Παρασκευή 15 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «φουλ» πρόγραμμα στην προώθηση ευρωατλαντικών σχεδίων

Με «φουλ» πρόγραμμα δουλεύει η κυβέρνηση για την προώθηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε όλο το τόξο από Βαλκάνια μέχρι Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτική η δραστηριότητα του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, την επόμενη βδομάδα, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη Δευτέρα 18/3, αμέσως πριν από τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο, Τ. Μελεσκάνου, θα παραθέσουν πρόγευμα εργασίας των Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας, με προσκεκλημένο τον ΥΠΕΞ της γείτονος, Ν. Ντιμιτρόφ.

Την Τρίτη 19/3, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β', προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό και ειδικότερα τη στάση της Αγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, όπως επίσης και τις «γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ίδιες πηγές συνδέουν ευθέως την επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Κύπρο με τη συνάντησή του προχτές, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, όπου κατά πληροφορίες συζητήθηκαν σε «θετικό κλίμα» το Κυπριακό και πώς θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, όπως και τα Ενεργειακά σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Ζήτημα που συνδέεται απευθείας με θέματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως ο καθορισμός χωρικών υδάτων και ΑΟΖ.

Επίκειται, άλλωστε, την Πέμπτη 21/3, μετά τις συνεννοήσεις του στην Κύπρο, νέα συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, «στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών να πυκνώσουν τις επαφές τους για τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και για τη διατήρηση αποτελεσματικών δίαυλων επικοινωνίας», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν ότι εκτός από την ενημέρωση της κυπριακής ηγεσίας για τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, η επίσκεψη Κατρούγκαλου εντάσσεται στον «ευρύτερο συντονισμό» Αθήνας - Λευκωσίας και πραγματοποιείται ενόψει των συνομιλιών στην Αττάλεια, αλλά και της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (την Τετάρτη 20/3 στην Ιερουσαλήμ), παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα συνοδεύσει εκεί τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, που αναμένεται στις παρεμβάσεις του να εστιάσει στα Ενεργειακά, σε άλλες μπίζνες του κεφαλαίου και τη στρατιωτική συνεργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επίλυση διαφορών» για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο απαιτούν οι Ευρωατλαντικοί (2021-06-17 00:00:00.0)
Τουρκία και ψευδοκράτος προσδοκούν νέες κολιγιές (2019-10-09 00:00:00.0)
Πάει το ...ευρωΝΑΤΟικό γράμμα (2019-05-17 00:00:00.0)
Στην Τουρκία ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό (2015-08-14 00:00:00.0)
Ψάχνουν «εμπιστοσύνη» για να προχωρήσουν οι «μπίζνες» (2015-05-13 00:00:00.0)
Διεργασίες ενόψει και της επίσκεψης στη Μόσχα (2015-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ