Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνέντευξη - «καταγγελία» ξαναφουντώνει τη φιλολογία περί πλήγματος
  • «Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο πλήγματος κατά του Ιράκ ο Κόλιν Πάουελ
  • «Προσδιορισμό του όρου τρομοκρατία» θα ζητήσει από τον ΟΗΕ το Ιράκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η ιρακινή ηγεσία διατηρεί μυστικό στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών ισλαμιστών προκειμένου να είναι σε θέση να πλήξουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη». Αυτό υποστηρίζουν σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» δύο στελέχη των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, που φέρονται να αποσκίρτησαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίθεσης κατά του Ιράκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Τα ονόματα των δύο ανδρών δε γνωστοποιούνται αλλά αναφέρεται ότι ο ένας ήταν υποστράτηγος και ο δεύτερος λοχαγός στις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πολλοί μη Ιρακινοί ισλαμιστές εκπαιδεύονται στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης, και ένα από τα βασικά στάδια της εκπαίδευσης είναι η πραγματοποίηση αεροπειρατείας σε μεγάλα επιβατηγά αεροσκάφη χωρίς τη χρήση όπλων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πολύ κοντά στο στρατόπεδο υπάρχουν περιφραγμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, που ονομάζονται Σαλμάν Πακ, και όπου Ιρακινοί επιστήμονες, με επικεφαλής έναν Γερμανό, προετοιμάζουν τη βάση για βιολογικά όπλα. Πάντως, κανείς από τους δύο καταγγέλλοντες δεν είναι σε θέση να πει αν το στρατόπεδο συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Ιρακινός υποστράτηγος υποστηρίζει ότι πρώτα έφθασε στην Τουρκία, όπου υποβλήθηκε σε ανάκριση από τη CIA και το FBI, υπό την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, και ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κάποια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής, που δεν κατονομάζεται.

Η δημοσίευση της συγκεκριμένης συνέντευξης συνέπεσε με την καταγγελία της ιρακινής αντιπολιτευτικής οργάνωσης, που εδρεύει στο Λονδίνο και στηρίζεται από το Ιράν, «Ανώτατο Συμβούλιο Ισλαμικής Επανάστασης», ότι δύο αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών εκτελέστηκαν μετά από αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του μικρότερου γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, που θεωρείται και πιθανότερος διάδοχός του. Την αλήθεια της καταγγελίας αμφισβητούν, όμως, πολλές άλλες ιρακινές αντιπολιτευτικές οργανώσεις.

«Απειλές» και προτάσεις

Το δημοσίευμα της «The New York Times» έρχεται να συμπληρώσει την εντεινόμενη, μέρα με τη μέρα, φιλολογία περί ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, Σχαΐκχ Σαμπάχ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, ότι «χώρες σαν το Ιράκ, που κατασκεύασαν όπλα μαζικής καταστροφής, δε θα πρέπει να θεωρούν ότι δε θα ασχοληθούμε με τις δραστηριότητές τους, όταν ολοκληρωθεί η εκστρατεία κατά της "Αλ Κάιντα" και οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Ναγί Σαμπρί, δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, να πραγματοποιηθεί «μια διεθνής διάσκεψη για τον προσδιορισμό της τρομοκρατίας. Μια διάσκεψη όπου τα κράτη θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς εκβιασμούς και επιβολές, όπως σήμερα των ΗΠΑ, ότι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους». Ο Σαμπρί συμπλήρωσε ότι «για τους δυτικούς, τρομοκράτες είναι όσοι είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά τους, ενώ για εμάς τρομοκρατία είναι οι πράξεις που γίνονται κατά των λαών του Τρίτου Κόσμου, όπως το εμπάργκο και η κατοχή εδαφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ