Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα και διαφήμιση της πραμάτειας των πολυεθνικών

Αμεση αντίδραση από πυρόπληκτους και αγρότες

Από τη φιέστα που έστησε χτες η κυβέρνηση στην Ολυμπία

Eurokinissi

Από τη φιέστα που έστησε χτες η κυβέρνηση στην Ολυμπία
Την πεπατημένη των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ότι κάποια στιγμή οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιρού θα αποκατασταθούν, ενώ τρεις μήνες τώρα η όποια αρωγή έχει δοθεί θα συμψηφιστεί με τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις (όταν και όποτε αυτές δοθούν), μένοντας ταυτόχρονα μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του χτες στην Αρχαία Ολυμπία, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Επίσκεψη που συνδυάστηκε με τα εγκαίνια του ψηφιακού έργου «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που έχει αναλάβει το μονοπώλιο της «Microsoft», διαφημίζοντας την «πραμάτειά» της, απέναντι από τις ανάγκες των πληγέντων, αλλά και των βιοπαλαιστών αγροτών και της περιοχής.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «ό,τι κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και εδώ στην Αρχαία Ολυμπία», την ίδια ώρα, ωστόσο, που όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των Πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια, δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τους βιοπαλαιστές αγρότες, με αφορμή το αίτημά τους για αφορολόγητο πετρέλαιο, να συνεργαστούν με τα «θέλω» της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή να συμβιβαστούν με την ενίσχυση των μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών, μεγαλεμπόρων και μεταποιητών - βιομηχάνων, διότι «αν δεν συνεργάζεστε θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε την ίδια προνομιακή αντιμετώπιση από την πολιτεία».

Επιπλέον, έκανε λόγο για «σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης το οποίο ήδη δρομολογείται (...) έτσι ώστε η Αρχαία Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες ήδη μπορούν να δρομολογηθούν», παραπέμποντας σε σχέδια που στον πυρήνα τους έχουν αλλαγές χρήσης γης, έξτρα χρηματοδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, συγκέντρωση εκτάσεων σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, αλλά και άλλων φορέων, όπως της Συντονιστικής Επιτροπής των Πυρόπληκτων, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

«Προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο»

«Είδαμε για ακόμα μια φορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο», σημείωσε ο Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Χρήστος Γιάνναρος, τονίζοντας: «Τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των πυρόπληκτων δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση, τη στιγμή που το κράτος και η Περιφέρεια έχουν αφήσει τους κτηνοτρόφους στη μοίρα τους, είναι τουλάχιστον πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης να έρχεται να καυχιέται για την ταχύτητα των αποζημιώσεων και των αντιπλημμυρικών έργων». Κατήγγειλε δε τη στόχευση του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου να προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών «στα απαιτούμενα έργα όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και όπου είναι να γίνονται με ευθύνη του κράτους».

Η ΤΕ Ηλείας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Τώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές. Χρειάζονται μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των κατοίκων και του ζωικού κεφαλαίου, Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής. Να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και να παρθούν μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών».

«Τους ενδιαφέρουν μόνο οι μπίζνες»

Η Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων, αφού κάνει λόγο για τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», σχολίασε: «Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν εγκαταλείψει τους πυρόπληκτους στη μοίρα τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα κάνουν μπίζνες στα καμένα». Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Στους συναδέλφους που οι βουλευτάδες του νομού τούς γέμιζαν υποσχέσεις ότι θα κάνει εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους και τους σταφιδοπαραγωγούς, τους λέμε ότι μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να τους αναγκάσουμε να δώσουν όλα αυτά που δικαιούμαστε. Αλλωστε, αν είχαν σκοπό να πούνε κάτι για εμάς, πρώτα και κύρια εμάς θα καλούσαν στην Αρχαία Ολυμπία και όχι όλους τους χειροκροτητές τους».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Πυρόπληκτων, Θανάσης Βομπίρης, σημείωσε: «Αποδεικνύεται ότι το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου και ο συντονισμός των πληγέντων και αγροτών, καθόλου δεν πέρασαν απαρατήρητα από την κυβέρνηση. Γι' αυτό έτρεξαν στις πληγείσες περιοχές, διοργανώνοντας φιέστες, θέλοντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου». Στη συνέχεια επισήμανε: «Πάει πολύ να μας απειλεί. Οι δηλώσεις του πρέπει να συναντήσουν την αντίδραση του συνόλου των βιοπαλαιστών αγροτών. Τα σχέδιά του αφορούν μεγαλοκαπιταλιστές αγρότες, μεγαλέμπορους και μεταποιητές, είναι μακριά από τις ανάγκες και την κατάσταση που βιώνουν όλοι όσοι παλεύουν καθημερινά να μείνουν στην παραγωγή που και με τη δική του πολιτική, ως κυβέρνηση, όπως και των προηγούμενων, ξεκληρίζονται, χάνουν το βιος τους. Οσα είπε είναι μακριά απ' τις ανάγκες μας».

Καυτηρίασε, επίσης, τη στάση της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων που δεν συναντήθηκαν με την πανελλαδική αντιπροσωπεία των Επιτροπών Πληγέντων από φυσικές καταστροφές, το Σάββατο στη Βουλή, σημειώνοντας: «Αν ήθελε η κυβέρνηση, θα απαντούσε στα αιτήματά μας εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Αποδεικνύεται πως στην ίδια ρότα είναι και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που επίσης απουσίαζαν απ' τη Βουλή. Εχουν κοινή στρατηγική και δεν μπορούν να κρυφτούν».

Ο σταφιδοπαραγωγός Βασίλης Κατσαριώτης, από την Ηράκλεια, η περιουσία του οποίου κάηκε από τις φωτιές, δήλωσε: «Τι ήρθε αλήθεια να μας πει ο πρωθυπουργός, όταν ακόμα στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει καν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα;».

Οντας παρών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου σημείωσε: «Καλύτερα θα ήταν να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας έτσι όπως τα θέσαμε το Σάββατο στη Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ