Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΒΡΩΜΑΝΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Συνεχείς επαφές και αναπτύξεις εμπλοκής

Νέα συνάντηση Δένδια - Πάιατ χτες για Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια

Στο ΥΠΕΞ μετέβη χτες για πολλοστή φορά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιτ, για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος διέχεε κατόπιν ότι συζήτησαν για «θέματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Πάιατ αναφέρθηκε σε «σπουδαία ενημέρωση με τον Ν. Δένδια για την εκτεταμένη ατζέντα μας με την Ελλάδα, από την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στα Δυτικά Βαλκάνια έως τα κοινά μας συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατ. Μεσόγειο και την προσέγγισή μας στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη - οικοδομούμε στη δυναμική του Στρατηγικού Διαλόγου», κάνοντας σαφή τη στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης με την Ουάσιγκτον σε όλα τα μέτωπα ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον ελληνικό λαό.

Λίγες ώρες αργότερα, άλλωστε, ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία συζήτησε «για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια», με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει, με κάθε ευκαιρία και αφορμή, την προσήλωσή της στον στόχο για ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, κηρύσσοντας χτες την έναρξη στην Αθήνα της 7ης Συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων (7th Forum of the Commanders of European Land Forces - προσκλήθηκε επίσης ο στρατηγός Κρ. Καβόλι, διοικητής της USAREUR-AF, Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής), τόνισε ότι «η μετατόπιση των κέντρων παγκόσμιας ισχύος μεταλλάσσει το διεθνές περιβάλλον σε περισσότερο διασυνδεδεμένο, ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο».

Στη δε λογική της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, τόνισε πως «οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να αποφασίσει αν θα παραμείνει μόνο μια μεγάλη οικονομική αγορά ή αν θα αναλάβει τον ρόλο που της αντιστοιχεί ως γεωπολιτική υπερδύναμη και πάροχος ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι (...) με την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ως μια ουσιαστική πτυχή της εξωτερικής της δράσης, η οποία θα αναδείξει τον παγκόσμιο στρατηγικό της ρόλο, αλλά και την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, όταν και όπου κριθεί απαραίτητο», διαβεβαιώνοντας επίσης ότι «μια ισχυρή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς το ΝΑΤΟ».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η ΕΕ «έχει αναμφίβολα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Σαχέλ, συμφέροντα τα οποία την υποχρεώνουν να τα υπερασπιστεί και μάλιστα να αναλάβει αυτήν την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «ως δρώντας με αναμφίβολη γεωστρατηγική υπεροχή, αναπτύσσει διαρκώς συνέργειες και πολιτικές που προωθούν την άμυνα και την ασφάλεια, καθιστώντας τη χώρα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή». Αλλωστε, αφού έστειλαν αντιαεροπορική συστοιχία στη Σαουδική Αραβία, ετοιμάζονται να στείλουν και ένοπλο τμήμα στο Μάλι της Αφρικής.

Ξανά «ναυαρχίδα» στη «Sea Guardian»

Αλλη μια από τις πολλές αποδείξεις για τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρωταγωνιστούν στο «task group» του ΝΑΤΟ που από τις 29/10 ξανοίχτηκε στη Μεσόγειο ως κομμάτι της ΝΑΤΟικής αεροναυτικής επιχείρησης «Sea Guardian», στο πλαίσιο του ελέγχου του σημαντικού αυτού θαλάσσιου διαύλου, κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της επιχείρησης είναι οι λεγόμενες Εστιασμένες Επιχειρήσεις (Focused Operations - FOCOPS), στο πλαίσιο των οποίων αεροναυτικά μέσα των κρατών - μελών εστιάζουν σε συγκεκριμένες ζώνες της Μεσογείου, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να μετέχουν σχεδόν αδιαλείπτως, στις περισσότερες απ' αυτές σε αγαστή συνεργασία και με τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Αλλωστε, στην 6η και τελευταία για το 2021 FOCOPS, ναυαρχίδα της δύναμης ορίστηκε η φρεγάτα «Σπέτσαι», στο πλευρό της οποίας πλέει και η βουλγαρική φρεγάτα «Drazki», υποστηριζόμενες στις περιπολίες τους από υποβρύχια από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και από αεροσκάφη από ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία, σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών καλούνται να συνεργαστούν στενά στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η ροή πληροφοριών που συγκεντρώνουν τα πλοία και αεροσκάφη της δύναμης προς τα κεντρικά της Διοίκησης, στο Νόρθγουντ της Βρετανίας, «σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των καθημερινών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο».

Στον σχεδιασμό εξάλλου της MARCOM είναι, στο πλαίσιο της FOCOPS, τα δύο πλοία να δέσουν στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ «το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει μια κινητή εκπαιδευτική ομάδα από την Ελλάδα για την παροχή εκπαίδευσης στα Πολεμικά Ναυτικά του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στη βελτίωση της περιφερειακής επίγνωσης της θαλάσσιας κατάστασης και στη σταθεροποίηση των συνεργασιών του ΝΑΤΟ με Ισραήλ και Αίγυπτο», τονίζεται από πλευράς των ΝΑΤΟικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχείς εκταμιεύσεις για ΝΑΤΟικά έργα στον Αραξο (2022-11-30 00:00:00.0)
Σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλη τη Μεσόγειο (2021-04-02 00:00:00.0)
«Στρατηγικός εταίρος» (2020-08-04 00:00:00.0)
Στέλνει και δεύτερη φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο! (2019-10-23 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες ναυτών για την εμπλοκή των πλοίων τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές (2018-10-20 00:00:00.0)
Ανοίχτηκε ξανά στη Μαύρη Θάλασσα (2018-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ