Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας

Δεκάδες φορείς καλούν στην κινητοποίηση, την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στην είσοδο του Νοσοκομείου «Αττικόν»

Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση (μετά τις ΗΠΑ) στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, ξοδεύοντας το 2,22% του ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ο λαός της χώρας υποφέρει περιμένοντας σε ουρές για να γράψει φάρμακα, μήνες για να κλείσει ένα ραντεβού με γιατρό ή να χειρουργηθεί, νοσηλεύεται σε ράντζα και φορεία, βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά σε όλο και πιο άδειες τσέπες.

Εκρηκτική κατάσταση στη Δυτική Αθήνα

Η κατάσταση στη Δυτική Αθήνα είναι εκρηκτική. Το νέο τσεκούρωμα, κατά 65 εκατομμύρια, στην κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, στο «Αττικόν» έχει ως αποτέλεσμα το μπλακάουτ του στεφανιογράφου, το εξοντωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, τα ράντζα. Στα 3 Κέντρα Υγείας και στις 2 ΤΟΜΥ Περιστερίου δεν υπάρχουν οφθαλμίατρος και δερματολόγος. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε οικογενειακός γιατρός να έχει 2.250 (!) κατοίκους υπό την επίβλεψή του και σήμερα στο Περιστέρι η αναλογία είναι 1/12.000 κατοίκους.

Αντίστοιχα και στο Χαϊδάρι, στο Αιγάλεω. Μετά την αποχώρηση 15 συμβασιούχων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ) έχουν απομείνει μόνο 14 γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί. Δεν λειτουργούν πλέον ιατρεία σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευρολόγοι κ.τ.λ. Για τις συγκεκριμένες δομές απαιτούνται τουλάχιστον 30 επιπλέον γιατροί, η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 3 θέσεις!

Εκλεισε το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, «στοιβάζοντας» 28 παιδιά σ' ένα κτίριο του «Λοιμωδών», σε συνθήκες Μεσαίωνα. Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα λειτουργήσουν νοσοκομειακές κλινικές.

Η προωθούμενη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση οδηγεί στη συρρίκνωση των ελάχιστων δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, 18 ΑΝΩ, δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης), θυσιάζοντας ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη επιχειρηματιών και ΜΚΟ.

Στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» παραμένουν κλειστές πτέρυγες λόγω έλλειψης προσωπικού, σε βάρος δεκάδων εγκαταλελειμμένων παιδιών. Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων υποβαθμίζεται συνεχώς. Το σφαγείο των ΚΕΠΑ και των επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων συνεχίζεται.

Δεν πάει άλλο!

Σ' αυτό το εκρηκτικό φόντο, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου κάλεσε πριν από λίγο καιρό σε σύσκεψη σωματεία και φορείς για την «υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας». Πάνω από 30 σωματεία και φορείς ανταποκρίθηκαν και συναποφάσισαν να δώσουν αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στην είσοδο του Νοσοκομείου «Αττικόν». Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ολο αυτό το διάστημα, σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης για τη συγκέντρωση της Κυριακής στους χώρους όπου ο λαός της Δυτικής Αθήνας ζει και εργάζεται. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν περιοδεία στο ΙΚΑ Περιστερίου και εξόρμηση στον κεντρικό πεζόδρομο και την πλατεία της πόλης.

Στο Χαϊδάρι, τις προηγούμενες μέρες σωματεία έκαναν περιοδεία στο ΙΚΑ. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος, που συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς. Αντίστοιχη εξόρμηση οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω στο ΙΚΑ, ενώ η μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα σε εργοστάσια και βιοτεχνίες.

Μπροστά για τις δικές μας ανάγκες στην Υγεία

«Καλούμε τους εργαζόμενους των δομών Υγείας και το λαό της περιοχής να διαδηλώσουμε μαζί την Κυριακή 17 Μάρτη έξω από το "Αττικόν", σε μια μεγάλη συγκέντρωση και διαδήλωση διεκδίκησης αιτημάτων που δεν μπορούν άλλο να περιμένουν, πρέπει να κατακτηθούν», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αττικού» Νοσοκομείου και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Κανείς δεν αξίζει τα ράντζα στο "Αττικόν", την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, το επερχόμενο κλείσιμο των ψυχιατρείων, τις ΤΟΜΥ - φραγμούς στα νοσοκομεία, το ξήλωμα των προνοιακών ιδρυμάτων, την πληρωμή διπλής και τρίδιπλης της τιμής των φαρμάκων και άλλων υπηρεσιών, το παρατεταμένο κλείσιμο του "Λοιμωδών"», σημείωσε και καταλήγει:

«Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που θεωρεί το Φάρμακο και τις υπηρεσίες Υγείας εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται και τα οποία χρυσοπληρώνει ο λαός μας για να κονομάει νομιμότατα ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος, δημόσιος ή ιδιωτικός, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, ούτε στο δρόμο ούτε στις κάλπες. Από τη μία, τα σωματεία μαζί με τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου συνδιοργανώνουμε τη διαδήλωση. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί, οι πρίγκιπες της Υγείας και κάποιες δημοτικές αρχές που ακόμα περιμένουν τον Πολάκη για να ξανακόψουν κορδέλες έξω από υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας».

Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης
  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το «Αττικόν» και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που οδηγεί στο κλείσιμο του Ψυχιατρείου Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
  • Μονάδες ΠΦΥ που να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
  • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στις βιομηχανικές ζώνες.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ