Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Ας μη λείψει κανείς!
  • Στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, από χτες, τα τρακτέρ «προθερμαίνονται» για τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνται στις πρωτεύουσες των αγροτικών νομών όλης της χώρας, στις 10 Δεκέμβρη
  • Στόχος του αγώνα, η ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής ξεκληρίσματος, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η εφαρμογή μιας πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού
  • Μιλούν στο «Ρ» αγωνιστές της αγροτιάς από χωριά της εξεγερμένης Θεσσαλίας

Τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών βγάζουν από χτες οι αγρότες όλης της χώρας, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση πως είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν πιο μαζικά και πιο δυναμικά στις νέες κινητοποιήσεις, που ξεκινούν με συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των αγροτικών νομών, στις 10 του Δεκέμβρη.

Με τη νέα εξέγερσή της, η αγροτιά διεκδικεί την ικανοποίηση των, ζωτικής σημασίας, αιτημάτων της, στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα και απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία, μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών, θα προωθεί την αγροτική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, που οργανώνει και συντονίζει την πάλη της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει σαφώς διακηρύξει ότι ο αγώνας των ξωμάχων δε γίνεται για την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, για την εξασφάλιση μερικών στρεμμάτων παραπάνω προς καλλιέργεια, μερικών κιλών παραπάνω στην παραγωγή, μερικών δραχμών παραπάνω στην τιμή των προϊόντων.

Οπως αναφέρεται σε όλα τα ψηφίσματα των τελευταίων κινητοποιήσεων, ο αγώνας γίνεται για την κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των περικοπών στις επιδοτήσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποσκοπεί στην εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής απασχόλησης.


Είναι ένας αγώνας για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους κι αναγκαστούν να φύγουν από τα χωριά τους. Είναι μια συνεχής και συνεπής μάχη για να μην προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στον αγροτικό τομέα και στοχεύουν στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων.

Η αγροτιά της Ελλάδας είναι αποφασισμένη να δώσει με πάθος, με υπομονή, επιμονή και καρτερικότητα τη μάχη για το παρόν και το μέλλον της. Κι όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, γνωρίζουν ότι από τούτο τον αγώνα δε δικαιούται να λείψει κανείς.

Αποφασισμένοι
και πανέτοιμοι

Στα χωριά της Θεσσαλίας από χτες επικρατεί αγωνιστικός ενθουσιασμός. Οι αγρότες έχουν βγάλει τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών και περιμένουν με ανυπομονησία να 'ρθει η μέρα που θα ξεκινήσουν για τις πρωτεύουσες των νομών. Οι αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς φαίνονται στα λόγια των εξεγερμένων ξωμάχων της Θεσσαλίας που μιλούν στο «Ρ».

Ο Κ. Παπαματθαίου, αγρότης από την Πασχαλίτσα Καρδίτσας, επισημαίνει: «Ηδη, βγάλαμε τρακτέρ στην πλατεία του χωριού και κάθε μέρα αυτά θα αυξάνονται. Εχουμε κάνει βεβαίως και την απαραίτητη οργάνωση για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούμε, τοποθετώντας κασετόφωνα και μεγάφωνα. Είμαστε καθ' όλα έτοιμοι, έχουμε αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα να εντείνουμε τον αγώνα μας και η συμμετοχή μας, στις 10 Δεκέμβρη, στο νομαρχιακό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Οι τσέπες μας είναι άδειες και πρέπει να αγωνιστούμε για να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας».

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις απέδειξαν την αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνας τους
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις απέδειξαν την αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνας τους
Αγρότης από το Φύλλο Καρδίτσας, ο Π. Καρούμπας τονίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε δυναμικά το "παρών" μας στις αγροτικές κινητοποιήσεις και το μήνυμα αυτό στέλνουμε, βγάζοντας τα τρακτέρ μας στην πλατεία του χωριού, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο σποράς των σιτηρών. Είμαστε στη δουλιά και στον αγώνα για την ίδια μας τη ζωή. Η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπάθησε να μας πείσει με διάφορα ψέματα, δεν τα κατάφερε. Γιατί γνωρίζουμε, πλέον, ότι, αν δεν αγωνιστούμε, θα ξεκληριστούμε από τα χωράφια μας και δε θα 'χουμε λεφτά ούτε για να βγάλουμε εισιτήρια να πάμε στην Αθήνα να ψάξουμε για δουλιά».

Από το Κεραμίδι Τρικάλων, ο αγρότης Γ. Μπαντής υπογραμμίζει: «Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση τραγική έως εκρηκτική, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αφού δεν τα "φέρνουν βόλτα". Μόνη λύση είναι ο αγώνας και το χωριό μας θ' ανταποκριθεί στην αναγκαιότητα έντασης της πάλης για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε».

O Απ. Θωμόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», επισημαίνει: «Τα τρακτέρ, ήδη, βγαίνουν στις πλατείες. Οι αγρότες είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια, στις 10 Δεκέμβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ