Τρίτη 20 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ποτάμια ειρήνης!

Κυριακή, 18 Μάη 2003, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για την ειρήνη και χιλιάδες Θεσσαλοί πορεύονται στους δρόμους. Ανθρώπινα ποταμάκια «κυλούν» αργά προς τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής. Οι οδοιπόροι της ειρήνης διανύουν αποστάσεις μακρινές, κουράζονται, αλλά δεν εγκαταλείπουν. Σταματούν για λίγο στο ενδιάμεσο, παίρνουν μερικές ανάσες κι έχοντας κι άλλους, τώρα, μαζί τους, ξεκινούν ξανά. Στόχος διακηρυγμένος κι αδιαπραγμάτευτος: όλοι στο τέρμα.

Προχωρούν αποφασιστικά. Στο νου τους, η μορφή και η τόλμη του Λαμπράκη. Στα μάτια τους, τα κέρινα προσωπάκια των παιδιών της βομβαρδισμένης Γιουγκοσλαβίας, του ξεχερσωμένου Ιράκ, της ματωμένης Παλαιστίνης. Στην καρδιά τους, η αγωνία για την Κούβα της Επανάστασης, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, τη Συρία και το Ιράν, για τους λαούς όλου του κόσμου. Στην ψυχή τους, η οργή και η αγανάκτηση που η Ελλάδα γέμισε με βάσεις και στρατηγεία των ιμπεριαλιστών και η κυβέρνησή της συνεργάζεται με τους πολεμοκάπηλους κατά της ειρήνης.

Οι πορείες

Ωρα 4.30 μ.μ. και η πορεία εκατοντάδων Λαρισαίων αγωνιστών της ειρήνης ξεκινάει από την πλατεία του Τυρνάβου. Σε λίγο, οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και σημαίες, περνούν μπροστά από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Φωνάζουν αντιπολεμικά συνθήματα, απαιτούν να ξεκουμπιστεί από κει το στρατηγείο του θανάτου, να πάει στο διάβολο αυτό το πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, που έχει μπηχτεί σαν ένα τεράστιο δόρυ στην «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου.

Προχωρούν, κάνουν μια στάση στη Γιάννουλη κι αργά το βράδυ φτάνουν στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Στην ομιλία του, προς τους ειρηνοδρόμους κι εκατοντάδες άλλους Λαρισαίους που έχουν συγκεντρωθεί, ο Γ. Μπαλασούλης αναφέρεται στα πολεμικά εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης και στην ανάγκη δυναμώματος του κινήματος ειρήνης, ώστε να καταστεί ικανό να σταθεί εμπόδιο στην καταστροφική πορεία των ιμπεριαλιστών.

Στις 6.30 μ.μ., μετά από μια σύντομη εκδήλωση στην οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωλκού, ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Ανακασιάς προς την παραλία του Βόλου. Σ' όλη τη διαδρομή, οι ειρηνοδρόμοι φωνάζουν συνθήματα κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού.

Στις 8.30 μ.μ. έφτασαν στο τέρμα και αμέσως άρχισαν οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Ενας νεαρός έπαιξε στην κιθάρα του τραγούδια της ζωής και του αγώνα, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη κι ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης, Χ. Ρούσση.

Οι Καρδιτσιώτες αγωνιστές της ειρήνης ξεκίνησαν, στις 7 μ.μ., από τη Μητρόπολη και στις 9.30 μ.μ. έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Εκεί χαιρέτισε ο Μ. Τσίπρας, αντιδήμαρχος Καρδίτσας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και για τον αγώνα που χρειάζεται να ενταθεί, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Σ. Στουρνάρας.

Από το χωριό Πηγή ξεκίνησε, στις 7.30 μ.μ., η πορεία ειρήνης των Τρικαλινών φιλειρηνιστών. Στην αφετηρία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση. στην οποία χαιρέτισαν ο Ν. Τόλιας, δήμαρχος Γόμφων και η Ντίνα Τσούβα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων κι απαγγέλθηκαν ποιήματα για την ειρήνη. Αργά το βράδυ οι ειρηνοδρόμοι μπήκαν στην πόλη των Τρικάλων και, διασχίζοντας την οδό Ασκληπιού, έφτασαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Ν. Λάζος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ