Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Το Ισλαμαμπάντ παραμένει πηγή τρομοκρατίας»

Η πακιστανική ηγεσία ζήτησε την παύση λειτουργίας του τελευταίου προξενείου των Ταλιμπάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

«Το Πακιστάν παραμένει βασική πηγή τρομοκρατίας και η τακτική του, που είναι εμφανής στο Κασμίρ, δεν άλλαξε διόλου από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ούτε από τη συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Νέες ξεκάθαρες κατηγορίες εκτόξευσε εναντίον της πακιστανικής ηγεσίας, χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λ. Κ. Αντβανί, με αφορμή τη σταθερά τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο. Το Ισλαμαμπάντ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει και αποπειράθηκε να πάρει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Αντβανί εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο κόσμος αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί γιατί η Ινδία ανησυχεί έντονα για το γειτονικό Πακιστάν». Υπογράμμισε ότι η Ινδία θα επιμείνει τόσο στις απόψεις της όσο και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της σχετικά με το Κασμίρ, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ινδικά στρατεύματα να παραβιάσουν τη Γραμμή Εκεχειρίας του κρατιδίου.

Επίσης, προέβλεψε ότι πιθανότατα οι γραμμές των αυτονομιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ θα ενισχυθούν από μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το Αφγανιστάν. Η εκτίμηση του Αντβανί προκάλεσε την άμεση αντίδραση μιας από τις γνωστότερες αυτονομιστικές οργανώσεις, της «Χιζμπουλάχ Μουτζαχεντίν», που, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι δεν υφίστανται σχέσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές του Κασμίρ και τους Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν, στο Κασμίρ, και αλλοδαποί μαχητές.

Παράλληλα με τη νέα διπλωματική όξυνση, τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στο Κασμίρ. Σύμφωνα με την ινδική πλευρά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα περιστατικά βίας στο κρατίδιο, αρχής γενομένης από την εκτόξευση όλμων εναντίον της ινδικής πλευράς από τον πακιστανικό στρατό, σε τουλάχιστον τρία σημεία. Από τους νεκρούς, οι 5 είναι αυτονομιστές ισλαμιστές.

«Ισορροπεί» το Ισλαμαμπάντ

Τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας και του τελευταίου προξενείου των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, που βρισκόταν στην Κουέτα, ζήτησε, χτες, η πακιστανική ηγεσία. Το αίτημα διατυπώθηκε στον πρέσβη Αμπντούλ Σατάρ Ζαέεφ που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως υπογράμμιζε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αζίζ Αχμέντ Κχαν, «θεωρήθηκε άχρηστη η λειτουργία του αφού έχουν καταρρεύσει οι Ταλιμπάν». Ο Κχαν τόνισε ότι η πρεσβεία των Ταλιμπάν θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρις ότου σχηματιστεί μια νέα ευρεία και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την οποία το Ισλαμαμπάντ θα αναγνωρίσει.

Ταυτόχρονα, η πακιστανική ηγεσία προχώρησε, χτες, σε μια ανακοίνωση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ομολογία» της εμπλοκής πολλών Πακιστανών στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Περβέζ Μουσαράφ απευθύνει έκκληση «για ανθρωπιστική ανταπόκριση στην πρόταση όλων των ξένων μαχητών, που βρίσκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, να παραδοθούν». Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση ο Μουσαράφ συζήτησε το θέμα τόσο με τη φρουρά της Κουντούζ όσο και με τους Μπλερ και Πάουελ, τους οποίους κάλεσε να εγγυηθούν την ασφαλή έξοδο των ξένων μαχητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η στρατιωτική παρουσία στο Κασμίρ (2019-08-13 00:00:00.0)
Νέα δοκιμασία για τις ινδο - πακιστανικές σχέσεις... (2003-08-27 00:00:00.0)
Εκλογές από την κόλαση (2002-10-03 00:00:00.0)
«Ανοιχτά» τα πάντα - ακόμη κι ένας πόλεμος... (2001-12-20 00:00:00.0)
Ενταση στο Κασμίρ, σιωπή στο Ισλαμαμπάντ (2001-10-20 00:00:00.0)
Αιματοβαμμένο εικοσιτετράωρο (2000-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ