Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Νέο πακέτο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντάς το μάλιστα προκλητικά ως «προστασία του κόσμου της εργασίας» την ώρα που και με τα νέα μέτρα επεκτείνει και «διευρύνει» τις αντεργατικές ρυθμίσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ενώ στους επιχειρηματικούς ομίλους δίνει νέα «δωράκια» και απαλλαγές, που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις που στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν τζίρο κατά 35% χαμηλότερο από το 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής θα κυμαίνεται από 30% έως 70%. Μηδενική θα είναι η προκαταβολή φόρου και για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ τη μισή προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης έναν τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.

Το τρίτο «δώρο» που ανακοίνωσε είναι η επέκταση για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη της επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το μηχανισμό που καθιέρωσε η κυβέρνηση για το πετσόκομμα των μισθών και την παραπέρα «ευελιξία», με την παράλληλη απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές και μέρος του μισθού.

Η επιδότηση των εργοδοτών γίνεται ακόμα πιο κραυγαλέα σε ό,τι αφορά το τουριστικό κεφάλαιο, καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές το τρίμηνο Ιούλης - Σεπτέμβρης.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη έγιναν στη Βουλή ως απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, η οποία του άσκησε τη γνωστή κριτική ότι δεν παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την «εύρυθμη λειτουργία» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Απαντώντας της, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια «μαγική εικόνα» για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας πως «έχουμε καταφέρει να ανακόψουμε μια απότομη άνοδο της ανεργίας», ενώ υπεραμύνθηκε του προγράμματος «Συν-Εργασία» και των υπόλοιπων μέτρων στήριξης του κεφαλαίου. «Το κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας και έτσι τις ανύπαρκτες «διαχωριστικές γραμμές» των αστικών πολιτικών δυνάμεων όταν το απαιτήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, διαφήμισε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ανέπτυξε η ΝΔ την περίοδο της πανδημίας. «Δίνουμε στις επιχειρήσεις πλήρη ευελιξία», σημείωσε κυνικά, προσθέτοντας πως οι εργοδότες θα μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποιο ποσοστό θα θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης και ποιους θα εντάσσουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Και καθώς ο μεσαίωνας αυτός προϋποθέτει και παραπέρα καταστολή απέναντι στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στο κατάπτυστο νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, καλώντας το ΚΙΝΑΛ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις «εποικοδομητικές» προτάσεις τους για το πώς θα μπουν στο «γύψο» οι λαϊκές διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ