Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Βασιλικότεροι του βασιλέως» για Λευκορωσία

Συνεχίζει η κυβέρνηση να καμώνεται το «κοκοράκι» σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ευρωατλαντικού σχεδιασμού παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη χτες στη γερμανική εφημερίδα «Bild», καυχήθηκε ξανά ότι άσκησε «μεγάλη πίεση» στο Συμβούλιο της ΕΕ, τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, «για να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορά στην Ευρώπη», κάνοντας γαργάρα ότι ακριβώς η ΕΕ είναι που έχει αποδεχτεί τέτοιες πρακτικές ακόμα και στον εναέριο χώρο της, όποτε βόλευε τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Αρνήθηκε ότι επιχείρησαν εδώ πράκτορες, λέγοντας ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν «απολύτως κανένα στοιχείο πως κάποιος πράκτορας είχε επιβιβαστεί στην πτήση, ή ότι τον ακολουθούσαν, ή ότι παρενοχλήθηκε». «Από όσο γνωρίζουμε και από την δική μας δουλειά, και βέβαια συνεργαζόμαστε με Υπηρεσίες Πληροφοριών, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οποιοιδήποτε πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση», πρόσθεσε, δίνοντας και την πτυχή της ...συνεργασίας τους με άλλα τέτοια ...ευαγή ιδρύματα του ευρωατλαντικού άξονα.

Σε κάθε περίπτωση, με πρόφαση την απελευθέρωση του συλληφθέντος και της συντρόφου του, έβαλε πρόταγμα «να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα» και «να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μια απόφαση που λάβαμε μια φορά και το θέμα θεωρείται λήξαν (...) αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν». Εβαλε έτσι το ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πίεσης και παρέμβασης στο εσωτερικό της χώρας.

Στο ίδιο μοτίβο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που προσερχόμενος χτες στην Ατυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Λισαβόνα, τόνισε ότι θα συζητούσαν μεταξύ άλλων «ποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την απαράδεκτη πειρατεία», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια πράξη πειρατείας η οποία υπερβαίνει τα όρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ