Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η «ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ» - Η CIA - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ...

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ... «Κύμα ταυτόχρονων επιθέσεων αυτοκτονίας με τουλάχιστον 40 νεκρούς και 60 τραυματίες συγκλόνισε το βράδυ της Παρασκευής την Καζαμπλάνκα, μία ημέρα μετά την επίσκεψη στο Μαρόκο του αρχηγού της CIA, Τζορτζ Τένετ. Οι επιθέσεις είχαν στόχο το ισπανικό πολιτιστικό κέντρο, ένα παλιό εβραϊκό κοιμητήριο, ένα διεθνές ξενοδοχείο και το προξενείο του Βελγίου» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΝΕΚΡΟΙ - «ΕΜΠΟΔΙΑ»... «Επτά νεκρούς και ισάριθμα νέα εμπόδια στον "οδικό χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή άφησε πίσω του ο Παλαιστίνιος καμικάζι που ανατινάχτηκε χτες το πρωί, λίγες μόνο ώρες έπειτα από την πρώτη συνάντηση Σαρόν - Αμπάς, στην Ιερουσαλήμ. Αμεση συνέπεια της επίθεσης, η αναβολή της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον» («ΝΕΑ»).

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ(;)...: «Την περασμένη Δευτέρα στο Ριάντ, την Παρασκευή στην Καζαμπλάνκα. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα αν οι επιθέσεις αυτές οργανώθηκαν όντως από την Αλ Κάιντα, αλλά σε τελική ανάλυση είναι ένα στοιχείο δευτερεύουσας σημασίας. Το βέβαιο είναι ότι οι επιθέσεις στο Μαρόκο συνιστούν άμεση συνέπεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Οι βόμβες έπληξαν ισπανικούς στόχους, επειδή η Μαδρίτη ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, και Ισραηλινούς, επειδή για πάρα πολλούς Αραβες η επίθεση στο Ιράκ συνδιοργανώθηκε και από το Ισραήλ» («ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ» - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΔΙΕΞΟΔΑ: «Αντί να πιέζουν για την επίλυση των προβλημάτων που συντηρούν την ένταση - με πρώτο και κύριο φυσικά το Παλαιστινιακό, αντί να επιδιώκουν το δυνάμωμα των θεσμών που συμβάλλουν στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την ενίσχυση της δημοκρατίας - όπως ο OHE - οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν την πολιτική της ωμής βίας που αδυνατεί, αλλά και δεν ενδιαφέρεται να διακρίνει τους θύτες από τα θύματα. Σήμερα κινδυνεύουν, και μαζί τους κινδυνεύει και ολόκληρη η ανθρωπότητα, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Και δυστυχώς ούτε αυτοί ούτε όσοι στηρίζουν την πολιτική Μπους έχουν καταλάβει το λάθος τους» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΠΟΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ;... «Οταν η αυτοκρατορία δε σέβεται τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και παράνομα παραβιάζει τα σύνορα και επιτίθεται σε ξένες χώρες διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πώς περιμένει να ενεργεί η τρομοκρατία; Με σεβασμό; Οταν έγινε η εισβολή στο Ιράκ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου είχε προβλέψει: "Τώρα θα έρθουν τα χειρότερα". Η πρόβλεψη επαληθεύεται» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ