Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Προσπερνάει ακόμα και τους περιορισμούς του αστικού Συντάγματος

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 κατέθεσαν αίτημα αντισυνταγματικότητας, με επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο είναι πιστή μεταφορά των βασικών του διατάξεων από το χουντικό νομοθετικό διάταγμα του 1971 και άρα παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αναφέρεται στο «συνέρχεσθαι» και το «συναθροίζεσθαι».

Η ΝΔ ως κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, ενώ με την κυβέρνηση τάχθηκαν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Κ. Βελόπουλου.

Το ΚΚΕ στήριξε την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, «δεν υπερασπιζόμαστε πολιτικά το άρθρο 11 του Συντάγματος», καθώς «με τις αόριστες έννοιες τις οποίες περιέχει, όπως είναι για παράδειγμα η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως είναι επίσης η προστασία της δημόσιας ασφάλειας», δίνει τη δυνατότητα «περιορισμού του δικαιώματος της συνάθροισης».

Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, το ΚΚΕ πρότεινε την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, «για να κατοχυρώνεται πραγματικά το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις», όμως η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Βέβαια, διευκρίνισε ότι «όλα αυτά είναι θέμα πολιτικού, κοινωνικού συσχετισμού και το εργατικό, το λαϊκό κίνημα έχει κατακτήσει το δικαίωμά του στη διεκδίκηση, στη διαδήλωση».

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι περιορισμοί που περιέχονται στο νομοσχέδιο πράγματι «ξεπερνούν ακόμη και αυτούς τους περιορισμούς που περιέχει το άρθρο 11», το οποίο πουθενά δεν προβλέπει απαγόρευση κινητοποίησης για να μην παρακωλύεται η συγκοινωνία, απαγόρευση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας π.χ. κινητοποίηση σωματείου στη ΔΕΗ, ή ότι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης θα εξαρτάται από το αν θα δώσει άδεια η αστυνομία, κρίνοντας το περιεχόμενό της, ή από το αν την ίδια μέρα υπάρχει άλλη συγκέντρωση με το αντίθετο περιεχόμενο. Ως παράδειγμα για το τελευταίο ανέφερε ότι «αν υπάρχει μία συγκέντρωση φασιστική και γίνει μια συγκέντρωση ενάντια, η δεύτερη συγκέντρωση πρέπει να απαγορευτεί», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο «καταργεί κάθε έννοια Συντάγματος, αστικού Δικαίου, αρχή της υπαιτιότητας» με την πρόβλεψη της «αστικής ευθύνης του διοργανωτή». Δηλαδή, «ο εναγόμενος, ο οργανωτής, θα έχει και το βάρος της απόδειξης - δεν έχει ξαναϋπάρξει στο αστικό Δίκαιο - ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα και άρα δεν ευθύνεται για τις ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορους άλλους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν διστάζουν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο ακόμα και το αστικό τους Σύνταγμα» (2021-06-15 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση κανονικά και με το νόμο (2008-06-27 00:00:00.0)
Απλή αναλογική χωρίς όρους και προϋποθέσεις (2008-01-23 00:00:00.0)
Προωθούν τη συρρίκνωση στα κοινωνικά - ατομικά δικαιώματα (2002-06-20 00:00:00.0)
Αίτηση αντισυνταγματικότητας από το ΚΚΕ (1998-04-08 00:00:00.0)
Τα κοινοτικά Διατάγματα πάνω από το Σύνταγμα (1996-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ