Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απολύσεις (και) στη «Λουφτχάνσα»;..

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Πληροφορίες από πηγές που έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες της διοίκησης και των συνδικάτων του γερμανικού αερομεταφορέα «Λουφτχάνσα» κάνουν λόγο για πιθανές νέες απολύσεις, που ίσως ξεπεράσουν τις 4.000. Την ίδια ώρα παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις διοίκησης-συνδικάτων για την «εξυγίανση» της επιχείρησης. Οι διοικούντες τη «Λουφτχάνσα» ως πρόσχημα για το σχεδιαζόμενο κύμα απολύσεων χρησιμοποιούν το επιχείρημα του «αυξημένου κόστους για την ασφάλεια» μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ - αν και οι παροικούντες την αεροπορική βιομηχανία γνωρίζουν πως οι ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τα συμβόλαια για την ασφάλεια το κάνουν συνήθως στο χαμηλότερο δυνατό κόστος ελέω ανηλεούς ανταγωνισμού.

Ωστόσο, ως πιο πιθανός λόγος προβάλλει η πρόθεση της διοίκησης να διατηρήσει τα υπερκέρδη της - που έφθασαν στην τελευταία εταιρική χρήση της το 1 δισ. ευρώ - σε «ικανοποιητικό» για τους μεγαλοκαρχαρίες «μετόχους» επίπεδο. Ενα από τα συνδικάτα των εργαζομένων ανακοίνωσε πως δεν κάνει δεκτό το αίτημα της διοίκησης για μείωση ως και 10% των αποδοχών διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων (!), που προβλήθηκε περίπου για «πατριωτικούς» λόγους.

Η διοίκηση της «Λουφτχάνσα» έτσι ανακοίνωσε σε πρώτη φάση ότι κόβει 1.000 θέσεις «υπό δοκιμή» εργαζομένων.

Το κρεσέντο των απολύσεων στην αγορά περί τις αερομεταφορές έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς από την 11η του Σεπτέμβρη κι εντεύθεν 125.000 έχουν βρεθεί στο δρόμο διεθνώς. Είναι πάντως εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον αυτό οφείλεται πράγματι στην πολεμική «συγκυρία»: Μοιάζει πιθανότερο να οφείλεται μάλλον σε έναν άλλο πόλεμο - τον ταξικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ