Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Στην κατεύθυνση της στρατοκρατίας

Εθνοφρουρά - ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα αεροδρόμια και οι αλλοδαποί στα στρατοδικεία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Η ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την ώρα που υπέγραφε το νέο νόμο για την ασφάλεια των πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ronald Reagan», κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ λίγο πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου, προβλέπει μεταξύ άλλων την πρόσληψη 28.000 υπαλλήλων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον έλεγχο των αποσκευών. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τη φύλαξη των αεροδρομίων αναλαμβάνει πλέον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τις ιδιωτικές εταιρίες. Ενώ σε δίωξη θα βρίσκονται και οι απεργίες των εργαζομένων, αφού ενδεχομένως μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια των αεροδρομίων. Ηδη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Μπους σκέφτεται την ενεργοποίηση του μέτρου, για την απεργία που έχει ανακοινωθεί από την UAL. Πάντως, όσον αφορά τα μέτρα, ύστερα από δύο χρόνια, τα αεροδρόμια θα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν και πάλι στο παλιό σύστημα φύλαξης, ενώ τα μέτρα αναμένεται να κοστίσουν συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και κάθε επιβάτης αναμένεται να επιβαρυνθεί με 5 δολάρια σε κάθε πτήση.

Πάντως, ο Μπους υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά την απόφασή του οι αλλοδαποί ύποπτοι που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες ή σχέσεις με την τρομοκρατία να δικάζονται από έκτακτα στρατοδικεία. Οπως είπε, είναι λογικό να υπάρχουν στρατοδικεία σε καιρό πολέμου και αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ τώρα είναι πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας. Σε μια προσπάθεια πάντως να «κατευνάσει» τους μουσουλμάνους για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εν μέσω ραμαζανιού, ο Μπους παρέθεσε δείπνο στους πρεσβευτές 50 μουσουλμανικών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ