχι μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση

Μαζικό «παρών» έδωσαν την Κυριακή το απόγευμα στη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, Κερασίτσα, φιλειρηνιστές από ολόκληρη την Πελοπόννησο, για να τιμήσουν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και το όραμά του για πανανθρώπινη ειρήνη, που, συμμετέχοντας στην 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, πορεύτηκαν από τη γενέτειρά του μέχρι την Τρίπολη.

Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών άρχισε να συγκεντρώνεται στο χώρο της συγκέντρωσης στην Κερασίτσα, παρά την πρόσκαιρη δυνατή βροχή, ενώ από την Καλαμάτα ξεκίνησαν το Σάββατο με τα ποδήλατά τους για να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης, ο Γιώτης Νικολαΐδης και ο Φώτης Φωτόπουλος, για να φτάσουν το μεσημέρι της Κυριακής στην Κερασίτσα.

Τους φιλειρηνιστές, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας Χρήστος Μαλλίρης και εκ μέρους όλων των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου, η πρόεδρος της Επ. Ειρήνης Κορίνθου Μπέτυ - Βασιλεία Στεργιοπούλου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος Λαμπράκης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, η Μαίρη Ντουντούμη, εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, ο Κώστας Γεωργακόπουλος, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, των Παραρτημάτων Πελοποννήσου της ΠΕΑΕΑ, καθώς και άλλων μαζικών φορέων.

Η πορεία, με προμετωπίδα το πανό της ΕΕΔΥΕ, που έγραφε «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών» - αφού διήνυσε εννιά χιλιόμετρα - έφθασε στην Τρίπολη, όπου τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της πόλης και τους καλωσόρισαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Οι φιλειρηνιστές τους απάντησαν με το σύνθημα - υπόσχεση: «Ορκο στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί».

Στην πλατεία Αρεως της Τρίπολης πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους οδοιπόρους της ειρήνης, ενώ δέχτηκαν και το καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Τρίπολης Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε πως «η μήτρα που γεννάει τον πόλεμο είναι η φύση του καπιταλιστικού συστήματος, είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός. Είναι προφανές πως ο πόλεμος κατά του Ιράκ και οι συνολικές εξελίξεις στην περιοχή διαμορφώνουν μια νέα απειλητική κατάσταση, όχι μόνο για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα» και κατέληξε πως «το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό είναι ένα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό, λαϊκό, φιλειρηνικό μέτωπο».

«Αν είναι δυνατό να αποκτήσει ο ιμπεριαλισμός ανθρώπινο πρόσωπο!»

H κεντρική ομιλία έγινε από τον επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελο Μαχαίρα, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη συνέχεια, με αφορμή την αποτυχημένη προσπάθεια του κυβερνητικού μηχανισμού και των υπηρετών του, μέσω του δημάρχου Τεγέας, Δημήτρη Βόσνο, να αφαιρέσουν τη διοργάνωση της πορείας ειρήνης από την ΕΕΔΥΕ (ενοχλημένοι από το αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο), ο Ευ. Μαχαίρας σημείωσε: «Κάποιοι παρέσυραν το δήμαρχο Τεγέας να οργανώσει "ενωτική" τάχα πορεία, γιατί η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας δεν εξασφάλιζε κατά την άποψή τους τη γενική συμμετοχή. Αυτό, βέβαια, δεν είναι αλήθεια. Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας καλεί κάθε χρόνο όλες τις οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Λαμπράκη και να κάνουν χαιρετισμό».

«Ο δήμαρχος Τεγέας, με το επιχείρημα ότι θέλει - επιτέλους - να τιμήσει η Τεγέα τον Γρ. Λαμπράκη, ανήγγειλε ότι ο δήμος αποφάσισε να αναγείρει ανδριάντα του και ότι θα διοργανώσει διήμερο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Ως εδώ, μπράβο του, γιατί μέχρι τώρα, εκτός από τον πρόεδρο της Κερασίτσας, η υπόλοιπη Τεγέα δε συμμετείχε στις ετήσιες τελετές που γίνονταν προς τιμήν του Λαμπράκη. Αλλά ο κύριος δήμαρχος, παρασυρόμενος από ατυχείς εισηγήσεις, προχώρησε και πιο πέρα. Θέλησε να αφαιρέσει από την Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας την πρωτοβουλία της οργάνωσης της πορείας, την οποία με επιτυχία διεκπεραίωνε επί είκοσι χρόνια και συγκρότησε Επιτροπή η οποία εκτός από τις άλλες εκδηλώσεις θα οργάνωνε και την πορεία».

Και απευθυνόμενος στο δήμαρχο Τεγέας επισήμανε: «Κανένας δήμαρχος στην Ελλάδα δε διοργανώνει πορείες ειρήνης. Ούτε ο δήμαρχος της Αθήνας, όπου αναδείχτηκε ο Λαμπράκης βαλκανιονίκης. Ούτε ο δήμαρχος Πειραιά, του οποίου ο Λαμπράκης ήταν βουλευτής, ούτε ο Δήμος Κοκκινιάς, όπου κατοικούσε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δήμοι ενισχύουν τις φιλειρηνικές οργανώσεις. Ο Δήμος της Τρίπολης ενισχύει την Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, το ίδιο και ο νομάρχης και τους ευχαριστούμε. Πίσω από το δήμαρχο Τεγέας ήταν το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης - το οποίο κατά τα προηγούμενα χρόνια συνεργαζόταν με την Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας - και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ».

«Στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ - συνέχισε ο ομιλητής - υπάρχουν δύο ρεύματα. Το ριζοσπαστικό, το οποίο θέλει να ανατρέψει το σημερινό παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και το μετριοπαθές, το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί το σύστημα αυτό να γίνει ανθρωπινότερο. Αν είναι δυνατό να αποκτήσει ο ιμπεριαλισμός ανθρώπινο πρόσωπο! Το περίεργο είναι ότι αυτό το ρεύμα χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από διάφορες κυβερνήσεις, το ίδρυμα "Φορντ" και άλλες αμερικανικές οργανώσεις και τα διάφορα συνέδριά του πελαγοδρομούν σε συζητήσεις όπως στο Πόρτο - Αλέγκρε και αλλού.

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα. Και ενώ δεν είναι φιλειρηνική οργάνωση, παρέσυρε το δήμαρχο Τεγέας να κάνει την πορεία της περασμένης Κυριακής, με το επιχείρημα ότι θα είναι ενωτική. Ηταν όμως τόσο "ενωτική", ώστε συγκέντρωσε 150 μόνο ανθρώπους, από τους οποίους οι 100 ήρθαν από την Αθήνα με δύο πούλμαν. Υστερα από αυτό κατάλαβε ο δήμαρχος Τεγέας ότι δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ελλάδα να οργανώνει τις πορείες ειρήνης η ΕΕΔΥΕ και μόνο στην Αρκαδία να την οργανώνει ο δήμαρχος Τεγέας σε συνεργασία με το Φόρουμ που στην Αθήνα συνεργάζεται με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι ηγεσίες των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό μιλούσαν μεν κατά του πολέμου και κατά των Αμερικανών, όχι όμως και κατά της ΕΕ, που έπαιξε διπλό ρόλο, ούτε κατά της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετείχε στον πόλεμο κατά του Ιράκ με τη βάση της Σούδας, με τη βάση του Ακτιου και 15 αεροπόρους που κατασκόπευαν με τα ΑΒΑΚΣ τις θέσεις των Ιρακινών, με δύο πολεμικές φρεγάτες και με ολόκληρο τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας. Αν ζούσε ο Γρ. Λαμπράκης, θα καταδίκαζε όχι μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από τον Βασίλη Λέκκα, ο οποίος ενθουσίασε το κοινό με τις επιλογές των τραγουδιών και την ερμηνευτική του ικανότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ