Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέο πακέτο με φοροαπαλλαγές και δωράκια προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο

Νέο μεγάλο πακέτο φορολογικών κινήτρων, ενισχύσεων, επιδοτήσεων και άλλων προνομίων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη να διευθετεί «εκκρεμότητες» υπέρ του κεφαλαίου και, στο όνομα της «δίκαιης» ανάπτυξης της «μεταμνημονιακής» εποχής, να ματώνει το λαό για να τροφοδοτεί την καπιταλιστική κερδοφορία.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και από την περασμένη Πέμπτη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Συνοπτικά περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων του αναπτυξιακού νόμου, για να γίνει πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον, σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις εταιρείες logistics κ.ά. Ενδεικτικά, όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται ότι μια επιχείρηση, για να υπαχθεί στο καθεστώς των επενδύσεων μείζονος μεγέθους και των φοροαπαλλαγών και επιχορηγήσεων που προβλέπονται, θα πρέπει πλέον το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης να είναι από 15 εκατ. ευρώ και πάνω, αντί για 20 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ακόμα, στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επενδύσεων μείζονος μεγέθους, η φοροαπαλλαγή τους μπορεί να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ, από τα 5 εκατ. ευρώ που ισχύει τώρα. Μάλιστα, για να εξασφαλιστούν οι φοροαπαλλαγές αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι φοροαπαλλαγές ξεκινούσαν μετά από την έκδοση απόφασης περί ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Επίσης, «απαλλάσσονται από τη διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής» (logistics). Οι ίδιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει από την εκποίηση των ακινήτων και των λοιπών εγκαταστάσεών τους, όπως και οι επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται σε εμπορευματικά πάρκα.

Μάλιστα, τα προνόμια που προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους φτάνουν μέχρι και στο σημείο να επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βιομηχανίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες. «Η προβλεπόμενη επιχορήγηση - αναφέρεται - θα καλύπτει ζημιές ακόμα και αν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα εμπορεύματα κ.λπ. δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Αυτά όταν τα λαϊκά στρώματα - θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, των πλημμυρών στη Μάνδρα, στα Χανιά κ.ο.κ. ακόμα περιμένουν να δουν ακόμη και αυτά τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης, και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για μέτρα και έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

«Αυτή είναι η προοδευτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με τη διατήρηση και όλων των άλλων μνημονιακών νόμων, νομοθετεί σωρηδόν δωράκια και διευκολύνσεις προς τους "ολιγάρχες", όπως αρέσκεται να λέει, και αποδεικνύει καθημερινά πως βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο "μαύρο μέτωπο" με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που με την κριτική τους την προτρέπουν να πάρει και άλλα μέτρα», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Για αυτόν το λόγο, ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα κόμματα της ΕΕ του "ευρωμονόδρομου", ισχυροποιώντας αποφασιστικά το ΚΚΕ παντού», επισήμανε, προσθέτοντας πως είναι σίγουρο ότι μόλις κλείσει αυτό το πακέτο διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, θα έρθει το επόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φρέσκα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές, κρατικό χρήμα και προστασία στο κεφάλαιο (2016-06-03 00:00:00.0)
«Ολοι μαζί τα φάγαμε»! (2) (2010-09-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-09-28 00:00:00.0)
Ολα για την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου (2003-11-11 00:00:00.0)
Δίνουν και τα... ρέστα τους για τις ξένες επενδύσεις (2003-07-06 00:00:00.0)
Γι' αυτές τις φοροαπαλλαγές κανείς δε μιλάει (1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ