Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποδεικνύει τη δύναμη του οργανωμένου λαού

Τους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που πριν από 77 χρόνια πήραν μέρος στην ηρωική μάχη για να σώσουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής από τους ναζί κατακτητές, τίμησαν η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το πρωί της Κυριακής.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Ραπανάκης, Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν σήμερα από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που δείχνει ποια είναι η δύναμη του λαού, αλλά και τις δυνατότητες που αποκτά η οργανωμένη πάλη όταν μπολιάζεται με τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

«Ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, ο λαός του Κερατσινίου και του ευρύτερου Πειραιά, με μπροστάρηδες του κομμουνιστές, τον Οκτώβρη του 1944 έγραψαν άλλη μια ηρωική σελίδα στη βίβλο των αγώνων και των θυσιών του λαού μας ενάντια στην αδικία, στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Οι δείκτες του ρολογιού της λευτεριάς έδειχναν 12 ακριβώς! Ο ελληνικός λαός ξεχυνόταν στους δρόμους για να γιορτάσει την απελευθέρωση από τους ναζιστές και φασίστες κατακτητές. Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός όμως επιδίωκε, οπισθοχωρώντας, τη μέγιστη καταστροφή κρίσιμων παραγωγικών μονάδων, όπως το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, τμήμα του λιμανιού του Πειραιά κ.ά.

Αν τα κατάφερναν, οι επιπτώσεις στο λαό όλου του λεκανοπεδίου Αττικής θα ήταν σοβαρές, η πρωτεύουσα και το μεγάλο λιμάνι θα βυθίζονταν στο σκοτάδι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη διαβίωση του λαού, την ίδια του τη ζωή», σημειώθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία.

«Οι επιχειρήσεις αυτές, καθώς και οι επιχειρήσεις διάσωσης τμημάτων του λιμένα του Πειραιά, διεξήχθησαν ύστερα από διαταγή του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ και παρά την εντολή του στρατιωτικού διοικητή Αττικής, στρατηγού Σπηλιωτόπουλου, και των Αγγλων, να μην αναλάβει καμία επιθετική ενέργεια ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών όταν θα αποχωρούσαν από την Αθήνα και τον Πειραιά.

Ομως κριτήριο του ΚΚΕ ήταν και είναι οι ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, και σ' αυτόν τον δρόμο δεν λογάριαζε και δεν λογαριάζει θυσίες. Αυτή είναι η παρακαταθήκη από τους χιλιάδες αγωνιστές της 100χρονης πορείας του ΚΚΕ, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο συνεχίζουμε, έχοντας ως πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων την ηρωική πορεία του ΚΚΕ. (...)

Η Ιστορία διδάσκει πως ο λαός μπορεί να χαράσσει αυτοτελή δράση

Για μας η Ιστορία δεν είναι απλά θέμα γνώσης των ιστορικών γεγονότων. Και αυτά χρειάζονται, ειδικά να τα μάθει η νέα γενιά, να εμπνευστεί και να δράσει. Είναι κυρίως όμως τα συμπεράσματα που απορρέουν, ως όπλα στη σημερινή δράση μας, για το παρόν και το μέλλον.

Η ηρωική δράση του ΕΑΜικού κινήματος μας διδάσκει την τεράστια δύναμη του λαού, που πηγάζει από την οργάνωση και τη συσπείρωση γύρω από το Κόμμα του, το ΚΚΕ. Που πηγάζει από το δίκαιο του αγώνα για τη λευτεριά και την κοινωνική πρόοδο. Για μια Ελλάδα όπου ο λαός θα αφεντεύει στον τόπο του.

Μας διδάσκει ότι ο λαός μπορεί και πρέπει να χαράσσει τη δική του αυτοτελή δράση ενάντια τόσο στον εισβολέα κατακτητή όσο και στην αστική του τάξη, που τον έμπλεξε μέσα στη δίνη του πολέμου και των ανταγωνισμών, για να υπάρξει διέξοδος που να προχωράει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος. Αυτό το συμπέρασμα αποκτά πολύ μεγάλη σημασία σήμερα, που τα σχέδια εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα είναι ήδη εδώ και έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η υπογραφή των Συμφωνιών Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Γαλλίας, με την ελληνική αστική τάξη να γίνεται ακόμα πιο επιθετική στην περιοχή, να διεκδικεί τον ρόλο του ΝΑΤΟικού χωροφύλακα. (...)

Μας διδάσκει τη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης και αυτενέργειας, όπου πραγματικά ο λαός έσωσε τον λαό από την πείνα και τη σκλαβιά. Μας φανερώνει ότι τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα, ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους. Μας αποκαλύπτει τον ρόλο του αστικού κράτους, που διαχρονικά είναι ένα κράτος εχθρικό για τον λαό και πολύ φιλικό για να στηρίζει και να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των κεφαλαιοκρατών.

Αυτά είναι πολύτιμα συμπεράσματα που και σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από την καθημερινή μας πείρα, από την εξέλιξη της πανδημίας, από τις καταστροφικές πυρκαγιές, από την επέλαση της αντεργατικής πολιτικής στους χώρους δουλειάς και το παράδειγμα της "e-food" ως αγώνα των εργαζομένων που ύψωσε ανάστημα, δέχτηκε μαζική αλληλεγγύη και νίκησε.

Οταν αυτή η καθημερινή πείρα συναντηθεί με τα ιστορικά συμπεράσματα από τις κορυφαίες στιγμές του λαϊκού κινήματος και με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τότε μπορεί να γίνει η εύφλεκτη ύλη που θα πυροδοτήσει τη ριζοσπαστικοποίηση, θα εμπνεύσει και θα βάλει σε αγωνιστική κίνηση νέες δυνάμεις», τόνισε ο Μ. Ραπανάκης.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Αλέξανδρος Πατίδης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφερόμενος στο ιστορικό χρονικό της Μάχης της Ηλεκτρικής.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο των πεσόντων μαχητών του ΕΛΑΣ στη μάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ