Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Την πνίγει η έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού

Στα Νέα Στύρα, στο σημείο όπου υπερχείλισε ο χείμαρρος
Στα Νέα Στύρα, στο σημείο όπου υπερχείλισε ο χείμαρρος
Με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις το νότιο τμήμα της Εύβοιας ήταν αυτό που χτυπήθηκε περισσότερο. Και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως και παλιότερα στο Ληλάντιο Πεδίο στην κεντρική Εύβοια το 2020, εξαιτίας της ουσιαστικής έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού μια αναμενόμενη για την εποχή ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε σημαντικές καταστροφές, με τις υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων που δεν διευθετήθηκαν ποτέ με ευθύνη του αστικού κράτους και των τοπικών αρχών, δήμων και Περιφερειών που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Και, δυστυχώς, εκτός από τις υλικές καταστροφές, ένας 69χρονος κτηνοτρόφος βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Αυτήν την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού και της περιουσίας του διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή, σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παρασκευά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Στύρων, διαπιστώνοντας το μέγεθος των καταστροφών αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων από την επανάληψη του προβλήματος και την έλλειψη παρεμβάσεων για την προστασία τους.

Επαναλαμβανόμενο πρόβλημα

Μετά την πλημμύρα στον Λιμνιώνα
Μετά την πλημμύρα στον Λιμνιώνα
Μπαίνοντας στην παραλιακή κωμόπολη των Νέων Στύρων, το κλιμάκιο του Κόμματος συνάντησε στην περιοχή Κεφάλα έναν κάτοικο να προσπαθεί να απομακρύνει τις λάσπες από το οδόστρωμα. «Κάθε φορά που βρέχει λίγο δυνατά έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Τα νερά που έρχονται από το βουνό δεν βρίσκουν διέξοδο και μπαίνουν στις αυλές και στα σπίτια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνει μάλιστα ότι το πρόβλημα οξύνθηκε όταν πριν από αρκετά χρόνια κατασκευάστηκε μία μικρή πλατεία στο σημείο όπου διέρχονται τα νερά. Το πρόβλημα επισημαίνει και η Ιωάννα, επίσης κάτοικος της περιοχής. «Εχουμε μάθει να ζούμε με αυτήν την κατάσταση. Δεν αφήνουμε πράγματα στο πάτωμα στο ισόγειο και στο υπόγειο των σπιτιών, καθώς αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια έχουν πλημμυρίσει», σημειώνει και προσθέτει: «Εχουμε επισημάνει το πρόβλημα στον δήμο και στην Περιφέρεια πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι. Θα πρέπει να γίνει διαμόρφωση της κοίτης, να ανοιχτεί και να συγκεντρωθούν τα νερά».

Λίγο πριν τα Νέα Στύρα, στο γεφυράκι που οδηγεί στον οικισμό Δηλισό το κλιμάκιο του Κόμματος συνάντησε τον Δημήτρη και τον Αντώνη, δύο αδέρφια που προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν την εξοχική κατοικία που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. «Εχουμε πλημμυρίσει τρεις με τέσσερις φορές μέχρι τώρα εξαιτίας της υπερχείλισης του χειμάρρου που περνάει δίπλα από το σπίτι μας. Η τελευταία φορά ήταν το 2018», αναφέρουν, δείχνοντας τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του σπιτιού και οι οποίες είναι ακόμα ορατές. «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση, καθώς θεωρείται δεύτερη κατοικία. Μόνοι μας προσπαθούμε να επιδιορθώσουμε τις ζημιές, μόνοι μας χτίζουμε το τοίχωμα για να προστατεύσουμε το σπίτι. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στον χείμαρρο», τονίζουν. Σημειώνουν μάλιστα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από ένα τσιμεντένιο ανάχωμα που χτίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην κοίτη του ποταμού, και ζητούν την απομάκρυνσή του, αλλά και μια συνολικότερη παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία των σπιτιών και των καλλιεργειών που βρίσκονται στην περιοχή.

Εικόνες καταστροφής συνάντησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο χωριό Μεσοχώρια και στην παραλία του, Λιμνιώνα. Το ήδη προβληματικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές, η δε παραλία διάβρωση από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.

Χρειάζονται ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας

Ο Δ. Παρασκευάς χαρακτήρισε απαράδεκτο το 2021 να πλημμυρίζουν σπίτια, χωράφια και άλλες υποδομές, να αποκλείονται περιοχές, πολύ περισσότερο να χάνονται ανθρώπινες ζωές από ένα φαινόμενο που είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες πέντε μέρες νωρίτερα.

«Η κλιματική αλλαγή, που επικαλούνται συνεχώς κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος, δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, για τον μη καθαρισμό ρεμάτων, για απαράδεκτες παρεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών και ρεμάτων που αντί να λύνουν δημιουργούν νέα προβλήματα. Η εκτίμηση για πιο έντονα καιρικά φαινόμενα όλο και πιο συχνά πρέπει να οδηγεί σε ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας και σε οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει είναι, σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, η αντιπλημμυρική προστασία να θεωρείται κόστος, η εκκένωση να μετατρέπεται σε "ατομική ευθύνη"», αναφέρει σε δήλωσή του.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να συσπειρωθούν σε επιτροπές αγώνα και από κοινού να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, καθώς επίσης αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα για να μη συμβούν άλλες καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ