Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Μυστικές διαβουλεύσεις για τα «αιτήματα» των Αμερικανών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα αρχίζουν να φαίνονται σ' όλη τους τη μεγαλοπρέπεια οι συνέπειες της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, με τους Αμερικάνους να απαιτούν πλέον από τους συμμάχους τους την ενεργό συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους Αμερικάνους να θέτουν συγκεκριμένα αιτήματα για προσφορές βοήθειας. Σύμφωνα μάλιστα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή στρατιωτικών και διπλωματών από τις δύο πλευρές, όπου κεντρικό αίτημα των Αμερικανών είναι «η αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οπως σημειώνεται, οι συνομιλίες προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφού οι Αμερικάνοι «δεν έχουν υποβάλει επισήμως συγκεκριμένο κατάλογο για στρατιωτική βοήθεια, απλώς ζητούν από την Αθήνα να αυξήσει την παρεχόμενη σε αυτούς στρατιωτική βοήθεια επισημαίνοντας ότι ως τώρα η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ έχει προσφέρει τις λιγότερες διευκολύνσεις». Παρ' όλα αυτά πάντως θεωρείται δεδομένο ότι η συζήτηση αφορά και συγκεκριμένα αιτήματα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Αμυνας φέρονται να επισημαίνουν ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει η μοναδική χώρα στο ΝΑΤΟ που τις μόνες διευκολύνσεις που παρέχει είναι οι αεροδιάδρομοι και ο ανεφοδιασμός των πολεμικών πλοίων στη Σούδα». Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν η μεικτή ελληνοαμερικανική επιτροπή στρατιωτικών και διπλωματών συζητάει κυρίως την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας σε «λογιστικό επίπεδο», δηλαδή βοήθεια διοικητικής μέριμνας, όπως αποστολή κινητών στρατιωτικών νοσοκομείων σε γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες και υλικού επιμελητείας.

Παράλληλα αρχίζει και η ενεργός συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, που φαίνεται πως αναλαμβάνει τον τομέα της λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας και γενικότερα καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται εξαιτίας της μετακίνησης των αμερικανικών δυνάμεων προς το κυρίως θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν. Ετσι θεωρείται πλέον δεδομένη η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας με την αποστολή και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο σε αντικατάσταση των Αμερικανών.

Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε χθες στον υπουργό Τύπου, Χ. Πρωτόπαπα, αυτός απάντησε ότι δε... γνωρίζει λεπτομέρειες, αλλά «η πολιτική μας προβλέπει, όσον αφορά το θέμα αυτό, τη στρατιωτική παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ως δύναμη εγγύησης για την ομαλότητα, την ασφάλεια, τη συνεργασία». Και πρόσθεσε: «Είναι μέσα στην πολιτική μας η στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια και το έχουμε πει αυτό. Εάν, λοιπόν, χρειαστεί και εάν κριθεί ότι πρέπει να ενισχυθεί, είναι και αυτό μέσα στην πολιτική μας».

Στη λογική της ακόμα πιο ενεργού εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο εντάσσεται και η εκστρατεία του αμερικανικού Τύπου όπου τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που καλλιεργούν ένα αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, καθώς επίσης και ανεπίσημες δηλώσεις αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον. Ζητούν λοιπόν επίμονα από την Ελλάδα «το επόμενο βήμα στο στρατιωτικό τομέα» και επισημαίνουν το έντονο κλίμα αντιαμερικανισμού που επικρατεί στον ελληνικό λαό και την απαθή, όπως χαρακτηρίζεται, στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επισημαίνεται δε ότι το κλίμα αυτό θα επισκιάσει την επικείμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ του Κ. Σημίτη. Μάλιστα σημειώνουν ότι αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις απέναντι στους Αμερικάνους θα πρέπει να δώσει στους Αμερικάνους ό,τι χρειάζονται πριν... χρειαστεί να της το ζητήσουν. Πληθαίνουν ακόμα στα αμερικάνικα Μέσα ενημέρωσης και τα σενάρια που εμφανίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε δύο διαφορετικές όχθες, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «δύσκολος εταίρος», σε αντίθεση με την Τουρκία όπου αφθονούν τα εγκώμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ