Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΜΥΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Οι αντιθέσεις - και οι εξ αυτών δυσκολίες - καλά κρατούν

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με τον στρατοκράτη της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα

Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με τον στρατοκράτη της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) συνεχίζει επιλεκτική «αποχή» από τα παγκόσμια δρώμενα και χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας δεν έλαβε καμία απόφαση για την κρίσιμη «ζώνη» από το Ιράκ μέχρι το Μαρόκο, αλλά ανακοίνωσε ενδεχόμενη «ανθρωπιστική αποστολή» στο Κονγκό, ενώ απέφυγε να θίξει τη διακήρυξη των Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου για τη δημιουργία ξεχωριστού ευρωστρατού, επαναλαμβάνοντας τα χειροκροτήματα για την «πρώτη» αποστολή του «ευρωστρατού» στα Σκόπια.

Πρόκειται για σαφή επιλογή ευρω-αφασίας, η οποία σε επίπεδο «Ενωσης» υπάρχει τουλάχιστον από την έναρξη της αμερικανοβρετανικής επέμβασης στο Ιράκ και, παρά τις σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ξεχωριστών κρατών-μελών, έχει σκεπάσει με καταχνιά αυτό που υπήρχε και λειτουργούσε έως τώρα.

Είναι χαρακτηριστικές και οι σχετικές δηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Ο μεν ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε με στόμφο ότι όσον αφορά στο Ιράκ «έγινε μια ανταλλαγή απόψεων στο γεύμα και υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των "15", αφού το σημαντικό είναι να δούμε το μέλλον και να αγνοήσουμε τους διχασμούς του παρελθόντος» (!!!), ενώ ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές ιδέες» και «συνεισφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα» τη διακήρυξη των «τεσσάρων», με την εμφαντική επωδό «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε άλλο το ζήτημα»!!! Πίσω, όμως, από τη βιτρίνα «αποχής», έχουν αρχίσει διεργασίες οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν το αργότερο μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (20-21 του Ιούνη). Η πιο σημαντική φαίνεται να αφορά σ' ένα, μυστικό προς το παρόν, «έγγραφο για το ευρωπαϊκό δόγμα ασφαλείας», το οποίο προετοιμάζεται από τον στρατοκράτη της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, και, συνοδευμένο από μία «δέσμη ιδεών» (Γ. Παπανδρέου), πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε χτες «σημαντικό έγγραφο» και, μάλιστα, προδιέγραψε από πριν ότι όχι μόνο θα εγκριθεί αλλά και «θα συζητηθεί με τον Πρόεδρο Μπους στην καθιερωμένη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον», τον ερχόμενο Ιούνη, ως «πλαίσιο ασφαλείας» (Γ. Παπανδρέου).

Η άλλη σημαντική πτυχή «ασφαλείας» αφορά στη διακήρυξη των «τεσσάρων» (βλ. «Ρ» 30/4/2003), η οποία προβλέπει συγκεκριμένα τη δημιουργία «αυτόνομης στρατιωτικής ικανότητας», με ξεχωριστό Γενικό Επιτελείο στο Τερβίρεν (Βέλγιο) το αργότερο μέχρι το 2004». Από τις χτεσινές δηλώσεις του προεδρεύοντος, Γ. Παπαντωνίου, φαίνεται ότι υπήρξε «ενημέρωση για το Βέλγιο» (!!!), όσον αφορά στην ξεχωριστή σύνοδο κορυφής των «τεσσάρων» στις Βρυξέλλες και «όλοι» εκτιμούν ως «θετική» την «εποικοδομητική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα». Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «το ζήτημα θα λάβει τελική απόφαση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) και στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα», και γι' αυτό (...) «δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε άλλο». Ο Γ. Παπαντωνίου ξέφυγε εντέχνως, αφού πράγματι τα ζητήματα «άμυνας και ασφάλειας» θα ενταχθούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, στο μελλοντικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αλλά οι «τέσσερις» διακήρυξαν ήδη τη δημιουργία του ξεχωριστού στρατού τους «το αργότερο μέχρι τον Ιούνη του 2004», όταν η ΔΔ θα έχει μόλις τελειώσει τις εργασίες της. Μπορεί οι Ελληνες υπουργοί να μην υπάρχουν τότε ως υπουργοί αλλά το θέμα της ευρωπαϊκής «άμυνας και ασφάλειας» είναι θεμελιώδες για το μέλλον της ΕΕ, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

Κατά τ' άλλα η χτεσινή μάζωξη τόσων Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες δε διευκόλυνε στο ελάχιστο τη διερεύνηση του θέματος «υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε βασικά θέματα, και αν ναι ποια είναι ακριβώς». Την επιλογή «απουσίας» των μεγάλων της «γηραιάς Ευρώπης» ενισχύει και η συμπτωματική Ελληνική Προεδρία, αφού, βέβαια, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από Ελληνες υπουργούς να κάνουν «ευρωπαϊκή» πολιτική σε κατεξοχήν «ευρωπαϊκά» θέματα, τέτοιας εμβέλειας.

Ο Γ. Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου, επικέντρωσε στις δηλώσεις του «στην ημερήσια διάταξη» της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Προκύπτει κάτι ενδιαφέρον, έστω και «διαδικαστικού χαρακτήρα». Επιτέλους θα λάβει τέλος η εδώ και ένα χρόνο «συνέλευση»-μαϊμού για το «μέλλον της Ευρώπης» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη θα ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της πραγματικής ΔΔ, που θα αποφασίσει, μέσα στους επόμενους μήνες, οριστικά και αμετάκλητα την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οσον αφορά τους 15 υπουργούς Αμυνας, εφόσον δε συζήτησαν το βασικό, τη διακήρυξη των «τεσσάρων», ασχολήθηκαν με τα τρέχοντα. Ο Γ. Παπαντωνίου, ως προεδρεύων, έβγαλε ένα μακρύ λόγο για την «ιστορική ώρα» που η Ευρώπη «αναλαμβάνει τις στρατιωτικές της ευθύνες» με την «επιχειρησιακή ικανότητα» του «ευρωστρατού» να «φέρει σε πέρας» κλπ. κλπ. Ο υπουργός εννοούσε την πρώτη αποστολή 360 «Ευρωπαίων» στα Σκόπια, που αντικατέστησαν ήδη εδώ και δύο μήνες την αντίστοιχη ΝΑΤΟική δύναμη «ανθρωπιστικής» κατοχής.

Ακόμη και ο Χ. Σολάνα δεν άντεξε και, λαμβάνοντας το λόγο, τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε το Ιράκ, η αποστολή στα Σκόπια θα 'ταν πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό Τύπο». «Αν» (!) αλλά από τότε μεσολάβησαν πολλά, από την αμερικανοβρετανική εκστρατεία μέχρι και τη διακήρυξη των «τεσσάρων». Ο Χ. Σολάνα επικέντρωσε στις δηλώσεις του στην «ενδεχόμενη ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αποστολή στο Κονγκό», μετά από σχετικό «αίτημα» του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν. Βέβαια, σύμφωνα με τον Χ. Σολάνα, «ακόμα δεν υπάρχει σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αλλά με δεδομένη την αμερικανική ηγεμονία, ίσως το Κονγκό να αποτελέσει ένα καλό άλλοθι και για τον «ευρωστρατό» και για τον παρακμασμένο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ