Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερό κήρυγμα λιτότητας

Δογματική εμμονή στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στη δημοσιονομική και εισοδηματική λιτότητα

Στις συνήθεις πλέον επισημάνσεις για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε καθεμιά από αυτές - και για την ανάγκη εφαρμογής στην πράξη της δημοσιονομικής λιτότητας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2002, καθώς και περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναλώθηκε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας με την παρουσίαση χτες της ενδιάμεσης έκθεσης νομισματικής πολιτικής. Καθησυχαστικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο διοικητής, Λ. Παπαδήμος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ενόψει της εμφάνισης του ευρώ. Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του υποκαταστήματος, πλέον, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λ. Παπαδήμος, παρέδωσε την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη.

Στις γενικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η έκθεση ταυτίζεται με τις απόψεις της κυβέρνησης. Ετσι εκτιμά ότι «η αβεβαιότητα, που συνδέεται με το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα αυξημένη για το 2002», ενώ από την άλλη μετρώντας θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης θα είναι μικρότερες για την Ελλάδα από ό,τι για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ». Για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2001 θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ελαφρά πιο κάτω από το 3,5%, ενώ για το 2002, «εφόσον δε σημειωθούν απρόβλεπτες διαταραχές», ο μέσος πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά στο επίπεδο γύρω στο 2,5%, κυρίως από τη μείωση των τιμών εισαγόμενων, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης. Για το ΑΕΠ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 4% το 2001 και για το 2002 προβλέπει να διακυμανθεί μεταξύ 3% και 4%.

Διαχρονική λιτότητα

Στο θέμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η Τράπεζα της Ελλάδας κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει... Οπως επισημαίνει η έκθεση, «η ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που εκκρεμούν και η αποτελεσματική εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη θεσπιστεί είναι απαραίτητες για να αυξηθεί η παραγωγικότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Η κριτική της για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2002 εστιάζεται στην ανάγκη «να διασφαλιστεί η συγκράτηση της αύξησης των πρωτογενών δαπανών (μεταξύ άλλων με περιορισμό των επιχορηγήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε συνδυασμό με επιτάχυνση των προγραμμάτων για την εξυγίανσή τους) και αφ' ετέρου να προχωρήσει ταχύτερα η φορολογική μεταρρύθμιση...».

Πιο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτησή της για τις συλλογικές συμβάσεις, που θα υπογραφούν το 2002, καθώς ζητάει και νέες θυσίες από τους γνωστούς υπόπτους... Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα του 2000 μέχρι και σήμερα, εκδηλώθηκαν μεγάλες ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη διατροφής, ότι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μετακυλίστηκαν στους εργαζόμενους-καταναλωτές, η έκθεση, αφού επισημαίνει τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών να χορηγήσουν διορθωτικό ποσό περίπου 1% λόγω μεγαλύτερου πληθωρισμού από το προβλεπόμενο τότε 2,5%, στη συνέχεια επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση κατά τον καθορισμό των αυξήσεων των τιμών για το 2002 οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους: Ο πληθωρισμός ήδη υποχωρεί και προβλέπεται να υποχωρήσει περισσότερο το επόμενο έτος. Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα ενισχύουν σχεδόν κατά 1% το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Τρίτο, ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος απ' ό,τι στη ζώνη του ευρώ...». Κυριολεκτικά επιχειρούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι.

Ο Λ. Παπαδήμος επιχείρησε να υποβαθμίσει τα κρούσματα κερδοσκοπίας στα οποία επιδίδονται οι επιχειρήσεις ενόψει της μετατροπής των τιμών από δραχμές σε ευρώ και της στρογγυλοποίησής τους προς τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα επιδόθηκε στις γνωστές εκκλήσεις προς την «ιδιωτική πρωτοβουλία» να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην κερδοσκοπεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ