Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή οι αντιδραστικές τροποποιήσεις

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής δημιουργεί το έδαφος για συλλήψεις και φυλάκιση μέχρι και 10 χρόνων αν κάποιος που συμμετέχει σε συγκέντρωση έχει στην τσάντα του οινόπνευμα για τον κορονοϊό!

Με την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τη στοχοποίηση κάθε διαφορετικής φωνής που αμφισβητεί συνολικά αυτήν την πολιτική και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα να είναι οι βασικοί στόχοι που υπηρετεί, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο πακέτο αντιδραστικών τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα.

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης ήρθε να ενισχύσει τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από την κυβέρνηση χτες, πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, όσον αφορά το άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα ώστε αυτό να προβλέπει πλέον πως «όποιος κατέχει εμπρηστικές ύλες, ενώ βρίσκεται σε δημόσια συνάθροιση, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη»! Η μέχρι τώρα πρόβλεψη του άρθρου είναι «για κατοχή εκρηκτικών υλών» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης», τώρα η κυβέρνηση προσθέτει τις «εμπρηστικές ύλες» και τη «συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση».

Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση εδώ και τώρα της διάταξης αυτής γιατί αν κάποιος έχει στην τσάντα του οινόπνευμα για τον κορονοϊό και συμμετέχει σε αγωνιστική κινητοποίηση κινδυνεύει να φάει 10 χρόνια, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επισήμανε πως «δημιουργείτε συστηματικά έναν μηχανισμό επίσημης κρατικής προβοκάτσιας για να τυλίγετε τον κόσμο σε μια κόλλα χαρτί».

Η τροπολογία αυτή έρχεται να προστεθεί στα όσα ήδη απαράδεκτα και επικίνδυνα προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως είναι οι τροποποιήσεις στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, φορείς του εργατικού κινήματος, καθώς διαμορφώνουν μια διάταξη - λάστιχο, ικανή να οδηγήσει στη φίμωση κάθε φωνής που απλά και μόνο εκφράζει αντίθετη άποψη στην κυρίαρχη πολιτική της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης.

Ακόμα, με την αλλαγή που προτείνεται στο άρθρο 224 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα μπορεί πλέον να συνεκτιμηθεί για την ενοχή του κατηγορουμένου μια μαρτυρική κατάθεση χωρίς όμως να κατονομάζεται η πηγή των πληροφοριών της. Επιπλέον, με την αλλαγή του ήδη αντιδραστικού άρθρου 201, που αφορά τη δικαστική αξιοποίηση του DNA, ο κατηγορούμενος αποστερείται τη δυνατότητα ορισμού τεχνικού συμβούλου στις περιπτώσεις αυτόφωρων εγκλημάτων και παράλληλα καθίσταται αδιαφανής η διαδικασία καταστροφής του αρχείου του γενετικού υλικού κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας ουσιαστικά το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επικέντρωσε αποπροσανατολιστικά όλη την αντιπαράθεσή του στην οριζόντια αύξηση ή όχι των ποινών για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Εφτασε μάλιστα να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι με διατύπωση στο νομοσχέδιο επιχείρησε, με άκομψο νομοθετικό τρόπο, να πλήξει τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με τον βουλευτή του Δ. Ξανθόπουλο, τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, των κουκουλοφόρων, που κάποτε αναγνώριζε και την επικινδυνότητα του θεσμού που υπό το πέπλο της ανωνυμίας μπορεί να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον οποιονδήποτε κατηγορούμενο. Βέβαια, ο υπουργός έσπευσε να διορθώσει τη φράση λέγοντας ότι είχε γραφεί εκ παραδρομής. Οσο για τις επαίσχυντες διατάξεις σημείωσε ότι πρόκειται για «απόδοση δικαιοσύνης» σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τις παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ και του ιμπεριαλιστικού ακόμα οργανισμού Greco.

Η εγκληματικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο

Η Μ. Κομνηνάκα και ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλαν τις απαράδεκτες ρυθμίσεις, ενώ όσον αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ποινές, ανέφεραν ότι αποκρύπτει συνειδητά το γεγονός πως η εγκληματικότητα δεν αποτελεί ένα φυσικό αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο, που αναπτύσσεται και εκδηλώνεται στη βάση της ταξικά διαχωρισμένης κοινωνίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και είναι αποτέλεσμα αυτής.

Για τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών επισήμαναν πως το ΚΚΕ είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηρότερης ποινικής αντιμετώπισης κάθε μορφής βίας που ασκείται σε βάρος των γυναικών. Ομως, τελικά είναι υποκριτικό να εξαντλείται η αντιπαράθεση στις διατυπώσεις του νόμου και να μη βγάζουν τσιμουδιά για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων για την απουσία εκείνου του υποστηρικτικού δικτύου που μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να ξεφύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Και ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας κατά των γυναικών, για την εξάλειψη της εγκληματικότητας αναγκαίος όρος είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας που θα εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στην εργασία, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για την απαράδεκτη διάταξη σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων έφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν την επικινδυνότητα της διάταξης όπως ότι οι Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση, τιτλοφορούνταν «Αμυντικές», όμως το ΚΚΕ λέει ότι είναι επιθετικές και επικίνδυνες για τον λαό ή ότι τα σωματεία και φορείς καταγγέλλουν ότι στα νοσοκομεία γίνεται διαλογή ασθενών, η οποία διαψεύδεται από την κυβέρνηση. «Με βάση το άρθρο του νομοσχεδίου και στις δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να υπάρξει δίωξη», ανέφερε ο Γ. Γκιόκας. «Στόχος σας είναι να ενισχύσετε το νομοθετικό οπλοστάσιο σε βάρος όσων αμφισβητούν και αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την πολιτική», τόνισε και υπενθύμισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, γενικά όντως μειώθηκαν οι ποινές, όμως αυξήθηκαν αυτές που αφορούν σε λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ η ΝΔ που διακηρύσσει την αύξηση των ποινών, θεσπίζει ποινική ασυλία για μεγαλοστελέχη τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ