Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Πυρετός» διπλωματικών επαφών μετά και τις προτάσεις Μπορέλ

Τα «μηνύματα» από την ΕΕ έχουν φτάσει στην Τουρκία, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο των δηλώσεων του Ευρωπαίου αξιωματούχου

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Βρετανίας και Τουρκίας

Turkish Foreign Ministry

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Βρετανίας και Τουρκίας
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας είχε προχτές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ελάχιστες μέρες αφού τα είχαν πει από κοντά στο Βερολίνο, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές επαφές για την «επόμενη μέρα» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικές, άλλωστε, ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στην Αγκυρα, στις αρχές της βδομάδας, παροτρύνοντας σε άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, για το Αιγαίο και όλες τις διμερείς διαφορές, όπως και για το Κυπριακό, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στο θέμα της Ενέργειας. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, την περασμένη βδομάδα εντόπιζε «μια νέα δυναμική» στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, εκφράζοντας ικανοποίηση, επειδή «έχουμε πετύχει με δουλειά να εντάξουμε τις διμερείς ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές, σε ένα βαθμό, σχέσεις σε ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο».

Οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - αλλά και οι διμερείς σχέσεις - βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε χτες ο Τσαβούσογλου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές ανίχνευσαν και νέα περιθώρια που διαμορφώνει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στη διμερή οικονομική συνεργασία. Ενημέρωση για τη συνάντηση δεν έγινε, ωστόσο - ανεξάρτητα από τις δημόσιες τοποθετήσεις - είναι κρίσιμη η στάση της Βρετανίας σε ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεδομένων των στρατιωτικών βάσεων και του ρόλου που εδώ και χρόνια διατηρεί στην Κύπρο. Σε «tweet» του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η επίσκεψή του αφορούσε τη συζήτηση της «συνεργασίας μας με τη φίλη και στενή σύμμαχο Βρετανία» στην «περίοδο της "νέας κανονικότητας"». Μεταξύ άλλων, συνάντησε και Βρετανούς βουλευτές, εστιάζοντας στον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων μετά το Brexit.

«Προετοιμασία εδάφους» από την κυβέρνηση

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με την ΕΕ ολοφάνερα να βάζει στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών με την Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επιμένοντας στα χρεοκοπημένα ευρωατλαντικά παραμύθια έλεγε χτες πως τάχα η τουρκική προκλητικότητα «έχει καταδικαστεί πάρα πολλές φορές από τους πιο μεγάλους παίκτες στο παγκόσμιο σύστημα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και μεγάλες χώρες της Ευρώπης» και ότι... «τα μηνύματα έχουν φτάσει στην Τουρκία από παντού. Και από την ΕΕ, και από τον κ. Μπορέλ, και από τους ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών»! Χαρακτήρισε ακόμη την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Ερντογάν «ένα καλό βήμα» και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει «έμπρακτη αποκλιμάκωση» από την πλευρά της Τουρκίας και σχέσεις καλής γειτονίας που θα «επιτρέψουν προϊόντος του χρόνου να διευθετήσουμε και τη μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των διεργασιών για τις επικίνδυνες διευθετήσεις και της σχετικής «προετοιμασίας εδάφους» είναι όσα είπε χτες στον «Σκάι», ο βουλευτής της ΝΔ Αγγ. Συρίγος, ο οποίος εκτιμώντας ότι ο Μπορέλ στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε «αμήχανος» και ότι φαίνεται να συζητήθηκαν πολλά στο παρασκήνιο της επίσκεψης, τόνισε ότι «ασκούνται πιέσεις πανταχόθεν, "ελάτε να συζητήσετε με την Τουρκία"». Πρόσθεσε ότι «το διεθνές σύστημα δεν νοιάζεται αν έχεις άδικο ή δίκιο», απλά «πιέζει να συζητήσεις», ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία βάζει στο τραπέζι ακόμα και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα για την «περιφερειακή σταθερότητα»

Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία ανακοίνωσε χτες πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (IMET) που θα ξεκινήσει το 2021, στο πλαίσιο του νόμου «East Med Act» (προβλέπει σύσφιξη συνεργασίας για Ασφάλεια και Ενέργεια με χώρες της Ν/Α Μεσογείου).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, το πρόγραμμα αποτελεί «κρίσιμο συστατικό στοιχείο της συνδρομής των ΗΠΑ για την ασφάλεια, την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και των δυνατοτήτων άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας». Εξηγεί ότι το ΙΜΕΤ παρέχει στους εκπαιδευόμενους «από συμμαχικά και φιλικά έθνη» χρήσιμη προετοιμασία και εκπαίδευση «επί των στρατιωτικών πρακτικών των Ηνωμένων Πολιτειών» και, περιγράφοντας τις σκοπιμότητες τέτοιων προγραμμάτων, τα χαρακτηρίζει «αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση στρατιωτικών εταιρικών σχέσεων και διεθνών συμμαχιών, που υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα στην ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ