Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό - Ενέργεια κοινωνικό αγαθό!

Απεργιακή συγκέντρωση χτες έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και σωματεία έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη. Επίσης εργαζόμενοι, μέλη του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και άλλων σωματείων, βρέθηκαν χτες από το πρωί στις πύλες των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ πραγματοποιώντας πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους.

«Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ενέργεια φθηνή για όλο τον λαό», απαίτησε με το πανό του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. «Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για τον λαό», φώναξαν οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην κινητοποίηση πίσω από αυτό. «Τη ΔΕΗ τη χτίσαν οι εργάτες και όχι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες», ξεκαθάρισαν.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς και του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων καθώς και φορείς.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων μετέφερε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας ενάντια στον νέο κύκλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ. Είναι αγώνας για να έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός φθηνό ρεύμα. Είναι αγώνας ενάντια σε μια πολιτική που αντιμετωπίζει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας ως εμπόρευμα. Είναι αγώνας εδώ και τώρα να ακυρωθούν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ», σημείωσε. Η ανάπτυξη κλαδικών αγώνων για μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως τόνισε, μπορεί να τροφοδοτήσει ένα πανελλαδικό απεργιακό μέτωπο, που είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί όλο το εύρος της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, για να ανατραπούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι, όλοι οι νόμοι που ενισχύουν την καταστολή και περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. «Εχουμε εμπιστοσύνη στο όπλο του αγώνα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Εξόρμηση στην Πτολεμαΐδα
Εξόρμηση στην Πτολεμαΐδα
Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν «άλλον έναν κρίκο στη μακριά αλυσίδα της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας», την οποία ακολουθούν η ΕΕ και όλες χωρίς εξαίρεση οι κυβερνήσεις, υπογράμμισε ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία». Από το βήμα της κινητοποίησης υπενθύμισε βασικούς σταθμούς της πορείας αυτής, ανέδειξε την επιδείνωση που έχει επιφέρει στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, στην ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο λαός. «Η τιμή της μεγαβατώρας έχει φτάσει στα 157 ευρώ στη χονδρική, τιμή αυξημένη κατά 70% από τον Γενάρη και είναι η υψηλότερη στην ΕΕ. Πάνω από 700 είναι οι εντολές που δίνονται καθημερινά για διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΗΗΕ εξαιτίας οφειλών που τα φτωχότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να ξοφλήσουν», ανέφερε. Σχολίασε τις πολύωρες και πολυήμερες διακοπές ρεύματος «λόγω της μη συντήρησης του δικτύου και της δραματικής έλλειψης τεχνικού προσωπικού», ενώ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, κατήγγειλε την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτε από αυτή την πολιτική. Τις συνέπειές της τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ταυτίζονται οι δικές μας ανάγκες με τα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ομίλων», ξεκαθάρισε και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα, με ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Στήριξη των δίκαιων αιτημάτων από το ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, εκφράζοντας την υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα. Υπενθυμίζοντας τη συνέχεια της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας από όλες τις κυβερνήσεις, τόνισε σε δήλωσή του ότι «ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει σε όψιμους υπερασπιστές, δεν μπορεί να ελπίζει στη λογική της εναλλαγής των κυβερνήσεων», αλλά πρέπει «να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, να βγει στο προσκήνιο», παλεύοντας για να γίνει η Ενέργεια, η παραγωγή και η διανομή της, λαϊκή περιουσία. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημείωσε, μπορεί να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας, σε μια οικονομία που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

Χαιρετισμός στην κινητοποίηση έγινε και από συνδικαλίστρια από το λιμάνι του Αμβούργου, μέλος αντιπροσωπείας Γερμανών συνδικαλιστών που βρίσκεται στη χώρα μας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, καθώς και ο δήμαρχος Κοζάνης και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην απεργία με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων (2008-01-26 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή «απελευθέρωση» (2005-11-23 00:00:00.0)
Αγώνας τώρα ενάντια στις αντεργατικές επιλογές (2001-11-24 00:00:00.0)
Οι "εφιάλτες" μιλούν για όνειρο... (1999-08-12 00:00:00.0)
Κριτική "εξ απαλών ονύχων" από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ