Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελούν τη γνήσια αντιπολίτευση υπέρ των εργαζομένων

Συζήτηση με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή του Κόμματος και υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

-- Μπροστά στις εκλογές ανοίγει «στα γεμάτα» η συζήτηση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα μονοπώλια, με την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή να προπαγανδίζουν τα οφέλη από αυτούς τους σχεδιασμούς. Ταυτόχρονα, μιλούν για την Αχαΐα και την πρωτεύουσά της, την Πάτρα, ως «κόμβο σύνδεσης» με τη Δυτική Ευρώπη. Τι σημαίνουν για το λαό αυτοί οι σχεδιασμοί και πώς τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση»;

-- Το θέμα δεν είναι αν μπορούν ή όχι να αξιοποιηθούν τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας.

Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα ωφεληθεί από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξένοι και εγχώριοι, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης. Αυτό προκύπτει και από την ασκούμενη πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Με τις αποφάσεις τους διαμόρφωσαν - στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας - το σημερινό κρατικό πλαίσιο έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των ομίλων. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός κρατικός έλεγχος των ερευνών, ούτε δέσμευση ενός μέρους της πιθανής εξόρυξης. Ο ρόλος του κράτους περιορίζεται σ' αυτόν του διανομέα του ενεργειακού πλούτου στους ενδιαφερόμενους ομίλους.


Δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο αντιμετώπισης του υψηλού επιπέδου επαγγελματικού κινδύνου που, σε συνδυασμό με τις μειωμένες εγγυήσεις προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργούν κινδύνους μεγάλης έκτασης ατυχημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιβαλλοντικές μελέτες δεν γίνεται αναφορά στον κίνδυνο διαρροής τοξικών αποβλήτων ούτε στο γεγονός ότι στο Ιόνιο υπάρχουν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου από την εποχή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Ούτε βεβαίως υπήρξαν μικροζωνικές μελέτες στις περιοχές όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι έρευνες, μια και είναι γνωστό ότι η περιοχή είναι σεισμογόνα.

Αυτά και μόνο επιβεβαιώνουν ότι στις συνθήκες της «απελευθερωμένης» αγοράς, όπου οι όμιλοι ανταγωνίζονται για τα μερίδια και τη διασφάλιση μεγαλύτερων ποσοστών κέρδους, δεν μπορεί να υπάρξει ένας ενεργειακός σχεδιασμός που να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες. Απόδειξη αποτελούν τα πανάκριβα καύσιμα, αλλά και το υψηλό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Πίσω από τους χιλιοειπωμένους στόχους περί «κόμβου σύνδεσης», περί «πύλης με την Ευρώπη» και περί «αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονασμάτων», κρύβονται οι ιεραρχήσεις που ικανοποιούν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό προσαρμόζονται και οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Χρηματοδοτούν μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ έργα και δράσεις που ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες, βάζοντας στο περιθώριο έργα και υποδομές που μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη θέση της λαϊκής οικογένειας, όπως για παράδειγμα τα απαραίτητα έργα για την αντισεισμική θωράκιση, για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Πρωτοστατούμε στην πάλη ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

-- Ο λαός στη Δυτική Ελλάδα ζει με τρεις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή του. Πώς τοποθετούνται οι άλλοι συνδυασμοί και υποψήφιοι γύρω απ' αυτό το ζήτημα και πώς απαντούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ;

-- Η ύπαρξη, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιδίωξη για τη στρατηγική αναβάθμιση και την ισχυροποίηση στην περιοχή του ρόλου της Ελλάδας. Επιδίωξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην περιοχή, και η οποία εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπεται σε σημαιοφόρο αυτών των σχεδιασμών. Μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανική βάση, δημιουργώντας ένα «πεδίο βολής φθηνό, όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Ο Αμερικανός πρέσβης πηγαινοέρχεται στην περιοχή, αποτελώντας σταθερό συνομιλητή της περιφερειακής αρχής. Σε αυτό το έργο η περιφερειακή αρχή είχε τη στήριξη των άλλων περιφερειακών παρατάξεων, ιδιαίτερα της ΝΔ. Γι' αυτό και οι όποιες πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την απομάκρυνση των βάσεων προσέκρουσαν στην άρνηση της πλειοψηφίας και στην εκκωφαντική σιωπή των παρατάξεων της ΝΔ, της ΛΑΕ και των Οικολόγων.

Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην ενημέρωση και στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το κλείσιμο των βάσεων στην περιοχή, για να μην παραχωρούνται τα λιμάνια και οι στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή για τη διευκόλυνση των φονιάδων των λαών.

Κριτήριο ψήφου η αγωνιστική δράση της δημοτικής αρχής στην Πάτρα

-- Στη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας, στην Πάτρα, από τις προηγούμενες εκλογές ο λαός έκανε ένα μεγάλο βήμα, εκλέγοντας κομμουνιστή δήμαρχο, τον Κώστα Πελετίδη, το έργο του οποίου είναι ιδιαίτερα θετικό. Πώς αυτό το παράδειγμα επηρεάζει τις υπόλοιπες πόλεις και πώς μπορεί να γίνει κριτήριο ψήφου και για τις περιφερειακές εκλογές;

-- Στην πράξη η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη, επιβεβαίωσε την ορθότητα της πολιτικής του Κόμματος για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι εκλεγμένοι της, από όποια θέση, αποτελούν τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στο πρόσωπο της δημοτικής αρχής, οι εργαζόμενοι βρήκαν έναν συνεπή συμπαραστάτη των αγώνων για τα δικαιώματά τους. Προχώρησε στη μείωση των ανταποδοτικών τελών για τη λαϊκή οικογένεια. Στήριξε τα νέα ζευγάρια με κατάργηση των τροφείων και προχώρησε στη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Προχώρησε στη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού. Απέτρεψε τη διενέργεια κατασχέσεων για χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.

Το θετικό έργο της δημοτικής αρχής στην Πάτρα διαμορφώνει μια νέα δυναμική, αποτελεί χρήσιμο παράδειγμα για την ανάγκη ενίσχυσης των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού και της νεολαίας ως απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται. Να αποτελέσει κριτήριο της ψήφου, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στους άλλους δήμους και στις Περιφέρειες, της ψήφου που θα σηματοδοτήσει την αποφασιστική ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Τι εκφράζει αυτή η σύμπλευση ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σοσιαλδημοκρατία;

-- Ο Απ. Κατσιφάρας υπηρέτησε με συνέπεια τις πολιτικές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, γι' αυτό άλλωστε και επιβραβεύτηκε μέσα από την κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Μια κοινή υποψηφιότητα που μπορεί να αποτελέσει το πείραμα για ενδεχόμενη αντίστοιχη επιλογή και σε επίπεδο διακυβέρνησης.

Ετσι κι αλλιώς, αυτή η κοινή υποψηφιότητα αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με αυτή την επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ξεπλύνει τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε ο κ. Κατσιφάρας διετέλεσε υπουργός της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί τρανή απόδειξη του ψευδεπίγραφου χαρακτήρα του «προοδευτικού πόλου» που θέλει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη «συντήρηση που εκφράζει η ΝΔ».

Κοινή τους επιδίωξη αποτελεί η δημιουργία ενός πλαστού διπόλου για να συγκαλύψουν τη συμφωνία τους στις στρατηγικές επιλογές, αλλά και για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη «μυλόπετρα» του συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ