Παρασκευή 28 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντάσεις στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Εξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν από αζερικές δυνάμεις

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακαθόριστα μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εύθραυστη «ειρηνευτική συμφωνία» που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών και της Ρωσίας.

Μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς και έναν νεκρό στρατιώτη στην παραμεθόριο περιοχή Ανω Σορτζά (επαρχία Γκεγαρκουνίκ), που κατήγγειλε η Αρμενία και αρνήθηκε το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία κατήγγειλε χτες πως 6 στρατιώτες της αιχμαλωτίστηκαν στο Γκεγαρκουνίκ. Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας, οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν μηχανολογικές εργασίες, ενώ το αζερικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται ότι προσπάθησαν να εισέλθουν σε αζερικό έδαφος.

Νωρίτερα η Αρμενία είχε καταγγείλει ότι το Αζερμπαϊτζάν «αρνείται να αποσύρει τις Ενοπλες Δυνάμεις του από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, κλιμακώνοντας έτσι την κατάσταση και υπονομεύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». Ο Αρμένιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ισχυρίστηκε πως η χώρα του «συνεργάζεται αποτελεσματικά με τη ρωσική πλευρά για να διευθετήσει την κατάσταση στα σύνορα».

Αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της Αρμενίας συναντήθηκαν προ ημερών με πρέσβεις κρατών - μελών του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), συγκεκριμένα από Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη της δέουσας διεθνούς αντίδρασης στις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια στην περιοχή».

«Η κλιμάκωση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν απαιτεί επείγουσα επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης και του καθορισμού των συνόρων», καθώς και άμεσα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα, δήλωσε εκπρόσωπος του CSTO.

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αρά Αϊβαζιάν υπέβαλε χτες την παραίτησή του, χωρίς να γίνουν άμεσα γνωστοί οι λόγοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ