Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Παζάρια για το «μείγμα» αντιλαϊκής πολιτικής

Ενώ η κυβέρνηση «ξεκόβει» κάθε συζήτηση για μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Τα ζητήματα που αφορούν την αναδιάταξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι προοπτικές ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, με φόντο την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, κυριάρχησαν στα παζάρια του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πήχης της ανάκαμψης για το φετινό 12μηνο αναβαίνει περίπου στο 7% (έναντι 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού), σε μια εξέλιξη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, διαμορφώνει τις συνθήκες και για πρόσθετες, συνοδευτικές παρεμβάσεις στήριξης των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω που αφορούν το κεφάλαιο, ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, ως αντισταθμίσματος στο εμφανιζόμενο κόστος για το επίδομα θέρμανσης και για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν μπορεί να μειωθεί, «γιατί έχουμε έλλειμμα 7,3%», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να εισηγηθεί έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, επίσης λόγω ελλείμματος...

Να σημειωθεί ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Νοέμβρη, ενώ τα προαπαιτούμενα της 12ης «αξιολόγησης» συνδυάζονται με τη νέα φουρνιά εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 660 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνεται πως είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στο προσεχές διάστημα θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με την απομείωση της συμμετοχής του στις 4 συστημικές τράπεζες κ.λπ. Θυμίζουμε ότι το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της συμμετοχής στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων (με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις), μετράει απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες και να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ