Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μας ... δουλεύουν «ψιλό γαζί»

Δεν υπάρχουν ανατιμήσεις λένε οι αρμόδιοι, αλλά η αγορά «δείχνει» άλλα πράγματα...

Στο έλεος της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών αφήνει η κυβέρνηση τους καταναλωτές, «ελπίζοντας» στην ... καλή τους προαίρεση, ώστε να μην αυξήσουν τις τιμές ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2002, ενόψει της εισαγωγής του ευρώ στις συναλλαγές. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρεί να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, επικεντρώνοντας το θέμα στο πλασματικό δίλημμα «αυξήσεις που συνδέονται ή αυξήσεις που δε συνδέονται με την εισαγωγή του ευρώ». Αυτό προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα εμπορίου Χρ. θεοδώρου, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ...το υπουργείο, πέρα από γενικολογίες δεν έχει συγκεκριμένες καταγγελίες για προϊόντα, στα οποία έχουν επιβληθεί αυξήσεις το τελευταίο διάστημα.

Η πραγματικότητα, βέβαια, διαψεύδει τον υφυπουργό, αφού όπως προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους, που υποβάλλουν οι βιομήχανοι τροφίμων στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, στο διάστημα από τον Ιούλη μέχρι και τον Οκτώβρη, δηλαδή μέσα σε ένα τετράμηνο έχουν επιβληθεί αυξήσεις μέχρι 10% σε βασικές ομάδες προϊόντων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για γάλατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλεύρι, λάδι, είδη προσωπικής φροντίδας (σαμπουάν κλπ.), απορρυπαντικά, χαρτικά κ.ά. Από την άλλη μεριά, μεγάλες αυξήσεις εμφανίζονται στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που φτάνουν ακόμα και το 113%. Επιπλέον, αυξήσεις της τάξης του 11% - 15% έχουν επιβληθεί από πέρσι μέχρι φέτος στα κρέατα και συγκεκριμένα στα κοτόπουλα και στο εγχώριο χοιρίδιο.

Παρόλ' αυτά οι καταναλωτές κατά τον Χρ. θεοδώρου, μπορούν να... κοιμούνται ήσυχοι, καθώς από χτες είκοσι ένας υπάλληλοι διενεργούν ελέγχους στις μερικές χιλιάδες καταστημάτων σε όλη την Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι επιχειρηματίες -κυρίως σούπερ μάρκετ- εφαρμόζουν τα «μνημόνια» με τα οποία δεσμεύονταν για «σταθερότητα τιμών» και στρογγυλοποιήσεις προς τα κάτω κατά τη μετατροπή των τιμών σε ευρώ. Μάλιστα, ο υφυπουργός «έτριξε τα δόντια» στους επιχειρηματίες ότι θα δώσει στη δημοσιότητα «μαύρη λίστα» με τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν την παραπάνω συμφωνία. Βεβαίως, στην πραγματικότητα, και πέρα από τις αμφιβολίες που δικαιούται να έχει ο καθένας για τα αποτελέσματα που τελικά θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο, στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να κάνει βάσει της νομοθεσίας που διέπει την «ελεύθερη αγορά» και η κυβέρνηση σέβεται σαν ευαγγέλιο, είναι να καταγράφει διαπιστώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πικρός» καφές, με τον ΦΠΑ στο 24% (2024-07-02 00:00:00.0)
Δικομματική ακρίβεια και εξωφρενικές ανατιμήσεις (2004-03-21 00:00:00.0)
Επιβραβεύει τους κερδοσκόπους (2003-11-21 00:00:00.0)
Συνθήκες «αναμονής» για τους καταναλωτές (2002-12-21 00:00:00.0)
Οφθαλμαπάτη οι ανατιμήσεις (2002-02-14 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις με ...ευρωστίλ (2002-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ