Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να «σπάσει η σιωπή» για τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της πολύμορφης βίας

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου και άλλων γυναικών, το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η αναγκαία καταδίκη της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, όπως και άλλων γυναικών που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, είναι πράξη αυτονόητη.

Οι καταγγελίες αυτές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, βγάζοντας στην επιφάνεια τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται οι αθλήτριες και οι αθλητές, που τα όνειρά τους στον αθλητισμό εξαρτώνται από "αθλητικούς παράγοντες", τα κυκλώματα και τις διάφορες μπίζνες τους.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέοι και οι νέες, με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, του πολιτισμού, τον ανταγωνισμό, την αποθέωση της ατομικότητας σε βάρος της συλλογικότητας.

Σήμερα είναι ανάγκη να "σπάσει η σιωπή" για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που εξαναγκάζουν γυναίκες, ιδιαίτερα νέες, να μη μιλήσουν για την πολύμορφη βία που δέχονται. Μια νέα γυναίκα "μένει σιωπηλή" γιατί υφίσταται τον εργοδοτικό εκβιασμό με την απειλή της απόλυσης, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς από τους ποικιλώνυμους "ισχυρούς παράγοντες" σε διάφορους χώρους (εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτισμός κ.λπ.).

Περισσεύει, βέβαια, και η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που παρουσιάζουν ως ατομικό ζήτημα και ευθύνη την καταγγελία τέτοιων περιστατικών, τη στιγμή που παραμένει το πλαίσιο που αφήνει τα νέα κορίτσια εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο.

Τέτοια κοινωνικά φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται ριζικά με ατομικό τρόπο. Η καταγγελία των νέων γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης.

Επομένως, το κύριο ζήτημα είναι πώς θα στηριχθεί ολόπλευρα, με ευθύνη του κράτους, κάθε γυναίκα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί, να αποκρούσει, να καταγγείλει τη βία κάθε μορφής, τις οικονομικές πιέσεις και εκβιασμούς. Αντίστοιχα, χρειάζεται να οργανωθούν ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού κ.λπ. από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ολόπλευρη προστασία των αθλητριών, συνολικά των γυναικών, από τη βία κάθε μορφής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ