Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ψάχνει ... εμβόλιο για να «αναρρώσουν» τα κέρδη των ομίλων

Οι ανάγκες της «αγοράς» είναι σταθερή προτεραιότητα στο σχεδιασμό της και στις «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» που διαφημίζει

INTIME NEWS

Πρωτοβουλία για την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της «Astra Zeneca» και άλλων εταιρειών ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Αυστρίας και Δανίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Πέμπτη, στον απόηχο των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στη διανομή των εμβολίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποστείλουν σχετική επιστολή στην ΕΕ.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συμμετέχοντας χτες σε τηλεδιάσκεψη των χωρών του Covid-19 Management Group (συμμετείχαν οι ηγέτες Αυστρίας, Δανίας, Νορβηγίας, Τσεχίας, Αυστραλίας και Ισραήλ), ενώ όλοι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων του γκρουπ, που συμμετέχουν στην ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων και υπογράμμισαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Είναι βέβαιο ότι η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει και αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως έδειξε και το παζάρι που προηγήθηκε με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια των εμβολίων και ενώ χώρες όπως η Γερμανία είχαν εξασφαλίσει ξεχωριστή προμήθεια για λογαριασμό τους.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας αργότερα διαδικτυακά στους βουλευτές του κόμματός του, η χώρα είναι μεν «έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων», αλλά «είμαστε εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την ΕΕ».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Covid-19 Management Group συζητήθηκε επίσης η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού», η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των «27».

Μιλώντας αργότερα γι' αυτό το θέμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, υποστήριξε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στόχο έχει «να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν εμβολιαστεί. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο».

Εδωσε δηλαδή καθαρά το στίγμα της πρωτοβουλίας για το διευρωπαϊκό πιστοποιητικό, που είναι το άνοιγμα του Τουρισμού με καλύτερους όρους για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων του κλάδου.

Κατά τα άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι η χώρα έχει επιδείξει «καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες βδομάδες», εξ ου και οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξέλιξη την οποία έσπευσε να «χαιρετίσει». Ζήτησε ωστόσο «συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας», προειδοποιώντας ότι «θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού «σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», με στόχο το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, δήλωσε πως θα πρέπει να αξιολογηθούν τα επιστημονικά δεδομένα για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το άνοιγμα των χιονοδρομικών ή το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Για τους εμβολιασμούς είπε ότι μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (3 και 1 αντίστοιχα), τα οποία θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Για την ώρα παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια ώστε να γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, για δε τον στόχο της κυβέρνησης να φτάσει τους 2 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μάρτη, τόνισε ότι «θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει ροή εμβολίων σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, και δεν διαταραχθεί από την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για τρίτη δόση και εμβολιασμό παιδιών(2021-09-21 00:00:00.0)
Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό(2021-05-11 00:00:00.0)
Αποθέωση της «αυτοδιάγνωσης» αντί για τα αναγκαία μέτρα προστασίας(2021-04-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού(2021-02-26 00:00:00.0)
Ικανοποιημένος για «αγορά» και εμβολιασμό(2021-01-27 00:00:00.0)
Ζητά «πιστοποιητικό εμβολιασμού» με το βλέμμα σε Τουρισμό και Μεταφορές(2021-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ