Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εξίσου αντιλαϊκή εντός και εκτός η κυβερνητική πολιτική

Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Εθνος» της Κυριακής

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ άσκησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο Παν. Τσούτσια, η οποία αφορούσε σε ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, ενώ δεχόμενη ερώτηση για το Συνασπισμό, αναφέρθηκε συνοπτικά στην εκτίμηση του ΚΚΕ για το εν λόγω κόμμα. Ο «Ρ» αναδημοσιεύει σήμερα ολόκληρη τη συνέντευξη.

- Η κυβέρνηση πηγαίνει «έξω καλά και μέσα όχι»; Τι λέτε;

Α.Π.: Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατό μια πολιτική να διαχωρίζεται σε μισή καλή και μισή κακή; Αυτά είναι εφευρήματα. Μια και ενιαία είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Και είναι εξίσου αντιλαϊκή, τόσο η εξωτερική, όσο και η εντός Ελλάδας. Αλλά, βλέπετε, το μαύρο πάνε να το κάνουν άσπρο. Εμφανίζουν, για παράδειγμα, ως θετικούς τους χειρισμούς της Ελληνικής Προεδρίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ πρόκειται για τοποθέτηση ιμπεριαλιστική και συμμετοχής στον πόλεμο (Σούδα κλπ.). Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον άδικο πόλεμο. Από την άλλη η Ελληνική Προεδρία εξέδωσε μια επαίσχυντη ανακοίνωση κατά της Κούβας, ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ.

Ακόμη, στην ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση, ως Προεδρία, προώθησε νέα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν στη μερική απασχόληση, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, στην κατάργηση άλλων δικαιωμάτων. Αυτά εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Αρα πώς θα μπορούσε να είναι φιλολαϊκή η εσωτερική πολιτική;

Διαφάνεια και κέρδη δε συμβιβάζονται

- Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες βδομάδες για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Το ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση;

Α.Π.: Μόνο τις τελευταίες βδομάδες; Χρόνια και χρόνια γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Το θέμα είναι ότι και εκείνοι που πρωτοστατούν σ' αυτές - άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, άλλοτε η ΝΔ - γνωρίζουν ότι τα περί διαφάνειας είναι αέρας κοπανιστός. Ποια διαφάνεια μπορεί να υπάρχει, όταν το μεγάλο κεφάλαιο οργιάζει με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης; Πρόκειται για υποκρισία. Εδώ νομιμοποιείται η παρανομία. Ποιο είναι το νόμιμο και ποιο το παράνομο, όταν πωλούνται λιμάνια, ακτές, τα πάντα; Διαφανέστατη είναι η αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτή δεν κρύβεται. Τη νιώθουν πάνω τους η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της αγροτιάς, των ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Επομένως, σε ποια συζήτηση να πάρουμε μέρος; Υποστηρίζουμε ότι μόνο ένα ρωμαλέο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που θα αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς, είναι σε θέση να βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Διαφάνεια και κέρδη δε συμβιβάζονται.

Εμείς, όποτε ακούμε για εκσυγχρονισμό, από αυτά τα στόματα, καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να είναι. Σημαίνει ότι νέα αντιδημοκρατικά μέτρα ετοιμάζονται. Δείτε τι αποκαλύφθηκε στη θεσσαλονίκη: κρυφές κάμερες παρακολούθησης των διαδηλωτών, κόκκινες, γαλάζιες και πράσινες ζώνες απαγόρευσης και άλλα, ενόψει των διαδηλώσεων του Ιούνη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Κέρδος για το λαό, η ενίσχυση των συσπειρώσεων

- Τελικά γιατί έληξε άδοξα η συνεργασία σας με το ΔΗΚΚΙ; Στις τελευταίες κινητοποιήσεις δεν ακολούθησε το ΠΑΜΕ, ενώ - όπως είπε ο κ. Τσοβόλας - το κόμμα του θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.

Α.Π.: Δεν καταλαβαίνω για ποια συνεργασία μιλάτε, που μάλιστα έληξε! Οι δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ συνεργάζονται με του ΚΚΕ στο ΠΑΜΕ, στο αντιπολεμικό κίνημα και αλλού. Υπήρξε, επίσης, συνεργασία σε πολλές νομαρχίες και δήμους πρόσφατα στις τοπικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιμέρους συνεργασιών είναι θετικά, δίχως αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Οπως δε σημαίνει ότι η συνεργασία καταργεί την αυτοτελή πολιτική δράση στις εκλογές και στο Κοινοβούλιο.

Ας μη δημιουργούνται, λοιπόν, ζητήματα, εκ του μη όντος. Και επαναλαμβάνω ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε οι συσπειρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί να προχωρήσουν και να βαθύνουν, θα έχει κέρδος ο λαός από αυτό.

Μας χωρίζει άβυσσος κι από τη ΝΔ κι απ' το ΠΑΣΟΚ

- Η ΝΔ φαίνεται να απλώνει το χέρι της συμφιλίωσης προς την Αριστερά. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε και τον Αϊ-Στράτη, ενώ διέρρευσε ότι τηλεφώνησε και στον Χ. Φλωράκη. Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις αυτές;

Α.Π.: Μερικές φορές είναι να γελάει κανείς με τα συμπεράσματα που βγάζουν διάφοροι ή με τις υποθέσεις που κάνουν. Κοιτάξτε: η ΝΔ είναι κόμμα της πλουτοκρατίας. Εχει πολιτική, βαθιά αντιλαϊκή. Αλλά δημαγωγεί, για να «ψαρεύει σε θολά νερά». Δε στοιχίζει τίποτα στον Κ. Καραμανλή να πάει στον Αϊ-Στράτη, όπως δεν κοστίζει τίποτα και στον Κ. Σημίτη να πάει στη Γυάρο! Τους λαϊκούς αγώνες, ωστόσο, τους τιμάνε ειλικρινά μόνο όσοι έχουν φιλολαϊκή πολιτική σήμερα. Και αυτά τα κόμματα δεν έχουν. Αρα τα συμφέροντα που υπερασπίζουμε εμείς και εκείνοι είναι διαμετρικά αντίθετα. Αβυσσος μάς χωρίζει.

Απλή αναλογική χωρίς ανταλλάγματα

- Εχουν δει το φως της δημοσιότητας και σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε τυχόν βελτίωση του εκλογικού συστήματος, που δε θα περιορίζει τις έδρες του ΚΚΕ, θα συμφωνούσατε;

Α.Π.: Το εκλογικό σύστημα, που δε θα περιόριζε την κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ, είναι μόνο η απλή αναλογική. Και, βεβαίως, υποστηρίζουμε την καθιέρωσή της ως πάγιου συστήματος. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, το εξής: δεν προτείνουμε την απλή αναλογική, δίνοντας αντιπαροχή σ' αυτόν που θα την καθιερώσει. Είναι το πιο δίκαιο σύστημα στις σημερινές συνθήκες.

Ομως η κυβέρνηση δε σχεδιάζει την απλή αναλογική, αλλά ένα πιο καλπονοθευτικό και από το ισχύον. Ούτε εκείνη, ούτε η ΝΔ θέλουν την απλή αναλογική. Να σημειώσω ακόμη ότι η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής περνάει μέσα από την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας, που θα εκφράζει τα συμφέροντα των συμμαχικών δυνάμεων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Δε λύνεται το ζήτημα με τον εκλογικό νόμο και μόνο.

Η πάλη των αριστερών ταυτιζόταν πάντα με πάλη κατά του ιμπεριαλισμού

- Μιλήσατε ότι ο ΣΥΝ και το Φόρουμ «μολύνουν» τις ιδέες της Αριστεράς. Γιατί προχωρήσατε σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς;

Α.Π.: Πρόκειται για εκτίμηση πολιτική. `Η με το λαό θα είναι ένα κόμμα ή με τα μονοπώλια. Και αναρωτιέμαι πώς μπορεί να είναι μια πολιτική αριστερή, όταν τάσσονται υπέρ του Μάαστριχτ, υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, υπέρ του ευρωστρατού, όταν υπονομεύουν την ταξική πάλη. Η πάλη των αριστερών ταυτιζόταν πάντα με την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και όχι με την επιλογή του «καλού» ιμπεριαλισμού της ΕΕ, εναντίον του κακού ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

- Συζήτηση γίνεται και για το «Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς». Το ΚΚΕ διαφωνεί, όμως στην ομάδα πρωτοβουλίας συμμετέχει και το ΑΚΕΛ.

Α.Π.: Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του, άρα και το ΚΚΕ. Το πλαίσιο της λειτουργίας και της πολιτικής του «ευρωπαϊκού κόμματος» είναι αποφασισμένο από την ΕΕ. Ορίζει ακόμη και το καταστατικό των κομμάτων. Η ΕΕ θέλει κόμματα που θα στηρίζουν την πολιτική της και το λέει. Κόμματα που θα διαμορφώνουν «ευρωπαϊκή συνείδηση». Εμείς παλεύουμε να διαμορφωθεί συνείδηση αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική. Υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση ενός διακριτού πόλου συνεργασίας και κοινής δράσης κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τους κανονισμούς λειτουργίας των κομμάτων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ