Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και φέρει τον τίτλο: «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο εμπίπτει στο άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει σχετικά με τους νόμους που αφορούν «τους εκλογείς εκτός ελληνικής επικράτειας» ότι θα πρέπει, πέρα από την ονομαστική ψηφοφορία, να ψηφίζονται από τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν επιγραμματικά κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους για να εγγραφούν οι εκτός επικράτειας εκλογείς θα πρέπει να έχουν διαμείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών, καθώς και τα σχετικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Η ψήφος τους θα είναι αυτοπρόσωπη, θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας κ.ά.

Οσον αφορά τη στάση των κομμάτων, όπως διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους, υπέρ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά είχε ταχθεί το ΜέΡΑ25, που ζητούσε ως μοναδικό κριτήριο για την ψήφο αυτό της υπηκοότητας με βάση το αντιδραστικό «δίκαιο του αίματος», δηλώνοντας ωστόσο ότι θα ψηφίσει αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ προσήλθε από την αρχή στη σχετική συζήτηση παρουσιάζοντας μία καθαρή, ολοκληρωμένη, συνεκτική πρόταση, που διευκολύνει τους Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς με τη χώρα, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Πρόταση που έτυχε ευρείας αποδοχής από το λαό, ενώ αρκετά από τα σημεία των προτάσεών του έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η υπερψήφιση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα επιτρέψει να κρυφτούν πίσω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι μεγάλες ευθύνες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για όσους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και καλώντας τους Ελληνες και στο εξωτερικό να πάρουν τη θέση τους στο δρόμο του αγώνα για καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-12-08 00:00:00.0)
Ορκίστηκε η νέα Βουλή (2019-07-18 00:00:00.0)
Διατάξεις στην υπηρεσία της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος (2018-07-14 00:00:00.0)
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (2017-08-03 00:00:00.0)
Παζάρια στο φόντο της αναδιανομής της πίτας των τηλεοπτικών αδειών (2016-01-20 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντιδραστικής αναθεώρησης (2007-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ